Domeinnaam

Een eigen website starten? Dan is het belangrijk om goed na te denken over een duidelijke domeinnaam. Wat is een domeinnaam precies en hoe kies je een goede naam? We leggen het hier graag aan je uit. 

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is een verwijzing naar een IP adres, de locatie van een website. Een domeinnaam heeft vaak de naam van een merk of bedrijf of bestaat uit woorden die beschrijvend zijn voor de diensten die een bedrijf aanbiedt. 

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Het kiezen van de juiste domeinnaam

Er zijn diverse domeinnamen beschikbaar. Een domeinnaam is gekoppeld aan een extensie, een uitbreiding of aanvulling. Onder andere een landcode is een voorbeeld van een extensie. Zo staan twee dezelfde domeinnamen met een andere landcode volledig los van elkaar. 

Het kiezen van een domeinnaam is een belangrijke keuze. Het kiezen van een goede domeinnaam is vandaag de dag moeilijker, omdat de meeste goede namen al bezet zijn. Een duidelijke en makkelijk te spellen domeinnaam is een must: dit draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website.

Domeinnaam _ Begrippenlijst

De impact van een domeinnaam op de SEO

Een domeinnaam heeft mogelijk grote impact op de SEO van een website of pagina. Is een domeinnaam herkenbaar en makkelijk te onthouden en te schrijven? Dit is vaak veel beter vindbaar dan een moeilijke, lastig te spellen of lange domeinnaam. Deze vergeten mensen of typen ze niet goed. Een goede domeinnaam maakt het zeker mogelijk om beter vindbaar te zijn in de zoekresultaten

Ons advies

We raden aan om niet zomaar snel even een domeinnaam te kiezen. Het is belangrijk om hier goed over na te denken. Is de domeinnaam die je wilt niet meer beschikbaar? Dan is het mogelijk om alternatieve spelling toe te passen. Let hier wel op dat het nog steeds makkelijk te schrijven en onthouden is. Verder is het mogelijk om een gewilde domeinnaam van de eigenaar over te nemen tegen betaling.  

Veelgestelde vragen

Wat is een Domeinnaam?

Een domeinnaam verwijst naar de locatie, in praktijk een IP-adres, van een bepaalde website op het internet. Een domeinnaam heeft meestal een logische naam die verwijst naar de naam van een bedrijf of merk. Het kunnen ook een of meerdere woorden zijn die de dienstverlening van een bedrijf of instelling beschrijft.

Wat is de impact van Domeinnaam op SEO?

Een domeinnaam kan grote impact op de SEO hebben. Als het een gemakkelijk te onthouden naam en te schrijvennaam is, zal dit ervoor zorgen dat de website goed vindbaar is in de zoekresultaten.

Voor wie hebben wij dit artikel over domeinnaam geschreven?

Het artikel over domeinnaam hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over domeinnaam in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals domeinnaam?

Wij schrijven over begrippen als domeinnaam om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

domeinnaam is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over domeinnaam in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals domeinnaam, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip domeinnaam in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van domeinnaam. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van domeinnaam op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende domeinnaam.

Het voorbeeld dat wij geven van domeinnaam , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over domeinnaam van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z