Domeinnaam

Een eigen website starten? Dan is het belangrijk om goed na te denken over een duidelijke domeinnaam. Wat is een domeinnaam precies en hoe kies je een goede naam? We leggen het hier graag aan je uit. 

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is een verwijzing naar een IP adres, de locatie van een website. Een domeinnaam heeft vaak de naam van een merk of bedrijf of bestaat uit woorden die beschrijvend zijn voor de diensten die een bedrijf aanbiedt. 

Het kiezen van de juiste domeinnaam

Er zijn diverse domeinnamen beschikbaar. Een domeinnaam is gekoppeld aan een extensie, een uitbreiding of aanvulling. Onder andere een landcode is een voorbeeld van een extensie. Zo staan twee dezelfde domeinnamen met een andere landcode volledig los van elkaar. 

Het kiezen van een domeinnaam is een belangrijke keuze. Het kiezen van een goede domeinnaam is vandaag de dag moeilijker, omdat de meeste goede namen al bezet zijn. Een duidelijke en makkelijk te spellen domeinnaam is een must: dit draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website.

Domeinnaam _ Begrippenlijst

De impact van een domeinnaam op de SEO

Een domeinnaam heeft mogelijk grote impact op de SEO van een website of pagina. Is een domeinnaam herkenbaar en makkelijk te onthouden en te schrijven? Dit is vaak veel beter vindbaar dan een moeilijke, lastig te spellen of lange domeinnaam. Deze vergeten mensen of typen ze niet goed. Een goede domeinnaam maakt het zeker mogelijk om beter vindbaar te zijn in de zoekresultaten. 

Mijn advies

We raden aan om niet zomaar snel even een domeinnaam te kiezen. Het is belangrijk om hier goed over na te denken. Is de domeinnaam die je wilt niet meer beschikbaar? Dan is het mogelijk om alternatieve spelling toe te passen. Let hier wel op dat het nog steeds makkelijk te schrijven en onthouden is. Verder is het mogelijk om een gewilde domeinnaam van de eigenaar over te nemen tegen betaling.  

Veelgestelde vragen

Wat is een Domeinnaam?

Een domeinnaam verwijst naar de locatie, in praktijk een IP-adres, van een bepaalde website op het internet. Een domeinnaam heeft meestal een logische naam die verwijst naar de naam van een bedrijf of merk. Het kunnen ook een of meerdere woorden zijn die de dienstverlening van een bedrijf of instelling beschrijft.

Wat is de impact van Domeinnaam op SEO?

Een domeinnaam kan grote impact op de SEO hebben. Als het een gemakkelijk te onthouden naam en te schrijvennaam is, zal dit ervoor zorgen dat de website goed vindbaar is in de zoekresultaten.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z