Gebruiksvriendelijke URL

Goed vindbaar voor bezoekers én de zoekmachine?Een gebruiksvriendelijke URL gaat je hier mogelijk goed bij helpen. Wat is een gebruiksvriendelijke URL en waarom is dit zo belangrijk om te hebben? Deze vragen beantwoorden we op deze pagina. 

Wat is een gebruiksvriendelijke URL?

Een gebruiksvriendelijke URL is een URL die niet alleen makkelijk te spellen is, maar ook niet al te lang is en daardoor makkelijk te typen en onthouden is. Daarnaast moet de link ook meteen duidelijkheid scheppen.

Het belang van een gebruiksvriendelijke URL

Het is om meerdere redenen belangrijk een gebruiksvriendelijke URL te gebruiken. In de eerste plaats is het voor bezoekers beter te begrijpen waar ze op jouw website zijn. Daarnaast is het ook voor zoekmachines makkelijker om de structuur van je website in kaart te brengen. Dit heeft mogelijk voordelen voor de zoekmachine optimalisatie. 

Een gebruiksvriendelijke URL is duidelijk opgebouwd: het start met de domeinnaam en geeft daarna de pagina aan waar je je op een website bevindt. Er zijn ook URLs met rare en ingewikkelde codes; dit is voor zowel gebruikers als zoekmachines niet aantrekkelijk.

Gebruiksvriendelijke URL _ Begrippenlijst

De impact van een gebruiksvriendelijke URL op de SEO

Een gebruiksvriendelijke URL heeft mogelijk impact op de SEO van een website of pagina. In de eerste plaats is het voor een zoekmachine makkelijker je website te indexeren en de structuur te bepalen. Dit zorgt ervoor dat de zoekmachine je website sneller als relevant beschouwd. Het is wel belangrijk om te zorgen voor goede content op je website en om tijd te besteden aan andere SEO tools: op deze manier haal je het optimale uit je gebruiksvriendelijke URL.  

Mijn advies

We raden aan om altijd te kiezen voor een gebruiksvriendelijke URL. Zorg dat een bezoeker op je website meteen weet waar hij of zij zich op jouw website bevindt. Daarnaast is het ook voor de zoekmachine nog makkelijker om je website te indexeren. Een SEO specialist helpt je graag bij het bepalen en creëren van een gebruiksvriendelijke URL.

Veelgestelde vragen

Wat is een Gebruiksvriendelijke URL?

Een gebruiksvriendelijke URL is vrij korte URL die ook gemakkelijk is te spellen. Hierdoor kan je hem gemakkelijker onthouden. Je snapt ook direct waarop de URL betrekking heeft.

Wat is de impact van Gebruiksvriendelijke URL op SEO?

Een gebruiksvriendelijke URL kan zeker impact op SEO hebben. Zo kan de zoekmachine jouw site gemakkelijker indexeren en de structuur van de site bepalen. Hierdoor zal jouw site veel sneller als relevant worden aangemerkt en dat merk je dan weer in een goede ranking.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z