Google Analytics URL builder

Wil jij meer inzicht in de effectiviteit van je online marketingcampagne? Dan is Google Analytics URL builder wat je nodig hebt. Hiermee maak je speciale URL’s voor je campagne. Je ziet daardoor via welk campagne-element je bezoekers naar een pagina hebt weten te krijgen. 

Wat is Google Analytics URL builder?

Google Analytics URL Builder bouwt dus een nieuwe URL die naar een al bestaande pagina op je site leidt. In die URL is een code verwerkt die verwijst naar het campagne-element. Bijvoorbeeld een nieuwsbrief via de mail of een post op Facebook of Instagram.

Stappen in Google Analytics URL builder

Google Analytics URL builder gebruik je gemakkelijk in een paar stappen. Dat begint bij de pagina waarvoor je de campagne voert. Deze voer je als eerste in. Daarna voer je drie elementen in om je nieuwe URL te maken. De bron en de naam van de campagne vul je zelf in. De bron is bijvoorbeeld het platform of de mail, al dan niet met datum of versie verwijzing. De naam van de campagne kies je geheel zelf. Het medium kun je aanvinken. Dit is bijvoorbeeld email of social media, maar kan ook cpc, display of ‘anders’ zijn. 

Google Analytics URL builder _ Begrippenlijst

Impact op de SEO

Je trackt met de Google Analytics URL builder het succes van je marketingcampagne. Het geeft vooral inzicht in hoe succesvol je investering in de campagne blijkt. Een goede campagne trekt wel bezoekers naar je website die weer invloed hebben op je ranking. Maar het tracken van je campagne is geen garantie voor succes, het geeft enkel inzicht in wat werkt. Invloed op de SEO heeft Google Analytics URL builder dus niet echt. 

Mijn advies

Voor marketingdoeleinden en zinnige inzichten is Google Analytics URL builder een zeer praktische tool. Het is gemakkelijk in gebruik en je ziet goed wat er wel of niet werkt in je campagne. Deze informatie helpt je bij andere campagnes in de toekomst van je bedrijf. Successen kun je hergebruiken en minder succesvolle elementen kun je aanpassen in de volgende poging. En weer tracken met Google Analytics URL builder. 

Veelgestelde vragen

Wat is Google Analytics URL Builder?

Met Google Analytics URL Builder maak je een nieuwe URL die de bezoeker naar een bestaande pagina op jouw website zal leiden. In deze URL is een specifieke code verwerkt. Deze verwijst naar een bepaald campagne-onderdeel zoals een bericht op Facebook of een nieuwsbrief.

Wat is de impact van Google Analytics URL Builder op SEO?

Met Google Analytics URL builder meet je in feite hoe succesvol jouw campagne is. Het geeft je veel inzicht maar veel impact op SEO is er niet. Goede marketingcampagnes zorgen voor wel voor meer bezoekers.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z