Zoekintentie

Als iemand in een zoekmachine een zoekterm intikt is daar veel meer informatie uit te halen. Uit de manier waarop een vraag wordt gesteld is de werkelijke zoekintentie af te leiden. Je moet daar wel wat moeite voor doen en samen met specialisten naar de zoektermen voor jouw site kijken.

Maar als je de zoekintentie weet te achterhalen kan daar bij de content op jouw website goed op worden ingespeeld. Het effect is, dat je stijgt in de ranking van de zoekmachines.

Wat is zoekintentie?

De zoekintentie is niets anders dan de reden waarom internetgebruikers een zoekterm intikken. Het kan zijn dat iemand doelbewust een specifiek product wil kopen. Maar het is ook mogelijk dat iemand op zoek is naar algemene informatie over bepaalde producten.

Weer anderen willen weten wat de kwaliteit is van specifieke producten. Bij elk van die vragen hoort een ander antwoord. Daarom is het van groot belang dat je erachter komt wat de zoekintentie is.

Zoekintentie | Begrippenlijst

Voorbeelden van zoekintentie

Er zijn allerlei verschillende zoekintenties. De ene bezoeker wil objectieve informatie over een onderwerp. Hij zal commerciële websites in eerste instantie vermijden. Bij een commerciële of transactionele zoekintentie is de zoeker juist op zoek naar een aanbieder van een product of een dienst.

En er zijn ook zoekintenties die heel praktisch zijn, zoals een lokale vraag, waarbij iemand wil weten wat de openingstijden zijn van de supermarkten in zijn plaats, of het adres van de dichtstbijzijnde slager.

Het belang van zoekintenties

Het zal duidelijk zijn dat je als eigenaar van een website probeert een antwoord te geven op de werkelijke vraag die een bezoeker stelt. Want alleen dan kun jij een passend antwoord formuleren door middel van de content op je website. Je kunt met het ontleden van de zoektermen al een heel eind in de richting komen van de werkelijke bedoeling van een zoekterm.

De impact van zoekintentie

De mate van succesvol achterhalen welke zoekintentie bedoeld wordt is bepalend voor het aantal bezoekers op je website. Als een bezoeker een zoekterm invult waarmee hij niet bij de eerste zoekresultaten een geschikt antwoord vindt, zal hij zijn zoekterm aanpassen of de zoektocht staken. Die zal je site dus niet bezoeken.

Mijn advies

Steek voldoende energie in het bepalen van de zoekintentie en pas daarop de content en de zoekwoorden op je website aan. Uiteraard moet er sprake zijn van een goede SEO optimalisatie.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies