Pogosticking

Wanneer je een website hebt en veel bezoekers trekt naar deze site, is dat heel fijn voor je SEO. Toch? Wat als deze bezoekers wel naar jouw website toekomen, maar niet (lang) op jouw website blijven? Of erger nog: direct weer terug gaan naar de zoekresultatenpagina waar ze jouw website hebben gevonden? Wat betekent dit voor jouw website, je SEO en de gebruiksvriendelijkheid

We noemen dit voorval ‘pogosticking’. In deze blog behandelen we dit fenomeen en vooral hoe je hier het beste op in kunt spelen met jouw eigen website.

Wat is pogosticking?

Pogosticking is de term die Google gebruikt voor bezoekers die via de zoekresultatenpagina (SERP) op je website komen en direct terugklikken naar de zoekresultaten.

Met dit fenomeen bepaalt Google de relevantie van een website. Wanneer een bezoeker namelijk op een website klikt, maar direct weer terug gaat naar de zoekresultatenpagina, dan ziet Google deze pagina of website als niet kwalitatief en/of relevant.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Pogosticking gebruiksvriendelijkheid

Er wordt vaak gevraagd waarom Google juist pogosticking als indicatie gebruikt. Waarom gebruikt Google niet de verschillende KPI’s die kunnen worden gemeten door middel van Google Analytics? Met Google Analytics kunnen veel relevantere en belangrijkere KPI’s worden gemeten. Op basis van deze KPI’s kan de exacte kwaliteit van een website worden bepaald.

De reden dat Google niet Google Analytics gebruikt maar pogosticking is als volgt: Google Analytics staat niet op iedere website in de zoekresultatenpagina. Dus: Als Google dit programma hiervoor zou gebruiken, zou Google niet iedere website kunnen meten. Dit is dus een inaccurate manier van het bepalen van de kwaliteit van een website.

pogosticking

Hoe speel je het beste in op pogosticking?

Er zijn, volgens ons, twee goede manieren om in te spelen op pogosticking: 

  • Ten eerste, zorg ervoor dat de kwaliteit van de content op jouw website hoog is. Dit zal ervoor zorgen dat de bezoekers langer op de website blijven of helemaal niet meer terug naar de zoekresultatenpagina gaan. Dit is een positief signaal voor Google waardoor je posities in de zoekmachines kunnen worden versterkt.
  • Ten tweede, schrijf je content ten allen tijden voor de bezoeker, niet alleen voor de zoekmachines. Wanneer je content volstaat met het zoekwoord en van lage kwaliteit is zal de bezoeker niet lang op je website blijven.

Pogosticking en SEO

Dit is een grote reden dat de SEO content van een website niet alleen voor de zoekmachines kan worden geschreven. Wanneer een website alleen hoog ranked doordat het vaak een zoekwoord bevat komt Google hier snel achter.

Google gebruikt pogosticking namelijk als sterke indicatie dat de website van lage kwaliteit is. Wanneer een tekst alleen voor de zoekmachines is geschreven is deze vaak van lage kwaliteit voor gebruikers. Het moment dat een gebruiker vanaf de zoekresultaten naar de pagina gaat zal hij of zij dit gelijk zien. Het gevolg hiervan is in veel gevallen dat hij of zij de website weer verlaat en naar de zoekresultatenpagina gaat.

Veelgestelde vragen

Wat is Pogosticking?

Pogosticking is een uitdrukking van Google, waarmee men bezoekers aanduidt die via de zoekresultaten op een website komen en vervolgens direct weer teruggaan naar deze resultaten. Zo bepaalt men de relevantie van een website.

Wat is de impact van Pogosticking op SEO?

Als een tekst alleen voor de zoekresultaten wordt geschreven, zal Google dit op deze manier snel achterhalen. Doordat de gebruiker direct de pagina verlaat, is duidelijk een indicatie dat de pagina niet relevant is. De pagina zal in dat geval een lagere ranking krijgen.

Voor wie hebben wij dit artikel over pogosticking geschreven?

Het artikel over pogosticking hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over pogosticking in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals pogosticking?

Wij schrijven over begrippen als pogosticking om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

pogosticking is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over pogosticking in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals pogosticking, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip pogosticking in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van pogosticking. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van pogosticking op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende pogosticking.

Het voorbeeld dat wij geven van pogosticking , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over pogosticking van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z