Pogosticking

Wanneer je een website hebt en veel bezoekers trekt naar deze site, is dat heel fijn voor je SEO. Toch? Wat als deze bezoekers wel naar jouw website toekomen, maar niet (lang) op jouw website blijven? Of erger nog: direct weer terug gaan naar de zoekresultatenpagina waar ze jouw website hebben gevonden? Wat betekent dit voor jouw website, je SEO en de gebruiksvriendelijkheid

We noemen dit voorval ‘pogosticking’. In deze blog behandelen we dit fenomeen en vooral hoe je hier het beste op in kunt spelen met jouw eigen website.

Wat is pogosticking?

Pogosticking is de term die Google gebruikt voor bezoekers die via de zoekresultatenpagina (SERP) op je website komen en direct terugklikken naar de zoekresultaten.

Met dit fenomeen bepaalt Google de relevantie van een website. Wanneer een bezoeker namelijk op een website klikt, maar direct weer terug gaat naar de zoekresultatenpagina, dan ziet Google deze pagina of website als niet kwalitatief en/of relevant.

Pogosticking gebruiksvriendelijkheid

Er wordt vaak gevraagd waarom Google juist pogosticking als indicatie gebruikt. Waarom gebruikt Google niet de verschillende KPI’s die kunnen worden gemeten door middel van Google Analytics? Met Google Analytics kunnen veel relevantere en belangrijkere KPI’s worden gemeten. Op basis van deze KPI’s kan de exacte kwaliteit van een website worden bepaald.

De reden dat Google niet Google Analytics gebruikt maar pogosticking is als volgt: Google Analytics staat niet op iedere website in de zoekresultatenpagina. Dus: Als Google dit programma hiervoor zou gebruiken, zou Google niet iedere website kunnen meten. Dit is dus een inaccurate manier van het bepalen van de kwaliteit van een website.

pogosticking

Hoe speel je het beste in op pogosticking?

Er zijn, volgens ons, twee goede manieren om in te spelen op pogosticking: 

  • Ten eerste, zorg ervoor dat de kwaliteit van de content op jouw website hoog is. Dit zal ervoor zorgen dat de bezoekers langer op de website blijven of helemaal niet meer terug naar de zoekresultatenpagina gaan. Dit is een positief signaal voor Google waardoor je posities in de zoekmachines kunnen worden versterkt.
  • Ten tweede, schrijf je content ten allen tijden voor de bezoeker, niet alleen voor de zoekmachines. Wanneer je content volstaat met het zoekwoord en van lage kwaliteit is zal de bezoeker niet lang op je website blijven.

Pogosticking en SEO

Dit is een grote reden dat de SEO content van een website niet alleen voor de zoekmachines kan worden geschreven. Wanneer een website alleen hoog ranked doordat het vaak een zoekwoord bevat komt Google hier snel achter.

Google gebruikt pogosticking namelijk als sterke indicatie dat de website van lage kwaliteit is. Wanneer een tekst alleen voor de zoekmachines is geschreven is deze vaak van lage kwaliteit voor gebruikers. Het moment dat een gebruiker vanaf de zoekresultaten naar de pagina gaat zal hij of zij dit gelijk zien. Het gevolg hiervan is in veel gevallen dat hij of zij de website weer verlaat en naar de zoekresultatenpagina gaat.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat pogosticking inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over pogosticking geschreven?

Het artikel over pogosticking hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over pogosticking hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over pogosticking in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals pogosticking?

Wij schrijven over begrippen als pogosticking om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Pogosticking is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over pogosticking en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip pogosticking in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van pogosticking. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van pogosticking op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende pogosticking.

Het voorbeeld dat wij geven van pogosticking geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over pogosticking van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z