Content relevantie

Content relevantie heeft te maken met de doeltreffendheid waarmee een vraag wordt beantwoord. Als je met iemand in gesprek bent, die totaal verkeerde antwoorden geeft op jouw vragen, is het gesprek gauw afgelopen.

Dan zoek je een andere gesprekspartner op, die wel weet wat je bedoelt. Bij het zoeken naar informatie op een website werkt het precies zo. Als een website jouw zoekterm niet goed beantwoordt ga je naar een andere site.

Wat is content relevantie?

Content relevantie wil zeggen dat je vooraf gaat bedenken welke vragen bezoekers in een zoekmachine stellen. Als je daar voor jezelf een duidelijk beeld van hebt kan de content op de site daarop worden afgestemd. Wie op zijn site producten verkoopt moet dus eerst bedenken hoe daarnaar wordt gezocht. Zijn bezoekers op zoek naar kwaliteit, prijs, waar ze de producten zo snel mogelijk kunnen kopen, of naar levering in de eigen woonplaats?

Content relevantie | Begrippenlijst

Voorbeelden van content relevantie

Als een website elektrische fietsen verkoopt is het van belang om te weten of een consument vooral is geïnteresseerd in de prijs, de kwaliteit of de gebruiksaspecten van zo’n fiets. Wie een typische Nederlander als voornaamste sitebezoeker krijgt, kan het beste focussen op in eerste instantie de prijs, en vervolgens op de gebruiksaspecten.

Zorg dus voor content relevantie door te beginnen met de prijs van de fiets en het aantal kilometers dat met een volle accu kan worden gefietst. De rest van de informatie kan op een vervolgpagina staan.

Het belang van content relevantie

Bij content relevantie gaat het over de dingen die in je content meteen opvallen. Als een bezoeker daardoor wordt getriggerd is hij bereid om verder op je site te kijken naar aanvullende informatie. Zo niet, dan zal hij je site verlaten en op zoek gaan naar een andere website uit de zoekresultaten in de zoekmachine.

De impact van content relevantie

Wie zorgt voor content die grote aantallen bezoekers aantrekt zal veel omzet hebben. Als je content relevantie voor de meeste bezoekers groot is, klikken zij door naar aanvullende informatie en vervolgens naar je webshop.

Mijn advies

Bij content relevantie gaat het om twee dingen: de inschatting van wat de bezoeker wil weten en het onmiddellijk zichtbaar maken van die informatie. Doe dus eerst een grondige analyse naar de vraag van de bezoekers. Maak vervolgens content waarin het antwoord daarop in de eerste oogopslag wordt gegeven.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 31 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies