Conversieratio: de gids om in 2024 te volgen

Een cruciaal aspect van het beheren van een website of webshop is het optimaliseren van de conversieratio óp dit platform. Een hoge conversieratio betekent dat een groter deel van de bezoekers actie ondernemen, zoals het kopen van een product, het inschrijven voor een nieuwsbrief of het aanvragen van een dienst. In dit artikel duik ik in de strategieën en best practices die je kunt toepassen om de conversieratio van een website te verhogen.

Het belang van de conversieratio

De conversieratio is een belangrijk getal waarmee je kunt bepalen hoe succesvol jouw website onder je doelgroep is. Als ondernemer wil je niet alleen dat personen je website bezoeken, maar ook dat ze tot een bepaalde actie (conversie) overgaan. De conversieratio, ook wel het conversiepercentage of in het Engels conversion rate genoemd, geeft hierin inzicht in het percentage bezoekers dat converteert.

Wanneer je de resultaten van je onderzoek op de juiste manier analyseert, kan de conversieratio erg informatief zijn. Je kunt deze gebruiken voor het bepalen van noodzakelijke aanpassingen in je online marketing. 

Ralfvanveen SEO-specialist

Aan de slag met het verbeteren van de conversieratio?

Neem contact met mij op om samen aan de slag te gaan met de conversieratio van je website.

Wat is de conversieratio?

De conversieratio is een methode om in Google Analytics te kunnen nagaan hoe succesvol jouw website in het converteren van bezoekers is (1). Eenvoudig uitgelegd betreft de conversieratio het aantal bezoekers dan een bepaalde actie onderneemt, gedeeld door het totaalaantal bezoekers.

Met conversie wordt vaak het doen van een aankoop bedoeld, maar dat hoeft niet noodzakelijkerwijs zo te zijn. Behalve een transactie kan het ook een doel zijn. Bijvoorbeeld het downloaden van een document of het inschrijven voor een nieuwsbrief.

Meer over de conversieratio lezen?

Een uitdaging voor online ondernemers

Wanneer een potentiële klant overgaat tot het aankopen van een product of een andere handeling, spreken we van conversie. Transacties hebben een directe invloed op je omzet. De andere conversies noemen we ook wel zachte conversies oftewel leads. Deze zijn van indirecte invloed op je omzet.

Je bezoeker toont dan interesse, maar neemt nog geen officiële stap om klant te worden. Het bereiken en behouden van een gunstige conversieratio is een uitdaging voor alle online ondernemers. Webshops converteren relatief slechter dan fysieke winkels, omdat potentiële klanten geen enkele moeite hoeven te doen voor hun bezoek.

Conversieratio | Begrippenlijst

Zo ziet een goede conversieratio eruit

Men is het er al jaren over eens dat een goede conversieratio zich tussen de 3 en 4 procent bevindt. Dit lijken lage getallen, maar je doet het hiermee gemiddeld toch echt prima. Dit betekent dus dat je nog steeds een goede conversieratio hebt wanneer 3 of 4 van de 100 bezoekers overgaan tot een aankoop. Wat een goede conversieratio is, is overigens niet voor alle branches en websites hetzelfde.

Webshops in bepaalde segmenten -denk bijvoorbeeld aan kledingzaken- hebben gemiddeld een lager conversiepercentage. Bezoekers bekijken deze pagina’s vaak voor hun plezier en niet altijd met de directe intentie om iets aan te schaffen.

De conversieratio in perspectief

Wat een goede conversieratio is, is dus grotendeels afhankelijk van de productgroep, het seizoen en de regio. Ook moeten we onthouden dat alleen de conversieratio niet de heilige graal is. Alhoewel dit getal zeker belangrijk is, mogen we ook zaken als het gemiddelde bestelbedrag en het retourpercentage onder de loep nemen om een gegronde uitspraak over het online succes van een onderneming te kunnen doen.

Zijn er weinig mensen die jouw producten kopen, maar is de waarde per bestelling hoog? Dan kom je uiteindelijk wellicht wel beter uit dan de ondernemers met slechts een hoge conversieratio.

Ralfvanveen SEO-specialist

Aan de slag met het verbeteren van de conversieratio?

Neem contact met mij op om samen aan de slag te gaan met de conversieratio van je website.

De gemiddelde conversie per branche

De conversieratio op een website kan aanzienlijk variëren per branche, afhankelijk van verschillende factoren zoals het product of de dienst die wordt aangeboden, de prijs, de kwaliteit van de website en de marketingstrategieën die worden gebruikt.

Het is belangrijk om te vermelden dat het moeilijk is om exacte cijfers te geven zonder toegang tot recente en specifieke gegevens, aangezien deze cijfers voortdurend veranderen en sterk kunnen variëren. Echter, hieronder vind je een overzicht van geschatte gemiddelde conversieratio’s per branche volgens een onderzoek door WordStream in 2020. Deze cijfers zijn slechts richtlijnen en kunnen variëren:

BrancheGemiddelde conversieratio
Advocatuur & juridische diensten6.98%
Gezondheidszorg & medische diensten3.39%
Onderwijs2.78%
E-commerce2.63%
Zakelijke diensten2.39%
Technologie2.55%
Automotive2.27%
Reizen & gastvrijheid2.57%
Onroerend goed2.47%
Non-profit2.09%
De conversie per branche uitgelicht.

Het is belangrijk om op te merken dat deze cijfers gemiddelden zijn en er aanzienlijke variatie kan zijn binnen elke branche. Het optimaliseren van je website en marketingstrategie kan je helpen om boven deze gemiddelden uit te stijgen en je conversieratio’s te verbeteren.

Hoe je de conversieratio kunt berekenen

De conversieratio bereken je door het aantal conversies door het totaalaantal websitebezoekers te delen. Specifieker gezegd: je deelt het aantal transacties of leads door het aantal bezoeksessies en vermenigvuldigt dit getal met 100. Heb je op een bepaalde dag 300 bezoekers? En hebben 20 mensen iets besteld?

Dan is de berekening als volgt: 20 conversies / 100 bezoekers = 0,066 oftewel een conversieratio van 6,6%. En wil je dat potentiële klanten zich inschrijven voor de nieuwsbrief? Dan delen we het aantal inschrijvingen door het aantal keer dat de pagina werd bezocht en vermenigvuldigen we dit met 100.

Branded vs. non-branded conversies

Branded verkeer: Dit verwijst naar bezoekers die naar een website komen door te zoeken naar specifieke merkgerelateerde termen, zoals de naam van uw bedrijf of uw specifieke productnamen. Deze bezoekers zijn vaak al bekend met het merk en hebben een duidelijke intentie.

Non-branded verkeer: Dit zijn bezoekers die op een site belanden door te zoeken naar algemene, niet-merkgebonden termen of vragen. Ze zijn misschien op zoek naar een product of dienst die je aanbiedt, maar zijn niet specifiek op zoek naar het merk. Dit type verkeer is vaak groter in volume, maar de conversieratio’s zijn meestal lager vergeleken met branded verkeer. Deze gebruikers zijn in de ontdekkingsfase en hebben wellicht meer overtuiging nodig over de waarde van het merk of product.

Ralfvanveen SEO-specialist

Aan de slag met het verbeteren van de conversieratio?

Neem contact met mij op om samen aan de slag te gaan met de conversieratio van je website.

Voor een effectieve digitale marketingstrategie is het belangrijk om beide typen verkeer te herkennen en te optimaliseren. Voor branded verkeer ligt de focus op het versterken van de merkloyaliteit en het vergemakkelijken van de aankoopprocessen. Voor non-branded verkeer ligt de nadruk op merkbekendheid, het verstrekken van waardevolle informatie en het opbouwen van vertrouwen bij de consument. Het is cruciaal om de gebruikerservaring en boodschap aan te passen aan de intentie en bekendheid van de bezoeker met het merk om zo de algehele conversieratio van de website te verbeteren.

Een nauwkeurige analyse van de conversie

Het bepalen van de conversieratio volgens de bovenstaande berekening lijkt een eenvoudige klus. Echter ligt het ingewikkelder dan gedacht. Want gebruik je voor je berekening bijvoorbeeld het aantal verschillende gebruikers of het aantal sessies?

Dit kan al een groot verschil maken. De nauwkeurigheid van de conversieratio kun je in Google Analytics optimaliseren door filters toe te passen. Zo kun je bijvoorbeeld ook selecteren op microconversies of macroconversies.

Hoe interpreteer je je conversieratio?

Maar ook je doelgroep is van belang. Heb je als ondernemer een Nederlandse website, dan kan het natuurlijk ook zijn dat je bezoekers vanuit het buitenland ontvangt. Zeker wanneer je ook een Engelstalige pagina hebt.

Deze bezoekers zullen aanzienlijk minder snel tot conversie overgaan. Om geen vertekend beeld van je conversieratio te krijgen, kun je er dan beter voor kiezen om bezoekerssessies uit het buitenland uit te sluiten. En wat doe je met de personen die je pagina enkele keren bezoeken alvorens ze een aankoop doen? Telt ieder bezoek als sessie, of maak je het onderscheid op klantbasis?

De conversieratio van een webshop verhogen

Het verhogen van de conversieratio is voor tal van ondernemers een doel. Echter moet je voorkomen dat je dit als doel op zich stelt. Je wilt namelijk niet alleen nu een zo hoog mogelijke ratio bereiken, maar klanten die een lange termijnverbintenis met je aangaan. Denk er dus goed aan wat je uiteindelijke doel is.

De beste manier om je conversieratio op korte termijn te verhogen in natuurlijk het verschaffen van een (fikse) korting. De prijs speelt voor de meeste klanten nu eenmaal een doorslaggevende rol. De vraag is echter of dit wenselijk en vol te houden is.

Je conversieratio op de lange termijn verbeteren

Focus je dus vooral op het verhogen van je conversieratio op de lange termijn, ook al is dit een minder eenvoudig proces. Om dit te kunnen bereiken, dien je verschillende stappen te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een grondige website analyse, user testing en A/B testing, maar ook andere optimalisatie technieken.

Ralfvanveen SEO-specialist

Aan de slag met het verbeteren van de conversieratio?

Neem contact met mij op om samen aan de slag te gaan met de conversieratio van je website.

Voor lange termijneffecten zul je aan je SEO moeten werken (2). Denk daarbij aan waardevolle content, een gemakkelijke navigatiestructuur en een snelle laadtijd van je website (3). Maar wees ook zo klantvriendelijk mogelijk: bied bijvoorbeeld verschillende verzendmogelijkheden aan en zorg voor een gemakkelijk retourproces.

Gemiddelde conversieratio per branche

Zoals al eerder gezegd, kan er geen algemene uitspraak worden gedaan wat betreft een goede conversieratio. Dit is afhankelijk van onder andere de regio, maar grotendeels ook de branche waarbinnen jouw bedrijf valt. Hieronder zie je van enkele branches het gemiddelde conversiepercentage.

BrancheConversieratio
Kleding2,77%
Kunst en cultuur4,51%
Elektronica3,16%
Horeca4,74%
Gezondheid4,63%
advocaten7,45%
Makelaars en hypotheken3,40%
Reizen3,95%
Auto’s7,98%
Conversieratio per branche.

Uit deze cijfers wordt zichtbaar dat de conversieratio hoog is wanneer mensen ergens gericht naar zoeken (auto, advocaat). Branches waarbinnen men ‘voor de lol’ websites bezoekt zonder per se een specifieke koopintentie te hebben (kleding), hebben een lagere conversieratio.

Middels conversie optimalisatie meer bezoekers in klanten veranderen

Als ondernemer wil je met je website of webwinkel goed te vinden zijn. Zeker gezien het feit dat er binnen elke branche ontelbare aanbieders bestaan. Aanbieders die zich stuk voor stuk online proberen te profileren.

Wil jij je concurrentie voor zijn en meer websitebezoekers over laten gaan tot conversie? Dan ga je aan de slag met conversie optimalisatie. Het verbeteren van je website met een nauwkeurig uitgedachte strategie heeft als doel meer bezoekers in klanten te veranderen. Een zoekmachine marketing bureau kan je prima van dienst zijn bij het verhogen van je conversieratio.


Veelgestelde vragen

Wat betekent conversieratio?

Als er gesproken wordt over conversieratio, dan gaat het over een techniek om in Google Analytics na te kunnen gaan hoe succesvol je website is in het converteren van bezoekers. Het gaat dus eigenlijk over het aantal bezoekers dat een bepaalde actie onderneemt en dan gedeeld door het totaal aantal bezoekers. Er zijn veel mensen die geen idee hebben wat ze hiermee moeten, maar als SEO-specialist weet ik hier wel raad mee.

Het is namelijk van belang om te weten hoeveel bezoekers je krijgt op je website die een bepaalde actie ondernemen. Je kunt dan precies volgen wat zij doen en wanneer dat zij overgaan tot een bepaalde actie. Stel dat mensen op een punt iedere keer stoppen, waar zou dan het probleem liggen? Daar kan dan specifiek naar gekeken worden en dan kun je daar wat aan doen.

Je hebt als doel om zoveel mogelijk mensen naar je website te krijgen maar je wil ook juist dat zij overgaan tot actie, overgaan tot een aankoop bijvoorbeeld. Om dat doel te behalen moet je weten hoe dat zij denken en hoe dat bezoekers nu op je website keuzes maken.

Wat zijn de voordelen van een hoge conversieratio?

Veel mensen denken dat het conversieratio niet van belang is, maar zij hebben het mis. Ik weet uit ervaring dat het juist wel een belangrijk getal is, want zo kun je vaststellen hoe succesvol je website is onder je doelgroep. Je wil als ondernemer dat je website wordt bezocht, maar je wil ook dat mensen tot een actie (conversie) overgaan. Als je dan de resultaten goed gaat analyseren, dan kan het getal erg interessant zijn.

Er kunnen dan bijvoorbeeld aanpassingen worden gedaan binnen de online marketing. Op het gebied van marketing zijn er erg veel mogelijkheden en strategieën die gevolgd kunnen worden. Uit ervaring weet ik dat het belangrijk is dat er goed gekeken gaat worden naar wat er bij jouw doelgroep en branche past. Daar zal ik dan ook op inspelen als je ervoor kiest om het werk aan mij uit te besteden.

Als je conversieratio hoog is, dan wil dat zeggen dat je veel bezoekers hebt op je website die overgaan tot een aankoop. Maar je moet je dan wel afvragen is dat op de lange termijn ook zo? Heb je misschien recent een actie gehouden waardoor het getal zo hoog is?

Hoe verhoog ik mijn conversieratio?

Voor veel online ondernemers is het een uitdaging om een gunstig conversieratio te bereiken en dan ook te behouden. Veel ondernemers hebben als doel dat zij hun conversieratio willen verhogen. Maar je moet dit niet als hoofddoel hebben is mijn mening. Het gaat er namelijk niet alleen maar om dat je alleen nu een zo hoog mogelijke ratio wil bereiken. Je wil juist met klanten een lange termijn verbintenis aangaan.

Als je je conversieratio op de korte termijn wil verhogen dan kun je een flinke korting geven. Maar of je dat ook lang vol kunt houden? Voor de korte termijn kan het werken. Ik ben meer voor het verhogen van het conversieratio voor de lange termijn. Daarvoor zijn wel een aantal stappen van belang. Je moet een grondig website analyse (laten) doen, maar denk ook aan user testing en A/B testing en andere optimalisatie technieken.

Bij de lange termijn effecten speelt SEO ook een rol, zoals waardevolle content. Een snelle laadsnelheid van de site is ook van belang, net als een goede navigatiestructuur. Als je daar vragen over hebt of je wil dat werk graag uit handen geven, dan mag je mij altijd benaderen en help ik je graag verder.

Moet ik een specialist inschakelen als ik mijn conversieratio wil verhogen?

Het is mogelijk om een SEO-specialist in te schakelen als je je conversieratio wil verhogen. Het kan zijn dat je zelf geen ervaring hebt met deze term, maar wel inziet dat het erg belangrijk is om er wat mee te doen. Dit kan de reden zijn dat je mijn hulp wel kunt gebruiken.

Het kan zijn dat je het eerst zelf wil proberen, maar het kan dan wel veel van je vragen. Het is allemaal nieuw en vrij specialistisch omdat je ook bepaalde onderzoeken moet doen om er goed op in te kunnen spelen. De meeste mensen maken daarom de keuze om het toch uit handen te geven aan een specialist.

Een SEO-specialist kan voor jou een grondig website analyse uitvoeren en eens verder kijken naar user testing en A/B testing en eventuele andere optimalisatie technieken. Dit is echt het werk van de specialist en daarvoor ben je bij mij dan ook aan het juiste adres. Ik help je dan ook graag en zal mijn kennis met je delen. Zo weet je vooraf wat ik voor jou kan betekenen en waarom dat ik je kan helpen bij het verhogen van je conversieratio.

Welke tools kan ik gebruiken om mijn conversieratio te meten?

Je kunt het conversieratio berekenen als je het aantal conversies gaat delen door het totaal aantal bezoekers van je website. Het lijkt eenvoudig, maar je moet het heel nauwkeurig berekenen en daarvoor kun je gebruik maken van Google Analytics en dan alles optimaliseren door filters toe te passen. De meeste mensen zullen van Google Analytics gebruik maken omdat dit de meest prettige tool is om mee te werken als het over conversieratio gaat.

Er zijn nog wel een aantal tools die je kunt gebruiken, maar ik raad je aan om met Google Analytics te werken. Als je al meer met je website bezig bent, is de kans groot dat je deze tool al kent en een beetje weet hoe het werkt. Je kunt eenvoudig een online cursus volgen om deze tool te kunnen gebruiken en dan krijg je ook meer informatie over je conversieratio.

Het is interessant om je conversieratio te optimaliseren want dat heeft ook effect op SEO. Mijn advies is daarom om de gegevens in kaart te brengen, zodat je weet waar je verbeterpunten liggen. Hier kan dan op in worden gespeeld door jou of een specialist.

Heeft conversieratio impact op SEO?

Als je je conversieratio gaat optimaliseren, dan is dat van belang voor de effecten op SEO. Als je een duidelijk doel voor ogen hebt, dan weet je ook vanzelf op welke conversies je je wil focussen. Je brengt middels data in kaart hoe je website presteert en dan kun je daar gerichter naar handelen. Je zal er achter komen waar het misschien mis gaat en dan kun je je daar op focussen en hetgeen aanpassen.

Toch kan dat nog wel lastig zijn, want je moet dan wel weten welke stappen je moet zetten om het te verbeteren. Gelukkig sta jij er niet alleen voor, want ik kan jou als SEO-specialist hierin bijstaan. Ik kan alle vragen die je hierover hebt beantwoorden, ik kan je advies geven hoe je je gegevens kan interpreteren. Maar ik kan ook de nodige aanpassingen of verbeteringen doorvoeren op je site.

Als je er zelf geen tijd voor hebt of geen zin in hebt dan raad ik je aan om daar ook voor te kiezen. Het conversieratio heeft namelijk impact op SEO en daar wil toch iedere ondernemer het maximale uit kunnen halen?

Is een hoge conversieratio alleen belangrijk voor webshops?

Een goed conversieratio, wat moet je je daarbij voorstellen? Het ratio moet dan tussen de 3-4% zijn. Het lijkt laag, maar gemiddeld is dit uitstekend. Het wil dus zeggen dat 3-4 van de 100 bezoekers overgaan tot een aankoop. Maar ik kan niet zeggen wat voor jouw branche een goed conversieratio is, dit hangt ook af van de productgroep, maar ook van een bepaalde regio en soms van het seizoen.

Ik kan hier dus wel wat zinnigs over zeggen, maar dat is echt zo persoonlijk dat ik er dan even voor moet gaan zitten om jou daarin van advies te voorzien. Uiteraard maak ik daar graag tijd voor zodat ik jou verder van dienst kan zijn. Een hoge conversieratio is niet alleen voor webshops van belang, ook voor websites. Je wil ook dan dat mensen overgaan tot een bepaalde actie, zoals contact opnemen of bijvoorbeeld een offerte aanvragen.

Dus voor webshops en website is een hoge conversieratio van belang, maar het gaat er vooral om dat het op de lange termijn in orde is. Alleen inspelen op de korte termijn is even effectief, maar daar bereik je je doelen niet mee.

Wat is een zachte conversie?

Op het moment dat een potentiële klant over gaat tot een aankoop van een product of een andere handeling verricht, dan is dat een conversie. Een transactie heeft daardoor direct invloed op je omzet. Je hebt ook nog andere conversies en dat zijn de zachte conversies (leads). Deze hebben indirecte invloed op jouw omzet. Je merkt dat je bezoeker interesse toont alleen nog geen stap zet om klant te worden.

Het is interessant om eens verder te gaan kijken naar de zachte conversies, wat zou de reden kunnen zijn dat ze wel interesse tonen maar nog niet doorgaan? Wat zou jij er aan kunnen veranderen dat klanten dan toch die ene stap verder zetten, dus jouw doel behalen? Ik wil daar graag samen met jou eens naar kijken, want van daaruit kun je je website ook beter optimaliseren en inspelen op de wensen van (potentiële) klanten.

Leads zijn van belang voor je website, en daarom is het ook zinvol om daar uitgebreid naar te kijken. Ze hebben dan wel alleen indirect invloed, maar het is wel belangrijke informatie waar je wat mee kunt als ondernemer.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 15 september 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 18 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.