Click-to-conversion time

De click-to-conversion time is de tijdspanne tussen het moment dat de klant op een advertentie klikt en het moment dat hij overgaat tot de aankoop – de zogenaamde conversie. Als je dit kunt meten, krijg je inzicht in het koopgedrag van je klant. Neemt jouw klantenkring een snelle beslissing, of juist niet?

Wat is de click-to-conversion time?

De click to conversion time is de periode die verstrijkt vanaf het moment dat de klant voor het eerst op een advertentie banner klikt, tot het moment dat hij het bewuste product ook daadwerkelijk koopt. Met conversion of conversie duidt men in marketingjargon de aankoop aan.

Hoe lang is de click-to-conversion time?

Het gebeurt haast nooit dat een klant meteen na het klikken op een advertentie banner overgaat tot een aankoop. Meestal zoekt de klant bij een concurrent of andere aanbieder naar een alternatief of nog een betere aanbieding. Vooral als het om een grote aanschaf gaat, zal de gemiddelde click to conversion time oplopen. Het is dus erg afhankelijk van het type product hoe lang deze periode zal duren. De aankoopbeslissing voor nieuwe tegels voor een badkamer zal waarschijnlijk langer op zich doen wachten dan de aanschaf van een nieuwe bikini midden in de zomer.

Click to conversion time _ Begrippenlijst

Retargeting

Als de klant niet direct na het eerste klikmoment over is gegaan tot een aankoop, kun je gebruik maken van retargeting. Je kunt dan de potentiële klant benaderen om hem een goede aanbieding te doen. Of hij krijgt regelmatig de advertentie weer te zien. Je zult de timing van deze actie moeten afstemmen op het type product. Zoals aangegeven, sommige aankopen behoeven minder bedenktijd dan andere. Maar als de geïnteresseerde regelmatig jouw advertentie voorbij ziet komen, zal hij je niet vergeten.

Mijn advies

Het is zeer nuttig om de click to conversion time van jouw klanten in kaart te hebben. Je kunt zo een beeld krijgen van hoe lang een aankoopbeslissing duurt. Ook kun je het effect meten van jouw advertentie op het aantal aankopen en op de gemiddelde tijd tot aankoop. Zeker als je daarbij ook denkt aan retargeting, kun je een hogere omzet bereiken. Let bij deze laatste acties wel op dat je niet te vaak een klant benadert. Als deze vindt dat je spamt heeft het een averechts effect.

Veelgestelde vragen

Wat is Click To Conversion Time?

Met de click to conversion time bedoelen we de duur van de periode vanaf het moment dat de bezoeker voor de eerste keer op een advertentie klikt, tot aan het moment van aankoop.

Wat is de impact van Click To Conversion Time op SEO?

Directe invloed op SEO is er niet. Wel is het handig om de click to conversion time van klanten in beeld te hebben. Zo kun je zien hoeveel tijd een aankoopbeslissing in beslag neemt. Ook kun je het effect van jouw advertentie op het aantal aankopen meten.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z