SEO-uitleg: wat is zoekmachine optimalisatie en voor wie is het interessant?

Hoe verkrijg je meer relevante bezoekers, dus meer omzet? Het antwoord is: zoekmachine optimalisatie, oftewel SEO. Leer snel hoe je zelf SEO toepast op jouw eigen onderneming (zonder hulp van een zoekmachine optimalisatie specialist).

Wat is de betekenis van SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. In het kort houdt het in dat je jouw website optimaliseert. Zo zorg je ervoor ervoor dat Google jouw website een beoordeling geeft. Op basis van die beoordeling krijg je een bepaalde positie binnen de zoekresultaten in Google.

SEO-uitleg | De resultaten

Meer dan de helft van de zoekers die Google gebruiken, kijkt alleen naar de eerste 5 resultaten (afhankelijk van de locatie). Als jouw website daar buiten valt, dan ben je niet goed zichtbaar voor potentiële klanten. Wie zo hoog mogelijk voor bepaalde zoektermen scoort, genereert de meeste omzet.

Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

SEA staat voor Search Engine Advertising. SEA zoekresultaten zijn bovenaan in de zoekmachine te vinden. Je herkent ze aan het feit dat er ‘advertentie’ naast staat. Om op deze posities terecht te komen, betaal je Google. Daarnaast betaal je voor iedere keer dat er op jouw resultaat geklikt wordt.

Het verschil met SEA is dat je bij SEO niet hoeft te betalen voor organische zoekresultaten. De posities vlak onder de advertenties, zijn vergeven op basis van organische volgorde. Het hangt totaal van Google af hoe hoog jouw website hier terecht komt.

Voordelen SEO ten opzichte van SEA

  • SEO heeft geen onnodig hoge advertentiekosten;
  • je verbetert de gebruiksvriendelijkheid van jouw website;
  • met een uitstekende SEO-strategie heb je nog jaren profijt van jouw positie in Google;
  • organisch verkeer droogt niet op wanneer je besluit te stoppen met investeren.

Wat is de Yoast SEO plugin?

Er zijn plugins bevorderend voor je SEO. Eén daarvan is Yoast. Deze plugin zorgt ervoor dat je jouw meta data kan optimaliseren. Je kan makkelijk en snel jouw meta titel en meta omschrijving veranderen. Google gebruikt deze omschrijving en titel om te weten te komen waar jouw content over gaat. Op basis van meta data, bepaalt Google jouw positie binnen de zoekresultaten. 

SEO-uitleg | Google crawlen van de website

Yoast genereert ook een XML sitemap van jouw website. Dit is als het ware de plattegrond die Google gebruikt om jouw website als een zoeker te lezen. Het bevordert het crawl proces en zorgt dat jouw website sneller geïndexeerd wordt. Het is cruciaal om dit proces te versnellen, zo is Google altijd op de hoogte van verbeteringen die jij hebt doorgevoerd.

Checklist SEO WordPress

WordPress is een veel gebruikt Content Management Systeem (CMS). WordPress is geen rocket science. Het vergemakkelijkt SEO gerelateerde elementen. Dit leer jij makkelijk zelf! Geen nood, je hoeft het niet helemaal zelf te doen. Wij hebben 3 gratis SEO checklists opgesteld die je gebruikt na onze SEO-cursus. Zo optimaliseer je zelf jouw website, ook na de cursus.

SEO-uitleg | Optimaliseren voor Google

Kom op pagina #1 in Google, leer het tijdens onze SEO-cursus!

Je weet nu wat SEO is en wat de voordelen van SEO zijn. Tijd om op pagina #1 van Google te komen! Welke tools je hiervoor gebruikt? Dat komt allemaal aan bod tijdens onze SEO-cursus. We geven alvast een tipje van de sluier weg:

  • Interne linkstructuur: links zijn een cruciale factor voor Google. Wij behandelen de 4 meest gebruikte methoden je gebruikt om kwalitatieve links te verkrijgen. 
  • De content op jouw website moet kwalitatief en relevant zijn voor de bezoeker. Hoe optimaliseer je afbeeldingen en alt attributen? Wij leggen het je uit.
  • De technische kant van SEO ontfermt zich over het technische fundament van jouw website. Hoe zorg je ervoor dat de structuur van jouw website zo duidelijk en beknopt mogelijk is? Canonical tags, XML sitemaps en status codes, we behandelen ze allemaal.
SEO-uitleg | Technische SEO

Na de cursus pas je de opgedane kennis direct toe op jouw eigen onderneming. Ga snel aan de slag!

Ralf van Veen, #1 SEO-freelancer/SEO-consultant van Nederland

Gelukkig hoef jij SEO niet helemaal zelf te doen. Wij reiken jou slimme SEO-tips en tools aan. Onze SEO-specialisten monitoren updates en veranderingen vanuit Google dagelijks. Wij delen graag onze kennis met jou!

De cursus wordt gegeven door Ralf van Veen. Eigenaar van een SEO-bureau in hartje Rotterdam. Met jarenlange ervaring als lead SEO-specialist voor verschillende A-merken, als SEO-auteur voor de grootste vakbladen, trainer en coach van development- en marketing teams deelt Ralf nu zijn ervaringen, werkwijze én geheimen.

Verbeter vandaag nog jouw positie in Google!

SEO-uitleg | SEO-uitleg opleidingen

Veelgestelde vragen

Wij krijgen vaak vragen rondom onze training en zoekmachine optimalisatie. Hieronder staan alle antwoorden op de veelgestelde vragen.

Voor wie is de zoekmachine optimalisatie training?

Ondernemers, marketing professionals en zzp’ers met eigen website. Kortom, iedereen die online wil groeien als bedrijf en zijn/haar online zichtbaarheid wil vergroten. Voor iedereen die de expertstatus beoogt binnen dit vakgebied.

Waarom is SEO beter dan SEA?

SEO is kostentechnisch effectiever dan SEA. Een eenmalige investering volstaat om met SEO te beginnen. In het geval van SEA betaal je voor iedere klik op jouw advertentie. Je genereert dan wel veel bezoekers, maar die kosten ook meer. Organisch verkeer droogt niet op wanneer je besluit te stoppen met investeren.Uit onderzoek is gebleken is dat een hoger percentage zoekers op organische resultaten klikt. Dit komt omdat organische resultaten betrouwbaarheid uitstralen.Organische posities koop je niet, die verdien je.

Hoe pas ik de kennis toe na de training?

Google Search Console en Google Analytics leggen wij zodanig uit, dat je zelf jouw SEO na de training blijft verbeteren en monitoren. Wij monitoren iedere dag verschillende blogs om op de hoogte te blijven van eventuele veranderingen in het algoritme van Google.Daarnaast is het blog van Google zelf leidend voor updates. Op basis hiervan maken wij beslissingen.Je krijgt 3 checklists mee die je helpen om jouw content, techniek en linkbuilding te perfectioneren. De checklists zijn gratis bij de training.

Wat zijn de kosten van de zoekmachine optimalisatie cursus?

In de cursus zit inbegrepen:6 uur aan beeldmateriaal opgedeeld in behapbare stukken; de mogelijkheid om wanneer en waar jij wilt een jaar na aankoop de training terug te kijken; een uitgebreide checklist ten behoeve van het optimaliseren van jouw content; een complete technische SEO checklist die jou helpt de technische kant te optimaliseren; relevante casuïstieken uit verschillende branches.Het actuele tarief voor de training is in totaal €249. De factuur voor de trainingskosten ontvang je na de betaling. Na de training weet jij alles over SEO.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus