Wat is SEO: 184 SEO-tips om zelf te optimaliseren

Het is een van de belangrijkste termen die je tegenkomt wanneer je als ondernemer een eigen website hebt: SEO. Goede SEO is bijna onmisbaar voor een website (idealiter uitgevoerd door een SEO-specialist). Het zorgt er niet alleen voor dat je beter vindbaar bent, maar ook dat je betere resultaten behaalt. SEO, wat is dat? En hoe zet je dit in om hoger in Google te komen? Dat lees je hier!

Inhoudsopgave toon

Wat is SEO?

SEO is een Engelse afkorting die staat voor Search Engine Optimization. In het Nederlands wordt vaak gesproken over SEO optimalisatie. Wanneer je gebruik maakt van SEO ben je bezig met een manier om je website beter vindbaar te maken voor jouw doelgroep.

Voordat je SEO gaat inzetten (of uitbesteden) is het dan ook belangrijk om goed te weten wie jouw doelgroep is. Daarnaast is het van belang om te weten wat de zoekwoorden zijn die ze intypen op een zoekmachine als Google.

Met SEO kun je hierop inspelen. De kennis over je doelgroep kun je toepassen in het schrijven van content voor je website. Denk hierbij niet alleen aan blogs, maar ook aan alle andere teksten op je pagina. De teksten moeten in de eerste plaats aansluiten op de zoekwoorden die jouw doelgroep gebruikt, maar daarnaast ook zo gebruikt zijn dat ze aantrekkelijk zijn voor Google. 

Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen goede en wervende teksten waarmee jouw doelgroep enthousiast wordt. Maak gebruik van sterke teksten, maar ook van afbeeldingen en video’s om de teksten te ondersteunen.

SEO bestaat uit drie facetten. Dit zijn content, techniek en linkbuilding. Ieder aspect van SEO draagt bij aan het optimaliseren van de online vindbaarheid van je website.

SEO-tips voor de content

Het onderdeel content heb ik in verschillende componenten opgesplitst. Het zoekwoord verschijnt in.., content (algemeen), kwaliteit van de content, duplicate content, rich media en on-page SEO.

Tijd besteden aan relevante en kwalitatieve content heeft positieve invloed op de SEO van je website. Daar kun je als bedrijf op korte en lange termijn de vruchten van plukken. Door het plaatsen van goede content dat aansluit bij jouw doelgroep en het verbeteren van de website, zul je meer bezoekers krijgen.

Het is daarnaast ook belangrijk om de site zelf aantrekkelijk te maken, zodat bezoekers uiteindelijk klanten worden door een product of dienst aan te schaffen. 

Het zoekwoord verschijnt in..

  1. Het zoekwoord moet terugkomen op de pagina. Niet alleen in de normale content, maar ook in andere aspecten van de landingspagina. Het zoekwoord verschijnt in..
  1. De page title. Een zoekwoord in de page title draagt direct bij aan de positie in Google.
  1. De meta omschrijving. Een zoekwoord in de meta omschrijving draagt niet direct bij aan de positie in Google. Dit kan wel resulteren in een hogere CTR.
  1. Het alt attribuut. Een zoekwoord in het alt attribuut wordt gebruikt door slechtzienden om het onderwerp van een afbeelding te bepalen. Google gebruikt een alt attribuut hetzelfde.
  1. De titel van de afbeelding. De titel van een afbeelding wordt door Google gebruikt om het onderwerp van een afbeelding te bepalen.
  1. De eerste 100 woorden. De eerste woorden zijn van belang voor de bezoeker en Google om het onderwerp van een pagina te bepalen.
  1. De laatste 100 woorden. De laatste woorden zijn van belang voor de bezoeker en Google om het onderwerp van een pagina te bepalen.
  1. De content. De (tekstuele) content van de pagina moet het zoekwoord bevatten om het voor Google zo eenvoudig mogelijk te maken om het verband te leggen. In theorie kan het alleen met synoniemen worden gedaan, maar dit maakt het wel een stuk lastiger.
  1. De domeinnaam. Het is nog steeds een common practice onder SEO-specialisten om het zoekwoord in een domeinnaam voor te laten komen, mits dit haalbaar is en het om een nieuwe website gaat.
  1. Het subdomein. Wanneer je een subdomein maakt is het een best practice om hier ook het zoekwoord in te zetten waarvoor je gevonden wilt worden (dit werkt vergelijkbaar met het zoekwoord in een subfolder zetten).
  1. De <h1>. Van alle headers (en content) op een pagina, weegt de <h1> meestal het zwaarst. Gebruik dit door het zoekwoord erin te verwerken.
SEO tip verwerk het zoekwoord in de H1 en H2
  1. De <h2>. De <h2> weegt na de <h1> het zwaarst. Kortom, verwerk hier het zoekwoord in.
  1. De <lagere> headers. Voor de lagere headers geldt: gebruik het zoekwoord in deze headers wanneer het kan en relevant is voor de bezoeker.
  1. De inhoudsopgave. De inhoudsopgave van een pagina hoort (een aantal keer) het zoekwoord te bevatten. Dit laat de bezoeker tevens zien waar de pagina over gaat.

Content (algemeen)

Hieronder staan algemene aanbevelingen voor wanneer je aan de slag gaat met je eigen SEO-content.

  1. Er wordt gebruikgemaakt van LSI zoekwoorden. Dit zijn de zoekwoorden die Google laat zien wanneer je iets intypt in Google. LSI zoekwoorden gebruiken kan voor een breder begrip van het onderwerp van de pagina zorgen bij Google.
Latent Semantic Indexing LSI zoektermen
  1. Er worden synoniemen gebruikt in de page title. De page title kan ook bijdragen aan een breder begrip van het onderwerp van de pagina.
  1. Synoniemen worden gebruikt in de meta omschrijving. De meta omschrijving kan ook bijdragen aan een breder begrip van het onderwerp van de pagina. Belangrijk voor zowel de page title als meta omschrijving: zorg ervoor deze vergelijkbaar zijn met de content op de pagina.
  1. Synoniemen worden gebruikt in de headers. Het gebruiken van synoniemen in headers geeft een volledig beeld van de intentie én het onderwerp van een pagina.
  1. De content gaat diep in op het betreffende onderwerp. Losstaande, korte artikelen over een onderwerp doen het in de praktijk minder goed dan uitgebreide, kwalitatieve pagina’s.
  1. De content bevat minimaal 500 woorden (kan langer zijn dan dit). De lengte van de content is nog steeds erg belangrijk voor SEO. Zorg ervoor dat je de diepte induikt bij het onderwerp dat je schrijft.
  1. De headers van de pagina zijn semantisch opgebouwd. Dit zorgt ervoor dat Google eenvoudig het volledige onderwerp van de pagina kan bepalen.
  1. De kopjes van de pagina zijn scanbaar. Dit is voor een verbeterde gebruikerservaring op de website en heeft indirect invloed op de SEO.
  1. De kopjes zijn kort, krachtig en to the point geschreven. Gebruik in de kopjes tevens het zoekwoord om de relevantie hiervan te versterken.
  1. Er wordt rekening gehouden met een goede zoekwoorddichtheid. Een juiste zoekwoorddichtheid voorkomt spam en draagt bij aan een verbeterde positie.
  1. Er wordt rekening gehouden met de intentie van het zoekwoord in Google. Vanwege de BERT update kan Google de intentie van de zoeker accurater achterhalen. Gebruik dit door rekening te houden met de achterliggende intentie.
  1. Hoe vaak heeft de content een update gekregen en zijn al deze updates in kaart gebracht onderaan de pagina? De geschiedenis van een pagina in kaart brengen helpt Google met het begrijpen van de freshness van de content.

Kwaliteit van de content

Hieronder staan SEO-tips rondom het schrijven van kwalitatieve content. Sinds de BERT update is Google steeds beter geworden in de kwaliteit bepalen van content. Let hier dus goed op. 

  1. Er staan geen grammaticale fouten in de content. Google wordt steeds beter in het achterhalen van grammaticale fouten en gebruikt dit in de bepaling van de kwaliteit van content.
  1. Er staan geen spelfouten in de content. Google kan dit eenvoudig zien en wordt hier alleen maar beter in.
  1. De content is up to date en recentelijk geschreven. Content freshness speelt, voornamelijk binnen bepaalde onderwerpen en niches, een grote rol. Denk hierbij aan nieuwsitems. 
Recent geuploade content
  1. De content wisselt lange en korte zinnen af. Dit draagt bij aan een betere leesbaarheid van de content en gebruikerservaring.
  1. De tone of voice van de gehele website is consistent. Google wordt steeds beter in het bepalen van de consistentie van content over een website. 
  1. De content is relevant voor de bezoeker en de zoekwoorden waarvoor de content naar boven komt (time to conversion).
  1. De content ondersteunt de customer journey (AIDA). Ondersteun de gehele customer journey met de content van een pagina, regelrecht naar de conversie.
  1. De informatiedichtheid en het gebruik van vakjargon is afgestemd op de doelgroep. Dit verhoogt de gebruikerservaring en daarmee de user metrics, zoals tijd op een pagina.

Duplicate content

Duplicate content heeft een negatieve impact op de uiteindelijke vindbaarheid van deze content. Met onderstaande SEO-tips kun je hiermee aan de slag gaan.

  1. De content is uniek en komt nergens anders voor op de website (interne duplicate content). Dit zorgt voor interne concurrentie binnen de landingspagina’s.
  1. De content is uniek en komt niet op andere websites voor (externe duplicate content). Dit zorgt voor duplicate content vanuit Google en kan resulteren in lagere posities.
  2. Op welke manier is de content onderscheidend van concurrenten en andere content op het web? Lever je echt meerwaarde aan de bezoeker met de content die je schrijft? En ben je trots op je werk wanneer je het terugleest?
  3. Is de content overgenomen van andere websites en licht herschreven? Dit is geen goede best practice voor het opstellen van kwalitatieve SEO-content.

Rich media

Rich media, in het Nederlands verrijkte media, levert een volledigere gebruikerservaring aan de bezoeker van een website

39. De pagina bevat een relevante afbeelding. Een afbeelding helpt met het beter begrijpen van de tekstuele content, in een kortere tijd.

  1. De pagina bevat een relevante video. In de video wordt uiteengezet waar de pagina over gaat (of een deel van de pagina).
  2. De pagina bevat een relevante opsomming van informatie, zoals een tabel. De tabel kan op een overzichtelijke manier veel informatie presenteren aan de bezoeker.

SEO-tips voor de On-page SEO

De on-page SEO is de scheidslijn tussen technische SEO en SEO-content. Een goede on-page SEO draagt bij aan een verhoogde positie in Google én een betere gebruikerservaring op de website.

Page title

  1. De page title begint met het zoekwoord. Veel SEO-specialisten zijn het erover eens dat een page title, met het zoekwoord als eerste woord, het in de praktijk beter doet.
  1. De page title is niet langer dan 60 tekens. Wanneer de page title te lang is, wordt deze in Google afgekapt.
  1. De page title is een verlenging van de content op de pagina en de intentie van de zoeker in Google. Dit zorgt ervoor dat de zoeker daadwerkelijk het antwoord op jouw pagina vindt.
  1. De page title is wervend geschreven en geoptimaliseerd voor een hoge CTR. Een hogere CTR betekent simpelweg meer bezoekers.
  1. De page title is uniek voor deze pagina en komt niet elders voor op de website. Dit kan zorgen voor zoekwoordkannibalisatie

Meta omschrijving

  1. De meta omschrijving begint met het zoekwoord. Het zoekwoord in de meta omschrijving draagt niet direct bij aan een hogere positie, maar wordt wel dikgedrukt gemaakt in de SERP.
  1. De meta omschrijving is niet langer dan 160 tekens. Anders wordt deze afgekapt.
  1. De meta omschrijving is wervend geschreven en geoptimaliseerd voor een hoge CTR. Een hogere CTR betekent simpelweg meer bezoekers.
  1. De meta omschrijving is een verlenging van de content op de pagina en de intentie van de zoeker in Google. Als de meta omschrijving significant afwijkt van de content op de website, dan wordt deze door Google zelf ingevuld. Daarnaast zorgt dit ervoor dat de zoeker daadwerkelijk het antwoord op jouw pagina vindt.
  1. De meta omschrijving is uniek voor deze pagina en komt niet elders voor op de website. Dit kan resulteren in zoekwoordkannibalisatie (lagere kans dan bij de page title). 

Slug

  1. De slug bevat het voornaamste zoekwoord waarvoor de pagina naar boven wil komen in Google. Dit zorgt voor herkenning bij de zoeker.
  2. De slug is zo kort mogelijk gehouden. Dit draagt bij aan hoe “clean” de volledige snippet er in Google uitziet.
SEO tip houd je URL slug kort en leesbaar
  1. De slug is wervend en relevant voor de zoeker in Google. Mede vanwege herkenning bij de zoeker is het mogelijk dat de CTR hoger ligt.

URL

  1. De URL van de pagina bevat het voornaamste zoekwoord (of een synoniem hiervan). Dit draagt direct bij aan een verhoogde positie.
  1. De URL is niet langer dan 115 tekens. Dit wordt zowel gedaan voor de gebruiksvriendelijkheid als de online vindbaarheid in Google.
  1. De URL bevat geen parameters of symbolen (zoals met de Google Analytics URL builder). Dit kan afdoen aan hoe snel de gebruiker (en Google) het onderwerp van een pagina bepaalt.
  1. De URL is een korte samenvatting van wat er afspeelt op de pagina. Dit zorgt voor herkenning bij de zoeker, zowel in Google als op de website.
  1. De URL symboliseert dezelfde intentie als de geschreven content op de pagina. Dit kan worden gedaan door niet teveel tussenwoorden uit de URL te laten om deze korter te maken (een extra tussenwoord om de intentie duidelijk te maken is belangrijk).
  1. De URL is gebruiksvriendelijk en laat duidelijk zien waar de pagina over gaat.

Afbeeldingen

  1. De afbeelding is niet groter dan nodig (gemeten op de grootste desktop weergave). Dit kan negatief bijdragen aan de website snelheid.
  1. De afbeelding bevat een alt attribuut met daarin het zoekwoord verwerkt. Het alt attribuut moet matchen met de inhoud van de afbeelding.
  1. De afbeelding geeft hetzelfde onderwerp als dit zoekwoord weer. Google kan (heel) goed zien waar een afbeelding over gaat. Het heeft geen zin om hier gebruik te maken van keyword stuffing.
  1. De afbeelding bevat een relevante titel voor het onderwerp van de afbeelding, met daarin het zoekwoord verwerkt. Dat wil zeggen: de afbeelding moet relevant zijn voor het onderwerp van de pagina.
  1. Het alt attribuut en de titel van de afbeelding zijn relevant voor het dichtstbijzijnde kopje en stuk tekstuele content op de pagina.
alt tekst voorbeeld
  1. De afbeelding bevat een moderne afbeeldingsindeling (t.b.v. de website snelheid). Dit draagt bij aan de compressie van de afbeelding.
  1. De afbeelding is educatief óf amuserend. Is de afbeelding geen van beide? Dan is het vaak geen goede afbeelding voor de pagina.
  1. De afbeelding matcht met de intentie van de pagina. De achterliggende intentie van de pagina is van belang voor de bepaling van het onderwerp van de afbeelding.
  1. De afbeelding is uniek voor de website en komt nergens anders op dezelfde website voor. Dit zorgt voor interne duplicate content.
  1. De afbeelding is uniek en komt niet op andere websites voor (geen stockfoto bijvoorbeeld). Dit zorgt voor externe duplicate content (en levert vaak ook geen meerwaarde aan de bezoeker).
  1. De afbeelding is up to date en recentelijk toegevoegd. Content freshness geldt niet alleen voor de tekstuele content op de website; ook voor de afbeeldingen.
  2. De afbeelding bevat een beschrijving waarin duidelijk uiteen wordt gezet wat er in de afbeelding afspeelt. Dit gaat niet om het alt attribuut of de titel van de pagina.

SEO tips over .. de inhoudsopgave van een artikel

  1. De inhoudsopgave bevat het zoekwoord meerdere keren en/of synoniemen hiervan. Dit zorgt voor een verhoogde scanbaarheid en gebruiksvriendelijkheid.
  1. De inhoudsopgave toont op een overzichtelijke manier de content van de pagina en de intentie hiervan.
  1. De inhoudsopgave weerspiegelt de semantiek van de headers. Dit speelt een rol in hoe Google naar de structuur van de pagina kijkt.
  1. De inhoudsopgave is kort gehouden en drukt de content eronder niet te ver weg naar beneden. Hoe verder content naar beneden staat, des te moeilijker het te vinden is voor de bezoeker.
Een inhoudsopgave van de pagina over breadcrumbs op ralfvanveen.com

Video’s

  1. De video wordt op een snelle manier ingeladen zonder dat het de website snelheid teveel beïnvloedt. 
  1. De video bevat een overlay als afbeelding. Dit laat zien wat er in de video afspeelt.
  2. De overlay bevat een titel met daarin het zoekwoord verwerkt. Dit helpt Google bij het bepalen van het onderwerp van de overlay.
  1. De overlay bevat een alt attribuut met daarin het zoekwoord verwerkt. Dit helpt Google bij het bepalen van het onderwerp van de overlay.
  1. De overlay is relevant voor de inhoud van de video én het zoekwoord in de titel en het alt attribuut.
  1. De video bevat social signals op het platform waarop deze wordt gehost (YouTube of Vimeo bijvoorbeeld).
  1. In de video wordt het zoekwoord uitgesproken. Google kan achterhalen wat er wordt gezegd in een video. Dit draagt dus bij aan het bepalen van het onderwerp van de video.
  1. In de video wordt het zoekwoord getoond als tekst. Ook Google gebruikt dit in het bepalen van het onderwerp van de video.
  1. In de omschrijving van de video staat het zoekwoord.
  1. In de titel van de video staat het zoekwoord.
  1. De video is up to date en recentelijk toegevoegd. Dit zorgt voor een verhoogde content freshness.
  1. De video bevat een hoge resolutie (ook wanneer deze op de website wordt afgespeeld). 
  1. De maker van de video wordt weergegeven in de omschrijving. Dit draagt bij aan het auteursprofiel van de schrijver van het artikel.

Auteur

  1. De auteur van de content wordt weergegeven onder het artikel of de pagina. Dit zorgt voor een verhoogde autoriteit van de afkomst van het artikel.
SEO tip plaats auteur informatie onder artikel
  1. De auteur van de content verkrijgt veel relevante social signals. Dit laat zien dat de auteur veel autoriteit heeft binnen het vakgebied.
  1. De auteurspagina ontvangt backlinks. Ook dit draagt bij aan het aantoonbaar maken van de autoriteit van een auteur.
  1. De auteur wordt genoemd in relevante vakbladen. Dit zorgt ervoor dat Google het profiel van de auteur alloceert binnen de markt waarin de auteur opereert.
  1. De auteur maakt video’s of is op een bepaalde wijze een thought leader binnen de niche. Dit kan worden gedaan door middel van een combinatie van bovenstaande punten.

Biografie van de auteur (onder het artikel)

  1. De biografie laat de autoriteit van de auteur binnen het onderwerp zien. Beschrijf waar de auteur in is gespecialiseerd.
  1. De biografie bevat het voornaamste zoekwoord waarvoor de website hogerop wil komen.
  1. De biografie onder het artikel bevat een link naar de pagina over de auteur (dit kan een over ons pagina zijn als je een freelancer bent).
  1. De biografie onder het artikel laat een foto zien van de auteur. Hiermee laat je zien dat dit daadwerkelijk de auteur is, maak dit tevens social proof.

SEO tips over .. de auteurspagina

  1. De auteurspagina bevat uitgaande links naar duidelijke accreditaties van de auteur. Voeg meerdere accreditaties toe om aantoonbaar te laten zien dat de auteur veel weet van een onderwerp.
  1. De auteurspagina bevat een uitgaande link naar een LinkedIn profiel (en andere sociale media kanalen die relevant zijn).
  1. De auteurspagina bevat een afbeelding van de auteur. Dit laat ook weer zien dat de auteur “echt” is.
SEO tip laat zien wie de auteur is
  1. De afbeelding van de auteur bevat een relevante titel. Dit draagt bij aan het bepalen van de specialiteiten van de auteur door Google.
  1. De afbeelding van de auteur bevat een relevante alt attribuut. Dit draagt bij aan het bepalen van de specialiteiten van de auteur door Google.
  1. De auteurspagina bevat minimaal 400 woorden relevante content. Hiermee kun je meerdere onderwerpen en ervaringen van de auteur aanduiden.
  1. De auteurspagina bevat links naar andere artikelen die zijn geschreven door de auteur, met een korte een preview van deze artikelen. Hiermee kun je laten zien dat de auteur meerdere artikelen op de website heeft geschreven. Het is ook geen probleem als er meerdere auteurs op een website aanwezig zijn.
  1. De auteurspagina ontvangt links van andere websites die veel autoriteit hebben.
  1. De links die naar de auteurspagina verwijzen staan onder kwalitatieve gastartikelen op de desbetreffende pagina’s.
  1. De links komen van websites die relevant zijn en met een hoge DR en/of komen van auteursprofielen op hoog aangeschreven websites binnen het vak.
  1. De auteurspagina moet worden geïndexeerd. Wanneer Google hier niet bij kan, dan zijn bovenstaande punten voor niks uitgevoerd.

(Interne) links van en naar de pagina

  1. Er staan interne links op de pagina naar relevante andere pagina’s binnen de website. Dit laat zien dat er meer informatie rondom het onderwerp te vinden is op de website. 
  1. De interne links op de pagina wijzen niet naar pagina’s die direct concurreren hiermee. Dit is de kortste route naar zoekwoordkannibalisatie.
  1. De interne links gebruiken ankerteksten die gerelateerd zijn aan de pagina waar ze naar wijzen.
Interne links met juiste ankerteksten, verwerkt in de tekstuele content
  1. Er staan uitgaande links naar pagina’s met veel autoriteit. Dit draagt bij aan het verder informeren van de bezoeker (en ook aan Google te laten zien dat dit echt je intentie is).
  1. De pagina is onderdeel van een content cluster.
  1. De pagina ontvangt veel interne links van andere relevante pagina’s binnen de website. Simpel gezegd: hoe meer links, hoe sterker de pagina in Google is.
  1. De pagina ontvangt interne links met relevante ankerteksten van andere pagina’s binnen de website. De ankerteksten bepalen deels het onderwerp van de pagina voor Google.
  1. De interne links die naar de pagina wijzen zijn tekstuele links en zijn onderdeel van alinea’s.
  1. De pagina staat in het hoofdmenu. Dit zorgt voor een link van iedere pagina (waar het menu staat).
  1. De pagina staat in de footer. Dit zorgt voor een link van iedere pagina (waar de footer staat).
De footer van Ralfvanveen.com als voorbeeld voor SEO tips
  1. De pagina ontvangt géén foutieve interne links met verkeerde ankerteksten. Dit kan al snel resulteren in zoekwoordkannibalisatie of een verkeerd begrip van de structuur van de website.
  1. De interne links van de pagina naar andere pagina’s binnen de website zijn relevant voor het onderwerp van de pagina in kwestie
  1. Het interne ankertekst profiel is divers en bevat relevante synoniemen waarvoor de pagina naar boven kan komen in Google

SEO-tips voor de technische SEO

Het tweede aspect dat uitermate belangrijk is voor de SEO van je website, is techniek. Het draait niet alleen om teksten en andere content. Technische SEO is de manier waarop de achterkant van de website wordt geoptimaliseerd om de SEO te verbeteren van de website (conform de richtlijnen van Google).

Ook de laadsnelheid van de website draagt bij aan goede vindbaarheid en dus ook aan de zoekmachine optimalisatie. Een website die langzaam laadt is dodelijk: veel bezoekers haken dan af en hierdoor loop jij bezoekers en wellicht klanten mis. 

De website snelheid

De website snelheid is een van de grotere componenten binnen de technische SEO. Dit draagt niet alleen bij aan een verbeterde organische vindbaarheid (dit is bevestigd door Google), het draagt tevens bij aan een verhoogde conversie.

  1. De website bevat een lage CLS. Een hoge CLS zorgt ervoor dat de website indeling verschuift tijdens het laden.
  1. De website heeft een snelle TTFB. Dit is de eerste reactie van de server. Een goede TTFB ligt onder de 200 ms.
  1. De website heeft een snelle TTI. Dit zorgt ervoor dat het volledige laadproces sneller is en de website sneller kan worden gebruikt.
  1. De website heeft een snelle LCP. De largest contentful paint is het grootste onderdeel van de website dat wordt ingeladen.
  1. De website heeft een snelle FCP. De first contentful paint draagt bij aan het snel inladen van het eerste onderdeel van de website.
  1. De afbeeldingen op de pagina bevatten compressie en zijn op een efficiënte manier gecodeerd.
  1. De afbeeldingen zijn lichtgewicht (maximaal 500 kb). Kleinere afbeeldingen hebben een positieve impact op de volledige website snelheid.
  1. De afbeeldingen bevatten een lazyload attribuut en worden pas later ingeladen
  1. De banner van de website bevat geen lazyload attribuut. Dit kan averechts werken in het verbeteren van de website snelheid.
  1. De afbeeldingen worden in een moderne indeling aangeleverd en opgevoerd.
  1. De server staat op de geografische locatie waar de meeste bezoekers vandaan komen. Dit zorgt voor een versnelde TTFB.
  1. Een internationale website bevat een CDN. Dit zorgt ervoor dat een server niet trager reageert vanwege de fysieke afstand tot de gebruiker van de website.
  1. Er wordt geen onnodige CSS ingeladen op de de pagina. Dit zorgt voor een vertraagde website (en is zonde omdat het niet nodig is).
  1. Er wordt geen ongebruikte JS ingeladen op de de pagina. Dit zorgt voor een vertraagde website (en is zonde omdat het niet nodig is).
  1. De website snelheid is geoptimaliseerd op het platform van GTMetrix.
  1. De website snelheid is geoptimaliseerd op het platform Google Pagespeed Insights.
Een weergave van een goede websitesnelheid van Ralfvanveen.com
  1. De website snelheid is geoptimaliseerd op het platform van Pingdom Tools.
  1. De website snelheid is zowel voor mobiel als desktop geoptimaliseerd. Vergeet niet ook de mobiele variant te controleren tijdens het optimaliseren van de website snelheid.

SEO-tips voor de sitemaps

De sitemaps van een website zijn een van de belangrijkste manieren waarmee Google nieuwe en bestaande pagina’s ontdekt. Ook gebruikt Google dit voor het bepalen van de algehele structuur van een website. 

XML-sitemap

  1. De XML-sitemap is gemaakt voor Google, niet voor de bezoeker. Onderstaande SEO-tips zijn aangaande de XML-sitemap.
  1. De website bevat (een) XML-sitemap(s). Dit zorgt voor een versnelde ontdekking van nieuwe pagina’s en herindexering van bestaande pagina’s.
  1. De XML-sitemap bevat alleen 2xx pagina’s. Zorg ervoor dat alle pagina’s in de XML-sitemap daadwerkelijk werken.
  1. De XML-sitemap bevat de belangrijkste pagina’s voor SEO. Dit kan zorgen voor een besparing op crawl budget.
  1. De XML-sitemap is aangemeld via de Robots.txt, dit draagt bij aan de ontdekking van de XML-sitemap.
  1. De XML-sitemap is aangemeld via de Google Search Console, dit draagt bij aan de ontdekking van de sitemap door Google.
SEO tips_Dien een sitemap in bij de Google search console
  1. de XML-sitemap is dynamisch. Hierdoor beweegt de sitemap met veranderingen op de website.
  1. De XML-sitemap bevat een juiste <priority> en <lastmod>. Dit is vooral nog voor de andere zoekmachines relevant, niet zozeer voor Google.
  2. Er is een aparte XML-sitemap voor afbeeldingen. Dit adviseer ik vooral voor websites die veel met afbeeldingen traffic genereren via Google.

HTML-sitemap

De HTML-sitemap is voor de bezoeker gemaakt (en stiekem een beetje voor Google). Het is een mooie manier om naar alle belangrijke pagina’s van een website te linken vanuit één pagina.

  1. De website bevat een HTML-sitemap.
  1. De HTML-sitemap bevat alleen 2xx pagina’s. Dit zorgt voor een verhoogde gebruiksvriendelijkheid van de sitemap.
  1. De HTML-sitemap bevat de belangrijkste pagina’s voor SEO. Dit kan ervoor zorgen dat je ook aan Google laat zien dat deze pagina’s voorrang hebben.
  1. De HTML-sitemap is dynamisch. Hierdoor kan de sitemap meebewegen met aanpassingen op de website.

Status codes & indexering

Deze SEO-tips dragen bij aan de gebruikerservaring op de website en hoe snel Google nieuwe pagina’s kan indexeren.

  1. De website bevat geen 4xx pagina’s. 4xx pagina’s dragen bij aan een verminderde gebruiksvriendelijkheid en kunnen een negatieve impact op de SEO hebben.
404 paginas in de Google search console
  1. De website bevat geen 5xx pagina’s. 5xx pagina’s dragen bij aan een verminderde gebruiksvriendelijkheid en kunnen een negatieve impact op de SEO hebben.
  1. De website bevat niet teveel 3xx pagina’s (301 of 302 redirects). Weinig redirects zorgen voor een besparing in crawl budget.
  1. De website bevat geen interne links naar pagina’s die geen 2xx status code hebben. Dit draagt bij aan een verminderde gebruikservaring.
  1. Belangrijke pagina’s voor SEO bevatten een index, follow tag in de <head>. Dit laat zien dat de pagina géén noindex bevat en waarschijnlijk kan worden geïndexeerd.
  1. Belangrijke pagina’s voor SEO staan niet weergegeven in de Robots.txt.
  1. Pagina’s die niet moeten worden geïndexeerd én gecrawld staan in de Robots.txt. Dit wordt gedaan om crawl budget te besparen.
  1. Pagina’s die niet moet worden geïndexeerd, maar wel moeten worden gecrawld bevatten een <noindex> tag.

Interne concurrentie

Interne concurrentie kan de positie van bepaalde zoekwoorden verminderen. Deze SEO-tips gaan dit tegen.

  1. Pagina’s die belangrijk zijn voor SEO worden niet over dezelfde onderwerpen geschreven, dit zorgt voor interne concurrentie.
  1. Pagina’s die (teveel) op elkaar lijken kunnen een canonical krijgen. Dit voorkomt zoekwoordkannibalisatie.
  1.  Gepagineerde pagina’s kunnen met een canonical worden ingesteld. Dit laat ook aan Google de structuur van deze onderdelen van de website zien.

SEO tips over .. de mobiele versie

De mobiele versie is (minimaal) net zo belangrijk als de desktop versie. Onderstaand kun je een aantal tips vinden omtrent de SEO voor je mobiele versie.

  1. De mobiele versie bevat geen klikbare elementen die te dicht bij elkaar staan. Dit zorgt voor een verminderde ervaring op mobiel.
  1. De mobiele versie wordt op dezelfde wijze gepresenteerd als de desktop versie.
  1. De mobiele versie bevat geen 4xx pagina’s. Dit heeft een negatieve werking op de gebruikerservaring. 
  1. De mobiele versie is overzichtelijk en presenteert de content voor Google duidelijk.
  1. De mobiele versie wordt niet volledig in JS ingeladen, waardoor Google hier niet bij kan (Google kan JS links vaak niet crawlen).
  1. Het hoofdmenu is toegankelijk en kan eenvoudig worden opgeklapt. Dit heet een hamburger menu.
Het hamburgermenu op de mobiele versie van ralfvanveen.com

SEO-tips voor linkbuilding

Linkbuilding is een enorm belangrijk component van SEO en zorgt voor de autoriteit hiervan. Hieronder staan de SEO-tips die hierbij van belang kunnen zijn. Binnen SEO is er sprake van on page optimalisatie en off page optimalisatie. On page optimalisatie is eerder in dit artikel besproken. Dit omvat namelijk content en de technische kant van SEO. Off page optimalisatie, oftewel linkbuilding, heeft grote invloed op het algoritme van Google.

In feite is linkbuilding het plaatsen van zogenoemde backlinks naar een website. Linkbuilding is onder te verdelen in twee aspecten. Dat is backlinks en interne linkstructuur. Ik vertel kort wat deze twee begrippen inhouden.

SEO tips over .. de verwijzende websites evalueren

De verwijzende websites die we inzetten hebben een impact op onze linkbuilding. Onderstaand kun je mijn tips hiervoor vinden.

  1. De verwijzende websites die een link bevatten naar de pagina zijn relevant voor ons onderwerp.
  1. De websites die een link bevatten naar de pagina hebben een hoge DR. Dit kan indicatief zijn voor meer autoriteit van de website.
  1. De websites die een link bevatten zijn vertrouwd door Google. Je kunt dit eventueel in Trust Flow uitdrukken.
  1. De websites die een link bevatten bestaan langer dan een jaar.
  1. De websites die een link bevatten verkrijgen relevante organische bezoekers.

SEO tips over .. de gebruikte ankerteksten

De ankerteksten bepalen deels het onderwerp van de website. Google zet dit in om te bepalen of de link relevant is voor het onderwerp van de website. Onderstaand mijn tips hiervoor.

  1. De gebruikte ankerteksten komen (soms) overeen met het zoekwoord waarvoor we naar boven willen komen met de pagina
  1. De ankerteksten zijn afwisselend en divers. Hiermee verminder je de kans dat de linkbuilding inspanningen als spam worden aangeduid.
  1. Een deel van de ankerteksten zijn branded of bevatten de naam van de website.

SEO tips over .. De ontvangende pagina’s

Met de ontvangende pagina’s worden de pagina’s bedoeld die de links van onze linkbuilding campagne ontvangen.

  1. De ontvangende pagina’s op de website zijn divers en worden afgewisseld.
  1. De homepagina ontvangt ongeveer 50-60% van de links die naar de website verwijzen
  1. De pagina’s waarmee de website naar boven komt in Google ontvangt relevante links met relevante ankerteksten

SEO tips over .. Wat doet de gebruiker op de pagina

  1. Er is weinig sprake van pogosticking op de website. SEO-specialisten speculeren over hoe dit wordt ingezet door Google voor de bepaling van resultaten in Google.
  1. De bouncepercentage is laag. Dit verlaagt het fenomeen pogosticking (punt 182).
  1. De tijd op de pagina is hoog. Dit is een indicatie dat je de bezoekers van de website een juiste ervaring hebt gegeven.

Lees verder over SEO tips en hoe dit te optimaliseren

Zet deze SEO-tips in voor je eigen website

Zet deze 184 SEO-tips in om de organische vindbaarheid van je website te optimaliseren. Probeer voor jezelf af te wegen waar je naar op zoek bent. Het resultaat van een professioneel bureau of zelf aan de slag met SEO? Nu je weet wat SEO is, kun je dit zelf proberen te realiseren. Succes!

Veelgestelde vragen

Is SEO makkelijk zelf te leren?

Ja. Wij gaan stapsgewijs door alle facetten van zoekmachine optimalisatie. Hierdoor is onze expertise behapbaar voor iedere ondernemer die zijn/haar online vindbaarheid wil vergroten. Je hoeft je geen zorgen te maken over de moeilijkheidsgraad. Wij maken SEO toegankelijk.

Hoe lang duurt het voordat ik succes behaal met zoekmachine optimalisatie?

Richt je eerst op laaghangend fruit, dan boek je al snel resultaat. Tijdens de training laten wij zien hoe je dit doet. Effectieve SEO is afhankelijk van verschillende factoren. Dit omvat onder andere hoeveel aanpassingen je doet en hoe structureel je te werk gaat. In een handomdraai voer jij zelf SEO uit. Het grote voordeel is dat je lang profijt hebt van je behaalde positie.

Wat zijn de kosten van de zoekmachine optimalisatie cursus?

€249,- in totaal. In de cursus zit inbegrepen: 6 uur aan beeldmateriaal opgedeeld in behapbare stukken; de mogelijkheid om wanneer en waar jij wilt een jaar na aankoop de training terug te kijken; een uitgebreide checklist ten behoeve van het optimaliseren van jouw content; een complete technische SEO checklist die jou helpt de technische kant te optimaliseren; relevante casuïstieken uit verschillende branches

Is de zoekmachine optimalisatie training online of op locatie?

Bepaal zelf waar en wanneer je de training volgt. Het tempo bepaal jij. Drukke kantoordag? Geen probleem, de onderdelen kijk je wanneer het in jouw schema past. Start iedere dag van het jaar met de training. De training leveren wij aan via de mail. Je staat er niet alleen voor, dankzij de persoonlijk ingesproken cursus. Ieder onderdeel van de training kijk je onbeperkt terug.

Wat is de betekenis van SEO?

SEO is een Engelse afkorting die staat voor Search Engine Optimization. In het Nederlands wordt vaak gesproken over zoekmachine optimalisatie. Wanneer je gebruik maakt van SEO ben je bezig met een manier om je website beter vindbaar te maken voor jouw doelgroep. Voordat je SEO gaat inzetten is het dan ook belangrijk om goed te weten wie jouw doelgroep is. Daarnaast is het van belang om te weten wat de zoekwoorden zijn die ze intypen op een zoekmachine als Google.

Met SEO kun je hierop inspelen. De kennis over je doelgroep kun je toepassen in het schrijven van content voor je website. Denk hierbij niet alleen aan blogs, maar ook aan alle andere teksten op je pagina. De teksten moeten in de eerste plaats aansluiten op de zoekwoorden die jouw doelgroep gebruikt, maar daarnaast ook zo gebruikt zijn dat ze aantrekkelijk zijn voor Google.

Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen goede en wervende teksten waarmee jouw doelgroep enthousiast wordt. Maak gebruik van sterke teksten, maar ook van afbeeldingen en video’s om de teksten te ondersteunen.

SEO bestaat uit drie facetten. Dit zijn content, techniek en linkbuilding. Ieder aspect van SEO draagt bij aan het optimaliseren van de online vindbaarheid van je website.

Wat is SEO schrijven?

Richt je eerst op laaghangend fruit, dan boek je al snel resultaat. Tijdens de training laten wij zien hoe je dit doet. Effectieve SEO is afhankelijk van verschillende factoren. Dit omvat onder andere hoeveel aanpassingen je doet en hoe structureel je te werk gaat. In een handomdraai voer jij zelf SEO uit. Het grote voordeel is dat je lang profijt hebt van je behaalde positie.

Een snelle en mooie website: wat is technische SEO?

Tijd besteden aan relevante en kwalitatieve content heeft positieve invloed op de SEO van je website. Daar kun je als bedrijf op korte en lange termijn de vruchten van plukken. Door het plaatsen van goede content dat aansluit bij jouw doelgroep en het verbeteren van de website, zul je meer bezoekers krijgen. Het is daarnaast ook belangrijk om de site zelf aantrekkelijk te maken, zodat bezoekers uiteindelijk klanten worden door een product of dienst aan te schaffen.

Kwalitatieve en relevante content zorgen voor het bevorderen van de gebruiksvriendelijkheid van je website. Google hecht hier veel waarde aan tijdens het crawlen van je website.

Wanneer je kwalitatieve en relevante teksten schrijft voor je website, zijn er een aantal punten van belang. Ten eerste is de leesbaarheid van een tekst cruciaal voor het schrijven van kwalitatieve content. Dit houdt in dat een tekst goed leesbaar moet zijn voor de bezoeker van je website. De volgende punten bevorderen de leesbaarheid van een tekst:

  • gebruik korte zinnen;
  • schrijf in actieve stijl (geen zouden, kunnen, mogen);
  • gebruik relevante zoekwoorden.

De structuur van een tekst is cruciaal tijdens het schrijven van content die bijdraagt aan je SEO. Gebruik paragrafen en tussenkopjes. Dit maakt het makkelijk voor de lezer om door de tekst heen te scannen.

Ten tweede is het van belang om te weten naar welke termen je doelgroep zoekt. Zo speel je optimaal in op de behoeften van de potentiële klant. Het algemene doel van een zoekopdracht is informatie verkrijgen. Het is aan jou de taak om relevante informatie aan te leveren aan je doelgroep.

Om te weten te komen naar welke termen je doelgroep zoekt, voer je een zoekwoordenonderzoek uit. Tijdens dit onderzoek, kom je erachter welke zoektermen relevant zijn en ervoor zorgen dat jouw doelgroep op je website terecht komt. Op basis van de resultaten van het zoekwoordenonderzoek, ga je content schrijven.

Let op: Google filtert direct resultaten eruit die schijn relevantie bevatten. Het is zodoende cruciaal om daadwerkelijk relevante zoekwoorden in de content te verwerken. Wanneer je onnodig veel zoekwoorden in je content plaatst, maak jij je schuldig aan ‘keyword stuffing’. Dit kan er voor zorgen dat Google je website op een zwarte lijst plaatst. Dit kan allemaal voorkomen worden door genoeg tijd te besteden aan het schrijven van je content.

Wanneer de content relevant genoeg is voor de bezoeker, blijft de bezoeker ook langer hangen op je website. De tijd die een bezoeker besteedt op je website, wordt tevens gemeten door Google. Dit is een factor die Google meeneemt bij de ranking van organische zoekresultaten. Het ultieme doel van SEO is namelijk om met je website een zo hoog mogelijke positie in te nemen.

Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

SEA wordt vaak in dezelfde adem genoemd als SEO. Er zit een significant verschil tussen SEO en SEA. Ik zet het kort uiteen.

SEO is een afkorting voor Search Engine Optimization. Het is een verzamelnaam voor alle activiteiten die je onderneemt om ervoor te zorgen dat je website hoger scoort in de organische resultaten van zoekmachines zoals Google. Voor organische resultaten worden niet betaald.

Search Engine Advertising (SEA) daarentegen, draait om adverteren. Bij gebruik van SEA toont Google advertenties voor je website boven de organische zoekresultaten.

De overeenkomst tussen SEO en SEA is dat van beide methoden het doel is om meer verkeer te genereren op een website.

Het verschil zit in effect op korte of lange termijn. Bij SEA is er direct resultaat. Wanneer de advertentie is goedgekeurd, wordt deze direct weergegeven in combinatie van relevante zoektermen. Alhoewel er gelijk meer verkeer wordt gegenereerd, is het van korte duur. Zodra de advertentie stopt, is er direct geen effect meer. Het vergt dan ook meerdere investeringen

In tegenstelling tot advertenties in zoekmachines, drogen organische vindbaarheid en verkeer niet op wanneer je stopt met betalen. Inspanningen om organisch verkeer en zichtbaarheid te ontwikkelen zijn op de lange termijn duurzamer dan advertenties. SEA vergt constant investeren. Voor de lange termijn heb je daarom ook meer profijt van goed uitgevoerde SEO.

Kiezen voor SEO is kiezen voor een duurzame strategie waar je op de lange termijn de vruchten van plukt als bedrijf. Er komen veel verschillende zaken bij kijken. De SEO moet goed uitgevoerd zijn om er profijt van te hebben. Vraag hulp aan een SEO consultant!

SEO is gratis. Wel moet je investeren in zelf kennis op doen wanneer je jouw eigen website gaat optimaliseren. Je moet SEO zien als een investering in jouw onderneming, in plaats van een kostenpost. De positie die je verkrijgt in Google, is een positie voor de lange termijn. Zoals je niet zomaar hoog komt in Google, zal je niet zomaar zakken zodra je stopt met investeren in SEO.

Organische posities koop je niet, die verdien je. SEO is kostentechnisch effectiever dan SEA. Een eenmalige investering volstaat om met SEO te beginnen. In het geval van SEA betaal je voor iedere klik op jouw advertentie. Je genereert dan wel veel bezoekers, maar die kosten ook meer. Organisch verkeer droogt niet op wanneer je besluit te stoppen met investeren. Uit onderzoek is gebleken is dat een hoger percentage zoekers op organische resultaten klikt. Dit komt omdat organische resultaten betrouwbaarheid uitstralen.

Het actuele tarief voor de zoekmachine optimalisatie cursus is in totaal €249. De factuur voor de cursuskosten ontvang je na de betaling. Na de cursus weet jij alles over SEO. In de cursus zit inbegrepen: 6 uur aan beeldmateriaal opgedeeld in behapbare stukken; de mogelijkheid om wanneer en waar jij wilt een jaar na aankoop de training terug te kijken; een uitgebreide checklist ten behoeve van het optimaliseren van jouw content; een complete technische SEO checklist die jou helpt de technische kant te optimaliseren; relevante casuïstieken uit verschillende branches

Wanneer jij je eerst richt op laaghangend fruit, boek je al snel resultaten. Tijdens de workshop laten wij jou zien hoe je dit doet. Effectieve SEO is afhankelijk van verschillende factoren. Dit omvat onder andere hoeveel aanpassingen je doet en hoe structureel je te werk gaat. In een handomdraai voer jij zelf SEO uit. Het grote voordeel is dat je er lang profijt van hebt.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 15 september 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 6 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.