Zoekmachine optimalisatie

Heb jij een website of een webshop? Dan is het essentieel dat je naar zoekmachine optimalisatie kijkt om meer bezoekers naar jouw website te kunnen krijgen. Het is namelijk zo dat hoe hoger jij scoort in de zoekresultaten, hoe meer potentiële klanten jouw website langs zien komen en misschien wel een product of dienst bij jou afnemen. Maar hoe werkt zoekmachine optimalisatie nu precies en wat is de impact voor jouw bedrijf?

Wat is zoekmachine optimalisatie?

Zoekmachine optimalisatie wordt ook wel SEO genoemd, wat de afkorting is van Search Engine Optimisation. Met zoekmachine optimalisatie kun jij jouw website optimaliseren om beter gevonden te worden in de zoekmachines. Je richt je in dit geval op de organische resultaten van een zoekmachine. Deze resultaten zijn dus gratis, in tegenstelling tot betaalde zoekmachine advertenties of SEA.

Zoekmachine optimalisatie | Begrippenlijst

Voorbeelden van zoekmachine optimalisatie

Je kunt jouw website op verschillende manieren voor zoekmachines zoals Google of Bing optimaliseren. Zo kun je bijvoorbeeld relevante zoekwoorden toevoegen aan jouw website. Daarnaast zijn ook interne en externe links op de website goed voor de zoekmachine optimalisatie. Ook de techniek en de autoriteit van de website hebben invloed op de zoekmachine optimalisatie.

Het belang van zoekmachine optimalisatie

Eigenlijk is ieder bedrijf tegenwoordig wel op het internet te vinden. Er zijn zelfs bedrijven die alleen maar via internet te vinden zijn, zoals een online winkel waar je kleding kunt kopen. De online vindbaarheid van de online winkel moet dan zo goed mogelijk zijn.

Alleen maar een online winkel lanceren is niet voldoende om goed gevonden te kunnen worden door de doelgroep. Je moet dan aan de slag gaan met zoekmachine optimalisatie.

De impact van zoekmachine optimalisatie

Een hoge positie in de zoekmachines brengt meerdere voordelen met zich mee. Zo laat je zien dat jouw website autoriteit heeft en een goede positie heeft binnen de markt. De nummer één van zoekmachines wordt namelijk vaak als de marktleider gezien.

Daarnaast kan jouw website ook gezien worden als beste website voor de gebruikte zoekwoorden. Wil jij jouw conversie verhogen? Dan kan zoekmachine optimalisatie eigenlijk niet ontbreken.

Mijn advies

Als jouw website technisch goed in elkaar zit, maar toch niet het gehoopte aantal bezoekers naar zich toe kan trekken, is het verstandig om je in zoekmachine optimalisatie te verdiepen. Zoekmachine optimalisatie is niet in één keer klaar.

Het is namelijk een lang proces dat onderhoud met zich meebrengt. Zo raden wij aan om de website te blijven optimaliseren en ook te laten groeien qua pagina’s zoals blogs.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 31 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z