Zoekmachine optimalisatie: zet SEO in voor meer verkeer naar je website

Als eigenaar van een website krijg je er ongetwijfeld mee te maken: SEO zoekmachine optimalisatie. Dit is vandaag de dag onmisbaar, omdat je hiermee jouw online resultaten kunt verbeteren. En hoewel zoekmachine optimalisatie inmiddels heel wat bekendheid heeft verkregen, betekent dit niet dat iedereen dit voor zijn eigen website kan toepassen. Er komt meer bij kijken dan je wellicht denkt. Hier lees je de belangrijkste informatie over SEO (en hoe je kunt samenwerken met een zoekmachine optimalisatie specialist).

Wat is Google zoekmachine optimalisatie?

Google zoekmachine optimalisatie is een manier om jouw website beter gevonden te laten worden door je doelgroep in de zoekmachines (voornamelijk Google). Er zijn miljoenen websites op het internet en de kans is groot dat je niet de enige bent in jouw vakgebied. De snelste manier om hoger in Google te scoren is door SEO uit te besteden aan een professionele partij.

Zoekmachine optimalisatie | Organisch verkeer

Er zijn waarschijnlijk tientallen of zelfs honderden bedrijven die dezelfde diensten of producten aanbieden als jij. Dit maakt het erg lastig om goed gevonden te worden. Zoekmachine optimalisatie helpt je om jouw resultaten te verbeteren.

Zoekmachine optimalisatie is ook bekend onder de afkorting SEO (afgekort van de Engelse benaming) en houdt in dat je een website gaat optimaliseren om zo de vindbaarheid in zoekmachines als Google te verbeteren. Door de optimalisatie stijgt een website in de zoekresultaten van Google of een andere zoekmachine. Onder Google zoekmachine optimalisatie vallen verschillende onderdelen, waaronder content, linkbuilding, technische optimalisatie en het creëren van een online strategie.

Aan de slag met zoekmachine optimalisatie?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

De belangrijkste onderdelen van zoekmachine optimalisatie

Zoekmachine optimalisatie is een term die wordt gebruikt om een proces aan te tonen waarmee een website geoptimaliseerd wordt voor een zoekmachine als Google. Een SEO-specialist werkt hier continu aan.

Een belangrijk onderdeel van SEO is het schrijven van goede content op de website. Aan de hand van belangrijke zoekwoorden uit een zoekwoorden-analyse worden teksten geschreven die voldoen aan de belangrijkste SEO-normen. 

Zoekmachine optimalisatie | Organische posities

Verder heeft zoekmachine optimalisatie ook een technische kant. Onder andere de snelheid van een website, de gebruiksvriendelijkheid en veiligheid hiervan zijn erg belangrijk in het verkrijgen van een hogere positie in de zoekresultaten.

Een derde onderdeel is het gebruik van links, ook wel linkbuilding genoemd. Hierbij draait het om het vergaren van zoveel mogelijk kwalitatieve links, zodat de autoriteit van een website vergroot en de website populairder wordt. Ook dit is een manier om de vindbaarheid in de zoekmachine te vergroten.

Het doel van zoekmachine optimalisatie is om zo hoog mogelijk in de organische zoekresultaten van Google terecht te komen. Deze positie bepaalt Google door middel van een algoritme. Google gebruikt dit algoritme om alle zoekresultaten te beoordelen.

Het algoritme van Google wordt beïnvloed door honderden factoren. Door de jaren heen zijn er steeds meer factoren bekend geworden. Er zijn 3 categorieën: off-page factoren, on-page factoren en technische factoren. Deze factoren bepalen, soms zelfs onafhankelijk van de stad waar je je bevindt, de resultaten binnen Google.

Hierbij is het belangrijk om te bedenken dat een individuele factor niet per se ervoor zorgt dat zoekmachine optimalisatie niet lukt. Het is een puzzel met alle factoren die invloed hebben op elkaar. Iedere factor heeft een eigen invloed. Er moeten dus zoveel mogelijk factoren geoptimaliseerd worden.

Technische ranking factoren

Website snelheid

Geen enkele bezoeker wil te lang wachten totdat een website geladen is. Google raadt aan om de bezoeker maximaal 2 seconden te laten wachten totdat de webpagina geladen is. Een snelle website verbetert de gebruiksvriendelijkheid van een website. De gebruikerservaring is enorm belangrijk voor Google tijdens het crawl proces.

Zoekmachine optimalisatie | Technische SEO

Mobielvriendelijkheid

Google indexeert ‘’mobile first’’. Dit houdt in dat de mobiele versie van een website gecrawld wordt. Je wordt dan ook beoordeeld op de mobielvriendelijkheid van de website. Google hecht grote waarde aan de mobiele toegankelijkheid van een website. Zelfs al heb je een prachtig geoptimaliseerde desktop site, krijg je geen hoge ranking wanneer de website niet voor mobiel geoptimaliseerd is.

Aan de slag met zoekmachine optimalisatie?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Zoekmachine optimalisatie specialist

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

Interne links

De crawler van Google gebruikt interne links om alle content op een website te scannen en evalueren. Interne links zijn links die verwijzen naar pagina’s binnen een website. Hierbij verlaat de bezoeker de website dan ook niet. Hoe beter de interne linkstructuur georganiseerd is, hoe makkelijker je het voor Google maakt om een website te crawlen. Al dan niet belangrijker, zorg je er ook voor dat de bezoeker makkelijk binnen je website navigeert.

Off-page factoren

Backlinks

Backlinks zijn hyperlinks die van andere webpagina’s naar jouw website linken. Google heeft vanaf het begin duidelijk gemaakt dat de kwaliteit van backlinks de kwantiteit ontstijgt. Het is beter om 50 kwalitatieve links te hebben, dan 500 links van mindere kwaliteit.

Het verkrijgen van backlinks doe je met het schrijven van unieke en waardevolle content. Op deze manier linken meer websites naar bijvoorbeeld jouw blogs. Daarnaast is het mogelijk om afspraken te maken met andere websites om backlinks uit te wisselen. Het is te allen tijde van groot belang om hierbij kritisch te blijven. Backlinks van andere websites hebben direct invloed op de reputatie van jouw website.

On-page factoren

Zoekwoorden

Kom erachter welke zoekwoorden je doelgroep intypt in Google tijdens een zoekopdracht. Dit doe je met een zoekwoord-analyse. Het is de kunst om deze zoekwoorden op natuurlijke wijze in de content terug te laten komen. Het is hierbij belangrijk om alleen relevante zoekwoorden die passen bij de content te gebruiken. 

Zoekmachine optimalisatie | SEO-content schrijven

Wanneer je te veel zoekwoorden gebruikt, komt het over als spam. Dit heeft geen goede invloed op de ranking van een website in Google. Gebruik zoekwoorden als hulpmiddel om de zoekintentie van de bezoeker zo goed mogelijk tegemoet te komen.

Title- en header tags

De zojuist genoemde zoekwoorden, plaats je op tactische plekken in de tekst. Google raadt aan om het zoekwoord terug te laten komen in de title tags en header tags. Google crawlt een website via de broncode, oftewel de code waar de title tags en header tags instaan. Wanneer je relevante zoekwoorden in deze tags plaatst, geef je Google een helder beeld van waar de content precies over gaat. Zo weet Google welke content een website bevat en sluiten de zoekresultaten beter aan de zoekopdracht aan.

Meta description

De meta description is het stukje tekst dat te zien is onder een zoekresultaat. Dit stukje tekst heeft als doel het geven van een goede indicatie aan de zoeker waar de link naar doorverwijst. Het is tijdens het creëren van de meta description belangrijk dat het maximale aantal tekens niet overschreden wordt. Zo kapt Google de tekst niet af en geef je het beste beeld van wat er op de landingspagina of website te vinden is.

Het bereik van zoekmachine optimalisatie

Wat bereik je met de toepassing van SEO op je website? Het is niet voor niets dat zoekmachine optimalisatie zeer populair is. Door SEO op de juiste manier toe te passen kunnen zeer goede resultaten worden bereikt. De bovenstaande onderdelen van SEO zorgen er samen voor dat je hoger in Google rankt, beter gevonden wordt en daardoor meer bezoekers krijgt.

Meer bezoekers op je website vergroot de kans op meer conversie. Vragen je bezoekers een offerte op, kopen ze een product of dienst of schrijven ze zich in voor de nieuwsbrief? Dit zijn manieren waarop je successen behaald met zoekmachine optimalisatie.

Aan de slag met zoekmachine optimalisatie?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Zoekmachine optimalisatie specialist

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

Is zoekmachine optimalisatie gratis?

Zoekmachine optimalisatie is, in tegenstelling tot SEA, gratis! Je optimaliseert verscheidene dingen aan je website en zult hierdoor hoger in Google komen te staan. Bij SEA betaal je per advertentie een bepaald bedrag voor het genereren van bezoekers. Bij zoekmachine optimalisatie komen de bezoekers zelf naar jouw website toe. 

Om optimalisaties aan je site door te voeren kun je onder andere zelf aan de slag gaan met het verbeteren van je content of de technische kant van jouw website. Ook kun je zoekmachine optimalisatie uitbesteden.

Zoekmachine optimalisatie | Organische posities

Een snelle en gebruiksvriendelijke website zorgt ervoor dat je al een stuk aantrekkelijker bent voor Google om hoger geplaatst te worden. Maar ook goede content speelt hier een belangrijke rol in. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf aan de slag te gaan met zoekmachine optimalisatie.

Toch heb je hier niet alleen ervaring, maar ook de juiste kennis voor nodig om de beste resultaten behalen. Vakbekwame SEO-consultants weten niet alleen precies wat er speelt rondom zoekmachine optimalisatie in Google, maar zorgen ervoor dat je de doelgroep aanspreekt die jij wilt bereiken. Dit wordt gedaan door middel van goede teksten, maar ook door het versnellen en gebruiksvriendelijk maken van je website en linkbuilding. 

Op deze manier kun jij je bezighouden met het runnen van je bedrijf; terwijl een SEO-consultant ervoor zorgt dat je online resultaten nog beter worden.

Doe jij al aan zoekmachine optimalisatie? 

Zoekmachine optimalisatie is een populaire en duurzame vorm van marketing. Google wordt door 99% van de mensen geraadpleegd om dingen op te zoeken. Zorg daarom dat jouw website bovenaan staat! 

Wil je meer weten over zoekmachine optimalisatie? Neem contact met ons op!

Veelgestelde vragen

Wat is zoekmachine optimalisatie?

Zoekmachine optimalisatie is het proces waarmee je de online zichtbaarheid van een website in Google verbetert. Dit doe je door een website te optimaliseren op het gebied van techniek, content en linkbuilding. De online zichtbaarheid van een website is cruciaal voor de groei van het bedrijf. Doorgaans helpt een SEO-bureau hiermee.

Zoekmachine optimalisatie is een vorm van online marketing waarbij jouw doelgroep centraal staat. Met zoekmachine optimalisatie achterhaal je namelijk wat de exacte zoekintentie van jouw beoogde zoeker is. Dit doe je door middel van een zoekwoordonderzoek. De content die je creëert is gebaseerd op de uitkomsten van dit onderzoek. Je speelt op deze manier optimaal in op de behoefte van een zoeker.

Zoekmachine optimalisatie techniek zorgt voor een gestructureerde en snelle website. Google scant iedere website met crawlers op basis van honderden factoren. De technische kant van zoekmachine optimalisatie zorgt ervoor dat dit proces, indexeren, soepel verloopt.

Wat zijn de voordelen van zoekmachine optimalisatie?

Zoekmachine optimalisatie brengt een aantal grote voordelen voor jouw bedrijf met zich mee. Wij hebben ze op een rij gezet.

1. Meer converterende bezoekers

Zoekmachine optimalisatie draait om jouw doelgroep. Er wordt optimaal ingespeeld op de behoeften van zoekers. Hebben ze een probleem? Jij lost het op. Een vraag? Jij levert de informatie waar ze naar op zoek zijn. De content op jouw website is na zoekmachine optimalisatie relevant gemaakt voor de bezoeker. De zoeker zit al ver in de customer journey, ze zijn namelijk op zoek naar jou in plaats van andersom. Dit resulteert in meer converterende bezoekers, en een hogere omzet.

2. Gebruiksvriendelijke website

Zoekmachine optimalisatie zorgt voor een gebruiksvriendelijke website. Google hecht grote waarde aan de gebruikerservaring, jij automatisch dus ook. De bezoeker wil een snelle, veilige en overzichtelijke website met de informatie waar hij/zij naar op zoek is. Zoekmachine optimalisatie realiseert dit.

3. Besparing op het marketingbudget

Door zoekmachine optimalisatie in te zetten, hanteer je een duurzame en gerichte marketingstrategie. Wanneer je website geoptimaliseerd is, zorgt organisch verkeer voor nieuwe leads. Zo vermijd je torenhoge marketingkosten. Organische posities in Google zijn duurzaam. Je bereikt hoge posities niet 1 dag, maar ze gaan ook niet snel verloren.

Kan zoekmachine optimalisatie zelf worden gedaan?

Zoekmachine optimalisatie kun je zelf uitvoeren. De kern is om je website te optimaliseren op het gebied van content, linkbuilding en techniek. Wij raden aan om te beginnen met het schrijven van content. Kijk in Google wat de zoeksuggesties zijn voor het relevante zoekwoord. Verplaats jezelf in de doelgroep en begrijp hun manier van zoeken. Als je daarachter bent, kun je aan de slag met het schrijven van SEO-content. Het is belangrijk om de zoekwoorden die jouw doelgroep gebruikt op natuurlijke wijze te laten terugkomen in de tekst. De leesbaarheid van content is erg belangrijk.

Hoe verkrijg je links? Een bekende methode is gastbloggen. Hier schrijf je een blog welke je plaatst op een website met een link naar jouw website. Een andere methode is om briljante content te creëren. Claim expertstatus in jouw vakgebied. Zo zorg je ervoor dat andere websites een link plaatsen naar jouw website.

Lokale SEO is van groot belang. Door lokale SEO in te zetten zorg je ervoor dat zoekers dicht in jouw buurt je kunnen vinden. Google zet regionale bedrijven boven grote nationale merken wanneer een zoeker in de buurt is.

Toch advies nodig van een SEO-specialist? Bel ons, we bespreken de mogelijkheden.

Wat zijn de kosten van zoekmachine optimalisatie?

Zoekmachine optimalisatie is in principe gratis. Wanneer je zelf zoekmachine optimalisatie gaat uitvoeren, zijn je kosten vooral toebedeeld aan SEO-tools en benodigde programma’s. Er zijn tools die de snelheid van je website bevorderen en zoekwoord-tools. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Ga je samenwerken met een online marketing bureau? Dan zijn er 3 soorten kostenmodellen. Er zijn bureaus die werken met kosten per maand, kosten per traject en kosten per uur. Het fijne aan het rekenen met kosten per uur is dat je te allen tijde kan stoppen met het traject. Ook krijg je duidelijk inzicht in hoelang bepaalde werkzaamheden precies duren.

Ralfvanveen.com werkt met een uurtarief van €75,- (excl. BTW) en zonder vast contract. Wij bewijzen onszelf graag iedere maand weer. Transparantie weegt zwaar bij ons op de agency, we bewaren altijd overzicht in hoe lang we precies ergens mee bezig zijn. Dit schept duidelijkheid voor de klant, maar ook voor onszelf. We zijn continu bezig met het optimaliseren van de efficiëntie van onze tijdsindeling.

Wat zijn de voordelen van samenwerken met een zoekmachine optimalisatie bureau?

Kies je voor de expertise en ervaring van een zoekmachine optimalisatie bureau? Dit brengt meerdere voordelen met zich mee. Hieronder staan ze op een rij:

1. Expertise

Een zoekmachine optimalisatie bureau heeft jaren ervaring met het optimaliseren van websites om hoog in Google te komen.

2. Bespaar op het marketingbudget

Het scheelt tijd en kosten wanneer je direct kiest voor een samenwerking met een SEO-specialist. Wanneer je zelf met SEO aan de slag gaat, loop je risico dat een kleine fout al grote gevolgen heeft voor je positie in Google. Hierna klop je alsnog aan bij een zoekmachine optimalisatie bureau. Door direct samen te werken met een SEO-consultant, bespaar je tijd en kosten.

3. Hoogwaardige SEO

De technische kant van zoekmachine optimalisatie is complexer dan SEO-content. Hier heb je kennis en ervaring met programmeertalen voor nodig. Het kost veel tijd om hier goed in te worden. Een zoekmachine optimalisatie bureau is hierin gespecialiseerd. Met technische SEO is het volledige zoekmachine optimalisatie-plaatje compleet.

Hoe berekenen wij de potentiële opbrengst van zoekmachine optimalisatie?

Zoekmachine optimalisatie genereert organisch verkeer op jouw website. Deze bezoekers bevinden zich al ver in de klantreis. Hierdoor is de kans op conversie een stuk hoger. Hoe meet je de concrete resultaten van zoekmachine optimalisatie? Dit doe je met de volgende formule:

Resultaten SEO berekenen

De conversieratio bereken je met de volgende formule:

Conversieratio berekenen

De CTR (Click Through Rate) bereken je zo:

CTR berekenen

Heb je verschillende producten en/of diensten? Dan vul je de formule voor ieder product/dienst apart in. De uitkomsten tel je bij elkaar. Nu heb je een beeld van de opbrengst van zoekmachine optimalisatie voor jouw bedrijf. Meer weten? Geef ons een belletje.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus