Hoe kun je Google zoekresultaten bekijken in het buitenland?

Wanneer je aan de slag gaat met internationale SEO is het van belang om ook de daadwerkelijke Google zoekresultaten te bekijken in het buitenland. Zo kun je zien welke concurrenten hier actief zijn, wat ze doen en vooral ook waar de mogelijkheden liggen om meer te halen uit deze resultaten. In dit artikel neem ik je mee in de manier waarop ik dit doe.

Hoe bekijk ik de Google zoekresultaten in het buitenland?

Om Google-zoekresultaten voor een ander land te bekijken, zijn er verschillende methoden die gebruikt kunnen worden. Hier zijn enkele effectieve benaderingen:

  1. Gebruik van de URL-parameter: Google’s URLs bevatten vaak een landcode (zoals google.fr voor Frankrijk of google.co.jp voor Japan).(1) Door simpelweg naar de specifieke Google-domein van een land te navigeren, kan men de zoekresultaten voor dat land bekijken. Het is echter belangrijk op te merken dat Google probeert de resultaten te personaliseren op basis van de locatie, zelfs als je een specifiek landdomein gebruikt.
  2. Instellen van de locatie in Google Zoekinstellingen: Google biedt de optie om de locatie handmatig in te stellen in de zoekinstellingen. Dit kan de zoekresultaten beïnvloeden om meer relevant te zijn voor de gekozen locatie. Deze instelling is te vinden onder Zoekinstellingen > Locatie.
  3. Gebruik van een VPN (Virtual Private Network): Een VPN is een van de meest effectieve methoden om je locatie online te veranderen. Door verbinding te maken met een server in het land van interesse, zal Google denken dat de zoekopdracht vanuit dat land komt. Dit resulteert in zoekresultaten die zijn afgestemd op die locatie.
  4. Incognitomodus of privénavigatie: Hoewel dit niet direct de locatie-instellingen verandert, kan het starten van een nieuwe sessie in incognitomodus of privénavigatie (zonder in te loggen op een Google-account) helpen om meer generieke resultaten te krijgen die minder zijn gepersonaliseerd op basis van voorgaande zoekopdrachten.
  5. Gebruik van Google Ads Preview and Diagnosis Tool: Deze tool is bedoeld voor adverteerders om hun advertenties te bekijken zoals ze zouden verschijnen in verschillende locaties. Het kan ook gebruikt worden om organische zoekresultaten te bekijken vanuit verschillende locaties wereldwijd.

Elk van deze methoden kan helpen bij het verkrijgen van een beter inzicht in hoe Google-zoekresultaten variëren tussen verschillende landen en regio’s, wat bijzonder nuttig kan zijn voor SEO-analyse, marktonderzoek of gewoon uit persoonlijke nieuwsgierigheid.

Wat is de makkelijkste manier?

Zelf gebruik ik graag een tooltje (Chrome extensie) genaamd Nightwatch. Nightwatch zorgt ervoor dat je persoonlijke instellingen niet worden meegenomen in je zoekopdracht. Je kunt eenvoudig voor min of meer ieder land en iedere taal een zoekopdracht doen en de correcte resultaten inzien (zie afbeelding hiernaast).

Ik heb de gratis versie zoals je kunt zien (wat prima werkt – zelfs voor mij). Je kunt hier de zoekopdracht invullen samen met het land en de taal waarnaar je wilt zoeken. Kind kan de was doen!

Wat is de makkelijkste manie

Verder lezen over internationale SEO?

Verder lezen over internationale SEO? Ik heb er meerdere artikelen over gelezen, deze kun je hieronder vinden.

Hoe zien de resultaten eruit?

Onderstaand doe ik een zoekopdracht “Buy black boots” in Amerika. Zoals te zien is op onderstaande afbeelding is dat er enkel resultaten voor Amerika worden weergegeven (alleen Google Shopping resultaten werken wat minder goed, de organische resultaten werken perfect).

Hoe zien de resultaten eruit

Conclusie

Ik zou in de meeste gevallen, met name wanneer je alleen de organische zoekresultaten wilt bekijken, gebruikmaken van Nightwatch als tool hiervoor. Simpel tooltje waarmee dit mogelijk is. Succes!

Stox, P. (2023b, december 2). URL Parameters: A Complete Guide for SEOs. SEO Blog By Ahrefs. https://ahrefs.com/blog/url-parameters/

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 26 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 26 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.