Internationale linkbuilding: mijn gids voor 2024

Het gebruik van internationale linkbuilding in een SEO-project is essentieel voor bedrijven die een wereldwijd publiek willen aantrekken. Het doel van internationale linkbuilding is om, met behulp van backlinks, de zichtbaarheid van een website wereldwijd beter te maken. Zo worden er niet alleen potentiële klanten binnen het eigen land geworven, maar gaat dit ook de grens over.

Definitie van internationale linkbuilding

Wat houdt internationale linkbuilding precies in? Met behulp van internationale linkbuilding worden er hyperlinks gecreëerd op andere websites die verwijzen naar de gewenste website waar het SEO-project voor gemaakt is. Deze hyperlinks worden ook wel backlinks genoemd en maken een belangrijk deel uit in betere internationale zichtbaarheid. Zoekmachines, waaronder Google, nemen deze backlinks namelijk mee als factor in het bepalen van de relevantie van een website. Hoe meer waardevolle backlinks er aanwezig zijn, hoe beter de website scoort in de zoekresultaten..

Belang van internationale linkbuilding voor SEO projecten

Er zijn verschillende redenen waarom internationale linkbuilding belangrijk is om in een project te verwerken. Allereerst zorgt het dat een website beter positioneert in de zoekmachine resultaten, wat zorgt voor meer bezoekers en potentiële klanten. Daarnaast draagt het bij aan meer geloofwaardigheid van de website. Hoe betrouwbaarder een website wordt beschouwd voor zowel bezoekers als de zoekmachine, hoe meer naamsbekendheid er wordt gecreëerd. Dit is een goede manier om concurrentie op de markt weg te spelen. Een laatste belang van internationale linkbuilding is dat er een specifieke geografische doelgroep mee wordt bereikt. Ideaal dus voor SEO-projecten waar doelgroepen uit verschillende landen bereikt moeten worden.

Internationale linkbuilding in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

Internationale linkbuilding (video).

Overzicht van internationale linkbuilding

Hoe simpel het ook lijkt, er komt complexiteit kijken bij internationale linkbuilding. Het is belangrijk dat de backlinks op een natuurlijke wijze verwerkt worden. De backlinks moeten op websites geplaatst worden die gevestigd zijn in het desbetreffende land en het is belangrijk dat deze websites gebruikmaken van de lokale taal. Daarnaast vereist het een diepgaand begrip van de desbetreffende cultuur en markt om ervoor te zorgen dat de backlinks daadwerkelijk door het algoritme worden opgepakt.

Wat is het verschil tussen lokale en internationale linkbuilding?

Het grote verschil tussen lokale en internationale linkbuilding heeft te maken met de reikwijdte en complexiteit. Doordat lokale linkbuilding zich focust op een specifieke regio of een specifiek land, is het vaak makkelijker om de juiste taal en culturele context te verwerken in de linkbuilding. Zodra er wordt gewerkt in een grotere schaal, zoals internationale linkbuilding, moet er ineens rekening worden gehouden met verschillende culturen, verschillende talen en een meer veelzijdige aanpak.

Verder lezen over internationale SEO?

Verder lezen over internationale SEO? Ik heb er meerdere artikelen over gelezen, deze kun je hieronder vinden.

Uitdagingen van internationale linkbuilding

Er komt meer complexiteit kijken bij internationale linkbuilding. Dat betekent dat er meerdere of andere uitdagingen op het pad komen wanneer er internationale linkbuilding in het SEO-project verwerkt wordt. Het is belangrijk dat er rekening wordt gehouden met het consumentengedrag en de cultuur van de desbetreffende regio. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met verschillen in de internationale zoekmachines. Ik leg hier graag meer over uit.

Culturele en taalkundige overwegingen

Om het gewenste doel te bereiken met behulp van internationale linkbuilding, moet er rekening worden gehouden met de taal en de cultuur van de regio. De taal in de linkbuilding moet aansluiten op de taalgewoontes van de desbetreffende regio. Er moet ook rekening worden gehouden met dialecten of andere lokale gewoontes. Hoe beter de internationale linkbuilding aansluit aan de lokale cultuur, hoe beter de SEO zijn werk kan doen.

Verschillen in zoekmachinegebruik wereldwijd

Het is belangrijk om rekening te houden welke zoekmachines er wereldwijd gebruikt worden. Ondanks dat in veel landen Google de meest gebruikte zoekmachine is, is dit niet voor iedereen het geval.  Rusland maakt bijvoorbeeld gebruik van Yandex en China van Baidu. Wanneer er internationale linkbuilding wordt uitgevoerd voor bijvoorbeeld Rusland, dan is het essentieel dat er optimalisatie technieken worden uitgevoerd voor Yandex. Zo niet, dan loopt de website een hoop potentiële bezoekers mis.

Strategieën voor internationale linkbuilding

Internationale linkbuilding zorgt voor een succes wanneer er gebruik wordt gemaakt van een doordachte en goed uitgewerkte strategie. Om deze strategie op te stellen, moet er rekening worden gehouden met de specifieke doelmarkt. Zo worden de backlinks effectief en duurzaam.

Onderzoek en analyse van doelmarkten

Het begint allemaal bij het opstellen van een uitgebreide analyse over de internationale doelmarkt. In deze analyse moet er gekeken worden naar de lokale taal, cultuur en het online gedrag van de doelgroep in deze specifieke regio. Onderzoek bijvoorbeeld wat relevante websites zijn of welke blogs of forums druk bezocht worden om te bepalen wat potentiële platformen zijn voor de backlinks. Ook is het waardevol om te onderzoeken wat de lokale concurrenten zijn.

Het belang van lokale relevantie

Vaak hoor ik dat mensen in eerste instantie denken dat het gebruiken van lokale links onnodig is. In de praktijk wordt het tegendeel al snel bewezen. Hoe relevanter de internationale linkbuilding is voor de desbetreffende geografie en locatie, hoe beter de website presteert. Niet alleen trekt lokale relevantie meer bezoekers en acties, maar ook draagt het bij aan de lokale betrouwbaarheid. Hoe beter de geloofwaardigheid is van een merk onder de internationale doelgroep, hoe sneller deze doelgroep dit merk kiest boven de andere concurrenten.

Gebruik van lokale domeinen en talen

Net zoals dat Nederlandse websites eindigen met .nl, hebben internationale landen ook hun eigen domein extensies. Om internationale linkbuilding zo effectief te maken, wordt er gebruikgemaakt van deze lokale domeinextensies. Dit draagt bij aan zowel betere zichtbaarheid in de lokale zoekmachines als meer betrouwbaarheid voor de lokale doelgroep.

Handige tools en technieken voor effectieve internationale linkbuilding

Er zijn verschillende tools beschikbaar om internationale linkbuilding zo effectief te maken. Graag introduceer ik de volgende technieken:

  • Software en online hulpmiddelen: met behulp van verschillende tools, waaronder Majestic, SEMrush en Ahrefs, wordt het identificeren van de beste links, het analyseren van backlinks van concurrenten en het monitoren van de performance van de eigen internationale linkbuilding overzichtelijk gemaakt.
  • Handmatige vs. geautomatiseerde linkbuilding: het lijkt verleidelijk om te kiezen voor geautomatiseerde tools in het opbouwen van internationale linkbuildingprofielen, maar zelf raad ik handmatige linkbuilding aan. Handmatige linkbuilding heeft een persoonlijkere benadering. De gecreëerde backlinks in handmatige linkbuilding zijn over het algemeen duurzamer en kwalitatiever, wat bijdraagt aan een waardevolle relatie tussen website en bezoeker.
  • Kwaliteit vs. kwantiteit in linkprofielen: de kwaliteit staat altijd voorop in het opbouwen van linkprofielen. Dit geldt zowel voor internationale als lokale linkbuilding. Zoekmachines hebben de voorkeur aan waardevolle backlinks in lagere hoeveelheid dan zwakke backlinks in hoge hoeveelheid. Dus hoe meer kwalitatieve linkprofielen er gemaakt worden, hoe beter de zichtbaarheid van de website wordt.

Door rekening te houden met de bovengenoemde technieken, wordt er het gewenste resultaat behaald in het opbouwen van internationale relevantie en worden er duurzame internationale klantrelaties opgebouwd.

Richtlijnen

Om dit gewenste resultaat te behalen, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal belangrijke richtlijnen. Het streng naleven van deze richtlijnen garandeert dat de regels van de zoekmachines worden nageleefd.

  1. Het opbouwen van duurzame linkbuilding: het opbouwen van duurzame linkbuilding zorgt ervoor dat de backlinks op een organische manier worden opgebouwd. Dit betekent dat de content waar de links in verwerkt wordt relevant en kwalitatief gemaakt is. Het vermijden van een kunstmatige tool als AI is essentieel. Artikelen of websites die hier gebruik van maken worden namelijk vaak slecht beoordeeld en dus slecht gepositioneerd in de zoekresultaten. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat er gewerkt wordt met kwalitatieve teksten, invloedrijke websites en relevante auteurs binnen de markt.
  2. Het voorkomen van straffen met behulp van risicobeheer: Zoals in punt 1 genoemd wordt, straffen zoekmachines een website wanneer ze niet voldoen aan de wensen of richtlijnen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om link-uitwisselingsprogramma’s te vermijden en nooit links te kopen. Dit zijn beide technieken die niet voldoen aan de organische opbouw van backlinks. Zodra dit door de zoekmachine wordt gevonden, wordt de website bestraft door deze slecht vindbaar te maken. Op de lange termijn wordt hier dus een averechts resultaat mee bereikt.

Toekomst van internationale linkbuilding

De opkomst van nieuwe technologieën en de algemene snelle ontwikkeling van de digitale wereld zorgt ervoor dat internationale linkbuilding strategieën ook met de tijd veranderen. Met wat voor veranderingen moet er rekening worden gehouden?.

  1. De verandering van het SEO landschap en de impact voor linkbuilding: de zoekmachines worden met de dag efficiënter en slimmer. Dit komt doordat het algoritme zich met de tijd steeds meer ontwikkelt. Dit heeft invloed op de manier hoe links in de toekomst presteren. Kunstmatige intelligentie wordt langzaam maar zeker steeds meer verwerkt in de programmering van zoekmachines. In de toekomst zullen zoekmachines met behulp van kunstmatige intelligentie steeds beter spam detecteren. Het is dus van groot belang voor internationale linkbuildingprojecten dat deze zich blijven verbeteren om de kwaliteit van de content zo hoog te houden.
  2. De vooruitblik op nieuwe strategieën voor de toekomst : het is belangrijk om up-to-date te blijven over de nieuwe ontwikkelingen in deze digitale wereld. Hoe sneller nieuwe SEO-trends en ontwikkelingen ontdekt worden, hoe sneller een SEO-strategie zich hierop kan aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van betere analytics om linkbuildings te meten of het implementeren van nieuwe formaten. In een SEO-project is het altijd van belang dat het team in staat is om flexibel te werk te gaan en zich op tijd aan te passen aan de nieuwe wensen van zoekmachines.

Hoe moeilijk is het per land om internationale linkbuilding te implementeren?

De moeilijkheidsgraad van internationale linkbuilding verschilt per land. In de onderstaande tabel worden de 10 grootste landen ter wereld gescoord op basis van hoe moeilijk het is om in deze regio’s kwalitatieve linkbuilding op te bouwen.

LandMoeilijkheidsgraad Score (1-100)
China90
India70
Verenigde Staten60
Indonesië65
Pakistan75
Brazilië55
Nigeria80
Bangladesh70
Rusland85
Mexico60
Internationale linkbuilding per land.

Deze scores geven een algemene indicatie en zijn gebaseerd op basis van taal- en cultuurbarrière, concurrentie, overheidsregulering en de bestaande SEO-praktijk in de regio.

Samengevat

Internationale linkbuilding is een complex maar essentieel onderdeel van moderne SEO-strategieën. Door Internationale linkbuilding is een essentieel onderdeel voor hedendaagse SEO-projecten. Met behulp van internationale linkbuilding versterken bedrijven hun online zichtbaarheid en bouwen ze lokale naamsbekendheid op in de desbetreffende landen. Het is echter ook belangrijk om te onthouden dat deze internationale backlinks enige tijd en moeite kosten om op te bouwen. Om succesvolle backlinks te maken, is het essentieel dat er onderzoek wordt gedaan naar de lokale cultuur, taal, zoekmachines en consumentengedrag. Ook is het, net zoals met lokale linkbuilding, belangrijk om altijd met de nieuwe trends en ontwikkelingen mee te bewegen. Het continu analyseren en verbeteren van de internationale linkbuildingstrategie garandeert dat de website als koploper gezien wordt door zowel de zoekmachines als de doelgroep.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.