Afbeeldingen optimaliseren

Afbeeldingen optimaliseren

Afbeelding Google zoeken

Afbeeldingen op je website en/of landingspagina’s zijn belangrijk. Ze maken je site niet alleen grafisch leuker, maar zijn ook van belang voor je SEO. Afbeeldingen verbeteren namelijk de vindbaarheid van je website in Google. Om deze reden is het van belang om afbeeldingen te optimaliseren. In dit artikel vertel ik wat de belangrijkste aandachtspunten zijn tijdens het optimaliseren van afbeeldingen voor je website. Vervolgens vertel ik wat de impact van afbeeldingen is op SEO.

Bepaal het format van de afbeelding

Het eerste aandachtspunt is het kiezen van het juiste format van de afbeelding. Voordat er een keuze wordt gemaakt welke afbeelding op de website komt, is het van belang om het beste bestandstype te kiezen. De meest voorkomende afbeeldingsindelingen zijn PNG en JPEG.

  • PNG: produceert afbeeldingen van betere kwaliteit, maar wordt geleverd met een grotere bestandsgrootte.
  • JPEG: de kwaliteit van de afbeelding kan minder worden, maar de balans tussen kwaliteit en de grootte van het bestand is aanpasbaar.

Comprimeer afbeeldingen

Het is bekend dat de laadsnelheid van een webpagina een belangrijke factor is die Google gebruikt. Wanneer een afbeelding te groot is, vertraagt dit de laadtijd van een webpagina. Dit wil je vermijden. Wanneer een webpagina een snellere laadtijd heeft, oefent dit positieve invloed uit op de rankings in Google. Oftewel, het is goed voor de SEO van een website. Het is om die reden van belang om afbeeldingen te comprimeren. Dit betekent het samendrukken van afbeeldingen. Gecomprimeerde afbeeldingen nemen minder ruimte in. Op deze manier staan de afbeeldingen niet in de weg van de laadsnelheid van een webpagina.

Gebruik unieke en relevante afbeeldingen

Het is altijd beter om originele afbeeldingen te gebruiken. Menig website staat vol met stockfoto’s. Dit zijn rechtenvrije afbeeldingen. Het is makkelijk om deze afbeeldingen op te zoeken. Echter zijn de afbeeldingen niet origineel. Een geoptimaliseerde stockfoto heeft niet de potentiële SEO-voordelen die een unieke afbeelding wel heeft. Het is om deze reden aan te raden om unieke afbeeldingen te maken of aan te schaffen.

Daarnaast moet de afbeelding relevant zijn voor het onderwerp van een tekst. Een afbeelding met gerelateerde tekst scoort beter voor het trefwoord waarvoor het is geoptimaliseerd. Het is van belang om het zoekwoord in het alt-attribuut terug te laten komen. Ook is het gebruiken van een titel van belang bij afbeeldingen. Bezoekers scannen eerst vaak de koppen en eventuele titels van afbeeldingen. Op deze manier geef je de bezoeker een duidelijk beeld van wat er in de tekst staat.

Afbeeldingen optimaliseren en SEO

Uit dit alles blijkt dat het gebruik maken van afbeeldingen positief voor je SEO is, mits er op een aantal zaken wordt gelet. De bestandsgrootte van afbeeldingen heeft direct effect op de laadsnelheid van je website. Dit moet dan ook geoptimaliseerd worden. Daarnaast is het van belang dat alt-attributen en alt-titles zo relevant mogelijk zijn. Ten slotte is het van belang om unieke afbeeldingen op je website neer te zetten. Wanneer afbeeldingen geoptimaliseerd zijn vanuit SEO-perspectief, heeft dit positieve invloed op de rankings van een website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *