Wat is pagespeed en waarom is het zo belangrijk?

Wat is pagespeed en waarom is het zo belangrijk?

pagespeed

Google heeft dus een aantal ranking factoren waarop ze de website beoordelen. Pagespeed is hier een van de belangrijkste ranking factoren van. Pagespeed, ook wel de laadsnelheid, is de snelheid waarmee een pagina op je website laadt. Hoe sneller de pagina laadt, hoe beter. Niet alleen voor Google, maar natuurlijk ook voor je bezoekers. In deze blog leg ik de term pagespeed uit en hoe je deze kunt verbeteren op jouw website. 

pagespeed
pagespeed

Het belang van website snelheid

Google neemt voor zijn rankings factoren altijd de (be)zoeker als uitgangspunt. Wat zijn informatiebronnen voor de bezoeker en welke zijn gebruiksvriendelijk. De laadsnelheid is hier ook van belang, omdat geen enkele bezoeker lang wilt wachten op zijn/haar informatie op een landingspagina. Een bezoeker zal er daarom vaak voor kiezen om naar een andere pagina te gaan voor zijn/haar informatie wanneer het te lang duurt om de pagina te laden. 

Dit speelt dus mee in de ranking factoren van Google. De zoeker krijgt niet snel genoeg antwoord of informatie over zijn vraag/zoekterm. Dit geeft ‘minpunten’ aan je domein autoriteit

Snelheid website testen

Je kan de snelheid van je website testen met verschillende tools. Ik zet ze voor je op een rij. 

Google pagespeed insights

Google pagespeed insights is een van de bekendste tools om je website snelheid te testen. Je geeft hier een URL op die je wilt testen en krijgt als uitslag van de test een overzicht met de scores en verbeterpunten uit. Je kunt hier ook gemakkelijk mobiele versies van je website testen. 

Zodra je een hoge score haalt op de desktop versie van je website met de pagespeed hoeft dit nog niet te betekenen dat dit ook op de mobiele versie in orde is. Je doet er dan ook goed aan beide versies te testen en zoveel mogelijk van de verbeteringen door te voeren. 

Pingdom

Pingdom is een gratis tool die je kunt gebruiken om je pagespeed te testen. Je voert op deze site de URL van de website in. Na het invoeren gaat de site testen hoe snel deze website draait. Zodra de test klaar is, krijg je een overzicht te zien met daarin het cijfer van je website (1 tot 100), de grootte van je pagina, de laadsnelheid en het aantal requests die gedaan worden om je pagina in te laden. Ook handig is dat er een lijst met aanbevelingen wordt gegeven. Zo kan je gemakkelijk de aanpassingen doorvoeren.

GT metrix

GT metrix is ook een tool om je pagespeed te testen. Het werkt vrijwel hetzelfde als Pingdom. De tool runt een test en je krijgt hier een overzichtje van en aanbevelingen over aanpassingen aan je site. 

Jouw pagespeed verbeteren

Ook zonder een test uit te voeren, kun je al veel doen om jouw pagespeed te optimaliseren. Ik zet een aantal opties om jouw pagespeed sneller te maken voor je op een rij. 

  • Maak de code compact. Houd de codes die je gebruikt voor jouw website zo compact en gemakkelijk mogelijk. Hoe simpeler, hoe beter Google jouw site eigenlijk vindt. 
  • Maak gebruik van browsercaching. Maak gebruik van het cache geheugen. Zo worde afbeeldingen of andere onderdelen van je website sneller in geladen vanaf de server.
  • Een goede host. Controleer altijd goed of jouw host gedeeld is of andere factoren bezit die jouw pagespeed kunnen beïnvloeden. 
  • Optimaliseer je afbeeldingen. Afbeeldingen toevoegen aan je website is goed. Let er echter wel op dat de afbeeldingen niet te groot zijn. Dit kost namelijk meer tijd om te laden en dit heeft weer invloed op jouw pagespeed. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *