Wat is cache en waarom is het zo belangrijk?

Wat is cache en waarom is het zo belangrijk?

wat is cache

Waarschijnlijk heb je de term al wel eens voorbij zien komen als je veel op de laptop of pc werkt: cache. Je cache goed onderhouden en regelmatig legen is beter voor je website en server. Maar wat is het nu precies en waarom is het belangrijk voor jouw website? In dit artikel leg ik uit wat cache betekent, waarom je het regelmatig zou moeten legen en hoe je dit kunt doen. Lees snel verder! 

Wat is cache nu precies?

Cache is een opslagplaats. Het is een plek waar bestanden tijdelijk worden opgeslagen om in het vervolg sneller toegang te krijgen. Het opslaan van deze (tijdelijke) gegevens voor snellere toegang wordt caching genoemd.

Een voorbeeld: je bezoekt regelmatig een website voor werk. Dan zullen de afbeeldingen, video’s of teksten van die site opgeslagen worden in de cache. Zo kunnen deze elementen direct ingeladen worden, waardoor de laadsnelheid van de website sneller wordt. Je hoeft minder lang te wachten op een volledig weergegeven website. Dit geldt tevens ook voor gebruikersnamen en wachtwoorden voor bepaalde websites. Caching voorkomt dat je computer of mobiele telefoon telkens dezelfde data op moet halen vanaf de server. Het staat nu op het apparaat zelf opgeslagen in de cache.

Aan caching zitten dus verschillende voordelen verbonden. Zo worden pagina’s sneller geladen, worden servers ontlast bij herhalingsverzoeken en verlaagt het de vast kosten voor een server.

Waarom het cachegeheugen legen?

Caching is enorm handig, want je hoeft minder zelf in te vullen en de pagina laadt sneller. Het kan echter ook voor enkele problemen zorgen wanneer er wijzigingen op de webpagina worden aangebracht. De versie in de cache komt niet meer overeen met de gewijzigde webpagina en dit kan voor problemen zorgen. 

Ook brengt het risico’s met zich mee qua beveiliging van je persoonlijke gegevens. Je slaat namelijk ook wachtwoorden en gebruikersnamen op in de cache. Deze sla je op lokale apparaten op. Wanneer andere mensen over deze apparaten beschikken, kunnen ze ook bij deze gegevens. 

Je cache geheugen af en toe legen is belangrijk omdat je sneller op het web kan surfen, je de meest recente pagina’s ziet en omdat het veel veiliger is. Je gebruikersnamen en wachtwoorden worden niet op de apparaten opgeslagen. 

Hoe leeg ik nu mijn cache? 

Hoe leeg je jouw cache geheugen nu precies op jouw pc? Ik geef twee stappenplannen om je cache geheugen te legen in Google Chrome en Internet Explorer. 

In Google Chrome:

  • Klik rechtsboven in beeld op de menu knop (de drie stippen onder elkaar)
  • Ga naar instellingen
  • Druk onder het kopje ‘Advanced’ op ‘Privacy and security’
  • Klik op ‘Clear browsing data’, selecteer de data die je wilt wissen en druk op ‘Clear data’. Je kunt data wissen van het laatste uur, de laatste 24 uur, 7 dagen , 4 weken en alles.
  • Je hebt je browser data verwijdert

Je kunt dit stappenplan ook gebruiken om de cache te legen in Google Chrome op je mobiele telefoon.

In Internet Explorer:

  • Ga naar instellingen
  • Klik op Safety
  • Druk op ‘Delete Browsing History’
  • Selecteer de bestanden die je wilt verwijderen en druk op ‘Delete’

wat is cache
wat is cache

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *