Wat is cache?

Het cachegeheugen is een veel terugkomend onderwerp binnen SEO. Door de cache laden websites sneller. Website snelheid is een belangrijke ranking factor van Google en moet daarom zo goed mogelijk worden geoptimaliseerd. In dit artikel leggen we uit wat het cachegeheugen is en hoe je dit kunt gebruiken voor je SEO.

Wat is cache nu precies?

Cache is een opslagplaats. Het is een plek op je pc of mobiel waar bestanden tijdelijk worden opgeslagen om in het vervolg sneller toegang te krijgen. Het opslaan van deze (tijdelijke) gegevens voor snellere toegang wordt caching genoemd.

Een voorbeeld: je bezoekt regelmatig een website voor werk. Dan zullen de afbeeldingen, video’s of teksten van die site opgeslagen worden in de cache. Zo kunnen deze elementen direct ingeladen worden, waardoor de laadsnelheid van de website sneller wordt. Je hoeft minder lang te wachten op een volledig weergegeven website. Dit geldt tevens ook voor gebruikersnamen en wachtwoorden voor bepaalde websites. Caching voorkomt dat je computer of mobiele telefoon telkens dezelfde data op moet halen vanaf de server. Het staat nu op het apparaat zelf opgeslagen in de cache.

Aan caching zitten dus verschillende voordelen verbonden. Zo worden pagina’s sneller geladen, worden servers ontlast bij herhalingsverzoeken en verlaagt het de vast kosten voor een server.

wat is cache

De caching plugin

Caching is goede manier op jouw website te professionaliseren. Dit kan op verschillende manieren: op server niveau, website niveau of op beiden. Op website niveau heb je verschillende plugins voor WordPress die de caching voor je regelen. Enkele bekenden hiervan zijn WP Rocket, WP Super Cache, W3 Total Cache en Litespeed. 

Het voordeel van de cache voor je SEO

De cache op computers of smartphones is belangrijk voor je website en zijn SEO. We geven enkele voordelen van de cache. We leggen stapsgewijs hoe dit je SEO bevordert: 

  • De website laadt sneller door de cache. 
  • Dit zorgt ervoor dat je tijd bespaart voor jezelf, maar zeker voor de bezoeker. 
  • Dit bevordert de gebruiksvriendelijkheid. 
  • Door een hoge gebruiksvriendelijkheid krijg je pluspunten van Google. 
  • Uiteindelijk verkrijg je een hogere positie in Google. 

Conclusie 

De cache is in het leven geroepen voor de internetgebruiker. Bepaalde wachtwoorden of andere sitegegevens worden opgeslagen op de server, waardoor de gebruiker sneller toegang had tot veelgebruikte sites. Doe hier echter je voordeel mee. Gebruik de cache door je website sneller te maken en hiermee gebruiksvriendelijker voor je bezoeker. 

Let er wel op dat de bezoeker elk moment zijn cache kan legen. Bouw hier dus niet je totale website op. Optimaliseer je website snelheid ook las van de cache. 

Meer weten over hoe je de cache kunt gebruiken voor je website? Neem gerust contact met ons op en we leggen het aan je uit! 

Wil je meer weten over SEO en hoe je zelf jouw website optimaliseert? Bekijk onze SEO cursus!

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus