Robot

Hoger ranken in Google of een andere zoekmachine? Een van de manieren waarop je dit doet is met behulp van SEO en een robot. Wat is een robot en hoe werkt dit precies? Op deze pagina leggen we het aan je uit. 

Wat is een robot?

Een robot is een stukje software die op een website aanwezig is om deze te indexeren en analyseren. Een zoekmachine laat websites controleren door een robot om zo de waarde en relevante van websites te schatten, zodat deze een bepaalde ranking in de zoekresultaten krijgen. 

De werking van een robot

Een robot, ook wel een webcrawler, webspider of bot genoemd, controleert je website en is op zoek naar informatie. Deze bot bezoekt een website vaak of niet vaak, afhankelijk van de populariteit, de autoriteit en frequentie van de site. Hoe vaker je website controle krijgt van robots, hoe beter: een goede crawl budget zorgt ervoor dat je website mogelijk hoger in de zoekresultaten van Google komt te staan. 

De webcrawlers van een zoekmachine komen en gaan op je website, hier merk je vrij weinig van. Het enige wat belangrijk is, is dat je bepaalde delen van je website toegankelijk maakt, zodat de robot alles indexeert en een betere beoordeling heeft. Een slecht toegankelijke website is niet aantrekkelijk voor de zoekmachine.

Robot _ Begrippenlijst

De impact van een robot op de SEO

Een robot heeft zeker impact op de SEO van een website. Bij de controle  van een website kijken robots naar tal van informatie. Staat je website vol met niet-relevante informatie, laden pagina’s niet snel en staan er dode links op de website? Dan is de kans groter dat je zakt in de ranking op Google en ook minder snel opnieuw een indexatie krijgt. Investeren in SEO zorgt ervoor dat je vaker bezoek krijgt van bots die jouw website vervolgens hoger gaan ranken in de zoekresultaten. 

Mijn advies

We raden aan om in ieder geval optimaal te investeren in SEO: hier heb je meer grip op, omdat je hiermee zichtbare resultaten boekt, vooral wanneer je dit overlaat aan een SEO specialist. De robots zijn altijd aan het indexeren, en ook jouw website komt vanzelf voorbij: met goede SEO is de kans groot dat je hoger in de zoekmachine gaat ranken!

Veelgestelde vragen

Wat is een robot?

Een robot is een stukje software dat meewerkt in het indexeren en analyseren van bijvoorbeeld een website. Google heeft als robot Googlebot, Googlebot analyseert en indexeert websites binnen de zoekmachines. Google rangschikt deze websites op basis van het algoritme.

Wat is de impact van Robot op SEO?

Heb je een kwalitatief mindere site, dode links en irrelevante content, dan zal de Robot dit detecteren. Het gevolg zal in veel gevallen een lagere ranking door Google zijn. Door juist veel aan SEO te doen, zal je vaker een bezoek van robots krijgen en zal je juist gaan stijgen in de ranking.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z