Robot

Hoger ranken in Google of een andere zoekmachine? Een van de manieren waarop je dit doet is met behulp van SEO en een robot. Wat is een robot en hoe werkt dit precies? Op deze pagina leggen we het aan je uit. 

Wat is een robot?

Een robot is een stukje software die op een website aanwezig is om deze te indexeren en analyseren. Een zoekmachine laat websites controleren door een robot om zo de waarde en relevante van websites te schatten, zodat deze een bepaalde ranking in de zoekresultaten krijgen. 

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

De werking van een robot

Een robot, ook wel een webcrawler, webspider of bot genoemd, controleert je website en is op zoek naar informatie. Deze bot bezoekt een website vaak of niet vaak, afhankelijk van de populariteit, de autoriteit en frequentie van de site. Hoe vaker je website controle krijgt van robots, hoe beter: een goede crawl budget zorgt ervoor dat je website mogelijk hoger in de zoekresultaten van Google komt te staan. 

De webcrawlers van een zoekmachine komen en gaan op je website, hier merk je vrij weinig van. Het enige wat belangrijk is, is dat je bepaalde delen van je website toegankelijk maakt, zodat de robot alles indexeert en een betere beoordeling heeft. Een slecht toegankelijke website is niet aantrekkelijk voor de zoekmachine.

Robot _ Begrippenlijst

De impact van een robot op de SEO

Een robot heeft zeker impact op de SEO van een website. Bij de controle  van een website kijken robots naar tal van informatie. Staat je website vol met niet-relevante informatie, laden pagina’s niet snel en staan er dode links op de website? Dan is de kans groter dat je zakt in de ranking op Google en ook minder snel opnieuw een indexatie krijgt. Investeren in SEO zorgt ervoor dat je vaker bezoek krijgt van bots die jouw website vervolgens hoger gaan ranken in de zoekresultaten. 

Ons advies

We raden aan om in ieder geval optimaal te investeren in SEO: hier heb je meer grip op, omdat je hiermee zichtbare resultaten boekt, vooral wanneer je dit overlaat aan een SEO specialist. De robots zijn altijd aan het indexeren, en ook jouw website komt vanzelf voorbij: met goede SEO is de kans groot dat je hoger in de zoekmachine gaat ranken!

Veelgestelde vragen

Wat is een robot?

Een robot is een stukje software dat meewerkt in het indexeren en analyseren van bijvoorbeeld een website. Google heeft als robot Googlebot, Googlebot analyseert en indexeert websites binnen de zoekmachines. Google rangschikt deze websites op basis van het algoritme.

Wat is de impact van Robot op SEO?

Heb je een kwalitatief mindere site, dode links en irrelevante content, dan zal de Robot dit detecteren. Het gevolg zal in veel gevallen een lagere ranking door Google zijn. Door juist veel aan SEO te doen, zal je vaker een bezoek van robots krijgen en zal je juist gaan stijgen in de ranking.

Voor wie hebben wij dit artikel over robot geschreven?

Het artikel over robot hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over robot in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals robot?

Wij schrijven over begrippen als robot om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

robot is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over robot in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals robot, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip robot in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van robot. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van robot op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende robot.

Het voorbeeld dat wij geven van robot , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over robot van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z