SMTP

SMTP is een afkorting voor Simple Mail Transfer Protocol. SMTP is een standaardmethode waarmee e-mails verstuurd kunnen worden. Deze methode gaat van de afzender uit. Deze afzender  verstuurd een e-mail welke bij een provider bewaard wordt, totdat de ontvanger van de e-mail het bericht uiteindelijk ophaalt. Dit kan tevens een grote impact hebben op de organische vindbaarheid van de website.

Wat is SMTP?

SMTP is dus een protocol waarmee je e-mails kunt verzenden. Met SMTP ben jij in staat om zelf e-mails naar een ontvanger te versturen. SMTP bestaat uit verschillende commando’s die het e-mailprogramma dat jij gebruikt begrijpt en de overdracht van iedere gestuurde e-mail authenticeert.

Als verzender kun je een e-mailbericht sturen naar een ontvanger. Het uitgaande e-mailbericht wordt bij de SMTP server van de provider aangeboden. Deze server zorgt dat de e-mail op de juiste server bij de ontvanger afgeleverd wordt.

De locatie van de juiste server wordt door middel van de DNS gegevens van de domeinnaam van de ontvanger bepaalt. Vervolgens is de gestuurde e-mail bij de ontvanger beschikbaar via IMAP en POP protocollen.

Misschien heb je al een keer eerder gehoord van IMAP en POP protocollen die worden gebruikt om een e-mail te kunnen ontvangen. Deze protocollen zorgen ervoor dat jij iedere keer je de e-mail van een afzender ontvangt, of je nu IMAP of POP protocollen gebruikt.

Hoe SMTP te werk gaat

De server die jou in staat stelt om e-mails te kunnen versturen wordt de SMTP server genoemd. Als je bijvoorbeeld een e-mailprogramma in gaat stellen zijn de SMTP gegevens van de internetaanbieder die je gebruikt nodig.

Als er een e-mail naar een SMTP server overgebracht is, door middel van het SMTP protocol, zorgt de SMTP server ervoor dat jij die e-mail uiteindelijk in jouw inbox ontvangt. Je kunt deze e-mail vervolgens downloaden van de e-mailserver door middel van IMAP of POP. Of je kunt de e-mail openen via jouw webmail.

SMTP en spam

Het kan zijn dat een e-mail spam is. Als gebruiker wil je natuurlijk liever geen spam in jouw inbox ontvangen.

Er zijn veel providers die ervoor zorgen dat het via poort blokkades onmogelijk is om een eigen SMTP server op te zetten als klant. Hierdoor wordt het versturen van spam via het SMTP protocol zo veel mogelijk tegengegaan. Daarnaast wordt op deze manier ook in veel gevallen het gebruik van een eigen SMTP server afgedwongen van de gebruikte internetprovider.

Er zijn ook providers die ervoor kiezen om het gebruik van een SMTP server met een wachtwoord en een gebruikersnaam te beveiligen. Over het algemeen komen deze gegevens overeen met de inloggegevens die gebruikt worden voor het ontvangen van e-mails.

Je kunt dus zelf geen spam sturen om mensen naar jouw website te lokken en ontvangt hierdoor ook minder spam in jouw eigen inbox.

Mijn advies

Je kunt zelf gebruikmaken van SMTP mailservers. Hierdoor is het mogelijk om zelf bulk e-mails te versturen. Zorg ervoor dat deze servers altijd op de juiste manier opgezet worden en daarnaast ook opgewarmd worden, zodat jouw verstuurde e-mails niet zomaar in de spam terecht komen.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 november 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies