Query

Query is een Engels woord dat staat voor vraagstelling. In de informatica krijg je regelmatig met een query te maken. Ben jij benieuwd wat een query is en de impact hiervan op SEO en SEA? Lees dan snel verder.

Wat is een query?

Eenvoudig gezegd is een query een opdracht die je geeft aan een database. Je kunt dus door middel van een query een opdracht geven aan een database, bijvoorbeeld om informatie op te halen of om informatie aan te passen.

Dankzij een query is data goed leesbaar voor mensen. Als je niet van queries gebruik zou maken, zou een database eigenlijk niets kunnen. Je kunt namelijk wel een database hebben die vol met data zit, maar als je deze informatie niet op kunt vragen of gebruiken, heb je er niets aan.

Hoe een Query te werk gaat

Als je een query gaat maken, is het belangrijk dat je deze maakt in een taal die door de database begrepen kan worden. De standaardtaal die gebruikt wordt is SQL (Structured Query Language). Deze taal wordt gebruikt om met de database te communiceren en queries te maken.

De meeste bekende database systemen gebruiken queries die geschreven zijn in SQL, waardoor SQL eigenlijk de standaard is geworden.

Als je gebruik maakt van queries, kun je veel verschillende opdrachten geven aan een database. Denk hierbij aan het toevoegen van informatie of data, het aanpassen van informatie of data, het ophalen van informatie of data en het verwijderen van informatie of data.

Zoekmachines zoals Google werken ook met queries. Zo kun je als je iets op wilt zoeken een zoekwoord intikken. Zodra jij op enter klikt wordt er een query aangemaakt. Dankzij deze query wordt er een opdracht gegeven aan de database van Google, waarna de meest relevante data omhoog komt. Deze informatie krijg jij vervolgens op jouw scherm te zien.

Impact op de SEO

Queries zijn gerelateerd aan gebruikers die op internet iets willen zoeken. Een gebruiker opent een zoekmachine om een bepaalde zoekopdracht uit te voeren. Wat de gebruiker intypt om iets te zoeken is dan de query. Voor de lokale SEO zal dit meestal zijn met een lokale intentie. Denk hierbij aan stadsnamen als Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Groningen.

Je kunt deze query als schrijver of als marketeer niet voorspellen. Een gebruiker kan namelijk van alles intypen om iets te zoeken. Door middel van een keyword kun jij een query vangen, waardoor een gebruiker op jouw website terecht kan komen.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat iemand op zoek is naar een nieuwe spijkerbroek. Degene typt dan in ‘goedkope blauwe spijkerbroek’. Jij hebt als keyword ‘spijkerbroek’ op jouw website staan, waardoor jij in de resultaten van de query terechtkomt. Als marketeer maak je dus gebruik van keywords die aansluiten op de query van een gebruiker.

Mijn advies

In Google is een query dus een opdracht die een gebruiker geeft aan de zoekmachine. Door slim gebruik te maken van keywords kun jij in de zoekresultaten terecht komen, waardoor je een potentiële klant aan kunt trekken.

In een eigen database is het belangrijk dat een query altijd in een taal is die de database begrijpt. In de meeste gevallen is dit SQL, waardoor je SQL als standaardtaal kunt gebruiken.

Door de juiste taal te gebruiken kun jij eenvoudiger communiceren met de database. Zo kun je bijvoorbeeld gegevens ophalen, aanpassen of verwijderen. 

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 november 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies