Intranet

Je gebruikt het internet voor heel veel zaken: niet alleen als individu, maar ook als bedrijf. Het is mogelijk dat je als bedrijf meer behoefte hebt aan privacy en veiligheid. Het inzetten van intranet is dan een van je opties. Wat is intranet en hoe gebruik je dit? Dat lees je hier!

Wat is intranet?

Intranet is een computernetwerk voor het uitvoeren van diensten en uitwisselen van informatie binnen een organisatie. Intranet is alleen toegankelijk voor werknemers van de organisatie in kwestie, en daardoor niet voor externe partijen. Intranet heeft veel overeenkomsten met internet, maar heeft wel een beperkte toegankelijkheid. 

Het gebruik van intranet

Data delen met collega’s en andere belanghebbenden is erg belangrijk voor een grotere organisatie. Het gebruik van intranet is hierbij heel interessant: het biedt veel mogelijkheden. Intranet biedt een wat meer gecontroleerde omgeving voor de personen die direct bij een organisatie betrokken zijn. Er zijn diverse manieren waarop intranet ingericht is, maar de belangrijkste redenen om hier gebruik van te maken zijn:

  • Het veiligstellen van data;
  • Minder gevoelig voor hacken;
  • Makkelijkere samenwerking tussen meerdere afdelingen;
  • Eenvoudig gebruik van specifieke software
Intranet _ Begrippenlijst

De impact van intranet op SEO

De impact van intranet op SEO is minimaal. Het is vooral een systeem dat voor intern gebruik zeer bruikbaar is. Buiten een bedrijf om heeft niemand anders de toegang tot dit systeem en hier is dan ook niets van te merken. Het hebben of gebruiken van intranet heeft dan ook geen invloed op de SEO van een website of pagina. 

Mijn advies

Het is niet voor ieder bedrijf nodig om gebruik te gaan maken van intranet. Vooral de grotere bedrijven hebben hier baat bij. We raden aan om intranet te gebruiken wanneer je betere en veiligere samenwerking wilt tussen diverse afdelingen binnen je bedrijf. Ook wanneer je als bedrijf gevoelige informatie verspreidt is het wellicht belangrijk om over te stappen op intranet, om zo minder gevoelig te zijn voor datalekken.

Veelgestelde vragen

Wat is een Intranet?

Een Intranet lijkt heel veel op internet maar dan binnen een specifieke organisatie. Het is alleen toegankelijk voor medewerkers van de betreffende organisatie en dus niet voor externe partijen.

Wat is de impact van Intranet op SEO?

Impact van een intranet op SEO is er nauwelijks. Alleen de interne organisatie heeft er toegang toe. Externe partijen of klanten kunnen er geen gebruik van maken.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies