SEO zelf doen of uitbesteden?

SEO zelf doen of uitbesteden?

Uitbesteden van SEO

De vraag bij veel bedrijven tegenwoordig is: SEO zelf doen of uitbesteden. Waarom? Online vindbaarheid is belangrijker dan ooit, omdat de verkoopkanalen online steeds belangrijker worden. Veel consumenten shoppen tegenwoordig online. Het is daarom belangrijk dat online winkels het juiste aanbod verschaffen en vindbaar zijn voor de consument. SEO speelt een fundamentele rol hierin. 

Als bedrijf moet je inspelen op de juiste zoekwoorden, zodanig de website optimaliseren en autoriteit verkrijgen. Maar laat je dit doen door een SEO-specialist of kan iemand van het marketing team het wel op zich nemen? In dit artikel leg ik mijn ervaringen bij verschillende bedrijven hierover uit. 

SEO uitbesteden of zelf doen?

Het is een veel overwogen optie bij veel bedrijven: SEO zelf doen of uitbesteden. SEO is geen abracadabra. Er zijn verschillende stappen die je moet volgen om de website te optimaliseren. Wel is enige ervaring en kennis vereist om de website op de juiste manier te optimaliseren en kost het veel tijd en energie. De grote vraag bij bedrijven is vooral: Wat is nu echt kostenbesparend en effectief, SEO zelf doen of uitbesteden? Ik behandel de voor- en nadelen van SEO zelf doen hieronder. Ook deel ik mijn ervaringen met bedrijven die zelf de SEO in handen nemen. 

Waarom veel bedrijven SEO zelf in handen willen nemen

Uiteraard snap ik waarom veel bedrijven de SEO zelf in handen willen nemen en het als bijtaak van iemand van het marketing of ICT team willen geven. Ik zet de meest gehoorde redenen voor je op een rij.

De voornaamste reden is geldbesparing. Een SEO-specialist inhuren kost natuurlijk geld. Bedrijven willen hierop besparen omdat ze denken dat er slechts een paar aanpassingen aan de website doorgevoerd moeten worden en hiermee de vindbaarheid direct verbetert. Vaak hoor ik dat een persoon van een ICT of marketing afdeling deze taak op zich neemt als bijtaak. 

Daarnaast hoor ik vaak het argument dat wanneer iemand binnen het bedrijf SEO leert en de taak op zich neemt, deze persoon altijd aanpassingen aan de site kan doorvoeren wanneer nodig. Ook deze bewering snap ik heel goed. Iemand in het team kan natuurlijk altijd even een tekst schrijven, de afbeeldingen op de site verkleinen of een linkbuildartikel verkrijgen op een andere site. Echter werken kleine aanpassingen op onregelmatige basis vaak niet goed genoeg voor je SEO. 

Ten slotte hoor ik vaak van bedrijven dat iemand de SEO wel op zich kan nemen binnen het bedrijf, omdat gedacht wordt dat het enkel om de content op een website of landingspagina draait. Wekelijks een blog schrijven kan zeker je SEO bevorderen. Echter is SEO veel meer dan enkel een wekelijkse blog plaatsen. SEO draait om content, techniek én linkbuilden. Wanneer je je enkel op een specifiek vlak begeeft, zal je niet het gewenste resultaat verkrijgen. 

In de meeste gevallen 

Veel van mijn klanten hebben vaak eerst geprobeerd om de SEO zelf in handen te nemen. Dat is ook logisch, omdat je niet directe uitgave wilt doen op bestedingen die wellicht geminimaliseerd kunnen worden. 

Echter maak ik vaak in de praktijk mee dat veel bedrijven hun gewenste resultaat niet behalen of dat bedrijven niet precies weten wat, wanneer en hoe ze optimalisaties moeten doorvoeren. Ik deel veel voorkomende gevallen hieronder. 

  • Het duurt minimaal 3 jaar fulltime SEO leren en in de praktijk brengen, voordat een persoon volwaardig SEO-specialist is. Daarbij moet hij/zij steeds meegaan in nieuwe ontwikkelingen en het constant veranderende algoritme van Google. Iemand die dus SEO als bijtaak op zich neemt, weet bij lange na niet alles omtrent SEO. Veel klanten komen dan ook naar mij met vragen over hoe zij SEO moeten aanpakken. 
  • SEO bestaat uit drie componenten. Namelijk content, linkbuilding en techniek. Een SEO-specialist moet op alle drie deze facetten optimalisaties kunnen doorvoeren. Dit betekent dat je niet enkel op de verbetering van je content kan focussen of af en toe een linkje kan verkrijgen vanuit een andere website. Het is de combinatie van alle drie de facetten om volwaardige SEO uit te voeren en de website daadwerkelijk hoger in Google te krijgen. 
  • In de meeste gevallen hoor ik van klanten die mij benaderen dat ze eerst de SEO zelf deden. Vervolgens geen resultaten zagen en zich uiteindelijk toch maar aanmelden bij mij (SEO-specialist).
  • Veel verbeteringen of veranderingen die worden doorgevoerd aan een website kunnen uiteindelijk minder positief uitpakken dan gedacht. Een ervaren SEO-specialist weet hier mee om te gaan. Een specialist heeft de juiste kennis om in te spelen op eventuele valkuilen. Voor iemand met weinig SEO ervaring, is dat moeilijk.

De prijs van SEO uitbesteden 

Zojuist heb ik benoemd wat veel gehoorde ervaringen zijn met bedrijven die zelf hun SEO gaan realiseren. De gemeenschappelijke deler bij deze bedrijven, is dat het uiteindelijk meer lasten heeft dan baten om de SEO zelf te realiseren. Wanneer je bijtijds inspringt op de juiste long tail zoekwoorden, is het makkelijker om een hogere positie binnen de zoekresultaten in Google te verkrijgen. Dit gaat gepaard met het nauw in de gaten houden van SEO zaken zoals nieuwe updates van het algoritme. Tijd besparen is van belang om bijtijds in te kunnen spelen op bepaalde zoekwoorden. Het is om die reden een goede beslissing om hulp te vragen aan een SEO specialist.

Een SEO traject is een kwestie van maatwerk. Het vragen om hulp van een SEO specialist kan in verschillende gradaties.Tevens kan het zijn dat er vooral behoefte is aan linkbuilding, en minder behoefte aan content schrijven. Ik werk nauw met bedrijven samen om te kijken welke methode het beste bij hen past. Om de mogelijkheden verder te bespreken, kun je altijd contact met mij opnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *