SEO Linkbuilding

SEO Linkbuilding

In dit artikel vertel ik meer over linkbuilding en waarom het anno 2018 nog steeds belangrijk is voor de SEO. Laten we gelijk beginnen!
Wat is linkbuilding?
Linkbuilding is het proces van het verkrijgen van backlinks van andere websites naar die van jou. Vaak wordt dit uitbesteedt aan een freelance SEO specialist. Een backlink is een manier voor gebruikers om van de ene website naar de andere website te gaan. Ook de crawlers van de zoekmachines gebruiken deze links om van de ene website naar de andere te gaan. Ze crawlen de links tussen individuele pagina’s op jouw website. Daarnaast crawlen ze de links tussen complete websites. Er zijn veel manieren om een linkbuilding traject uit te voeren. Sommigen hiervan zijn moeilijker en sommigen zijn iets makkelijker. In de basis geldt de volgende regel voor het bepalen van de kwaliteit van een backlink.
“Hoe makkelijker het is om een backlink te krijgen, hoe minder deze vaak waard is.”

Vaak duurt een linkbuilding traject vele maanden waardoor dit aspect van SEO door menig specialist als het moeilijkste onderdeel wordt bestempeld. Wanneer een kwalitatief linkbuilding traject voor een website wordt uitgevoerd kan dit wel de voorsprong geven op de concurrenten.

Wat betekent een link voor de zoekmachines?
De crawlers van de zoekmachines gebruiken backlinks voor 2 doeleinden. De eerste is het ontdekken van nieuwe web pagina’s. Wanneer een backlink naar een nieuwe pagina wijst is dit dé manier voor Google om deze te indexeren.

Ten tweede gebruikt Google backlinks om de autoriteit (en kwaliteit) van een pagina te bepalen. Wanneer een pagina veel backlinks heeft betekent dit in de praktijk vaak dat deze veel is gedeeld. Wanneer een pagina vaak is gedeeld kan dit duiden op een hoge kwaliteit van de content die hierop staat. Hierdoor is dit anno 2018 nog steeds een goede manier voor Google om de kwaliteit van een pagina te bepalen.

In feite, als iemand naar een pagina een link plaatst, zegt deze persoon dat hij of zij de pagina als bron heeft gebruikt.

Dus Google gebruikt backlinks zowel om een pagina te ontdekken als de kwaliteit hiervan te bepalen. Dit maakt dat linkbuilding één van de belangrijkste aspecten van een SEO traject is.
Waar moet je bij linkbuilding op letten?
Linkbuilding kan ervoor zorgen dat je het voordeel hebt op je concurrent. Het kan er ook voor zorgen dat je website een penalty krijgt en uit de rankings wordt gehaald. Dit laatste kan net zo makkelijk gebeuren als het eerste. Doordat linkbuilding een significante impact heeft op de rankings van een website wordt het vaak teveel ingezet.

Een backlinkprofiel (de opsomming van alle backlinks naar een website) moet er natuurlijk uitzien. Dit houdt in: Wanneer een backlinkprofiel een te hoog percentage links van spam websites heeft zal Google dit herkennen en wellicht een penalty uitdelen. Let bij het verkrijgen van nieuwe backlinks naar jouw website op de volgende punten:

1. De website moet in jouw branche of een relevante branche actief zijn.
2. De website heeft zelf een sterke SEO en is goed vindbaar in de zoekmachines.
3. De website is in dezelfde taal geschreven als jouw website.
4. De plek waarop de link staat is op een prominent plek op de website (bijvoorbeeld: Bovenaan de homepage).

Wanneer een link aan alle punten hierboven voldoet dan is deze van enorm hoge kwaliteit. In de praktijk komt dit echter niet veel voor. De belangrijkste punten die ik altijd meeneem is de relevantie en sterkte van SEO. Wanneer deze punten goed in orde zijn kan het niet snel misgaan.
De plek op de website waar de link is geplaatst heeft meer te maken met de sterkte van de link. Een link op de homepage laat zien dat de eigenaar die de link heeft geplaatst veel waarde hecht aan jouw website. Dit maakt dat Google hier een hogere waarde aan geeft.

Over de auteur

Dit artikel is geschreven door mij, Ralf van Veen. Ik ben een ervaren SEO consultant die zich bezighoudt met het verbeteren van de vindbaarheid voor bedrijven in veel verschillende branches. Ik schrijf graag artikelen over mijn vakgebied en ben benieuwd naar wat je van dit artikel vond.

Dit artikel is geschreven op 30 november, 2018.

Benieuwd naar jouw kansen binnen de zoekmachines? Ik voer een gratis en vrijblijvende SEO scan voor je uit!

SEO scan aanvragen

Uitgelichte Artikelen

SEO Analyse

In dit artikel vertel ik meer over het opstellen van een SEO analyse. Daarbij zoom ik in op alle aspecten van SEO: Technische SEO, SEO content en in een later stadium ook linkbuilding en het backlinkprofiel.

SEO Analyse

SEO Betekenis

In mijn artikel over de SEO betekenis leg ik alle aspecten van SEO uit. Ik laat in dit artikel ook gelijk een gedeelte van mijn werkwijze zien. Lees dit artikel wanneer je meer wilt weten over de betekenis van SEO.

SEO Betekenis

SEO & SEA

In dit artikel leg ik de 2 marketinguitingen SEO en SEA naast elkaar. Eerst zoom ik in op SEO, daarna doe ik hetzelfde met SEA. Ik sluit af met verschillende vergelijkingen tussen de twee.

SEO & SEA

SEO Specialist

Een uitgebreid artikel over het uitkiezen van de juiste SEO specialist voor een bedrijf. Het is belangrijk dat de SEO specialist aan een aantal criteria voldoet. In dit artikel vertel ik wat deze zijn.

SEO Specialist