Algoritme

De basis van SEO is het algoritme. Algoritme is een breed begrip met veel toepassingen. Het is eigenlijk een verzameling van stappen die je doorloopt om een doel te bereiken. Google gebruikt een algoritme om webpagina’s te crawlen. Op basis van de gegeven waardering, bepaalt het algoritme de volgorde van organische zoekresultaten. In dit artikel vertellen we wat het precies inhoudt en hoe je het gebruikt voor SEO.

Wat is het?

Het algoritme is niet meer dan: de stappen die je zet om een bepaald doel te bereiken. Het heeft dus niet per se te maken met grote bergen data en technologie. Een rekensom is een algoritme, maar het bereiden van een maaltijd is dat ook (de stappen van het recept).

Wanneer je een zoekopdracht via Google uitvoert, krijg je een complete lijst met miljoenen resultaten. Het algoritme achter Google bepaalt op welke volgorde de bezoeker resultaten te zien krijgt. Complexiteit en mysterie zijn kenmerkend voor het algoritme van Google. Het doel van SEO is om zo hoog mogelijk in de zoekresultaten terecht te komen. Dit leidt tot meer organisch verkeer. Het is zodoende de kunst om zo goed mogelijk in te spelen op het algoritme van Google.

Wat zijn belangrijke ranking factoren voor Google?

Alhoewel het algoritme niet publiekelijk bekend is, lanceert Google echter updates die de factoren kenbaar maken. Dit zijn ranking factoren. Deze factoren geven aan welke elementen van een website van belang zijn voor de waardering van Google. Wanneer de elementen van de website geoptimaliseerd zijn, krijg je een hogere waardering van Google. Aan de hand van deze waardering, bepaalt Google op welke positie binnen de zoekresultaten een landingspagina of website komt te staan. We benoemen een aantal van de ranking factoren:

  • relevante en kwalitatieve content;
  • zoekwoorden in meta title tags;
  • backlinks;
  • niche expertise;
  • interne linkstructuur;
  • tijd die de bezoeker besteedt op de site;
  • mobiele compatibiliteit;
  • pagina laadsnelheid.

Het algoritme van Google verandert continu. Voorheen werd bekend dat het gebruiken van zoekwoorden in content een belangrijke methode was voor Google om een webpagina te beoordelen. Nu is bekend dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Onnodige zoekwoorden in content plaatsen heet: ‘’keyword stuffing’’.

algoritme

De basis van SEO

Zoals eerder benoemd, geeft Google maar een tipje van de sluier weg. Het belangrijkste aan dit alles, is om de webpagina’s zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken voor de bezoeker. De essentie is om kwalitatieve content te hebben die de expertise van je website overdraagt. Zo lang je het optimaliseren van je website in hoog vaandel houdt, ziet het algoritme van Google dat als pluspunten. Dit zorgt ervoor dat de website hoger in de organische zoekresultaten terecht komt. Het is hierbij verstandig om hulp te vragen van een SEO specialist!

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat algoritme inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over algoritme geschreven?

Het artikel over algoritme hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over algoritme hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over algoritme in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals algoritme?

Wij schrijven over begrippen als algoritme om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Algoritme is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over algoritme en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip algoritme in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van algoritme. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van algoritme op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende algoritme.

Het voorbeeld dat wij geven van algoritme geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over algoritme van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z