Algoritme

De basis van SEO is het algoritme. Algoritme is een breed begrip met veel toepassingen. Het is eigenlijk een verzameling van stappen die je doorloopt om een doel te bereiken. Google gebruikt een algoritme om webpagina’s te crawlen. Op basis van de gegeven waardering, bepaalt het algoritme de volgorde van organische zoekresultaten. In dit artikel vertellen we wat het precies inhoudt en hoe je het gebruikt voor SEO.

Wat is het?

Het algoritme is niet meer dan: de stappen die je zet om een bepaald doel te bereiken. Het heeft dus niet per se te maken met grote bergen data en technologie. Een rekensom is een algoritme, maar het bereiden van een maaltijd is dat ook (de stappen van het recept).

Wanneer je een zoekopdracht via Google uitvoert, krijg je een complete lijst met miljoenen resultaten. Het algoritme achter Google bepaalt op welke volgorde de bezoeker resultaten te zien krijgt. Complexiteit en mysterie zijn kenmerkend voor het algoritme van Google. Het doel van SEO is om zo hoog mogelijk in de zoekresultaten terecht te komen. Dit leidt tot meer organisch verkeer. Het is zodoende de kunst om zo goed mogelijk in te spelen op het algoritme van Google.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Wat zijn belangrijke ranking factoren voor Google?

Alhoewel het algoritme niet publiekelijk bekend is, lanceert Google echter updates die de factoren kenbaar maken. Dit zijn ranking factoren. Deze factoren geven aan welke elementen van een website van belang zijn voor de waardering van Google. Wanneer de elementen van de website geoptimaliseerd zijn, krijg je een hogere waardering van Google. Aan de hand van deze waardering, bepaalt Google op welke positie binnen de zoekresultaten een landingspagina of website komt te staan. We benoemen een aantal van de ranking factoren:

 • relevante en kwalitatieve content;
 • zoekwoorden in meta title tags;
 • backlinks;
 • niche expertise;
 • interne linkstructuur;
 • tijd die de bezoeker besteedt op de site;
 • mobiele compatibiliteit;
 • pagina laadsnelheid.

Het algoritme van Google verandert continu. Voorheen werd bekend dat het gebruiken van zoekwoorden in content een belangrijke methode was voor Google om een webpagina te beoordelen. Nu is bekend dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Onnodige zoekwoorden in content plaatsen heet: ‘’keyword stuffing’’.

algoritme

De basis van SEO

Zoals eerder benoemd, geeft Google maar een tipje van de sluier weg. Het belangrijkste aan dit alles, is om de webpagina’s zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken voor de bezoeker. De essentie is om kwalitatieve content te hebben die de expertise van je website overdraagt. Zo lang je het optimaliseren van je website in hoog vaandel houdt, ziet het algoritme van Google dat als pluspunten. Dit zorgt ervoor dat de website hoger in de organische zoekresultaten terecht komt. Het is hierbij verstandig om hulp te vragen van een SEO specialist!

Veelgestelde vragen

Wat is een algoritme?

Een algoritme is een systeem waarmee bedrijven als Google-informatie ordenen en toegankelijk maken voor het publiek. De meeste algoritmen worden tegenwoordig deels getraind door AI.

Wat is de impact van Algoritme op SEO?

Hoe meer aandacht je aan de gebruikersvriendelijkheid, toegankelijkheid en content van je website besteed, des te hoger je in je de organische zoekresultaten van Google komt te staan.

Voor wie hebben wij dit artikel over algoritme geschreven?

Het artikel over algoritme hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

 • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
 • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
 • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over algoritme in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals algoritme?

Wij schrijven over begrippen als algoritme om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

algoritme is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over algoritme in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals algoritme, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip algoritme in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van algoritme. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van algoritme op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende algoritme.

Het voorbeeld dat wij geven van algoritme , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over algoritme van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 14 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z