Algoritme

De basis van SEO is het algoritme. Algoritme is een breed begrip met veel toepassingen. Het is eigenlijk een verzameling van stappen die je doorloopt om een doel te bereiken. Google gebruikt een algoritme om webpagina’s te crawlen. Op basis van de gegeven waardering, bepaalt het algoritme de volgorde van organische zoekresultaten. In dit artikel vertellen we wat het precies inhoudt en hoe je het gebruikt voor SEO.

Wat is het?

Het algoritme is niet meer dan: de stappen die je zet om een bepaald doel te bereiken. Het heeft dus niet per se te maken met grote bergen data en technologie. Een rekensom is een algoritme, maar het bereiden van een maaltijd is dat ook (de stappen van het recept).

Wanneer je een zoekopdracht via Google uitvoert, krijg je een complete lijst met miljoenen resultaten. Het algoritme achter Google bepaalt op welke volgorde de bezoeker resultaten te zien krijgt. Complexiteit en mysterie zijn kenmerkend voor het algoritme van Google. Het doel van SEO is om zo hoog mogelijk in de zoekresultaten terecht te komen. Dit leidt tot meer organisch verkeer. Het is zodoende de kunst om zo goed mogelijk in te spelen op het algoritme van Google.

Wat zijn belangrijke ranking factoren voor Google?

Alhoewel het algoritme niet publiekelijk bekend is, lanceert Google echter updates die de factoren kenbaar maken. Dit zijn ranking factoren. Deze factoren geven aan welke elementen van een website van belang zijn voor de waardering van Google. Wanneer de elementen van de website geoptimaliseerd zijn, krijg je een hogere waardering van Google. Aan de hand van deze waardering, bepaalt Google op welke positie binnen de zoekresultaten een landingspagina of website komt te staan. We benoemen een aantal van de ranking factoren:

  • relevante en kwalitatieve content;
  • zoekwoorden in meta title tags;
  • backlinks;
  • niche expertise;
  • interne linkstructuur;
  • tijd die de bezoeker besteedt op de site;
  • mobiele compatibiliteit;
  • pagina laadsnelheid.

Het algoritme van Google verandert continu. Voorheen werd bekend dat het gebruiken van zoekwoorden in content een belangrijke methode was voor Google om een webpagina te beoordelen. Nu is bekend dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Onnodige zoekwoorden in content plaatsen heet: ‘’keyword stuffing’’.

algoritme

De basis van SEO

Zoals eerder benoemd, geeft Google maar een tipje van de sluier weg. Het belangrijkste aan dit alles, is om de webpagina’s zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken voor de bezoeker. De essentie is om kwalitatieve content te hebben die de expertise van je website overdraagt. Zo lang je het optimaliseren van je website in hoog vaandel houdt, ziet het algoritme van Google dat als pluspunten. Dit zorgt ervoor dat de website hoger in de organische zoekresultaten terecht komt. Het is hierbij verstandig om hulp te vragen van een SEO specialist!

Veelgestelde vragen

Wat is een algoritme?

Een algoritme is een systeem waarmee bedrijven als Google-informatie ordenen en toegankelijk maken voor het publiek. De meeste algoritmen worden tegenwoordig deels getraind door AI.

Wat is de impact van Algoritme op SEO?

Hoe meer aandacht je aan de gebruikersvriendelijkheid, toegankelijkheid en content van je website besteed, des te hoger je in je de organische zoekresultaten van Google komt te staan.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 11 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z