Dé on-page SEO checklist van 2024

On-page SEO (zoekmachine optimalisatie) toepassen betekent het optimaliseren van individuele webpagina’s om hoger te scoren in zoekmachineresultaten. Dit heeft als doel om meer relevant verkeer naar een website te genereren. On-page SEO omvat het optimaliseren van verschillende on-page elementen en inhoud. Voorbeelden daarvan zijn titels, beschrijvingen, koppen, afbeeldingen, video’s, tekst, interne links en andere technische aspecten. Bij dat laatste kun je denken aan paginasnelheid, mobielvriendelijkheid en schema markup.

On-page optimalisatie is een belangrijk aspect van SEO. Zoekmachines als Google en Bing gebruiken on-page factoren immers om te bepalen wat de relevantie en kwaliteit van een webpagina is voor een bepaalde zoekopdracht. Door on-page SEO elementen te optimaliseren, kun je als website-eigenaar hoger scoren in zoekresultaten. Dit levert ook meer verkeer naar je website op. In dit artikel neem ik je mee in de wereld van de on-page SEO en vertel ik je hoe je dit inzet voor de SEO optimalisatie.

De checklist voor on-page SEO

Ik heb een checklist met 30 punten voor on-page SEO opgesteld. Dit zijn de belangrijkste facetten om rekening mee te houden:

  1. Keyword research: identificeer de voor jouw webpagina relevante zoekwoorden.
  1. Titel tag: gebruik relevante zoekwoorden om de titel tag te optimaliseren. Deze moet voor iedere pagina uniek zijn.
  1. Meta omschrijving: gebruik relevante zoekwoorden om de meta omschrijving te optimaliseren. Zorg ervoor dat deze uniek is voor elke pagina (1).
  1. Headers: maak gebruik van headers (H1, H2, H3, etc.) om de inhoud van de pagina te structureren. Neem daar ook relevante zoekwoorden in op.
  1. Tekstuele content: tekstuele content op je website moet relevant en van hoge kwaliteit zijn. Het doel is het informeren van de bezoeker. Zorg ervoor dat het de belangrijkste zoekwoorden bevat.
  1. Afbeeldingen: optimaliseer de afbeeldingen op je website met relevante zoekwoorden. Geef ze een goede bestandsnaam en alt-tag. Het is belangrijk dat de bestandsgrootte niet te groot is.
  1. Video’s: optimaliseer de video’s met relevante zoekwoorden. Voorzie ze van een goede titel en beschrijving. Laat ze bovendien op een snel en betrouwbaar platform hosten.
  1. Interne links: plaats relevante interne links op je pagina. Met een goede anchor tekst verbeter je de gebruikerservaring nog verder (2).
  1. Snelheid: de snelheid van je website optimaliseer je op verschillende manieren. Je bereikt dit door het verminderen van de bestandsgrootte, het gebruik van browsercaching en het vermijden van ongebruikte codes.
  1. Mobiele vriendelijkheid: optimaliseer je website voor mobiele apparaten. Dit doe je middels een responsief webdesign, een snelle laadtijd en een gemakkelijk te gebruiken interface.
  1. Schema markup: maak gebruik van gestructureerde gegevens en JSON-LD. Zo kunnen zoekmachines de inhoud van je pagina’s beter begrijpen.
  1. Pagina URL: optimaliseer de pagina URL met relevante zoekwoorden.
  1. Gebruiksvriendelijkheid: maak de pagina gemakkelijk te gebruiken voor de bezoeker. Je zorgt hiervoor door een duidelijke en overzichtelijke interface te gebruiken.
  1. Vermijd duplicate content: zorg ervoor dat er geen dubbele content op je website aanwezig is. Dit levert namelijk verwarring op bij zoekmachines.
  1. Gebruik van meta robots: met de meta robots tag vertel je zoekmachines welke pagina’s deze wel (en niet) moeten indexeren.
  1. Canonical tags: vertel zoekmachines met canonical tags welke pagina’s de originele content bevatten.
  1. Paginastructuur: zorg voor een duidelijke en overzichtelijke paginastructuur.
  1. Breadcrumbs: maak gebruik van breadcrumbs om de gebruiker te helpen de websitestructuur te begrijpen (3).
  1. Google Analytics: met behulp van Google Analytics verkrijg je inzicht in het bezoekersverkeer en de gebruikerservaring.
  1. Google Search Console: de Google Search Console laat zien hoe zoekmachines jouw pagina indexeren. Met deze dienst kun je ook eventuele fouten opsporen.
  1. Paginatitels: geef de pagina’s unieke en relevante titels die de inhoud van de pagina beschrijven.
  1. Meta keywords: meta keywords spelen niet langer een belangrijke rol bij zoekmachine-optimalisatie. Wel kun je ze nog steeds toevoegen als extra aanvulling.
  1. URL-structuur: optimaliseer de URL-structuur om deze zo eenvoudig en relevant mogelijk te maken voor de gebruiker en zoekmachines.
  1. Alt-tekst voor afbeeldingen: gebruik een relevante alt-tekst voor afbeeldingen. Zo kunnen zoekmachines deze beter begrijpen en indexeren (4).
  1. Pagina headers: maak gebruik van H1-headers voor de hoofdtitel van de pagina en gebruik H2- en H3-headers voor subtitels en andere secties.
  1. Call-to-action: gebruik een duidelijke en relevante call-to-action op de pagina. Hiermee stimuleer je bezoekers om tot een bepaalde actie over te gaan.
  1. Social media share buttons: voeg social media share buttons toe aan de pagina. Gebruikers kunnen de pagina dan direct delen op sociale media.
  1. SSL-certificaat: door een SSL-certificaat te installeren, beveilig je je website en vergroot je de betrouwbaarheid ervan.
  1. Backlinks: met relevante en kwalitatieve backlinks van andere websites vergroot je de autoriteit van je website.
  1. Content update: houd de content van de pagina up-to-date. Dit doe je door regelmatig nieuwe en relevante informatie toe te voegen. Zo blijft je pagina relevant voor zoekmachines en gebruikers.

Houd hier ook rekening mee (in een tabel)

FactorBeschrijving
TiteltagDit is de titel van de pagina zoals die wordt weergegeven in zoekmachineresultaten. Het moet het belangrijkste zoekwoord bevatten en aantrekkelijk zijn voor gebruikers.
Meta beschrijvingDit is de korte beschrijving die in zoekmachineresultaten verschijnt. Het moet een overzicht geven van de inhoud van de pagina en zoekwoorden bevatten.
URL-structuurURL’s moeten kort, beschrijvend en gemakkelijk te begrijpen zijn. Ze moeten idealiter het belangrijkste zoekwoord bevatten.
Headers (H1, H2, etc.)Headers structureren je content en helpen zoekmachines te begrijpen waar het over gaat. Ze moeten relevant zijn en zoekwoorden bevatten waar dat logisch is.
Zoekwoord GebruikHet belangrijkste zoekwoord moet op natuurlijke wijze in de content worden opgenomen, zonder over-optimalisatie (‘keyword stuffing’).
AfbeeldingsoptimalisatieAfbeeldingen moeten relevante alt-teksten hebben en geoptimaliseerd zijn voor laadsnelheid.
Interne LinkingInterne links helpen zoekmachines om de structuur van je site te begrijpen en kunnen helpen om de SEO-waarde van je site te spreiden.
Mobiele VriendelijkheidDe pagina moet goed worden weergegeven en functioneren op mobiele apparaten.
PaginasnelheidLangzame laadtijden kunnen leiden tot een hoger bouncepercentage en kunnen een negatieve invloed hebben op je ranking.
Content KwaliteitDe inhoud van de pagina moet nuttig, origineel en van hoge kwaliteit zijn.
Schema MarkupDit is gestructureerde data die zoekmachines helpt om je content beter te begrijpen. Het kan helpen om rich snippets in zoekmachineresultaten te genereren.

Wat zijn de belangrijkste facetten voor on-page SEO optimalisatie?

Voor on-page SEO optimalisatie zijn, zoals je hierboven hebt kunnen zien, vele facetten van belang. Hieronder heb ik de belangrijkste op een rijtje gezet. Vervolgens ga ik per facet wat dieper op de details in.

  1. Titel tag: dit is de tekst die bovenaan de browser wordt weergegeven. Je ziet deze ook als de kop in zoekmachine resultaten. De titel moet beschrijvend, uniek en relevant zijn én het onderwerp van de pagina samenvatten.
  1. Meta beschrijving: dit is een korte samenvatting van de inhoud van de pagina. Je ziet de meta beschrijving onder de kop in de zoekresultaten. Het moet de lezer informeren over de inhoud van de pagina en hen uitnodigen om hierop te klikken.
  1. Headers: de koppen op een pagina (h1, h2, h3, enz.) zorgen voor de structuur en organisatie van de inhoud. Het is belangrijk om relevante zoekwoorden in de headers te gebruiken.
  1. Inhoud: de inhoud van de pagina moet van hoge kwaliteit en relevant zijn voor de zoekopdracht. Gebruik zoekwoorden en zinnen in de tekst, zonder dat dit de inhoudelijke kwaliteit ervan beïnvloedt.
  1. Afbeeldingen en video’s: met afbeeldingen en video’s ondersteun je de inhoud van de pagina. Zorg ervoor dat de bestandsnamen, alt-tags en bijschriften relevante zoekwoorden bevatten.
  1. Interne links: relevantie, kwalitatieve interne links helpen bij het navigeren van de website. Ze bieden meer context en informatie over het onderwerp en verbeteren zo de gebruikservaring.
  1. Paginasnelheid: een snelle laadtijd verbetert de gebruikerservaring. Dat heeft een positief effect op de rangschikking van je website binnen de zoekmachines.
  1. Mobielvriendelijkheid: de website moet gemakkelijk te gebruiken zijn op mobiele apparaten, omdat steeds meer mensen websites vanaf hun mobiele apparaat bezoeken.
  1. Schema markup: schema markup is een manier om gestructureerde gegevens toe te voegen aan de inhoud van een webpagina. Zoekmachines kunnen zo beter begrijpen waar de pagina over gaat en kunnen deze daardoor beter weergeven in de zoekresultaten.

De titel tag optimaliseren om je on-page SEO te verbeteren

Bij het optimaliseren van de titel tag voor on-page SEO is het belangrijk om rekening te houden met de volgende aspecten:

Relevantie: de titel tag moet relevant zijn voor de inhoud van de pagina. Dit betekent dat het de bezoeker een nauwkeurige beschrijving moet geven van wat hij op de pagina kan verwachten.

Uniekheid: elke pagina op de website moet een unieke titel tag hebben. Dit helpt zoekmachines om elke pagina te identificeren en te begrijpen waar deze over gaat.

Lengte: een titel tag bevat idealiter tussen de 50 en 60 karakters. Zoekmachines tonen meestal alleen de eerste 60 karakters in de zoekresultaten.

Zoekwoorden: de titel tag moet zoekwoorden bevatten die relevant zijn voor de inhoud van de pagina. Het is echter belangrijk dat je het overmatig gebruik van zoekwoorden (ook wel “keyword stuffing” genoemd) vermijdt. Dit kan namelijk een negatief effect hebben op de rangschikking door de zoekmachine.

Aantrekkelijkheid: de titel tag moet de aandacht trekken van de potentiële bezoekers. Het moet de lezer aanspreken en hen aanmoedigen om op de link te klikken. Een titel tag kan bijvoorbeeld een vraag, een getal of een triggerwoord bevatten.

Het is belangrijk om de titel tag te optimaliseren voor zowel zoekmachines als gebruikers. Een goed geoptimaliseerde titel tag trekt meer relevante bezoekers naar de website en verbetert de positie van je pagina in de zoekresultaten.

De metabeschrijving optimaliseren om je on-page SEO te verbeteren

Wil je de metaomschrijving voor on-page SEO optimaliseren? Dan is het belangrijk om rekening te houden met het volgende:

Relevantie: de metaomschrijving moet relevant zijn voor de inhoud van de pagina. Het moet dan ook een beknopte beschrijving zijn van wat de bezoeker kan vinden op de betreffende pagina.

Uniekheid: elke pagina op de website moet een unieke metaomschrijving hebben. Zo kunnen zoekmachines iedere pagina gemakkelijker identificeren en begrijpen waar deze over gaat.

Lengte: de ideale lengte van een meta omschrijving is ongeveer tussen de 120 en 155 karakters. Zoekmachines tonen meestal alleen de eerste 155 karakters in de zoekresultaten. Deze moeten dus alle relevante informatie bevatten.

Zoekwoorden: de metaomschrijving moet zoekwoorden bevatten die relevant zijn voor de inhoud van de pagina. Voorkom echter overmatig gebruik van zoekwoorden, wat ook wel ”keyword stuffing” wordt genoemd. Dit kan namelijk juist een negatief effect hebben op de rangschikking van de zoekmachine.

Aantrekkelijkheid: de metaomschrijving moet de aandacht trekken van de potentiële bezoekers. Het moet de lezer aanspreken en hen aanmoedigen om op de link te klikken. Idealiter bevat een metaomschrijving daarom een belofte, een oplossing voor een probleem of een triggerwoord.

De metaomschrijving moet je optimaliseren voor zowel zoekmachines als gebruikers. Op die manier kun je meer relevante bezoekers naar de website te trekken én de positie van je pagina in de zoekresultaten verbeteren.

De headers optimaliseren om je on-page SEO te verbeteren

Headers is de Engelse benaming voor koppen. Wil je deze optimaliseren voor on-page SEO? Houd dan rekening met het onderstaande:

Relevantie: het doel van het gebruik van headers is het samenvatten en structureren van de pagina-inhoud. Daarom moeten de headers relevant zijn voor de inhoud van die pagina.

Gebruik van zoekwoorden: zoekmachines gebruiken headers om te begrijpen waar een pagina over gaat. Daarom moeten relevante zoekwoorden in de koppen terugkomen. Zorg er daarbij wel voor dat je dit op een natuurlijke manier doet.

Gebruik van H1, H2, H3 enz.: H1 is de belangrijkste header van de pagina. H2, H3 enz. gebruik je voor subkoppen. Door de juiste header-tags kunnen zoekmachines de structuur van je pagina begrijpen. Ook dat draagt bij aan de on-page SEO.

Lengte: houd headers kort en bondig. Headers die te lang zijn, kunnen verwarrend zijn voor de lezer. Bovendien vertragen ze mogelijk de laadtijd van je pagina, wat ook een negatieve invloed op je on-page SEO heeft.

Aantrekkelijkheid: headers moeten de aandacht van potentiële bezoekers trekken. Ze moeten de lezer aanspreken en hem aanmoedigen om verder te lezen. Dit kan bijvoorbeeld met een vraag of een triggerwoord.

Wanneer je headers optimaliseert voor zoekmachines en gebruikers, kunnen zij de pagina-inhoud gemakkelijker lezen en begrijpen. Dit levert een hogere positie in de zoekresultaten en een betere gebruikerservaring voor je websitebezoekers op.

De tekstuele content optimaliseren om je on-page SEO te verbeteren

Bij het optimaliseren van de tekstuele content voor on-page SEO is het belangrijk om rekening te houden met het onderstaande:

Relevantie: de pagina-inhoud moet aansluiten bij de zoekopdracht van de gebruiker. Dit betekent dat het alle relevante informatie moet bieden waarnaar de gebruiker op zoek is.

Zoekwoorden: De zoekwoorden en zinnen die je gebruikt, moeten relevant zijn voor de pagina-inhoud. Zo kunnen zoekmachines beter begrijpen waar die pagina over gaat. Gebruik zoekwoorden op een natuurlijke manier. Doe je dat niet, dan doet dat afbraak aan de kwaliteit van je on-page SEO.

Kwaliteit: de inhoud van de pagina moet van hoge kwaliteit en nuttig voor de lezer zijn. Schrijf duidelijk en goed te begrijpen zinnen en geef de bezoeker relevante informatie.

Lengte: de lengte van de pagina-inhoud kan invloed hebben op de positie in de zoekresultaten. Over het algemeen geldt dat pagina’s met meer inhoud een hogere positie hebben. Een voorwaarde is wel dat de informatie nuttig is en dat er een goede balans tussen kwaliteit en kwantiteit bestaat.

Interne links: interne links naar andere relevante pagina’s op de website ondersteunen de pagina-inhoud en verbeteren de gebruikservaring.

Gebruik van afbeeldingen en video’s: afbeeldingen en video’s maken de pagina nog aantrekkelijker voor de bezoeker. Ook ondersteunen ze de inhoud ervan. Afbeeldingen en video’s hebben alleen een positief effect wanneer ze relevant zijn voor de inhoud van de pagina. Gebruik ook alt-tags en bijschriften met relevante zoekwoorden.

Leesbaarheid: de inhoud van de pagina moet gemakkelijk te lezen en goed gestructureerd zijn. Maak gebruik van witruimte, tussenkoppen en opsommingstekens. Zo kan de lezer van je tekst de inhoud ervan gemakkelijker scannen.

Door de tekstuele content te optimaliseren voor zoekmachines en gebruikers, verbetert je positie in de zoekresultaten. Ook informeer je je websitebezoekers efficiënter.

De afbeeldingen optimaliseren om je on-page SEO te verbeteren

Bij het verbeteren van je on-page SEO door afbeeldingen te optimaliseren, dien je rekening te houden met de volgende punten:

Relevantie: de afbeeldingen moeten relevant zijn voor de inhoud van de pagina. Dit betekent dat ze de inhoud moeten ondersteunen en relevant moeten zijn voor het onderwerp dat je bespreekt.

Bestandsnaam: geef de afbeelding een relevante bestandsnaam voordat je deze uploadt naar de website. De bestandsnaam moet de inhoud van de afbeelding goed beschrijven. Gebruik daarvoor relevante zoekwoorden.

Alt-tag: de alt-tag is een korte beschrijving van de afbeelding. Zoekmachines kunnen deze lezen om de inhoud van de afbeelding te begrijpen. Ook hiervoor gebruik je weer relevante zoekwoorden die bij de inhoud passen.

Bestandsgrootte: de bestandsgrootte van de afbeelding mag niet te groot zijn. Dit kan namelijk de laadtijd van de pagina vertragen en de gebruikerservaring negatief beïnvloeden.

Gebruik van bijschriften: het gebruik van bijschriften kan de inhoud van de pagina ondersteunen en de lezer helpen de inhoud beter te begrijpen.

Gebruik van schema markup: met schema markup voeg je informatie over de afbeelding toe aan de HTML-code van de pagina. Zo kunnen zoekmachines de afbeelding beter begrijpen en verbeter je je positie in de zoekresultaten.

Het optimaliseren van de afbeeldingen voor zoekmachines en gebruikers levert twee voordelen op. Je verbetert je positie in de zoekresultaten en websitebezoekers worden beter geïnformeerd.

De video’s optimaliseren om je on-page SEO te verbeteren

Ga je voor on-page SEO je video’s optimaliseren? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de volgende aspecten:

Relevantie: de video moet relevant zijn voor de inhoud van de pagina. Met andere woorden: de video moet de inhoud van de pagina ondersteunen en relevant zijn voor het onderwerp van de pagina.

Hosting platform: host de video op een betrouwbaar en snel hosting platform, zoals YouTube of Vimeo. Dit vermindert de laadtijd van de pagina en verbetert de gebruikerservaring.

Titel: geef de video een relevante titel die de inhoud van de video beschrijft en de juiste zoekwoorden bevat.

Beschrijving: de beschrijving van de video moet zoekwoorden bevatten die de inhoud van de video weergeven. Dit helpt zoekmachines de inhoud van de video beter te begrijpen.

Thumbnail: gebruik een aantrekkelijke thumbnail die de aandacht trekt van de bezoeker en de inhoud van de video weergeeft.

Bijschriften: voeg bijschriften toe aan de video om de inhoud ervan beter te begrijpen. Zo maak je de video ook toegankelijker voor doven en slechthorenden.

Gebruik van schema markup: gebruik schema markup om informatie over de video toe te voegen aan de HTML-code van de pagina. Zo kunnen zoekmachines de video beter begrijpen.

Door de video’s te optimaliseren voor zoekmachines en gebruikers, worden websitebezoekers nog beter geïnformeerd. Ook verbetert dit je positie in de organische zoekresultaten van zoekmachines als Google en Bing.

De interne links optimaliseren om je on-page SEO te verbeteren

Ook interne links zijn essentieel voor on-page SEO. Ga je hiermee aan de slag? Houd dan rekening met het onderstaande:

Relevantie: de interne links moeten relevant zijn voor de inhoud van de pagina. Met andere woorden: ze moeten de pagina-inhoud ondersteunen en relevant zijn voor het onderwerp.

Anchor tekst: gebruik een relevante anchor tekst voor de interne link. Deze moet de inhoud van de doelpagina, dus de pagina waarnaar wordt verwezen, beschrijven. Zoekwoorden moeten op een natuurlijke manier in de anchor tekst voorkomen.

Aantal links: te veel interne links beïnvloeden de gebruikerservaring negatief. Het liefst gebruik je er maximaal 5-7 per pagina.

Positie van de links: de belangrijkste interne links plaats je op een prominente positie op de pagina. Bijvoorbeeld in de header of de footer.

Gebruik van breadcrumbs: door breadcrumbs begrijpen bezoekers de paginastructuur van de website beter. Zo wordt het ook gemakkelijker om terug te gaan naar eerder bezochte pagina’s.

Paginastructuur: zorg ervoor dat de interne links de paginastructuur van de website weerspiegelen. Op die manier kan de bezoeker de inhoud beter begrijpen.

Het optimaliseren van interne links is van positieve invloed op je on-page SEO. Bezoekers kunnen makkelijker door je website navigeren, wat de gebruikservaring verbetert. Doordat hiermee ook de websitestructuur duidelijker wordt, verbetert je positie in de zoekresultaten.

De websitesnelheid optimaliseren om je on-page SEO te verbeteren

Ga je de snelheid van je website optimaliseren om je on-page SEO te verbeteren? Houd dan rekening met het volgende:

Afbeeldingsgrootte: houd de grootte van de afbeeldingen op de website beperkt. Dit bevordert een snelle laadtijd.

Browser caching: browsercaching helpt om de laadtijd van de website te beperken. Dit houdt in dat de website tijdelijk op de computer van de gebruiker wordt opgeslagen. Bij een volgend bezoek kan deze dan sneller laden.

Minificatie van bestanden: minifieer de CSS-, HTML- en JavaScript-bestanden om de laadtijd van de website te verminderen.

Hosting: zorg voor een snelle en betrouwbare hostingprovider.

Compressie van bestanden: comprimeer bestanden om de laadtijd van de website te beperken.

Verwijder ongebruikte codes: ongebruikte codes vertragen je website. Deze dien je dan ook te verwijderen.

Gebruik van een Content Delivery Network (CDN): maak gebruik van een CDN om de laadtijd van de website te verminderen.

Een snelle website is belangrijk voor zoekmachine-optimalisatie en voor de gebruikerservaring. Bezoekers hebben geen geduld voor langzame websites. Deze verlaten zij al gauw wanneer ze de laadtijd te lang vinden. Een snelle website houdt bezoekers langer op de website en vergroot de kans dat ze terugkeren.

De mobiele vriendelijkheid optimaliseren om je on-page SEO te verbeteren

Steeds meer mensen voeren zoekopdrachten vanaf hun mobiele apparaat uit. Optimalisering van de mobiele vriendelijkheid is dan ook essentieel voor je on-page SEO. Houd daarbij rekening met het volgende:

Responsive webdesign: maak gebruik van een responsive webdesign. Dit is een design dat zich aanpast aan verschillende schermgroottes. Hierdoor kan ieder apparaat je website goed weergeven.

Gebruiksvriendelijkheid: zorg ervoor dat de website gemakkelijk te gebruiken is op mobiele apparaten. Knoppen en links moeten groot genoeg zijn om op te klikken en de inhoud moet gemakkelijk leesbaar zijn (5).

Laadtijd: zorg ervoor dat de laadtijd van de website op mobiele apparaten snel genoeg is. Gebruikers van mobiele apparaten hebben weinig geduld voor langzame websites.

Vermijd pop-ups: pop-ups kunnen de gebruikerservaring op mobiele apparaten negatief beïnvloeden. Deze kun je dan ook beter verwijderen.

Testen op verschillende apparaten: test de website op verschillende mobiele apparaten. Zo weet je zeker dat deze goed functioneert en dat ieder apparaat deze correct weergeeft.

Gebruik van AMP: maak gebruik van Accelerated Mobile Pages (AMP) om de laadtijd van de website op mobiele apparaten te verminderen (6).

Een mobielvriendelijke website is niet alleen belangrijk voor zoekmachine-optimalisatie, maar ook voor de gebruikerservaring. Steeds meer mensen gebruiken mobiele apparaten om websites te bezoeken. Het is dan ook belangrijk dat websites op deze apparaten goed werken. Een mobielvriendelijke website houdt bezoekers langer op de website en vergroot de kans dat ze terugkeren.

De schema markup optimaliseren om je on-page SEO te verbeteren

Bij het optimaliseren van de schema markup voor verbetering van je on-page SEO is het belangrijk om rekening te houden met de volgende aspecten:

Relevantie: de schema markup moet relevant zijn voor de inhoud van de pagina. Hij moet de inhoud van de pagina ondersteunen en relevant zijn voor het onderwerp van de pagina.

Nauwkeurigheid: zorg ervoor dat de schema markup nauwkeurig. Deze moet de juiste informatie over de pagina-inhoud weergeven.

Gebruik van gestructureerde gegevens: met gestructureerde gegevens markeer je de inhoud van de pagina. Zoekmachines kunnen de inhoud zo beter begrijpen.

Rich snippets: maak gebruik van rich snippets om de inhoud van de pagina aantrekkelijker te maken voor de gebruiker. Dit vergroot de kans dat men op de pagina klikt (7).

Gebruik van JSON-LD: gebruik JSON-LD om de schema markup toe te voegen aan de HTML-code van de pagina. Dit vermindert de laadtijd van de pagina en verbetert de zoekmachine-optimalisatie.

Testen: test de schema markup om er zeker van te zijn dat deze correct wordt weergegeven in de zoekresultaten. Zo verzeker je jezelf ervan dat zoekmachines de inhoud van de pagina correct begrijpen.

Door de schema markup te optimaliseren voor zoekmachines, kan de positie in de zoekresultaten verbeteren. Ook informeer je de bezoekers van je website zo beter. Daarnaast maakt het de inhoud van de pagina aantrekkelijker voor de gebruiker. Dit vergroot de kans dat men de pagina aanklikt.

Conclusie

On-page SEO is een cruciaal onderdeel van zoekmachine-optimalisatie. Het is bepalend voor de zichtbaarheid en de prestaties van je website in zoekmachines. Door de verschillende aspecten van on-page SEO te optimaliseren, verbeter je de positie van je website in de organische zoekresultaten. Ook de gebruikservaring van je websitebezoekers verbeter je er aanzienlijk mee. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan on-page SEO en deze technieken regelmatig toe te passen en te optimaliseren. Zo blijf je voldoen aan de constant veranderende eisen en richtlijnen van zoekmachines. Met de 30 punten uit deze checklist leg je een sterke basis voor on-page SEO. Zo kun jij de prestaties van je website in zoekmachines verbeteren.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 28 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 28 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.