Aan de slag met SEO voor Bing: dé gids van 2024

De SEO optimalisatie voor Bing verloopt in de praktijk vaak nét iets anders dan voor zoekmachine Google. In dit artikel vertel ik je hoe ik als SEO-specialist met SEO voor Bing werk. Van het bepalen of het interessant is om voor Bing te optimaliseren tot de daadwerkelijke facetten waarmee ik aan de slag ga. Wil je snel navigeren naar wat relevant is voor jouw website? Gebruik dan de hoofdstukken om vlot te navigeren.

Bepaal de prioriteiten: Google vs Bing

Voordat je aan de slag gaat met het optimaliseren van je SEO voor Bing, is het belangrijk om te bepalen of dit de moeite waard is. Bij een groot deel van mijn SEO-trajecten richt ik mij veelal op Google. Hierdoor kun je met beperkte inspanning toch veel impact maken met je website.

Er bestaan echter ook situaties waarin het interessant is om ook voor Bing te optimaliseren. Bijvoorbeeld wanneer je bij Google voor (bijna) alle zoektermen in de top-3 staat, of wanneer jouw doelgroep ook gebruikmaakt van Bing.

Overigens verschilt het marktaandeel van deze zoekmachines per land. Ook daarover lees je meer in deze tekst.

De statistieken in vogelvlucht

Volgens de meest recente gegevens van StatCounter had Google in januari 2023 een marktaandeel van ongeveer 92,5% in de wereldwijde zoekmachine markt. Dit betekent dat Google wereldwijd verreweg de meest gebruikte zoekmachine. Google wordt gevolgd door Bing (2,7%), Yahoo! (1,7%), en Baidu (1,2%). Andere zoekmachines beschikken over minder dan 1% van het wereldwijde marktaandeel. Het marktaandeel van Google varieert echter per regio en is in sommige landen lager (1).

De-statistieken-in-vogelvlucht

Welke zoekmachines zijn er?

Anno nu heb je verschillende zoekmachines tot je beschikking. De vaakst gebruikte zijn:

 1. Google: Google is de vaakst gebruikte zoekmachine ter wereld en verwerkt dagelijks miljarden zoekopdrachten. Google is eigendom van Alphabet Inc.
 1. Bing: Bing is een zoekmachine van Microsoft en is de op één na grootste zoekmachine ter wereld. Bing heeft wereldwijd een marktaandeel van ongeveer 2,7% in zoekopdrachten.
zoekmachines (zoals Bing)
 1. Yahoo!: Yahoo! is een zoekmachine die eigendom is van Yahoo! Het is de op twee na grootste zoekmachine ter wereld. Yahoo! heeft ongeveer 1,7% van het wereldwijde marktaandeel in zoekopdrachten.
 1. Baidu: Baidu is een Chinese zoekmachine die zich voornamelijk op de Chinese markt richt. Baidu heeft een wereldwijd marktaandeel van ongeveer 1,2% in zoekopdrachten.

Andere zoekmachines zijn onder meer DuckDuckGo, Yandex, Naver en AOL Search. Elke zoekmachine heeft zijn eigen algoritme en ranking criteria en kan, afhankelijk van de gebruikte zoektermen, verschillende zoekresultaten opleveren.

SEO voor Bing in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk SEO voor bing in vogelvlucht.

Zijn er landen waar Bing het goed doet?

Bing heeft in de meeste landen een relatief klein marktaandeel. Wel bestaan er enkele uitzonderingen. Hieronder vertel ik je meer over enkele landen waar Bing wel een significant marktaandeel heeft:

Bing-landen
 • Verenigde Staten: in de Verenigde Staten heeft Bing ongeveer 6% van het zoekverkeer in handen. Daardoor is het na Google de grootste zoekmachine van het land.
 • Canada: in Canada heeft Bing een marktaandeel van ongeveer 13%. Ook daar is het na Google de grootste zoekmachine.
 • Verenigd Koninkrijk: Bing heeft een marktaandeel van ongeveer 6% in het Verenigd Koninkrijk.
 • Australië: in Australië heeft Bing een marktaandeel van rond de 4%.

Verschillende zoekmachines trekken verschillende demografieën aan

Wat betreft de demografie van de gebruikers zijn er tussen Google en Bing enkele verschillen te benoemen. Zo zijn gebruikers van Google over het algemeen jonger dan gebruikers van Bing. Ook kan er op basis van inkomen, opleidingsniveau en geografische locatie een onderscheid worden gemaakt tussen de groepen.

Bing-gebruikers zoals genoemd vaak dus ouder dan Google-gebruikers. Ook hebben deze gebruikers relatief vaker een hoger inkomen en een hoger opleidingsniveau. Veelal zijn zij woonachtig in landelijke gebieden en buitenwijken. Google-gebruikers zijn behalve jonger vaak ook technologischer onderlegd. In vergelijking met Bing-gebruikers hebben ze gemiddeld genomen een lager inkomen en opleidingsniveau.

Voor website-eigenaren die hun online aanwezigheid willen optimaliseren, kunnen deze verschillen van belang zijn. Ieder platform vereist immers specifieke marketingstrategieën om daar succesvol te zijn. Wil jij inzicht in de zoekmachine die bezoekers gebruiken? Dan raad ik je aan om gebruik te maken van Google Analytics.

Bepaal de herkomst van bezoekers via Google Analytics

Google Analytics geeft inzicht in waar een gebruiker vandaan komt: Google of Bing. Het programma biedt verschillende rapporten en tools om verkeersbronnen te analyseren, inclusief een rapport over ‘Verkeersbronnen > Alle verkeer’. Dit rapport toont je hoeveel verkeer er afkomstig is van zoekmachines en welke zoekmachines voor het meeste verkeer naar je website zorgen.

Ook kun je het rapport ‘Acquisitie > Alle verkeersbronnen > Kanalen’ bekijken om te zien welke kanalen (zoals zoekmachines, sociale media, direct verkeer, etc.) het meeste verkeer naar je site sturen. Binnen het kanaal ‘Zoekmachines’ kun je vervolgens inzien welke specifieke zoekmachines, waaronder Google en Bing, verkeer naar je site sturen.

Uiteraard is het daarbij van het grootste belang dat de gegevens betrouwbaar zijn. Zorg er daarom voor dat je Google Analytics-account correct is geconfigureerd. Ook moet de trackingcode op elke pagina van je site correct zijn geïnstalleerd. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je Bing- en Google-campagnes correct met UTM-codes zijn getagd. Dit zorgt ervoor dat je precies kunt zien waar het verkeer vandaan komt en welke campagnes je het grootste succes opleveren.

Wat is belangrijk voor Bing, maar niet voor Google?

FactorUitleg
Sleutelwoord MatchingBing legt meer nadruk op exacte zoekwoordmatches in content en metatags dan Google.
Sociale SignalenBing weegt social media signalen (zoals likes, shares en tweets) sterker dan Google.
BacklinkkwaliteitHoewel zowel Google als Bing de kwaliteit van backlinks waarderen, heeft Bing aangegeven dat ze meer nadruk leggen op het aantal backlinks dan Google.
Lokale SEOBing lijkt lokale zoekopdrachten sterker te wegen dan Google, en toont vaak lokale resultaten voor meer algemene termen.
Flash MediaBing is beter in staat om Flash-sites te indexeren en te begrijpen, terwijl Google sites die veel gebruik maken van Flash vaak straft.
Oudere & Meer Gevestigde SitesBing lijkt een voorkeur te hebben voor oudere websites en websites met officiële domeinextensies.

Starten met SEO voor Bing: optimaliseren voor Bing, Google of allebei?

Hieronder ga ik iets dieper in op de verschillen en overeenkomsten tussen Bing en Google. Zoals je wel zult zien, bestaat er een behoorlijk aantal factoren die voor zowel Bing als Google meewegen. Dit zijn dan ook precies de punten waar je mee wilt starten bij een SEO-campagne voor Bing.

Een aantal factoren die meewegen in de SEO voor Bing

Bing is een van de grootste zoekmachines ter wereld. Hieronder heb ik enkele tips voor je op een rijtje gezet om de SEO van je website te optimaliseren voor Bing:

 1. Gebruik relevante zoekwoorden: Bing heeft een vergelijkbare zoekwoordanalyse als Google, dus is het belangrijk om de juiste zoekwoorden te gebruiken die relevant zijn voor je website en inhoud. Je past deze zoekwoorden toe in de titels, meta-beschrijvingen, kopteksten en inhoud van je pagina’s.
 1. Maak gebruik van social media: Bing hecht veel waarde aan sociale signalen, zoals likes en shares. Dus hoe meer aandacht je website op social mediakanalen krijgt, hoe hoger je ranking in Bing wordt. Zorg er dus voor dat je website makkelijk deelbaar is op sociale media.
 1. Zorg voor een goede website structuur: Bing hecht veel waarde aan een goede website structuur en gemakkelijke navigatie. Met duidelijke categorieën en subpagina’s zorg je ervoor dat je website goed te navigeren is.
 1. Gebruik afbeeldingen en video’s: Bing houdt van afbeeldingen en video’s. Daarom kun je er dus het beste voor zorgen dat je website er met voldoende visuele content aantrekkelijk uitziet. Gebruik ook alt-tags bij afbeeldingen, zodat Bing begrijpt waar de afbeelding over gaat en deze in de zoekresultaten kan opnemen.
Gebruik-afbeeldingen-en-videos voor Bing
 1. Maak gebruik van lokale zoekwoorden: Bing geeft prioriteit aan lokale zoekresultaten. Dit maakt het essentieel om je website voor lokale zoekwoorden, zoals je locatie en de diensten die je aanbiedt, te optimaliseren.
 1. Zorg voor goede kwaliteit backlinks: Bing hecht veel waarde aan de kwaliteit van backlinks. Span je dus in om links van relevante en betrouwbare sites te verkrijgen.

Door deze tips te volgen, kun je de SEO van je website optimaliseren voor Bing. Zo wordt je website beter gevonden in de zoekresultaten van deze zoekmachine.

Zijn er zaken waar Bing meer waarde aan hecht dan Google?

Tussen het optimaliseren van SEO voor Bing en Google bestaan diverse verschillen. Hoewel beide zoekmachines vergelijkbare ranking factoren gebruiken, hechten ze hieraan elk verschillende waarde. Ook gebruiken ze andere algoritmes om resultaten te genereren.

Hieronder lees je wat enkele belangrijke verschillen tussen SEO voor Bing en Google zijn:

 1. Keywords: Bing lijkt meer waarde te hechten aan exacte zoekwoorden, terwijl Google juist meer waarde hecht aan semantische zoekopdrachten en de context van de zoekopdracht.
 1. Social media: Bing gebruikt sociale media-signalen zoals likes en shares om rankings te beïnvloeden. Google doet dit in mindere mate.
 1. Backlinks: Bing heeft de neiging om meer waarde te hechten aan de kwaliteit van backlinks dan aan de kwantiteit, terwijl Google beide factoren laat meewegen (2).
 1. Content: Bing focust meer op contentspecifieke relevantie, terwijl Google meer nadruk legt op de kwaliteit en relevantie van je website in het algemeen.
 1. Gebruikerservaring: Google hecht grote waarde aan een goede gebruikerservaring, zoals snelle laadtijden en mobielvriendelijkheid, maar voor Bing zijn deze factoren minder van belang.

SEO begint, ongeacht de zoekmachine, altijd met het creëren van kwalitatieve en relevante content voor je doelgroep. Om je SEO-inspanningen te optimaliseren voor zowel Google als Bing is het raadzaam om rekening te houden met bovenstaande verschillen. Begrijpen hoe ieder platform werkt en welke ranking factoren voorrang krijgen, is essentieel voor een goede organische ranking.

De overeenkomsten tussen Google en Bing

Het optimaliseren van SEO voor zowel Bing als Google kan een uitdaging zijn, omdat de twee zoekmachines verschillende algoritmes en ranking factoren gebruiken. Hieronder zijn enkele tips die je hierbij van dienst kunnen zijn:

 1. Onderzoek zoekwoorden: doe onderzoek naar de zoekwoorden die gebruikers gebruiken om jouw producten of diensten te vinden. Bing en Google hebben elk hun eigen hulpmiddelen voor zoekwoordonderzoek. Bing heeft de Keyword Research Tool en Google de Keyword Planner (3). Door zoekwoordenonderzoek te doen voor beide zoekmachines kun je zoekwoorden identificeren die voor zowel Bing als voor Google relevant zijn.
 1. Maak kwalitatieve content: Bing en Google hechten beide veel waarde aan kwalitatieve, relevante content. Creëer dus altijd content die je doelgroep waardeert en zorg ervoor dat je weet dat de verschillen tussen Google en Bing op dit gebied zijn.
 1. Gebruik relevante meta-tags: meta-tags helpen zoekmachines de inhoud van je website te begrijpen. Met relevante titel-tags, beschrijvende meta-tags en alternatieve tekst voor afbeeldingen optimaliseer je jouw website voor beide zoekmachines.
Gebruik-relevante-meta-tags voor Bing
 1. Maak backlinks van hoge kwaliteit: Bing en Google geven de voorkeur aan backlinks van hoge kwaliteit. Toch hecht Bing nog meer waarde aan kwaliteit dan aan kwantiteit. Richt je daarom op het verzamelen van links van gerenommeerde websites die over een vlekkeloze reputatie beschikken.
 1. Maak een mobielvriendelijke website: Beide zoekmachines geven de voorkeur aan websites die mobielvriendelijk zijn. Maak je website dus altijd responsief en zorg ervoor dat de laadtijd kort is.
 1. Gebruik sociale media: Bing en Google gebruiken sociale media-signalen om rankings te beïnvloeden. Door sociale media-kanalen zoals Facebook, Twitter en LinkedIn te gebruiken, kun je links naar je website delen. Zo kun je de betrokkenheid van je publiek vergroten.

Door rekening te houden met de verschillen tussen Bing en Google, kun je de SEO van je website voor beide zoekmachines optimaliseren. Neem daarbij alle bovenstaande punten in acht. Onthoud ook vooral dat SEO een doorlopend proces is en dat het tijd kan kosten om resultaten te zien. Geduld en consistentie zijn dan ook de sleutelwoorden tot succes wanneer het om het optimaliseren van je website voor zoekmachines gaat.

Aan de slag met SEO voor Bing

In dit hoofdstuk leg ik uit hoe je aan de slag kunt gaan met SEO voor Bing. Ik sta daarbij stil bij alle drie de facetten van SEO: technische SEO, SEO-content en off-page SEO. Je bepaalt zelf waar je website op dit moment de meeste behoefte aan heeft en met welke punten je dus het eerst aan de slag wilt gaan. Bepaal zelf met welke zaken je aan de slag wilt gaan en waar je website de meeste behoefte aan heeft. Als SEO-expert adviseer ik je om te starten met de zaken die zowel voor Bing als Google van belang zijn.

Aan de slag met SEO voor Bing: technische SEO

Technische SEO is hét fundament voor een goede vindbaarheid. Dit geldt voor iedere zoekmachine, dus ook voor Bing. Wanneer het om de technische SEO voor zoekmachines gaat, weegt in Bing alles rondom de gebruikservaring minder zwaar mee dan in Google. Toch is het ook bij deze zoekmachine essentieel om de gebruikerservaring op orde te hebben.

 1. Verifieer je website: verifieer je website in Bing Webmaster Tools. Zo verkrijg je inzicht in hoe Bing je website ziet en kun je eventuele problemen identificeren (4).
 1. Creëer een XML-sitemap: maak een XML-sitemap en upload deze naar Bing Webmaster Tools. Op deze manier help je Bing met het crawlen en indexeren van je website (5).
Creer-een-XML-sitemap
 1. Gebruik HTTPS: Bing geeft de voorkeur aan websites die HTTPS gebruiken, dus zorg ervoor dat je website over een geldig SSL-certificaat beschikt.
 1. Gebruik schema markup: met schema markup maak je het zoekmachines makkelijker om te begrijpen waar je pagina’s over gaan. Ook wordt het zo eenvoudiger om rich snippets weer te geven in de zoekresultaten.
 1. Maak je website mobielvriendelijk: Bing heeft de voorkeur voor websites die mobielvriendelijk zijn. Zorg er daarom dus altijd voor dat je website responsief is en goed functioneert op mobiele apparaten.
 1. Verbeter de laadsnelheid: je verbetert de laadsnelheid van je website door afbeeldingen te optimaliseren, onnodige codes te verwijderen en caching toe te passen.
 1. Maak je website toegankelijk: je website dient eveneens toegankelijk te zijn voor mensen met een handicap. Gebruik dus duidelijke navigatie en voeg alt-tekst toe aan afbeeldingen.
 1. Optimaliseer afbeeldingen: afbeeldingen kun je op verschillende manieren optimaliseren. Verklein ze, pas compressie toe en optimaliseer de bestandsnaam.
 1. Gebruik logboekbestanden: met logboekbestanden kun je controleren hoe zoekmachines je website crawlen. Eventuele problemen kun je zo direct identificeren.
 1. Vermijd dubbele inhoud: voorkom dat er dubbele inhoud op je website staat, want dit kan leiden tot strafpunten.
 1. Vermijd paginering: paginering kan een probleem opleveren voor zoekmachines. Daarom zorg je ervoor dat je paginering op de juiste manier implementeert.
 1. Gebruik canonical tags: canonical tags helpen zoekmachines te bij het begrijpen van welke pagina de originele versie. Dit is belangrijk in het geval er duplicaten bestaan.
 1. Verwijder fouten en waarschuwingen: verwijder eventuele fouten en waarschuwingen uit Bing. Webmaster Tools en Google Search Console zorgen ervoor dat zoekmachines je website goed kunnen crawlen en indexeren.
 1. Monitor je ranking: monitor je ranking in Bing om inzicht te krijgen in hoe je website presteert. Eventuele problemen komen dan direct aan het licht.
 1. Analyseer je data: analyseer de data die je verzamelt van Bing Webmaster Tools en Google Analytics. Deze data geeft je namelijk inzicht in hoe bezoekers je website gebruiken. Zie je ruimte voor eventuele verbeteringen? Pak deze dan meteen aan?

Door deze tips te volgen, kun je de technische SEO van je website voor Bing optimaliseren. Op die manier zorg je ervoor dat je website goed presteert in de zoekresultaten. Wie aan de slag gaat met de technische SEO, moet op de hoogte blijven van updates in het algoritme van Bing. Dit algoritme is namelijk een set parameters die bepalen welke pagina’s het relevantst zijn voor en het beste aansluiten op een zoekopdracht. Enkel wanneer je op de hoogte bent van het algoritme kun je blijven voldoen aan de ranking factoren van Bing.

Aan de slag met SEO voor Bing: SEO-content

Content is de basis voor ieder SEO-traject. In ieder SEO-traject waarbij ik betrokken ben, adviseer ik om content te schrijven. Dit zorgt samen met linkbuilding en technische SEO voor een krachtige combinatie waarmee je in iedere zoekmachine resultaat boekt. Hoe pak je de content van je website aan om je SEO voor Bing te optimaliseren?

 1. Doe zoekwoordonderzoek: doe grondig onderzoek naar de zoekwoorden die relevant zijn voor je website en doelgroep. Verwerk deze vervolgens op de juiste manier in je content.
 1. Schrijf kwalitatief hoogstaande content: Bing geeft de voorkeur aan content van hoge kwaliteit, omdat dit waarde aan de gebruiker biedt. Zorg er dus voor dat je content nuttig, informatief en relevant is.
 1. Optimaliseer je titel tags: gebruik relevante zoekwoorden in je titel tags. Houd er rekening mee dat deze voor de gebruiker pakkend en duidelijk moeten zijn.
 1. Gebruik meta beschrijvingen: schrijf relevante meta beschrijvingen die de juiste zoekwoorden bevatten. Deze sporen de gebruiker aan om op je link te klikken.
 1. Voeg interne links toe: voeg interne links toe naar andere relevante pagina’s op je website. Zowel zoekmachines als gebruikers zullen je content zo beter begrijpen.
Voeg-interne-links-toe
 1. Gebruik alt-tags voor afbeeldingen: door alt-tags aan afbeeldingen toe te voegen, help je zoekmachines te begrijpen waar deze over gaan. Tegelijkertijd maak je je website toegankelijker voor mensen met een handicap.
 1. Gebruik H1-tags: gebruik H1-tags voor je belangrijkste titels. Zo kunnen zoekmachines beter begrijpen waar je pagina’s over gaan.
 1. Gebruik subkopjes: gebruik subkopjes om je content te structureren en de leesbaarheid te verbeteren. Zorg er ook voor dat je in deze subkopjes gebruikmaakt van relevante zoekwoorden.
Gebruik-subkopjes voor Bing
 1. Schrijf lange en diepgaande artikelen: Bing geeft de voorkeur aan lange en diepgaande artikelen. Deze helpen gebruikers namelijk een probleem op te lossen, of bieden ze antwoord op vragen die ze hebben.
 1. Maak gebruik van multimedia: gebruik afbeeldingen, video’s en audio om je content te verrijken en je boodschap beter te communiceren.
 1. Zorg voor een goede leesbaarheid: zorg ervoor dat je content goed leesbaar. Het is belangrijk om een duidelijke schrijfstijl te hanteren die voor de gemiddelde gebruiker gemakkelijk te begrijpen is.
 1. Maak gebruik van sociale media: door je content op sociale mediakanalen te promoten, genereer je meer verkeer naar je website.
 1. Maak gebruik van lokale zoekwoorden: ben je lokaal actief? Zorg er dan ook voor dat je van lokale zoekwoorden toepast. Op die manier wordt je content relevanter voor gebruikers in jouw regio.
 1. Wees consistent: content moet bij je merk en boodschap aansluiten en bovendien dien je hierin consistent te zijn.
 1. Meet je resultaten: meet de resultaten van je contentmarketing inspanningen regelmatig. Dit geeft je inzicht in de manieren waarop bezoekers je content gebruiken en punten waar je eventuele verbeteringen kunt aanbrengen.

Door deze tips te volgen, kun je de SEO-content van je website optimaliseren voor Bing. Je website zal dan beter presteren in de organische resultaten van deze zoekmachine. Het voortdurend bijwerken en optimaliseren van je content is een voorwaarde om aan de ranking factoren van Bing te blijven voldoen. Ook is deze inspanning nodig om gebruikers te blijven aanspreken.

Aan de slag met SEO voor Bing: linkbuilding

In vergelijking met Google weegt linkbuilding bij Bing relatief zwaar mee in een SEO-traject. Vooral de SpamBrain update van december 2022 heeft hiervoor gezorgd. Wil je aan de slag gaan met off-page SEO, maar geen SEO bureau inschakelen? Dan heb ik hieronder enkele tips voor je.

 1. Bouw backlinks: Bing hecht veel waarde aan backlinks van andere kwalitatief hoogstaande websites. Dat maakt het belangrijk om strategieën uit te werken waarmee je die backlinks kunt verkrijgen. Een voorwaarde is wel dat deze links op een natuurlijke manier tot stand komen.
Backlinks voor Bing
 1. Focus op kwaliteit: net als bij Google gaat het bij Bing niet alleen om de kwantiteit, maar vooral om de kwaliteit van de backlinks. Zorg er daarom voor dat de websites waar je backlinks van krijgt van hoge kwaliteit zijn. Behalve dat dienen ze ook relevant te zijn voor je website.
 1. Houd rekening met de anchor tekst: zorg ervoor dat de anchor tekst van je backlinks relevant. Deze moet zoekwoorden bevatten die voor jouw website belangrijk zijn.
 1. Maak gebruik van sociale media: sociale media heeft indirect invloed op je zoekmachine ranking. Dat maakt het belangrijk om actief te zijn op enkele van de vaakst gebruikte sociale mediaplatformen. Daar promoot je je content en via die weg leid je extra verkeer naar je website.
 1. Gebruik online directories: verzeker je ervan dat je website is opgenomen in belangrijke online directories voor jouw branche. Gebruikers en zoekmachines kunnen je zo beter vinden.
 1. Maak gebruik van gastblogs: door gastblogs te schrijven voor andere websites kun je backlinks naar je eigen website creëren. Wel is het belangrijk dat je alleen gastblogs verzorgt op relevante websites van hoge kwaliteit.
 1. Gebruik infographics: infographics zijn aantrekkelijke en informatieve visuele weergaven van informatie en kunnen op sociale media worden gedeeld. Ook dit is een manier om extra verkeer naar je website te genereren en backlinks te verkrijgen.
 1. Reageer op forums en commentaar secties: zoek relevante forums en commentaar secties op, waar je kunt reageren op vragen en opmerkingen van gebruikers. Met jouw reacties toon je je expertise en creëer je een manier om backlinks naar je website te verkrijgen.
 1. Maak gebruik van PR: public relations (PR) kan helpen om je website te promoten en meer bekendheid te krijgen. Ook deze promotie genereert meer verkeer naar je website, maar ook meer backlinks.
 1. Maak gebruik van affiliate marketing: affiliate marketing kan een effectieve manier zijn om je website te promoten en meer verkeer te genereren. Affiliate marketing werpt alleen zijn vruchten af wanneer je samenwerkt met partners van kwaliteit.
 1. Maak gebruik van influencer marketing: door samen te werken met influencers kun je meer verkeer naar je website genereren en backlinks verkrijgen. Wederom is het belangrijk dat je samenwerkt met influencers die binnen jouw branche relevant zijn.
 1. Houd rekening met de locatie: als je lokaal actief bent, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat lokale bedrijfsgidsen en directories je vermelden. Niet alleen zoekmachines, maar ook gebruikers van zoekmachines kunnen je zo nog beter helpen.
 1. Gebruik persberichten: persberichten kunnen helpen om meer bekendheid te krijgen voor je website en om backlinks te verkrijgen. Stuur deze berichten alleen naar kwalitatieve websites van relevantie.

Een maandelijks SEO-traject voor Bing starten

Nu je alles over de individuele componenten hebt kunnen lezen, kun je aan de slag gaan met het maandelijkse SEO-traject voor Bing. Dat ziet er in grote lijnen als volgt uit:

 1. Analyseer de prestaties van de afgelopen maand: bekijk hoe je website gedurende de voorgaande maand heeft gepresteerd en identificeer welke gebieden verbetering nodig hebben. Analyseer de prestaties van belangrijke zoekwoorden en zoekopdrachten en bekijk hoeveel verkeer, conversies en inkomsten je website heeft gegenereerd.
 1. Voer een concurrentieanalyse uit: analyseer welke prestaties je concurrenten behalen en identificeer aan de hand daarvan gebieden die een strategieverbetering nodig hebben. Kijk daarbij goed naar de zoekwoorden waarop concurrenten goed presteren en analyseer hun backlinks, content en technische SEO.
 1. Optimaliseer de content: ontwikkel en optimaliseer de content voor je website. Daarbij houd je zowel moet belangrijke zoekwoorden als met gebruikerservaring rekening. Voeg regelmatig nieuwe blogartikelen, productbeschrijvingen en landingspagina’s toe. Bestaande content heeft ook regelmatig een update nodig om zijn waarde te behouden.
 1. Optimaliseer de technische SEO: analyseer de technische prestaties van je website en los eventuele problemen zo snel mogelijk op. Zorg ervoor dat de website een korte laadtijd heeft, mobielvriendelijk is en goed geoptimaliseerd is voor zoekmachines.
 1. Linkbuilding: werk aan het verkrijgen van backlinks van hoge kwaliteit. Deze backlinks moeten van hoge kwaliteit zijn, relevant zijn en daarnaast divers zijn. Voer voor een optimale linkbuilding outreach campagnes uit, maak gebruik van gastbloggen en werk samen met andere relevante websites.
 1. Maak gebruik van sociale media: maak gebruik van sociale media om content te promoten en verkeer naar de website te genereren. Sociale media platformen zijn een ideaal podium om nieuwe producten, blogartikelen en andere relevante content op te delen. Het is belangrijk om opmerkingen en vragen die gebruikers daaromtrent hebben, zo vlot en zo goed mogelijk te beantwoorden.
Maak-gebruik-van-social-media
 1. Analyseer de resultaten en stuur bij: analyseer de resultaten van de afgelopen maand en stuur bij waar nodig. Aan de hand van de resultaten kun je concluderen welke strategieën wel en niet hebben gewerkt. Op basis van je bevindingen pas je je SEO-strategie aan.
 1. Rapportage: maak maandelijkse rapporten om de resultaten en prestaties van je website bij te houden. Neem verbeterpunten serieus en houd je rapportages bij met de Search Performance Tool van Bing (6)

Conclusie

Overweeg je de SEO van je website voor Bing te optimaliseren? Vraag je dan altijd eerst af of een investering hierin je een meerwaarde oplevert wanneer je ook al hoog in Google probeert te komen. Is het antwoord daarop ja? Doorloop dan de stappen die ik in dit artikel heb beschreven. Vanuit dit startpunt is het mogelijk om te gaan werken aan de zaken die specifiek voor Bing werken (denk hierbij aan exact match zoektermen en linkbuilding). Daarna kun je aan de slag met de zaken die je SEO zowel voor Google als voor Bing verbeteren. Succes!

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.