Wederzijdse link

Hoger in de zoekresultaten terecht komen? Een van de termen die je in dit geval vaak voorbij ziet komen is de wederzijdse link. Wat is een wederzijdse link en hoe interessant is dit vandaag de dag nog voor de SEO van jouw website of pagina? We leggen het hier uitgebreid aan je uit en geven je advies. 

Wat is een wederzijdse link?

Een wederzijdse link is een koppeling tussen twee domeinen. Deze term krijgt daardoor ook wel de naam linkruil. Het is vaak een manier voor twee partijen om gratis te profiteren van een hogere positie in zoekresultaten. 

Het ontstaan van de wederzijdse link

De wederzijdse link komt voort uit linkfarms: dit zijn zogenaamde groepen bedrijven met dezelfde doelgroep die samenwerken door links uit te wisselen. Dit leek lange tijd een manier om hoger in de zoekmachine te ranken. Met de aanpassing van het zoekalgoritme is het echter niet langer waardevol om dergelijke links te plaatsen. Dit geldt dan ook voor wederzijdse links.

De wederzijdse link bleek voor een bepaalde periode een manier voor twee websites om hoger in de zoekresultaten te komen: het bleek interessant voor beide partijen, omdat hier geen betaling of compensatie tegenover stond. 

Wederzijdse link _ Begrippenlijst

De impact van een wederzijdse link op de SEO

Een wederzijdse link heeft niet de impact op SEO die je wellicht zou verwachten. Het is in de eerste plaats voor Google vrij eenvoudig te achterhalen en dit betekent dat de meerwaarde voor SEO niet altijd even groot is. De waarde van een wederzijdse link is flink gedaald doordat Google het zoekalgoritme hierop heeft aangepast.

Mijn advies

We raden aan om op zoek te gaan naar reguliere manieren om te linken, onder andere door middel van linkbait: dit zijn waardevolle links die iets toevoegen aan je website voor de bezoeker en voor de zoekmachine. Dit kost wel wat meer tijd en soms ook geld, maar je krijgt er wel waardevolle SEO voor terug. Dit is met wederzijdse links lang niet altijd het geval. Het is ook aan te raden een professional in te schakelen voor het bepalen van de beste SEO strategie.

Veelgestelde vragen

Wat is een wederzijdse link?

Heb je twee domeinen dan is een wederzijdse link een koppeling. Het wordt ook wel linkruil genoemd. Een wederzijdse link is een manier om gratis te profiteren van een hoge positie in zoekresultaten voor twee partijen. Zijn er bedrijven met dezelfde doelgroep dan kunnen ze door een wederzijdse links samenwerken.

Wat is de impact van Wederzijdse Link op SEO?

Het heeft niet de impact op SEO die je zou verwachten. Een wederzijdse link is voor google vrij snel te vinden. Het betekent dat de waarde van SEO niet altijd even groot is. Google heeft het zoekalgoritme hierop goed aangepast waardoor de waarde van een wederzijdse link flink is gedaald.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z