Black hat SEO, White hat SEO

Dit is een onderdeel van online marketing en biedt de mogelijkheid om beter vindbaar te zijn in Google. Hoe vergroot je jouw online vindbaarheid? Beter vindbaar zijn in Google bereik je met het schrijven van kwalitatieve content en het verbeteren van technische aspecten van de websites. Tevens is de kwaliteit van linkbuilding enorm belangrijk.

SEO pas je toe door middel van verschillende technieken. In dit artikel bespreken we ‘’Black hat SEO’’ en ‘’White hat SEO’’ en wat de impact ervan is.

In de wereld van online marketing zijn er veel manieren om je doelen te bereiken. Een van de manieren waarop dit mogelijk is, is met SEO. SEO staat voor Search Engine Optimization. 

Wat is Black hat SEO?

Een van de methoden die marketeers voorheen regelmatig gebruikten om de richtlijnen van Google te omzeilen, is black hat SEO. Deze methode omvat manieren om Google bewust te manipuleren en zoekverkeer naar hun website te leiden.

Black hat SEO werkt, en snel ook. Maar helaas ontmaskert Google je in no-time. Wanneer Google erachter komt dat je deze technieken gebruikt, kan je wel fluiten naar die hoge positie in Google. Met Black hat SEO focus je alleen op snel scoren in de zoekresultaten in plaats van op de gebruiksvriendelijkheid van je website of de relevantie.

Wil je een hoge positie in Google? Dan is het slim om de richtlijnen die Google aanreikt toe te passen op je website. Het levert duurzame resultaten op voor de lange termijn. SEO op de juiste manier toepassen kost tijd. Ongeduldigheid wordt dan ook niet beloond door Google. 

Je bent nooit helemaal op de hoogte van alle factoren die Google meetelt bij het beoordelen van websites. Echter worden er richtlijnen vanuit Google aangereikt. Deze richtlijnen helpen je op een veilige en kwalitatieve manier SEO toepassen op je website om de beste resultaten te behalen.

blackhat seo

Wat is White hat SEO?

White hat SEO is het tegenovergestelde van Black hat SEO. Deze methode omvat het toepassen van SEO volgens de richtlijnen die door Google opgesteld zijn. Via White hat SEO optimaliseer je jouw website op de legale manier. Je loopt hierbij geen risico dat je jouw hoge positie in de zoekresultaten kwijtraakt. Wanneer je alles volgens de regels doet, ben je verzekerd van een duurzaam resultaat waar je veel profijt uit haalt.

Wij noemen enkele White hat SEO aspecten die je gebruikt voor het optimaliseren van jouw website:

  1. Hoogwaardige content

Schrijf kwalitatieve content voor de bezoeker, niet voor Google. Content = king.

  1. Relevante zoekwoorden

Voer een uitgebreide zoekwoordanalyse uit en ontdek hoe populair de zoekwoorden zijn waarvoor jij wilt ranken.

  1. Optimaliseer de meta titel en meta omschrijving.

Geef een duidelijk beeld van wat er te zien is op jouw landingspagina of jouw website.

Voordelen van ‘’White hat SEO’’:

  • het volgt de richtlijnen van Google;
  • het focust op jouw doelgroep;
  • profijt voor op de lange termijn.

Vermijd een Google penalty en houd je aan de richtlijnen. Op deze manier wordt het optimaliseren van jouw website ook een stuk leuker. Je komt in contact met jouw doelgroep via de content die je creëert. Een mooi resultaat voor de langere termijn, dat klinkt als muziek in de horen. Met ‘’White hat SEO’’ is dat haalbaar. Investeer er wat tijd in en de vruchten werpen zich af.

Ons advies

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk de beste resultaten, maar Black hat SEO is hiervoor niet de juiste oplossing. Technisch gezien werkt het, maar naar die glansrijke SEO carrière kan je fluiten. Google ziet er gelijk doorheen en zal dit niet ongestraft laten.

White hat SEO is dan ook de beste optie. Zet je doelgroep centraal en creëer kwalitatieve en relevante content. Wanneer je jouw website optimaliseert volgens de regels behaal je duurzaam succes.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 14 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus