Trending topic

Een trending topic is een onderwerp dat mensen in een korte periode veelvuldig bespreken op sociale media. Meestal gaat het om onderwerpen op Twitter. Soms zijn onderwerpen over de hele wereld trending, maar vaak gaat het om lokale aandacht. Meestal duurt de aandachtsperiode niet heel lang en volgen trending topics elkaar in hoog tempo op.

Wat is een trending topic?

Trending topic is een Engelse term waarmee we een populair onderwerp op social media platforms aanduiden. In korte tijd ontstaan veel discussies over een bepaald issue en krijgt dit veel zichtbaarheid. Meestal gaat het om onderwerpen die veel nieuwswaarde hebben. Vaak is een onderwerp maar voor korte tijd trending.

Wanneer is een onderwerp trending?

Bepaalde gebeurtenissen met een grote impact zorgen vaak voor een hausse aan berichten op social media. Dat kunnen wereldwijde nieuwsfeiten zijn zoals rampen, zonsverduisteringen enzovoorts. Maar ook onderwerpen op het gebied van muziek, lifestyle of sport. Deze topics genieten vaak korte tijd een grote aandacht maar verdwijnen snel weer in de vergetelheid.

Twitter houdt automatisch bij welke onderwerpen ineens populair zijn. Het gaat dus niet om onderwerpen die langzaam groeien. Maar juist om die topics die in korte tijd veel aandacht krijgen. Heel vaak zijn het kleine relletjes van celebrities en influencers die voor pieken zorgen.

Trending Topic _ Begrippenlijst

Trending topics en marketing

Voor een marketeer is het interessant om een trending topic te genereren. Hierdoor kan immers de zichtbaarheid van een merk, product of bedrijf in korte tijd sterk groeien. Je kunt dit doen door in te spelen op een actueel onderwerp dat relevant is voor jouw sector.

Eén van de belangrijkste dingen waarop je moet letten als je een trending topic wil creëren is het bedenken van een goede hashtag. Daarnaast is het slim om gebruik te maken van video, mits dit bij jouw bedrijf past. Zorg daarnaast voor interactie met je doelgroep. Praat met ze en volg ze.

Mijn advies

Een trending topic creëren kan gunstig uitpakken voor je bedrijf, als je het goed aanpakt. Er zijn social media gebruikers die er alles voor over hebben om maar zichtbaar te zijn en schuwen controverses niet. Dat moet je als bedrijf voorkomen. Voor je het weet loop je imagoschade op. Het is goed om actief te zijn op Twitter en andere platforms, maar volg bovenstaande tips. Het gaat niet alleen om een hoog bereik van je bericht, het gaat er uiteindelijk om dat je ook meer leads genereert.

Veelgestelde vragen

Wat is een Trending Topic?

Trending topic is een Engelstalige term waarmee we een op sociale media een populair onderwerp bedoelen. Dit zijn meestal de onderwerpen met veel nieuwswaarde waar in heel korte tijd heel veel discussie over ontstaat en daardoor erg in de picture staat. Meestal zwakt dit ook weer vrij snel af.

Wat is de impact van Trending Topic op SEO?

Het is voor marketeers zeer interessant om trending topics op sociale media te genereren. Dit kan er voor zorgen dat de naamsbekendheid van een product, of merk heel snel kan toenemen. Je kan dit bijvoorbeeld doen door in te haken op een actueel onderwerp binnen jouw branche. Zorg wel dat je een goede interactie houdt met jouw doelgroep.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z