Plug-ins

Je hebt er vast al eens van gehoord: plug-ins. Plug-ins zijn voor veel verschillende doeleinden gebruiken en kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden op een website of in je webbrowser. Maar wat zijn plug-ins precies? En wat heb je eraan? Dat lees je in dit artikel.

Wat zijn plug-ins?

Een plug-in is eigenlijk letterlijk iets dat je in iets kunt pluggen. Je kunt het dus ergens in stoppen. Zo heb je bijvoorbeeld een WordPress website waar je bepaalde functionaliteiten aan toe wilt voegen. Dit kun je doen met een plug-in.

Een plug-in is in dit geval een klein software pakketje die het mogelijk maakt om deze functionaliteiten toe te voegen. Plug-ins worden ook veel in webbrowsers gebruikt, bijvoorbeeld om vervelende spam te blokkeren.

Voorbeelden van plug-ins

Een plug-in is een invoegtoepassing die je gebruikt voor een computerprogramma. Het is een stukje software om de mogelijkheden van een website uit te breiden. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het toevoegen van een bijzondere gallerij, het toevoegen van een geanimeerde header op de homepage of het toevoegen van social media knoppen aan een blog.

Een plug-in in de webbrowser kan bijvoorbeeld direct pagina’s vertalen of ervoor zorgen dat je makkelijker foto’s van een website op kunt slaan.

Plug-ins | Begrippenlijst

Het belang van plug-ins

Plug-ins zijn onmisbaar als jij een website uit wilt breiden en aan wilt vullen. Over het algemeen zijn plug-ins ontworpen om de website meer mogelijkheden te geven die het oorspronkelijk niet had. Hierdoor kun je de gebruiksvriendelijkheid verhogen of bijvoorbeeld jouw website meer op laten vallen.

De impact van plug-ins

Software om een website mee te bouwen, zoals WordPress, is vaak prima, maar is vaak niet van alle functies voorzien die je nodig hebt. Dit is eigenlijk maar goed ook, want een teveel aan plug-ins kan ervoor zorgen dat de website juist trager wordt.

Door plug-ins te kiezen die voor jou of de bezoeker van jouw website handig zijn, is de website makkelijker te gebruiken en kun je eenvoudiger koppelingen maken tussen verschillende informatie.

Mijn advies

Voordat je besluit om een plugin te downloaden is het verstandig om eerst wat reviews over de plug-in te lezen. Je wilt namelijk wel kiezen voor een ondersteunde plug-in die jouw website niet kan vertragen. Daarnaast wil je niet dat de plug-in makkelijk gehackt kan worden en dat er data uitgelekt kan worden.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies