Off-page optimalisatie

Er zijn veel verschillende manieren om jouw website een betere ranking te geven in zoekmachines zoals Google. Zo kun je bijvoorbeeld een on-page optimalisatie uitvoeren, zoals het maken van een juiste indeling, het toevoegen van relevante content en het verwerken van specifieke zoekwoorden.

Daarnaast kun je ook een off-page optimalisatie uitvoeren. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over off-page optimalisatie, samen met het belang en de impact.

Wat is off-page optimalisatie?

Off-page optimalisatie richt zich op de vindbaarheid van een website van zoekmachines door het beïnvloeden van externe factoren. Je optimaliseert een website dus buiten de betreffende site om. Dit wordt vaak gedaan met behulp van backlinks. Linkbuilding is een groot deel van off-page optimalisatie en een belangrijk onderdeel van de SEO van een website.

Voorbeelden van off-page optimalisatie

Je kunt de vindbaarheid van jouw website verbeteren door kwalitatieve en relevante links naar jouw website te plaatsen. Dit heet linkbuilding. Linkbuilding is een onderdeel van off-page optimalisatie. Als er op een webpagina en koppeling wordt gelegd met een webpagina op een ander extern domein, dan noem je dit een backlink.

Als er meerdere backlinks zijn verschillende externe websites komen, krijgt jouw website een hogere autoriteit, wat goed is voor de off-page optimalisatie.

Het belang van off-page optimalisatie

Hoe meer backlinks er van een kwalitatieve website afkomstig zijn die naar jouw website linken, hoe beter jouw ranking zal zijn in de zoekresultaten. Daarnaast zorg je er ook direct voor dat je meer bezoekers naar jouw website trekt doordat er bezoekers op deze backlink klikken. Er is dan geen tussenkomst van een zoekmachine. Off-page optimalisatie brengt dus meerdere voordelen met zich mee.

De impact van off-page optimalisatie

De impact van off-page optimalisatie is erg groot voor jouw website. Toch is het moeilijk om jouw website offpage zelf goed te optimaliseren. Je hebt namelijk weinig invloed op de externe pagina’s. Als je kiest voor selectieve linkbuilding via een autoritaire website zorgt dit voor positieve resultaten. Links die vanaf ‘slechte’ websites komen, zorgen juist weer voor negatieve resultaten. Dit wil je dan ook het liefst vermijden.

Mijn advies

Door te kiezen voor bewuste linkbuilding zorg je ervoor dat jouw website off-page geoptimaliseerd wordt. Hierdoor scoor je beter in Google en trek je ook meer bezoekers naar jouw website doordat er op backlinks geklikt worden die naar jouw website leiden. Het is aan te raden om jouw website zowel off-page als on-page te optimaliseren. Dan verbeter jij de online zichtbaarheid van jouw website namelijk het beste.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 31 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies