Heatmap

Als bedrijf wil je het conversiepercentage zo hoog mogelijk houden. Inzicht in data is hierbij belangrijk, vooral in de vorm van een heatmap. Wat is dit en hoe welke voordelen heeft dit in de praktijk? We bespreken het in dit begrip.

Wat is een heatmap?

Een heatmap is een manier om een totaalresultaat van data te laten zien. De heatmap bestaat uit kleuren die zichtbaar maken welke delen van een pagina de meeste of minste aandacht krijgen van de bezoeker. Voor de analyse van online gedrag is een heatmap een welkome hulp.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

De werking van een heatmap in de praktijk

Stel: je hebt een website waarin je een dienst aanbiedt. Je wilt dat mensen een offerte aanvragen via het offerteformulier.

Maak je gebruik van een heatmap? Dan registreer je eenvoudig waar bezoekers op klikken en wanneer ze de website verlaten. Merk je op dat het grootste deel van de bezoekers maar tot de helft van de homepagina scrollt en niet toekomt tot het invullen van een formulier? Aan de hand van deze informatie voer je aanpassingen door. Mogelijk is een website niet relevant genoeg, bereik je niet de juiste mensen of moet het offerteformulier hoger op een pagina komen te staan.

heatmap

De impact van een heatmap op SEO

Een heatmap voor de analyse van data heeft zelf geen impact op de SEO van een website.

Wel is het mogelijk om aan de hand van een heatmap veranderingen en verbeteringen door te voeren die wel een positieve impact hebben op de SEO van een website of pagina. In het geval van het voorbeeld zorgt het aanpassen van een pagina ervoor dat mensen sneller het offerteformulier invullen: hierdoor krijg je meer relevante traffic. Dit is gunstig voor je SEO.

Ons advies

Het gebruik van een Google Ads bid strategie biedt mogelijkheden om een succesvolle marketingcampagne op te zetten. Hierbij is een goede voorbereiding belangrijk om zo de beste resultaten te behalen.

We raden aan om eerst te kijken naar de doelstelling van de advertentie. Is zichtbaarheid het belangrijkste doel? Kies dan voor Impression Share als strategie. Wil je zoveel mogelijk bezoekers op je website? De bid strategie Cost-Per-Click is dan de beste oplossing.

Veelgestelde vragen

Wat is een Heatmap?

Met een heatmap kun je inzichtelijk maken welke delen van het scherm het meest worden bekeken. Individuele data wordt hierbij gecombineerd zodat er een totaal overzicht ontstaat. De verschillen brengt men in kaart door het gebruik van kleuren. Zo kun je er achter komen welke onderdelen van je site opvallen bij de bezoekers en welke aandacht behoeven.

Wat is de impact van Heatmap op SEO?

Een heatmap heeft geen directe impact op SEO. Wel geeft het inzichten in punten die je kunt verbeteren. Deze verbeteringen kunnen uiteindelijk wel weer een positieve invloed op SEO hebben.

Voor wie hebben wij dit artikel over heatmap geschreven?

Het artikel over heatmap hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over heatmap in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals heatmap?

Wij schrijven over begrippen als heatmap om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

heatmap is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over heatmap in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals heatmap, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip heatmap in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van heatmap. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van heatmap op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende heatmap.

Het voorbeeld dat wij geven van heatmap , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over heatmap van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z