Heatmap

Als bedrijf wil je het conversiepercentage zo hoog mogelijk houden. Inzicht in data is hierbij belangrijk, vooral in de vorm van een heatmap. Wat is dit en hoe welke voordelen heeft dit in de praktijk? We bespreken het in dit begrip.

Wat is een heatmap?

Een heatmap is een manier om een totaalresultaat van data te laten zien. De heatmap bestaat uit kleuren die zichtbaar maken welke delen van een pagina de meeste of minste aandacht krijgen van de bezoeker. Voor de analyse van online gedrag is een heatmap een welkome hulp.

De werking van een heatmap in de praktijk

Stel: je hebt een website waarin je een dienst aanbiedt. Je wilt dat mensen een offerte aanvragen via het offerteformulier.

Maak je gebruik van een heatmap? Dan registreer je eenvoudig waar bezoekers op klikken en wanneer ze de website verlaten. Merk je op dat het grootste deel van de bezoekers maar tot de helft van de homepagina scrollt en niet toekomt tot het invullen van een formulier? Aan de hand van deze informatie voer je aanpassingen door. Mogelijk is een website niet relevant genoeg, bereik je niet de juiste mensen of moet het offerteformulier hoger op een pagina komen te staan.

heatmap

De impact van een heatmap op SEO

Een heatmap voor de analyse van data heeft zelf geen impact op de SEO van een website.

Wel is het mogelijk om aan de hand van een heatmap veranderingen en verbeteringen door te voeren die wel een positieve impact hebben op de SEO van een website of pagina. In het geval van het voorbeeld zorgt het aanpassen van een pagina ervoor dat mensen sneller het offerteformulier invullen: hierdoor krijg je meer relevante traffic. Dit is gunstig voor je SEO.

Mijn advies

Het gebruik van een Google Ads bid strategie biedt mogelijkheden om een succesvolle marketingcampagne op te zetten. Hierbij is een goede voorbereiding belangrijk om zo de beste resultaten te behalen.

We raden aan om eerst te kijken naar de doelstelling van de advertentie. Is zichtbaarheid het belangrijkste doel? Kies dan voor Impression Share als strategie. Wil je zoveel mogelijk bezoekers op je website? De bid strategie Cost-Per-Click is dan de beste oplossing.

Veelgestelde vragen

Wat is een Heatmap?

Met een heatmap kun je inzichtelijk maken welke delen van het scherm het meest worden bekeken. Individuele data wordt hierbij gecombineerd zodat er een totaal overzicht ontstaat. De verschillen brengt men in kaart door het gebruik van kleuren. Zo kun je er achter komen welke onderdelen van je site opvallen bij de bezoekers en welke aandacht behoeven.

Wat is de impact van Heatmap op SEO?

Een heatmap heeft geen directe impact op SEO. Wel geeft het inzichten in punten die je kunt verbeteren. Deze verbeteringen kunnen uiteindelijk wel weer een positieve invloed op SEO hebben.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z