Heatmap

Als bedrijf wil je het conversiepercentage zo hoog mogelijk houden. Inzicht in data is hierbij belangrijk, vooral in de vorm van een heatmap. Wat is dit en hoe welke voordelen heeft dit in de praktijk? We bespreken het in dit begrip.

Wat is een heatmap?

Een heatmap is een manier om een totaalresultaat van data te laten zien. De heatmap bestaat uit kleuren die zichtbaar maken welke delen van een pagina de meeste of minste aandacht krijgen van de bezoeker. Voor de analyse van online gedrag is een heatmap een welkome hulp.

De werking van een heatmap in de praktijk

Stel: je hebt een website waarin je een dienst aanbiedt. Je wilt dat mensen een offerte aanvragen via het offerteformulier.

Maak je gebruik van een heatmap? Dan registreer je eenvoudig waar bezoekers op klikken en wanneer ze de website verlaten. Merk je op dat het grootste deel van de bezoekers maar tot de helft van de homepagina scrollt en niet toekomt tot het invullen van een formulier? Aan de hand van deze informatie voer je aanpassingen door. Mogelijk is een website niet relevant genoeg, bereik je niet de juiste mensen of moet het offerteformulier hoger op een pagina komen te staan.

heatmap

De impact van een heatmap op SEO

Een heatmap voor de analyse van data heeft zelf geen impact op de SEO van een website.

Wel is het mogelijk om aan de hand van een heatmap veranderingen en verbeteringen door te voeren die wel een positieve impact hebben op de SEO van een website of pagina. In het geval van het voorbeeld zorgt het aanpassen van een pagina ervoor dat mensen sneller het offerteformulier invullen: hierdoor krijg je meer relevante traffic. Dit is gunstig voor je SEO.

Ons advies

Het gebruik van een Google Ads bid strategie biedt mogelijkheden om een succesvolle marketingcampagne op te zetten. Hierbij is een goede voorbereiding belangrijk om zo de beste resultaten te behalen.

We raden aan om eerst te kijken naar de doelstelling van de advertentie. Is zichtbaarheid het belangrijkste doel? Kies dan voor Impression Share als strategie. Wil je zoveel mogelijk bezoekers op je website? De bid strategie Cost-Per-Click is dan de beste oplossing.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat heatmap inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over heatmap geschreven?

Het artikel over heatmap hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over heatmap hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over heatmap in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals heatmap?

Wij schrijven over begrippen als heatmap om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Heatmap is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over heatmap en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip heatmap in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van heatmap. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van heatmap op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende heatmap.

Het voorbeeld dat wij geven van heatmap geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over heatmap van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z