SEO (zoekmachine) optimalisatie: verkrijg meer relevante bezoekers naar je website

SEO (zoekmachine) optimalisatie hoeft niet altijd in samenwerking met een specialist of te worden uitbesteed. In dit artikel leg ik uit, aan de hand van mijn eigen stappenplannen, hoe jij voor jouw organisatie aan de slag kunt gaan met het optimaliseren van de SEO. Bereik pagina 1 te staan met de belangrijkste zoektermen en genereer meer relevante bezoekers.

Inhoudsopgave toon

Uit welke componenten bestaat SEO optimalisatie?

SEO bestaat uit content, techniek en linkbuilding. Het overkoepelende doel is het optimaliseren van de gebruiksvriendelijkheid van jouw website (waarmee je niet alleen de SEO optimaliseert, ook de conversie wordt verbeterd). De onderverdeling van deze componenten en onderlinge verhoudingen leg ik graag als volgt uit.

Content is voor een groot deel van de websites het belangrijkst. Met name wanneer de website minder dan 1000 pagina’s heeft zal dit het geval zijn. Een goede technische SEO is voorwaardelijk voor een goede SEO. Linkbuilding is de drijfveer. In het kort: content zorgt voor de richting van de SEO optimalisatie, techniek is voorwaardelijk en linkbuilding is de motor.

Optimalisatie van SEO-content

In de kern draait SEO-content optimalisatie om relevantie en waarde. Het gaat erom de vragen en behoeften van je doelgroep te begrijpen en content te creëren die niet alleen hun vragen beantwoordt, maar hen ook verder helpt. Dit betekent dat je dieper graaft dan oppervlakkige antwoorden, echte, meetbare waarde biedt en een ervaring creëert die hen aanspoort om verder te gaan, of dat nu betekent dat ze een aankoop doen, zich abonneren op een nieuwsbrief, of een andere gewenste actie ondernemen. Zie hiervoor ook mijn stappenplan. Een aantal facetten waar ik aan denk bij de optimalisatie van SEO-content:

  1. Zoekwoordintegratie: naadloze en natuurlijke integratie van zoekwoorden in de content.
  2. Relevantie: creëren van content die nauw aansluit bij de zoekintenties van de doelgroep.
  3. Kwaliteit: schrijven van diepgaande, informatieve en waardevolle content.
  4. Leesbaarheid: zorgen dat de tekst gemakkelijk te lezen en te begrijpen is voor alle gebruikers.
  5. Uniciteit: ontwikkelen van originele content die zich onderscheidt van concurrenten.
  6. Gebruik van multimedia: integreren van afbeeldingen, video’s en infographics om de boodschap te versterken.
  7. Call-to-action: invoegen van duidelijke en aantrekkelijke oproepen tot actie.
  8. Interne links: slimme en strategische interne linkstructuur om gebruikers en zoekmachines door de site te leiden.
  9. Gebruik van koppen en on-page SEO: effectief gebruik van H1, H2, page titles en meta omschrijvingen voor SEO.
  10. Actualiteit: zorgen dat de content up-to-date is.

Zoals je ziet zijn veel van deze punten niet per se gericht op SEO optimalisatie, maar meer op de ervaring van de gebruikers. Mijn visie hierbij is dat wanneer je consequent genoeg waarde levert aan je bezoekers, dat Google dit ook oppikt en je positief beloont.

SEO optimalisatie binnen de SERP

Optimalisatie van de technische SEO

De technische structuur van een website is de basis van alle SEO-inspanningen. Het gaat om het creëren van een frictieloze ervaring voor zowel zoekmachines als bezoekers. De techniek is vaak het meest complexe deel van een SEO optimalisatie traject, maar kan dit traject wel maken of breken, waarmee het van vitaal belang is. Bij de technische SEO leg ik altijd initieel de focus op de zaken die niet alleen de SEO bevorderen, maar ook de klantreis.

Ralfvanveen SEO-specialist

Aan de slag met SEO optimalisatie?

Samen met mij aan de slag gaan met SEO optimalisatie? Neem hier contact met mij op.

Zie hiervoor ook mijn technische SEO stappenplan. Een aantal zaken waar ik aan denk bij de technische SEO zijn:

  1. Website snelheid: optimalisatie van laadtijden om zowel de gebruikerservaring als de prestaties in Google te verbeteren.
  2. Mobiele optimalisatie: zorgen dat de website goed functioneert en gebruiksvriendelijk is op mobiele apparaten.
  3. Crawlbaarheid: garanderen dat zoekmachines de website effectief kunnen crawlen en indexeren.
  4. Website architectuur: ontwikkelen van een logische, gebruiksvriendelijke structuur die zowel voor gebruikers als zoekmachines begrijpelijk is.
  5. HTTPS: implementeren van een SSL-certificaat om een veilige verbinding voor gebruikers te waarborgen.
  6. Duplicate content: identificeren en oplossen van problemen met dubbele content om verwarring bij zoekmachines te voorkomen.
  7. XML-sitemap: creëren en onderhouden van een up-to-date XML-sitemap om zoekmachines te helpen bij het indexeren van de website.
  8. Robots.txt: zorgen dat het Robots.txt bestand correct is geconfigureerd om zoekmachines te sturen bij het crawlen van de site.
  9. Gestructureerde data: implementeren van gestructureerde data om zoekmachines aanvullende informatie over de pagina-inhoud te bieden.
  10. 404 en redirects: beheren van 404-fouten en het correct instellen van redirects om een soepele gebruikerservaring te waarborgen.
SEO optimalisatie

Linkbuilding

Zoals gezegd is linkbuilding de symbolische motor van een SEO-campagne. Dit component draait om het verkrijgen van backlinks van andere websites naar je eigen site. Simpel gezegd: hoe meer kwalitatieve links naar je website verwijzen, hoe meer autoriteit zoekmachines aan je website toekennen. Dit proces helpt om de online zichtbaarheid van een website te verbeteren door hoger te ranken in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Maar het gaat niet alleen om het verzamelen van zoveel mogelijk links; de kwaliteit, relevantie en context van deze links zijn van groot belang.

Een effectieve linkbuilding strategie vereist planning, onderzoek en strategische uitvoering om ervoor te zorgen dat de links die je verkrijgt, bijdragen aan je algemene SEO-doelen en -strategie. Het is een voortdurende activiteit en moet consistent en met integriteit worden uitgevoerd om duurzame resultaten te waarborgen. Neem hiervoor ook mijn stappenplan voor off-page SEO door.

Linkbuilding (SEO optimalisatie)

SEO optimalisatie in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

Voor wat voor bedrijven is SEO optimalisatie interessant?

SEO-optimalisatie kan interessant zijn voor alle soorten bedrijven die een online aanwezigheid hebben en afhankelijk zijn van zoekverkeer om hun doelgroep te bereiken. Het is vooral interessant voor bedrijven die zich bezighouden met e-commerce, leadgeneratie, contentmarketing en branding.

E-commerce bedrijven zijn afhankelijk van zoekmachine verkeer om producten te verkopen en omzet te genereren. Door hun website te optimaliseren voor zoekmachines, kunnen zij hun zichtbaarheid en verkeer vergroten en zo meer conversies genereren.

Bedrijven die zich richten op leadgeneratie kunnen SEO gebruiken om hun website te optimaliseren en hun zoekresultaten te verbeteren. Dit kan leiden tot meer bezoekers, aanvragen en conversies.

Ralfvanveen SEO-specialist

Aan de slag met SEO optimalisatie?

Samen met mij aan de slag gaan met SEO optimalisatie? Neem hier contact met mij op.

Contentmarketing bedrijven gebruiken SEO om hun content beter vindbaar te maken voor zoekmachines en hun publiek te bereiken. Door hun content te optimaliseren voor zoekwoorden, kunnen zij hun verkeer en publiek bereiken en hun merk versterken.

Branding bedrijven gebruiken SEO om hun zichtbaarheid te vergroten en hun merk te versterken. Door hun website te optimaliseren voor zoekmachines, kunnen zij hun publiek bereiken en hun merk versterken.

Kortom, SEO-optimalisatie kan interessant zijn voor elk bedrijf dat afhankelijk is van zoekverkeer om hun online aanwezigheid te vergroten en hun doelgroep te bereiken.

Kan iets als de grootte van een bedrijf invloed hebben op de SEO optimalisatie(direct/indirect)?

De grootte van een bedrijf kan inderdaad invloed hebben op de SEO. In het algemeen hebben grote bedrijven meer middelen en mankracht tot hun beschikking om zich te richten op SEO. Ze kunnen bijvoorbeeld meer budget hebben voor het inhuren van gespecialiseerde SEO-experts en voor het produceren van hoogwaardige content. Daarnaast kunnen grote bedrijven meer technische kennis hebben om hun website te optimaliseren en te voldoen aan de eisen van zoekmachines.

Aan de andere kant kunnen kleine bedrijven soms flexibeler zijn in hun SEO-aanpak en sneller reageren op veranderingen in de zoekmachinealgoritmen. Ze kunnen bijvoorbeeld sneller inspelen op nieuwe trends en kansen, en hun content aanpassen aan de zoekopdrachten van hun doelgroep.

Echter, het is belangrijk om te onthouden dat de kwaliteit van de SEO-strategie en de uitvoering ervan de belangrijkste factoren zijn voor succes, ongeacht de grootte van het bedrijf. Zelfs een klein bedrijf kan een effectieve SEO-strategie hebben en concurreren met grotere bedrijven, mits ze de juiste expertise en middelen hebben om dit te doen.

De bedrijven waarvoor SEO optimalisatie minder interessant is

SEO optimalisatie kan minder interessant zijn voor bedrijven die zich richten op een zeer specifieke doelgroep waarbij de zoekvraag laag is. Als de potentiële klanten van een bedrijf bijvoorbeeld al goed bekend zijn met hun producten of diensten en deze direct benaderen, kan SEO minder relevant zijn voor hun marketingstrategie. In dit geval zou het bedrijf zich waarschijnlijk beter kunnen richten op andere vormen van marketing, zoals adverteren op sociale media of het opzetten van een referral programma.

Daarnaast kan SEO minder interessant zijn voor bedrijven die actief zijn in zeer lokale markten, waarbij hun klanten voornamelijk afkomstig zijn uit de directe omgeving. In deze gevallen kan het effectiever zijn om zich te richten op lokale marketing methoden, zoals het adverteren in lokale media of het verstrekken van flyers en brochures in de buurt.

Het is ook belangrijk om te overwegen dat SEO optimalisatie een langetermijnstrategie is en niet direct resultaten oplevert. Bedrijven die snelle resultaten nodig hebben of een kortetermijnwinst nastreven, kunnen zich beter richten op andere marketingmethoden.

Ten slotte is het belangrijk om te onthouden dat SEO niet de enige manier is om online zichtbaarheid en verkeer te genereren. Er zijn veel andere online marketing methoden beschikbaar, zoals social media marketing, content marketing en betaalde advertenties, die mogelijk beter aansluiten bij de doelen van een bedrijf. Het is daarom belangrijk om een uitgebalanceerde marketingstrategie te ontwikkelen die past bij de specifieke behoeften en doelen van een bedrijf.

Lees verder over SEO optimalisatie

De impact van de branche op de SEO optimalisatie

De branche waarin een bedrijf actief is, kan een aanzienlijke invloed hebben op de SEO optimalisatie. Elke branche heeft zijn eigen specifieke kenmerken en uitdagingen, die van invloed kunnen zijn op de manier waarop SEO wordt benaderd. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

  1. Concurrentie: in sommige branches kan de concurrentie om hoger te ranken in zoekmachines zeer hoog zijn. Dit betekent dat er veel bedrijven zijn die allemaal dezelfde zoekwoorden en zoektermen gebruiken en strijden om de aandacht van gebruikers. In deze gevallen moet een bedrijf zich richten op het produceren van hoogwaardige content en het hebben van een sterke backlink-profiel om te concurreren met andere bedrijven in de branche.
  1. Trends en seizoensgebondenheid: in sommige branches kunnen zoektermen afhankelijk zijn van seizoenen, vakanties of trends. Bedrijven in deze branches moeten hun SEO-strategie aanpassen om op de hoogte te blijven van deze veranderingen en zich richten op content en zoekwoorden die relevant zijn voor de huidige trends en seizoenen.
  1. Consumentengedrag: het gedrag van consumenten varieert per branche. Bedrijven die consumentengoederen verkopen, hebben bijvoorbeeld te maken met een snellere verkoopcyclus dan bedrijven die investeringsgoederen verkopen. Dit heeft invloed op de soorten content en de aanpak van SEO-optimalisatie die een bedrijf moet hanteren.
  1. Verschillende zoekmachines: verschillende zoekmachines hebben soms verschillende benaderingen van SEO-optimalisatie. Bedrijven die zich richten op specifieke zoekmachines, zoals Bing of Yahoo, moeten bijvoorbeeld hun SEO-strategie aanpassen aan de richtlijnen en algoritmen van die specifieke zoekmachines.
  1. Lokale en internationale markten: bedrijven die actief zijn op lokale of internationale markten, moeten hun SEO-strategie aanpassen aan de lokale culturen, zoekgewoonten en de specifieke eisen van zoekmachines in die regio’s.

Kortom, de branche waarin een bedrijf actief is, heeft een belangrijke invloed op de SEO-optimalisatie. Het is daarom belangrijk om de specifieke kenmerken van de branche te begrijpen en een SEO-strategie te ontwikkelen die past bij de specifieke uitdagingen en doelen van het bedrijf. Hieronder leg ik een aantal van deze zaken verder uit.

Zijn er een aantal branches waarbij de concurrentie heviger is?

De meest concurrerende branches voor SEO zijn over het algemeen degenen waarbij veel geld te verdienen is, zoals e-commerce, reizen, gezondheid en financiën. Deze branches hebben te maken met hoge concurrentie en een grote zoekvraag, waardoor het moeilijker kan zijn om hoog te ranken in zoekmachines zoals Google en Bing. Andere factoren die bijdragen aan de concurrentie in deze branches zijn de complexiteit van het onderwerp en de hoeveelheid content die al beschikbaar is op het internet.

Ralfvanveen SEO-specialist

Aan de slag met SEO optimalisatie?

Samen met mij aan de slag gaan met SEO optimalisatie? Neem hier contact met mij op.

Binnen deze branches is er ook vaak sprake van niches waarbij specifieke zoektermen minder concurrerend kunnen zijn. Bijvoorbeeld, in de e-commerce-branche kan het minder concurrerend zijn om zich te richten op nicheproducten in plaats van populaire producten die door veel andere verkopers worden aangeboden.

Hoewel deze branches zeer concurrerend kunnen zijn, betekent dit niet dat andere branches geen concurrentie ondervinden. SEO is een voortdurende strijd om de topposities in zoekmachines, ongeacht de branche. Het belangrijkste is om een sterke SEO-strategie te hebben en je te concentreren op specifieke zoekwoorden en doelgroepen om succes te behalen.

De invloed van verschillende zoekmachines op SEO optimalisatie

SEO (Search Engine Optimization) is de praktijk van het optimaliseren van een website en de inhoud daarvan om hogere rankings te behalen in zoekmachines zoals Google, Bing, Yahoo en anderen. Elke zoekmachine heeft zijn eigen algoritmen, rankingfactoren en richtlijnen voor SEO, dus er zijn enkele verschillen in de manier waarop je een website kunt optimaliseren voor verschillende zoekmachines. Hieronder volgen enkele algemene tips voor het optimaliseren van een website voor verschillende zoekmachines:

  1. Onderzoek de specifieke rankingfactoren: Elke zoekmachine heeft specifieke rankingfactoren die van invloed zijn op de rangschikking van de zoekresultaten. Het is daarom belangrijk om te begrijpen welke factoren belangrijk zijn voor elke zoekmachine en hoe je je website kunt optimaliseren om daaraan te voldoen.
  1. Richt je op zoekwoorden die relevant zijn voor elke zoekmachine: Elke zoekmachine heeft verschillende zoekwoorden en zoektermen die het meest relevant zijn voor gebruikers. Zorg ervoor dat je de zoekwoorden gebruikt die relevant zijn voor elke zoekmachine om hogere rankings te bereiken.
  1. Pas je website aan voor de richtlijnen van elke zoekmachine: Elke zoekmachine heeft richtlijnen voor de inhoud en structuur van een website. Zorg ervoor dat je website voldoet aan de richtlijnen van elke zoekmachine, zoals het hebben van een goede URL-structuur, gebruik van meta-tags en afbeeldingsattributen, enz.
  1. Produceer unieke en kwalitatieve inhoud: Alle zoekmachines willen unieke en kwalitatieve inhoud op een website. Zorg ervoor dat je hoogwaardige inhoud produceert die relevant is voor je doelgroep en die zoekwoorden bevat die relevant zijn voor elke zoekmachine.
  1. Creëer een sterk backlink-profiel: Backlinks zijn belangrijk voor alle zoekmachines. Zorg ervoor dat je een sterk backlink-profiel hebt door links te verkrijgen van websites met hoge autoriteit en relevantie voor je branche.

Het is belangrijk om te onthouden dat er enige overlap is in de manier waarop je een website kunt optimaliseren voor verschillende zoekmachines. De meeste zoekmachines waarderen bijvoorbeeld hoogwaardige inhoud en een sterk backlink-profiel. Het is echter ook belangrijk om rekening te houden met de specifieke richtlijnen en ranking factoren van elke zoekmachine om de best mogelijke resultaten te behalen.

Internationale SEO optimalisatie uitgelegd

Internationale SEO optimalisatie is het proces van het optimaliseren van een website om hogere rankings te behalen in de zoekresultaten van zoekmachines in meerdere landen en talen. Het doel is om meer verkeer vanuit andere landen te genereren en de zichtbaarheid van een website te vergroten voor internationale gebruikers.

Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om je website te optimaliseren voor internationale SEO:

  1. Onderzoek de markt en concurrentie: Voordat je begint met het optimaliseren van je website voor internationale SEO, is het belangrijk om te begrijpen wat de marktomvang en de concurrentie is in elk land. Dit zal helpen om de juiste strategie te ontwikkelen en te bepalen welke zoekwoorden relevant zijn voor elk land.
  1. Kies de juiste taal en de juiste domeinextensie: Het is belangrijk om de juiste taal en domeinextensie te kiezen voor de landen waar je actief wilt zijn. Dit kan betekenen dat je een aparte website moet maken voor elk land of dat je gebruik maakt van subdomeinen, submappen of een taal selectiemenu op je website.
Ralfvanveen SEO-specialist

Aan de slag met SEO optimalisatie?

Samen met mij aan de slag gaan met SEO optimalisatie? Neem hier contact met mij op.

  1. Maak unieke content voor elk land en elke taal: Het is belangrijk om unieke inhoud te maken voor elk land en elke taal. Dit betekent dat je de inhoud moet vertalen en aanpassen aan de cultuur en de lokale gewoonten van het land waar je actief wilt zijn.
  1. Zorg voor een goede URL-structuur: Het is belangrijk om een goede URL-structuur te hebben die duidelijk maakt voor welk land en welke taal de pagina bedoeld is. Gebruik bijvoorbeeld de landcode in de URL, zoals .nl voor Nederland en .be voor België.
  1. Maak gebruik van hreflang-tags: Hreflang-tags zijn HTML-tags die zoekmachines helpen te begrijpen in welke taal en voor welk land een pagina bedoeld is. Door deze tags te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat zoekmachines de juiste versie van je pagina tonen aan gebruikers in verschillende landen en talen.
  1. Bouw links op in elk land: Om hogere rankings te behalen in de zoekresultaten van elk land, is het belangrijk om links op te bouwen van websites in elk land. Dit kan betekenen dat je lokale partners moet zoeken of contact moet opnemen met lokale media en influencers.
  1. Gebruik lokale SEO-technieken: Het is belangrijk om lokale SEO-technieken te gebruiken om hogere rankings te behalen in de zoekresultaten van elk land. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je lokale bedrijfsvermeldingen opzet of gebruik maakt van lokale zoekwoorden in je content.

Het optimaliseren van een website voor internationale SEO kan tijdrovend en uitdagend zijn, maar het kan ook zeer lonend zijn als het goed wordt gedaan. Door de juiste stappen te nemen en de juiste strategie te ontwikkelen, kun je meer verkeer en potentiële klanten aantrekken uit verschillende delen van de wereld (1). Raadpleeg hiervoor ook mijn internationale SEO gids.

15 voordelen van SEO optimalisatie

SEO optimalisatie brengt voornamelijk op lange termijn veel voordelen met zich mee. Onderstaand een greep uit deze voordelen

  1. Hogere posities in Google dragen bij aan het totale aantal organische bezoekers. Een hogere positie in Google brengt een hogere CTR met zich mee. En een hogere CTR brengt meer organische bezoekers met zich mee.
  2. Een goede SEO optimalisatie draagt bij aan het aantal (B2B) leads. Met het selecteren van de juiste zoekwoorden (en de intentie hiervan) kan er gericht worden gestuurd op het verkrijgen van geschikte leads.
  3. SEO optimalisatie zorgt voor een hogere conversie. Ook de kwaliteit van de website en daarmee de gebruikservaring gaat vooruit. Dit heeft, wanneer het correct wordt gedaan, een impact op de conversie.
  4. SEO zorgt voor commerciële kennis uit de markt. Goed marktonderzoek laten uitvoeren door een SEO-expert draagt bij aan de interne kennis van een organisatie over de markt. Voor klanten van mij doe ik vaak genoeg marktonderzoek (ook naar nieuwe potentiële markten).
  5. Je drukt de concurrent omlaag. Hoe hoger jij met jouw resultaat staat, hoe lager de concurrent staat. Fijn concept, hé?
  6. Optimaliseren van de SEO is goedkoper dan advertenties aanzetten. Het advertentie “infuus” voor leads op de website is niet duurzaam, SEO wel.
  7. Kennis uit een SEO-campagne kan worden ingezet voor andere kanalen. Met SEO kom je erachter waar je doelgroep echt naar op zoek is, zet deze kennis in voor je complete marketingstrategie.
  8. SEO heeft impact op alle afdelingen van je bedrijf. SEO optimalisatie raakt niet één enkele afdeling, maar ze allemaal!
  9. Een hoge positie in Google is duurzaam. Duurzaam én voorspelbaar. Sta je hoog in Google en werk je samen met een gedegen specialist? Dan zul je daar vast en zeker over een maand nog steeds staan. Deze voorspelbaarheid drenkt ook een aantal lagen door, naar het voorspellen van de conversies op de website (en uiteindelijk de financiën).
  10. SEO optimalisatie is “gratis”. Dit geldt natuurlijk alleen voor de bedrijven die dit niet uitbesteden. Wel vind ik het een fijnere gedachte dat ik mijn geld uitgeef aan een lokaal marketingbureau dan aan Google zelf.
  11. Wees meerdere keren aanwezig op de zoekresultatenpagina. De aanwezigheid van meerdere snippets (advertentie en organisch) zorgt voor een 1 + 1 = 3 effect wanneer je kijkt naar de CTR hiervan.
  12. SEO levert omzet op. Wanneer je het goed doet, levert SEO op een voorspelbare wijze omzet op.
  13. SEO optimalisatie is dé drijfveer voor affiliate marketing. Veel affiliate marketing projecten vallen of staan met goede posities in Google. Gebruik dit kanaal in je voordeel.
  14. Ontdek nieuwe functionaliteiten voor je product of dienst. Gebruik de input van je doelgroep om achter nieuwe functionaliteiten voor je producten of diensten te komen.
  15. SEO optimalisatie is een verzekering voor de updates van Google. Google update het algoritme frequent, actief de SEO (white hat) optimaliseren draagt bij aan de duurzaamheid van de posities.

De tips voor SEO optimalisatie voor Google

Ga je aan de slag met SEO optimalisatie? Gebruik mijn stappenplan om het maximale uit deze campagne te halen.

SEO optimalisatie tipBelang (1-100)Moeilijkheidsgraad (1-100)Tijd voor implementatie (1-100)
1. Voer een grondig trefwoordonderzoek uit957570
2. Zorg voor een hoogwaardige, relevante content958085
3. Optimaliseer de metatags en HTML-structuur856060
4. Verbeter de website snelheid908080
5. Bouw waardevolle backlinks op909095
6. Maak de website mobielvriendelijk908075
7. Gebruik schema markup voor gestructureerde data807065
8. Implementeer een duidelijke en gebruiksvriendelijke site navigatiestructuur857070
9. Monitor en los technische SEO-problemen op908080
10. Maak gebruik van social media integratie806060
11. Optimaliseer afbeeldingen en multimedia856070
12. Gebruik kwalitatieve interne links857065
13. Maak regelmatig nieuwe, relevante content aan908080
14. Maak een XML-sitemap807060
15. Vermijd duplicate content857065
16. Gebruik korte en beschrijvende URL’s805060
17. Implementeer SSL/HTTPS908580
18. Maak gebruik van een responsief webdesign908085
19. Gebruik broodkruimelnavigatie807060
20. Verwijder gebroken links856070
21. Maak gebruik van sociale signalen857065
22. Implementeer een content marketing strategie909085
23. Gebruik long-tail keywords857075
24. Optimaliseer voor voice search857580
25. Houd de gebruikerservaring (UX) in de gaten958590
26. Optimaliseer voor lokale SEO857075
27. Maak gebruik van Google Analytics957075
28. Optimaliseer voor featured snippets858080
29. Schrijf aantrekkelijke en relevante paginatitels856070
30. Maak gebruik van alt-teksten bij afbeeldingen805060
SEO optimalisatie tips.

Hoe ziet dit eruit in een maandelijks stappenplan?

Onderstaand vind je een vereenvoudigd stappenplan voor een SEO optimalisatie campagne van 6 maanden. Let op, iedere organisatie dient een eigen maatwerk SEO-strategie op te stellen om het maximale uit de SEO te halen. Niet iedere organisatie start bij stap 1 en niet iedere organisatie eindigt bij stap 6.

MaandFocusgebiedPrioriteitBenodigde resourcesKorte uitleg
1Website audit100SEO-specialist, SEO toolUitvoeren van een SEO-audit en instellen van Google Analytics en Search Console.
2Zoekwoordonderzoek95SEO-specialistIdentificeren van relevante zoekwoorden en opstellen van een SEO-strategie.
3On-page SEO optimalisatie90SEO-specialist, content schrijverOptimaliseren van titels, meta descriptions, en content op belangrijke pagina’s.
4Technische SEO85SEO-specialist, web developerVerbeteren van technische aspecten zoals laadsnelheid en mobiele responsiviteit.
5Content creatie80Content schrijver, SEO-specialistOntwikkelen en optimaliseren van kwalitatieve, zoekwoordgerichte content.
6Linkbuilding75SEO-specialist, PR/outreach medewerkerStarten met het identificeren van linkkansen en uitvoeren van outreach.
SEO optimalisatie stappenplan (6 maanden)

Buiten de punten om die boven de tabel staan. SEO is een maandelijks traject waarmee je idealiter niet stopt. De concurrent staat immers ook niet stil. Na deze 6 maanden is het van belang om een nieuwe strategie op te stellen voor de periode daarna.

Wat zijn de diensten binnen SEO?

Door het uitvoeren van verschillende diensten voer je zoekmachine optimalisatie, ofwel SEO, uit. SEO bestaat uit drie componenten, namelijk: content, techniek en linkbuilding. 

Content. Het schrijven van relevante, nuttige teksten van kwaliteit.  Het is belangrijk om op iedere pagina over slechts één onderwerp te schrijven, zodat zowel Google als jouw bezoekers niet in de war raken (2).

De teksten dienen aan te sluiten bij de zoekintentie van de bezoeker. Denk na over op welke vragen de bezoeker antwoorden op wil en verwerk die antwoorden in je tekst. En gebruik tussenkopjes. Dit maakt dat de tekst beter leesbaar wordt voor de bezoeker en bovendien leidt het tot betere zoekresultaten in Google. 

Het is belangrijk dat iedere tekst uniek is. Wanneer je een tekst meerdere keren op jouw website terug laat komt, kiest Google één pagina uit die hij relevant vindt en negeert de andere pagina’s. Schrijf daarnaast lange teksten, want hoe langer de content, hoe beter de kwaliteitsscore bij Google. En vergeet geen zoekwoorden in de teksten te verwerken.

Ralfvanveen SEO-specialist

Aan de slag met SEO optimalisatie?

Samen met mij aan de slag gaan met SEO optimalisatie? Neem hier contact met mij op.

Deze zoekwoorden vind je door vooraf een zoekwoordonderzoek te doen. Door middel van hele specifieke zoekwoorden te verwerken in de tekst, beland je bij de juiste doelgroep hoger in Google. 

Techniek. Ook aandacht besteden aan de techniek van een website is een belangrijke dienst binnen SEO. Wanneer je alleen focust op content, maar niet op techniek, bereik je alsnog geen hoge plaats in Google. Met de techniek wordt onder andere de laadsnelheid van iedere webpagina bedoeld. Dit mag maar maximaal een aantal milliseconden zijn. De laadsnelheid verbeter je door bijvoorbeeld onnodige plug-ins weg te halen of afbeeldingen te verkleinen. 

Ook het zorgen voor een mobiele versie van de website behoort tot de technische SEO. Mensen gebruiken namelijk ook veel mobiele apparaten om websites te bezoeken. Verder is de structuur van een website belangrijk. Dit doe je door titels en tussenkopjes te verduidelijken aan de hand van headers. De website structuur is van grote invloed op jouw plek in Google. 

Mobiele SEO optimalisatie

Linkbuilding. Deze derde dienst van SEO optimalisatie is onmisbaar. Linkbuilding betekent dat links van andere websites naar jouw website doorverwijzen. Google ziet jouw website in dit geval als een betrouwbare bron en plaatst jou vervolgens hoger in de organische zoekresultaten. 

De kwaliteit van de backlinks doet er wel toe. Google controleert namelijk de betrouwbaarheid van de websites die naar jouw website verwijzen. Een slechte website beïnvloedt de ranking in de zoekresultaten. 

Zorg voor diversiteit onder de backlinks. Laat niet alle links uit maar één bron komen. Dit kan namelijk weer worden gezien als spam. Linkbuilding kan je ook genereren uit jouw eigen netwerk. Vraag aan mensen binnen jouw netwerk of ze een verwijzing naar jouw website willen plaatsen. 

10 tips om jouw SEO te optimaliseren 

Ben jij jouw SEO aan het optimaliseren voor Google? Ik bied je tien pragmatische tips die je zullen helpen.

  1. Google de zoekwoorden. Begin in de zoekbalk met het intypen van een zoekterm. Google laat direct suggesties zien waar je iets mee kunt. Daarnaast zie je onderaan de eerste pagina gerelateerde zoekopdrachten. Zo zie je op welke termen vaker gezocht wordt.
  2. Zorg dat het zoekwoord in je URL staat. Google vindt het fijn wanneer het zoekwoord waarop je gevonden wilt worden ook in deze URL staat (3).   
  3. Denk goed na over je page title. Dit is de titel die wordt weergegeven in de zoekresultaten van Google. Maak deze titel niet langer dan 70 tekens, want anders breekt Google hem af. Verwerk het zoekwoord in de titel en maak er een aantrekkelijke zin van die de lading van de pagina dekt.
  4. De meta description. Dit is de beschrijving onder de page title die je ziet in de zoekresultaten van Google. Deze mag niet langer zijn dan 160 tekens. Plaats het zoekwoord 1 of 2 keer in deze beschrijving en maakt er een aantrekkelijke tekst van die de lading dekt.
  5. Verwerk het zoekwoord in de koppen en tussenkoppen, maar overdrijf niet. Gebruik H1 t/m H6 om de (tussen)koppen aan te duiden. 
  6. Laat het zoekwoord meermaals terugkomen in de tekst. Hiermee bedoelen we: 1,0-1,5% van het totaal aantal woorden. En maak het zoekwoord dikgedrukt. 
  7. Maak je tekst lang. De ideale lengte is 1.500 woorden of meer. Maak gebruik van korte alinea’s, zodat de tekst wel leesbaar blijft en gebruik kopjes. Je zal echt de diepte in moeten met jouw teksten. 
  8. Gebruik afbeeldingen. En voeg een ‘alt-tag’ toe aan de afbeelding (4). Dit is het stukje tekst die verschijnt wanneer je met jouw muis over de afbeelding beweegt. Verwerk hier weer het zoekwoord in. Doe dit ook voor de bestandsnaam (.jpg) van de afbeelding. Een aantal zaken waar ik altijd rekening mee houd:
    • pas het formaat van je afbeeldingen aan: grote bestanden zorgen voor een langzame website;
    • optimaliseer de namen van afbeeldingen: gebruik relevante en beschrijvende zoekwoorden;
    • maak gebruik van alt attributen en zorg ervoor dat de inhoud van de afbeelding overeenkomt met het gebruikte alt attribuut;
    • gebruik unieke afbeeldingen.
Optimaliseren van de afbeelding voor SEO
  1. Interne en externe links. Plaats her en der hyperlinks in je website die naar andere pagina’s binnen jouw website verwijzen. Verkrijg daarnaast links van andere websites die naar jouw website verwijzen. Voor Google is dit namelijk een teken dat jouw website relevant is. 
  2. Geef jouw bezoeker genoeg reden om door te klikken. Zorg voor duidelijkheid door het adres van jouw winkel, een telefoonnummer of een contactformulier op een duidelijke plek neer te zetten. Probeer voor iedere demografie binnen jouw ICP (ideal consumer profile) een relevante call to action in de snippet in Google te plaatsen.
SEO optimalisatie voor verschillende demografieën

Waarom SEO optimalisatie zakelijk verstandig is

SEO optimalisatie is een investering, geen kostenpost. Er zijn een aantal redenen waarom investeren in SEO een goed idee is, door bijvoorbeeld samen te werken met een SEO-bureau.

  1. Goede online vindbaarheid zorgt voor geloofwaardigheid.

Wat doe je als je op zoek bent naar een product of dienst? Je gaat op onderzoek uit op het internet. 95% van de zoekers doet dit via Google. Een significant aandeel van deze mensen klikt eerder op een organisch zoekresultaat (SEO) dan op een betaald zoekresultaat (SEA). De personen die op een SEO-resultaat klikken, genereren (bewezen) meer conversies. Dit geldt voor zowel B2B markten als B2C.

De kans dat een zoeker doorklikt en overgaat tot aankoop, is het hoogst bij de organische resultaten die op pagina #1 staan. Als jouw website hoog scoort, vindt Google en de zoeker jouw website relevant. De zoeker komt vaker bij jouw website terecht en bouwt vertrouwen op.

  1. Lokale SEO is booming door mobiel gebruik van websites.

Mensen zijn steeds vaker onderweg als ze in Google zoeken. Je mobiel heb je altijd bij de hand. Mobiele zoekopdrachten overtreffen desktop zoekopdrachten. Ik ben tegenwoordig altijd onderweg. Personalisering van zoekopdrachten zorgt ervoor dat jouw bedrijf op de radar komt bij mensen die bij jou in de buurt zijn. 

Lokale SEO (resultaten)

Lokale SEO is cruciaal voor kleinere bedrijven die op regionaal niveau opereren. Google geeft prioriteit aan bedrijven op een specifieke locatie, want een koffietentje om de hoek is relevanter dan een groot koffiemerk 10 km verder.

  1. SEO is kosteneffectief

Je benadert je klanten niet, je hebt wat zij willen. SEO richt zich op zoekers die online actief op zoek zijn naar jouw producten of diensten. Zoekmachine optimalisatie levert kwalitatieve leads op. Potentiële klanten vinden jou, er is dus geen geld besteed aan het acquireren van leads.

SEO levert prestaties die meetbaar zijn. Je ziet gelijk wat de ROI is van de SEO inspanningen voor jouw onderneming. Ieder SEO aspect is te volgen. Voorbeelden zijn stijgingen in ranglijsten, verkeer van SEO en conversies.

  1. Zoekmachine optimalisatie is een lange termijn strategie

Het is van belang om een lange termijn visie te hebben wanneer je aan de slag gaat met een zoekmachine optimalisatie specialist. Zo heb je voor een zo lang mogelijke tijd profijt van SEO. Naarmate je voet aan de grond krijgt in de ranking van Google, stijgt jouw online vindbaarheid enorm. SEO levert langdurige resultaten op.

SEO-optimaliseren | Technische SEO

SEO is een continu proces. Waarom? Google’s algoritmen evolueren voortdurend en zijn iedere dag slimmer. Jouw SEO moet adequaat reageren op eventuele updates van Google.

SEO toepassen: volg het stappenplan  

Wil je SEO optimaliseren voor jouw website? Begin dan met het volgen van onderstaand stappenplan: 

  1. Zoekwoordonderzoek. Aan de hand van de zoekintentie van de zoeker bepaalt Google op welke plek websites weergegeven worden in de organische zoekresultaten. Door vindbaar te zijn voor de juiste zoekwoorden binnen jouw branche trek je relevante bezoekers aan. 

Door zoekwoordonderzoek bepaal je welke zoekwoorden relevant zijn. Dit onderzoek voer je uit aan de hand van een van de vele tools, zoals Ahrefs of SEMRush. Deze tools tonen gerelateerde zoektermen, maar ook hoe vaak hier gemiddeld per maand op wordt gezocht en hoeveel concurrentie er op dit zoekwoord zit. Haal alle belangrijke zoekwoorden die matchen met jouw product of dienst hier uit. 

  1. Contentcreatie. Aan de hand van het zojuist verrichte zoekwoordonderzoek, kun je nu content creëren. Verwerk de gekozen zoekwoorden meerdere keren in de tekst. De teksten moeten relevant en van hoge kwaliteit zijn. De lengte van iedere tekst is ook belangrijk, deze moet uit minimaal 400 woorden bestaan. Gebruik voor iedere zoekterm minimaal één webpagina. 
  1. Linkbuilding. Aan de hand van linkbuilding verkrijg je links van externe websites die doorverwijzen naar jouw website. Dit is een hele belangrijke stap gedurende jouw SEO optimalisatie. Dit geeft jou namelijk online autoriteit en dat waardeert Google enorm. Hoe sterker de linkende site en hoe relevanter deze site voor jouw onderwerp, hoe meer de link waard is. 
  1. Structuur. Zorg ervoor dat jouw website over een logische opbouw beschikt. Dit stimuleert Google om jou een hoge plaats in Google te geven. Structuur betekent een duidelijke hiërarchie van hoofdpagina’s en sub pagina’s. Deze hiërarchie blijkt ook uit het menu en de sitemap
  1. Snelheid. Dit is een onderdeel van de technische SEO. De laadsnelheid van de website en iedere webpagina is heel erg belangrijk voor Google. Houd rekening met maximaal een aantal milliseconden. Anders klikt de bezoeker weg en zet Google je een plek naar onder.
SEO optimalisatie (techniek)

SEO optimalisatie integreren in een marketingstrategie

Veel van mijn opdrachtgevers werken met een holistische marketingstrategie waarbij SEO een van de belangrijkere kanalen is. Het integreren van het kanaal SEO is van cruciaal belang bij de volledige marketingstrategie.

Wat voor invloed heeft SEO optimalisatie op andere marketingkanalen?

SEO kan invloed hebben op andere marketingkanalen, zowel positief als negatief, afhankelijk van hoe het wordt geïmplementeerd en geoptimaliseerd. Enkele voorbeelden van hoe SEO andere marketingkanalen kan beïnvloeden zijn:

Zoekadvertenties: wanneer een website hoger scoort in organische zoekresultaten, kan dit betekenen dat je minder afhankelijk bent van betaalde zoekadvertenties om verkeer naar je website te genereren. Aan de andere kant kan het gebruik van zoekadvertenties ook helpen om jouw website meer zichtbaarheid te geven en het merk te versterken, wat kan leiden tot meer organisch verkeer.

Sociale media: social media-kanalen kunnen worden gebruikt om links naar de website te delen en zo verkeer naar de site te genereren. Door het delen van waardevolle content op jouw website die gemakkelijk te delen is op sociale media, kun je meer verkeer naar de site aantrekken en de zichtbaarheid vergroten.

Ralfvanveen SEO-specialist

Aan de slag met SEO optimalisatie?

Samen met mij aan de slag gaan met SEO optimalisatie? Neem hier contact met mij op.

E-mailmarketing: Wanneer je een e-maillijst heeft opgebouwd, kunt je je abonnees op de hoogte stellen van nieuwe blogposts, producten of diensten die je aanbiedt op de website. Dit kan helpen om meer verkeer naar de site te genereren en de betrokkenheid van het publiek te vergroten.

Contentmarketing: contentmarketing en SEO zijn nauw met elkaar verbonden. Door het creëren van hoogwaardige content die is geoptimaliseerd voor zoekmachines, kunt je jouw website rangschikken in de zoekresultaten en tegelijkertijd waarde bieden aan je doelgroep.

PR en linkbuilding: het verkrijgen van externe links naar de website kan de SEO-prestaties verbeteren. Door een PR-strategie te ontwikkelen en links te verkrijgen van andere websites, kun je de zichtbaarheid en autoriteit van de website vergroten.

En de kanalen die dichtbij elkaar liggen, SEO en SEA?

SEO en SEA (Search Engine Advertising) kunnen elkaar op verschillende manieren beïnvloeden:

  1. Trefwoordenonderzoek: hetzelfde trefwoordenonderzoek dat nodig is voor het optimaliseren van SEO-pagina’s kan ook worden gebruikt voor het opzetten van een effectieve SEA-campagne. Door te kijken naar de trefwoorden waarop de doelgroep zoekt, kun je ervoor zorgen dat de SEA-advertenties worden weergegeven aan mensen die op zoek zijn naar jouw producten of diensten.
  1. A/B-testen: door zowel SEO als SEA te testen, kun je zien welke trefwoorden, advertentiekoppen en landingspagina’s de meest effectieve resultaten opleveren. Deze informatie kan vervolgens worden gebruikt om de strategieën te optimaliseren en de ROI te verbeteren.
  1. Merkbekendheid: als je SEA-advertenties bovenaan de zoekresultaten worden weergegeven, kan dit de merkbekendheid van het bedrijf vergroten. Dit kan op zijn beurt leiden tot meer organisch verkeer naar de site, omdat mensen eerder geneigd zijn te klikken op links naar websites waar ze al van hebben gehoord.
  1. Kostenbeheersing: SEA-advertenties kunnen duur zijn, vooral als je je richt op concurrerende trefwoorden. Door de SEO-prestaties te verbeteren en hoger te scoren in organische zoekresultaten, kunt je je SEA-budget beter beheren door minder afhankelijk te zijn van betaalde advertenties.
  1. Gebruik van data: door de resultaten van jouw SEA-campagnes te analyseren, kun je inzicht krijgen in de trefwoorden die goed presteren. Deze informatie kan vervolgens worden gebruikt om de SEO-strategie te verbeteren en de website te optimaliseren voor deze zoektermen.

Kortom, SEO en SEA kunnen elkaar positief beïnvloeden door middel van gedeelde trefwoorden, A/B-testen, merkbekendheid, kostenbeheersing en gebruik van data. Het is belangrijk om de twee strategieën samen te voegen om jouw online zichtbaarheid te vergroten en meer verkeer en conversies naar de website te leiden.

Trends voor SEO optimalisatie in 2023

De bedoeling van SEO optimalisatie is dat je dit continu optimaliseert. Ook in 2023 zijn er weer een aantal SEO-trends die Google als belangrijk ziet. Ik licht ze voor je uit: 

  1. Core Web Vitals: dit wordt voor Google een belangrijke ranking factor in het algoritme van Google. Core Web Vitals bestaat uit:

– Largest Contentful Paint: dit meet de waargenomen laadprestaties van de webpagina’s. Dat is de tijd die het duurt voordat het grootste element van de webpagina verschijnt. Zoals een afbeelding of een video. De grens die Google gesteld heeft, ligt op 2,5 seconden. Duurt het langer? Dan heeft dit consequenties voor jouw plaats in Google. 

– First Input Delay: dit is de tijd dat het duurt voordat de browser reageert op de eerste interactie. Onder interactie wordt bijvoorbeeld verstaan: het klikken op buttons, op de menuknop of het invullen van formulieren. De grens van Google ligt op 100 ms. 

– Cumulative Layout Shift: dit meet de tijd tussen normaal beeld en een ‘layout shift’. Dit zijn waarneembare layout wijzigingen die later worden ingeladen, zoals afbeeldingen, advertenties of bijzondere lettertypes. 

  1. Google Passage Ranking. Dit is een stukje tekst, een alinea, van een bepaalde website die antwoord geeft op de vraag die een zoeker stelt aan Google. 
  2. Visual Search. Dit houdt iets opzoeken in door middel van een visueel beeld. Upload een foto en Google geeft resultaat.
  3. SERP Features. SERP houdt de resultatenpagina van Google in. Het is belangrijk om hierin op te vallen. Dit kan door: een zoekwoord op te nemen in de URL, de meta title en meta description aan te passen, structured data toe te voegen aan de content of visuele content toe te voegen. 

Waarom is SEO optimalisatie vooral op Google gericht? 

Zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo gebruiken bots om het web te ‘crawlen’. Dit betekent: het doorzoeken van een webpagina door middel van zoekmachine software, ofwel “bots”. Deze bots verkennen de webpagina om de inhoud hiervan te kunnen indexeren. 

Waarom is SEO dan vooral gericht op Google en niet op Yahoo of Bing? Google is de meest gebruikte zoekmachine in Nederland op dit moment. Elke seconde worden er bijna 40.000 zoekopdrachten uitgevoerd op Google. Dat zijn 3,5 miljard zoekopdrachten per dag en 1,2 biljoen zoekopdrachten per jaar. Dit aantal wordt met de dag groter. 

SEO optimalisatie Google Focus

In januari 2024 gebruikte zelfs 91.47% van de mensen wereldwijd Google als zoekmachine. In vergelijking met Bing en Yahoo: het marktaandeel van Bing is in 2024 slechts 3,43%. Voor Yahoo is dit nog minder, namelijk 1%. Zie voor alle statistieken deze bron.

Desondanks werken alle SEO optimalisaties die je uitvoert ongeveer hetzelfde als bij de andere zoekmachines, zoals Bing en Yahoo. Dit in tegenstelling tot SEA. Bij SEA betaal je aan één zoekmachine, bijvoorbeeld Google, om zo een hoge plaats in de zoekresultaten te bemachtigen. Dit betekent dat je dus ook alleen een hoge plaats in de zoekmachine van Google bemachtigt. 

Op het moment dat je SEO optimalisaties uitvoert, beland je niet alleen hoog in Google, maar waarschijnlijk ook in de andere zoekmachines. 

Zelf SEO optimaliseren?

Word zelf SEO-specialist! Investeer in SEO expertise en doe makkelijk zelf SEO. SEO is gratis. Je betaalt geen advertentiekosten. Optimaliseer je SEO en kom zelf hoog in de organische zoekresultaten van Google te staan.

SEO is niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is een gedegen strategie. In feite komt zoekmachine optimalisatie hierop neer:

  • begrijp de achterliggende zoekintentie van jouw doelgroep;
  • creëer unieke en kwalitatieve content;
  • optimaliseer de technische kant van jouw website;
  • verbeter de autoriteit door middel van linkbuilding;
  • optimaliseer de structuur van de website.
SEO optimalisatie van de website structuur

Vragen over SEO optimaliseren

Ik krijg veel vragen over het optimaliseren van SEO. Onderstaand beantwoord ik de meest voorkomende.

Is SEO optimaliseren in een concurrerende markt mogelijk?

Deze vraag krijg ik vaak gesteld. Is het optimaliseren van de SEO, met resultaat, mogelijk in een concurrerende markt? Een concurrerende markt herken je aan het volgende.

  • Er zijn meer dan 5 concurrenten die al langer dan 3 jaar optimaliseren voor SEO.
  • De eerste 10 resultaten op een zoekwoorden zijn relevant voor jouw eigen aanbod.
  • Het aantal verwijzende domeinen van concurrenten groeit maandelijks.

Wanneer het een concurrerende markt is, dan is het de vraag of je eigen resources daar tegenop kunnen. Heb je een SEO-specialist in het bedrijf zitten of besteed je de SEO uit? En hoeveel budget heb je hiervoor? Dit bepaalt of je tegen de concurrentie op kunt boksen.

Als ondernemer wil jij graag dat klanten naar je toekomen. Je wil dus die online markt veroveren zodat zij juist naar jouw website worden geleid. Dit kan alleen maar wanneer dat je SEO goed in orde is en daarom is SEO optimalisatie hierin een verstandige keuze. Dit moet je dan wel overlaten aan een specialist, zodat je zeker weet dat het een kans heeft van slagen.

Een goed zoekwoordenonderzoek, een uitgebreide analyse en dan alle punten die nodig zijn laten optimaliseren. Goede content en misschien zelfs bloggen? Een goede specialist zal alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat jij de concurrerende markt aan kunt gaan. Als jij dat ziet zitten en je wil graag die plaats veroveren, dan weet je wat er voor mogelijkheden zijn en dan is het aan jou om na te gaan wat je budget is en of je het uit gaat besteden.

Wat zijn belangrijke componenten bij SEO optimaliseren?

Er zijn honderden factoren die meewegen in SEO. Een aantal hiervan zijn belangrijker dan anderen. Een greep uit de belangrijkere componenten staan hieronder.

  • De Web Core Vitals. Een aantal componenten van de website snelheid, zoals de LCP en FCP, zijn van belang bij de positie in Google.
  • De kwaliteit én kwantiteit van de content.
  • Het aantal inkomende (en kwalitatieve) linkvermeldingen naar de website
  • De volledige gebruikservaring. Van de zoekresultatenpagina tot de conversie.
  • De structuur van de website.
  • De page titles van de belangrijkste landingspagina’s.

Zoals je ziet komt er heel wat kijken bij het SEO optimalisatie van je website. Het is niet zo dat er één punt wordt aangepakt en dat alles dan naar behoren functioneert. Het gaat er echt om dat alle aspecten aan worden gepakt op de juiste manier. Dit kan een SEO-specialist het beste voor je doen. Goede content is van groot belang, bezoekers moeten het zien als meerwaarde.

Ze willen meer weten over een product of dienst en dat kan middels de juiste informatie. Door middel van bloggen krijg je een band met je bezoekers, ze komen terug omdat het relevant is en jij wat nieuws blijft plaatsen. Maar de website moet ook goed toegankelijk zijn, het moet duidelijk zijn wat zij waar kunnen vinden. Dus vanaf de basis moet het al goed zijn en dan bouw je het stapsgewijs op, of nog beter dat laat je een SEO-specialist doen die er verstand van heeft.

Is SEO optimaliseren de investering waard?

SEO is gratis. Wel moet je investeren in zelf kennis op doen wanneer je jouw eigen website gaat optimaliseren. Je moet SEO zien als een investering in jouw onderneming, in plaats van een kostenpost. De positie die je verkrijgt in Google, is een positie voor de lange termijn. Zoals je niet zomaar hoog komt in Google, zal je niet zomaar zakken zodra je stopt met investeren in SEO.

Het is echt zo dat SEO de investering meer dan waard is en waarom? Om te beginnen zal de concurrent er ook alles aan doen om te zorgen dat hij op de eerste plaats staat in de zoekmachines. Maar jij wil daar ook staan en juist zorgen dat klanten naar jou toe komen om een product of dienst af te nemen.

In dit verhaal is SEO dan van groot belang, want wie staat op welke positie en wie kan deze positie dan ook behouden? Als je meer over SEO weet, dan weet je ook dat je moet investeren hierin. Het kost de nodige tijd en energie, maar daar kun je wel veel meer bereiken. Je kunt het allemaal ook uitbesteden, waar dan kosten aan zijn verbonden, maar het verdient zichzelf terug. Als je door in SEO te investeren meer klanten krijgt, dan is dat meer omzet.

Waarom is SEO beter dan SEA?

Organische posities koop je niet, die verdien je. SEO is kostentechnisch effectiever dan SEA. Een eenmalige investering volstaat om met SEO te beginnen. In het geval van SEA betaal je voor iedere klik op jouw advertentie. Je genereert dan wel veel bezoekers, maar die kosten ook meer.

Organisch verkeer droogt niet op wanneer je besluit te stoppen met investeren. Uit onderzoek is gebleken is dat een hoger percentage zoekers op organische resultaten klikt. Dit komt omdat organische resultaten betrouwbaarheid uitstralen. Een aantal van de voordelen van SEO ten opzichte van SEA zijn:

  • SEO is voor de lange termijn. SEO zorgt voor een langdurige, gestage stroom aan kwalitatieve bezoekers.
  • SEO straalt betrouwbaarheid uit (in tegenstelling tot advertenties).
  • SEO optimaliseren draagt bij aan de gebruikservaring van de website.
  • SEO zorgt voor een hogere conversie.

Als ondernemer gaat het er om dat je op de online markt iets gaat bereiken en opbouwen voor de lange termijn. Daarvoor is SEO een betere keuze. Het zorgt ook voor meer betrouwbaarheid. Het is ook een proces wat continu door zal blijven gaan, want je moet alles SEO blijven optimaliseren.

Denk hierbij aan goede teksten, informatie voor bezoekers, ervoor zorgen dat links goed werken en dat er geen foutmeldingen op de site staan, alles draagt bij aan een goede positie in de zoekmachines. Precies dat wil je bereiken, dat kost tijd en inspanning, maar dat gaat je wel ergens brengen. Het gaat erom dat bezoekers een positieve ervaring op doen op je website, daarom is een goede structuur, navigeren, van groot belang. Een proces waar je dag in dag uit mee bezig zal zijn, of je gaat het uitbesteden, en dan zal je snel goede resultaten zien.

Hoe lang duurt het voordat ik zoekmachine optimalisatie succes behaal?

Wanneer jij je eerst richt op laaghangend fruit, boek je al snel resultaten. Tijdens de workshop laat ik jou zien hoe je dit doet. Effectieve SEO is afhankelijk van verschillende factoren. Dit omvat onder andere hoeveel aanpassingen je doet en hoe structureel je te werk gaat. In een handomdraai voer jij zelf SEO uit. Het grote voordeel is dat je er lang profijt van hebt.

Hoelang het behalen van succes duurt is afhankelijk van een aantal factoren

  • Hoeveel ervaring heb je binnen SEO?
  • Hoeveel tijd heb je voor het optimaliseren van de SEO?
  • Hoelang bestaat je website?
  • Wat is de kwaliteit en autoriteit van je website?

Afhankelijk van bovenstaande factoren duurt het 6 tot 14 maanden. Binnen deze periode zie je de eerste opbrengsten van het SEO optimaliseren. Duurt het langer? Dan is de kans groot dat er iets fout is gegaan in het proces.

Er is geen specifiek antwoord op deze vraag te geven. Het is namelijk voor iedereen anders van wanneer dat je succes gaat behalen met zoekmachine optimalisatie. Het ligt er ook aan waar dat je nu al staat. Als je al het een en ander hebt gedaan en al vindbaar bent, dan is het doel dus om nog beter vindbaar te worden.

Dit zou dan iets meer tijd kunnen kosten dan wanneer dat er nog niets aan is gedaan en je gewoon ‘vindbaar’ wilt worden. Het is dan ook per situatie anders, maar je kunt goede resultaten behalen en ook al op korte termijn. Je gaat jezelf dan iedere keer nieuwe SEO-doelen stellen waar je aan gaat werken, of welke je uit gaat besteden. De puntjes worden op de i gezet en zo is het een proces wat continu nieuwe successen kan behalen.

Uit welke onderdelen bestaat zoekmachine optimalisatie?

Zoekmachine optimalisatie bestaat uit grofweg 3 componenten. Technische SEO, SEO-content en linkbuilding. Hieronder leg ik ze uit.

  • SEO-content: dit omslaat de content (tekstueel en visueel) op de website. De SEO-content bepaalt eigenlijk de richting (of targeting) van het SEO-traject.
  • Technische SEO is alles wat er onder de motorkap gebeurt. De techniek is voorwaardelijk voor een goede positie.
  • Linkbuilding (off-page SEO) is het verkrijgen van links van andere websites. Deze links bepalen de autoriteit van de website.

Er moet dan dus ook aan alle drie de onderdelen worden gewerkt als het over zoekmachine optimalisatie gaat. Het is dan aan jou de keuze wat je wil doen of dat je het graag allemaal zelf wil leren, dus eerst alle kennis eigen wil maken en dan wil toepassen in de praktijk, of dat je het liever wil uitbesteden.

Goede teksten zijn sowieso van groot belang, met de juiste zoekwoorden en dan nog met een echte meerwaarde voor de bezoekers. Zij willen weten wat ze bij jou kunnen doen en wat je hen te bieden hebt. Dit moet dan ook sowieso op de site terug te vinden zijn, net als dat er geen foutmeldingen moeten zijn, alles moet naar behoren werken zodat bezoekers een positieve ervaring hebben als zij op je site komen en graag terugkeren.

Wat zijn de kosten van de zoekmachine optimalisatie cursus?

Het actuele tarief voor de zoekmachine optimalisatie cursus is in totaal €99. De factuur voor de cursuskosten ontvang je na de betaling. Na de cursus weet jij alles over SEO. In de cursus zit inbegrepen:

  • 6 uur aan beeldmateriaal opgedeeld in behapbare stukken;
  • de mogelijkheid om wanneer en waar jij wilt een jaar na aankoop de training terug te kijken;
  • een uitgebreide checklist ten behoeve van het optimaliseren van jouw content;
  • een complete technische SEO checklist die jou helpt de technische kant te optimaliseren;
  • relevante casuïstieken uit verschillende branches.

Je weet nu wat de kosten zijn en dan weet je ook dat je er veel voor terugkrijgt. Als je graag veel over SEO wil leren, dan is dit een goede stap en kun je van hieruit de eerste stappen ook zelf zetten. Het is fijn dat je beeldmateriaal hebt zodat je alles ook op je gemak kunt bekijken en het direct inzichtelijk is wat ik daarmee bedoel.

Je hoeft het niet allemaal in een keer door te lopen, je hebt de mogelijkheid om alles terug te kijken dus je kunt de cursus volgen in je eigen tempo. Precies op het moment wanneer dat jij er tijd voor hebt en er je aandacht bij kunt hebben. Even jezelf opfrissen als je een tijdje niets aan SEO hebt gedaan? Allemaal mogelijk met deze zoekmachine optimalisatie cursus.

Wanneer is het verstandig om een expert in te schakelen voor SEO optimalisatie?

Het kan verstandig zijn om een SEO-expert in te schakelen als je merkt dat je website niet goed scoort in de zoekresultaten van zoekmachines, zoals Google. Dit kan bijvoorbeeld blijken uit het feit dat je website niet veel verkeer trekt, of dat het verkeer dat je krijgt niet relevant is voor je bedrijf.

Er zijn een aantal situaties waarin het inschakelen van een SEO-expert zeker aan te raden is, zoals:

  1. Je hebt weinig tot geen kennis van SEO en/of online marketing. Als je niet weet hoe SEO werkt en hoe je jouw website daarvoor kunt optimaliseren, kan een SEO-expert je helpen om dit te begrijpen en de juiste strategie te ontwikkelen.
  2. Je hebt te maken met een Google penalty. Als je website gestraft is door Google vanwege bijvoorbeeld spammy link building of keyword stuffing, dan kan een SEO-expert je helpen om deze penalty ongedaan te maken en weer hoger te ranken in de zoekresultaten.
  3. Je hebt een nieuwe website gelanceerd of je website heeft een grote update ondergaan. In dit geval kan het verstandig zijn om een SEO-expert in te schakelen om ervoor te zorgen dat je website SEO-vriendelijk is en dat alle belangrijke elementen goed zijn geoptimaliseerd.
  4. Je hebt al veel tijd en moeite gestoken in SEO, maar je ziet nog steeds geen resultaten. Als je veel tijd hebt geïnvesteerd in SEO, maar nog steeds niet de resultaten hebt behaald die je had verwacht, dan kan een SEO-expert je helpen om te achterhalen wat er fout gaat en hoe je dit kunt verbeteren.

Al met al kan het inschakelen van een SEO-expert je helpen om je website beter vindbaar te maken in de zoekresultaten van zoekmachines, meer verkeer te genereren en uiteindelijk meer omzet te genereren voor je bedrijf.

Zijn SEO optimalisatie resultaten duurzaam?

De duurzaamheid van SEO-optimalisatieresultaten hangt af van verschillende factoren. Over het algemeen zijn de resultaten van SEO-optimalisatie duurzamer dan bijvoorbeeld betaalde advertenties, omdat het organische zoekverkeer blijft komen zolang je de ranking blijft behouden.

Er zijn echter een aantal factoren die de duurzaamheid van SEO-resultaten kunnen beïnvloeden:

  1. Veranderingen in het algoritme van zoekmachines: zoekmachines, zoals Google, werken voortdurend aan het verbeteren van hun algoritme om gebruikers betere zoekresultaten te bieden. Dit kan leiden tot veranderingen in de manier waarop websites worden gerangschikt en dus invloed hebben op je SEO-resultaten.
  2. Concurrentie: concurrenten kunnen hun SEO-strategieën verbeteren en hogere rankings in de zoekresultaten behalen, waardoor jouw positie kan worden verdrongen.
  3. Technologische veranderingen: technologieën veranderen snel en de manier waarop mensen zoeken en informatie vinden kan veranderen. Zo kan bijvoorbeeld de opkomst van voice search invloed hebben op de manier waarop zoekopdrachten worden geformuleerd en verwerkt.
  4. Veranderingen in je eigen bedrijf: veranderingen in je eigen bedrijf, zoals een verandering in je producten of diensten of een verandering in je doelgroep, kunnen van invloed zijn op je SEO-resultaten.

Het is dus belangrijk om een duurzame SEO-strategie te ontwikkelen die zich richt op het bieden van waardevolle en relevante content voor je doelgroep, het opbouwen van kwalitatieve backlinks en het optimaliseren van je website voor zoekmachines. Op deze manier kun je de kans vergroten dat je SEO-resultaten duurzaam zijn en blijven, zelfs als er veranderingen optreden in de toekomst.

Is het mogelijk om SEA in te zetten om SEO optimalisatie te boosten?

Ja, het is mogelijk om SEA (Search Engine Advertising) in te zetten om SEO optimalisatie te boosten. SEA is een betaalde vorm van online adverteren waarbij je advertenties plaatst in de zoekresultaten van zoekmachines, zoals Google. Dit kan helpen om meer verkeer naar je website te genereren en de zichtbaarheid van je website te vergroten.

Er zijn verschillende manieren waarop SEA kan bijdragen aan de SEO-optimalisatie van je website:

  1. Meer verkeer naar je website: SEA kan helpen om meer verkeer naar je website te genereren, zelfs als je nog niet goed scoort in de organische zoekresultaten. Dit kan je website helpen om meer backlinks en social media shares te krijgen, waardoor je website autoriteit opbouwt en hoger kan gaan ranken in de organische zoekresultaten.
  2. Meer inzicht in zoekwoorden: SEA kan ook helpen om meer inzicht te krijgen in welke zoekwoorden relevant zijn voor je doelgroep. Door te adverteren op bepaalde zoekwoorden, kun je zien welke zoekwoorden het meeste verkeer naar je website opleveren. Deze inzichten kun je vervolgens gebruiken om je SEO-strategie te optimaliseren.
  3. Betere CTR: door het inzetten van SEA kunnen de advertenties een hogere CTR (Click Through Rate) genereren, wat weer invloed kan hebben op de organische zoekresultaten. Een hogere CTR geeft namelijk een signaal aan zoekmachines dat je website relevant en waardevol is voor gebruikers, wat kan bijdragen aan het verbeteren van de SEO-score van je website.

Het is echter wel belangrijk om op te merken dat SEA op zichzelf geen directe invloed heeft op de organische zoekresultaten van je website. Het kan echter wel helpen om meer verkeer te genereren, de zichtbaarheid van je website te vergroten en meer inzicht te krijgen in relevante zoekwoorden, wat uiteindelijk kan bijdragen aan het verbeteren van je SEO-optimalisatie.

Wat gebeurd er als ik stop met investeren in SEO optimalisatie?

Als je stopt met investeren in SEO optimalisatie, dan is de kans groot dat je op termijn minder organisch verkeer naar je website krijgt en mogelijk dalen je rankings in de zoekresultaten van zoekmachines, zoals Google.

Dit komt doordat SEO een voortdurend proces is, waarbij je moet blijven werken aan het optimaliseren van je website en content. Als je stopt met SEO-optimalisatie, dan stop je met het toevoegen van nieuwe content en het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid en relevantie van je website, wat uiteindelijk kan leiden tot een afname van de kwaliteit en relevantie van je website in de ogen van zoekmachines.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat je concurrenten blijven investeren in SEO-optimalisatie, waardoor zij hogere rankings behalen en meer verkeer naar hun website trekken. Hierdoor kan je concurrentiepositie verzwakken en kan je marktaandeel dalen.

Het is daarom belangrijk om regelmatig te blijven investeren in SEO-optimalisatie om je website en rankings te blijven verbeteren en relevant te blijven voor je doelgroep en zoekmachines. Als je om wat voor reden dan ook besluit om te stoppen met SEO-optimalisatie, dan is het belangrijk om er rekening mee te houden dat dit kan leiden tot een afname van je organische verkeer en rankings.

Is SEO optimalisatie geschikt voor elk type website?

In principe is SEO-optimalisatie geschikt voor elk type website, of het nu gaat om een blog, een e-commerce website, een lokale bedrijfswebsite of een grote corporate website.

Het doel van SEO-optimalisatie is om de website beter vindbaar te maken in de zoekresultaten van zoekmachines, zoals Google, door het verbeteren van de relevantie, kwaliteit en autoriteit van de website en de content. Dit is voor vrijwel elke website belangrijk, omdat het kan helpen om meer verkeer naar de website te trekken en de zichtbaarheid en autoriteit van de website te vergroten.

Het is echter wel zo dat sommige websites meer baat hebben bij SEO-optimalisatie dan andere. Bijvoorbeeld, als je een e-commerce website hebt, dan kan SEO-optimalisatie helpen om je productpagina’s beter vindbaar te maken in de zoekresultaten van Google, waardoor je meer verkeer en sales kunt genereren.

Voor lokale bedrijfswebsites is SEO-optimalisatie belangrijk om lokaal gevonden te worden en potentiële klanten naar de fysieke locatie te trekken.

Voor blogs en informatieve websites kan SEO-optimalisatie helpen om meer verkeer naar de website te genereren en de autoriteit van de website te vergroten door kwalitatieve content te produceren en backlinks te genereren.

Kortom, SEO-optimalisatie is in principe geschikt voor elk type website, maar de mate waarin het bijdraagt aan het succes van de website hangt af van het type website en de doelstellingen die je wilt behalen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 16 november 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 6 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.