De verschillende vormen van online marketing

De verschillende vormen van online marketing

Online marketing is een belangrijk middel om meer leads, bezoekers of klanten naar jouw website of zelfs fysieke winkel te trekken. Echter bestaan er meerdere vormen van online marketing die jouw business vooruit kunnen helpen. 

Of een tak in marketing de betere vorm is, kan moeilijk beoordeeld worden. De verschillende vormen helpen iedere business op een andere manier. Soms werkt een manier beter dan de andere voor die specifieke business. 

Wil je zelf de marketing doen van jouw business? Houdt er dan wel rekening mee dat er voor iedere vorm van online marketing een hoop kennis nodig is om het goed uit te voeren en het gewenste resultaat te verkrijgen. 

verschillende marketingvormen
verschillende marketingvormen

Search Engine Optimization

Search engine optimization (SEO) is het optimaliseren van de zoekmachines. Dit doe je door verbeteringen uit te voeren aan de content en techniek van je website en door het uitvoeren van linkbuilding. Door deze optimalisaties komt jouw website hoger in de zoekresultatenpagina van de zoekmachines (bijvoorbeeld Google) te staan. Dit betekent meer zichtbaarheid voor potentiële bezoekers.

Anders dan adverteren in zoekmachines zijn de bezoekers die je krijgt via SEO ‘gratis’, ook wel organische bezoekers genoemd. Dit betekent dat je niet meer per klik hoeft te betalen om bezoekers naar je website te krijgen. 

Het kost veel tijd om alle optimalisaties uit te voeren voor het gewenste resultaat. Echter krijg je hier wel een duurzame manier van marketing voor terug. Het investeren van je tijd en energie is het dus helemaal waard. 

Email marketing

De naam zegt het misschien al een beetje. Bij e-mail marketing staat het verzamelen van e-mailadressen van (potentiële) klanten centraal. Je wilt deze mailadressen verzamelen om ze vervolgens mee te nemen naar email campagnes. Hoe meer e-mailadressen en andere data weet te verzamelen, hoe gerichter je deze email campagnes kan uitvoeren. 

Je verzamelt deze data bijvoorbeeld doordat je kortingscouponnen geeft aan degene die zich inschrijft voor de nieuwsbrief. Je kunt met deze data zien wat de gegevens van de klant zijn en wat zijn interesses binnen jouw website is. 

Let er echter wel op dat je op een juiste manier de e-mailcampagnes uitvoert. Lang niet iedereen vindt het fijn om e-mails binnen te krijgen met hierin campagnes. Het wordt al snel gezien als spam. Zorg ervoor dat je klanten geen afkeer tegen je krijgen, maar juist gemotiveerd zijn om actie te ondernemen. 

Search Engine Advertising

Naast niet-betaalde (organische) zoekresultaten, heb je ook betaalde zoekresultaten. Dit zijn advertenties boven de organische zoekresultaten. De advertenties worden boven de organische zoekresultaten getoond. 

Dit wordt SEA genoemd. Je kan namelijk zoektermen of zoekopdrachten koppelen aan advertenties. Wanneer iemand ‘damesschoenen maat 38’ invoert, kun je hier een advertentie aan koppelen. Zo wordt jouw advertentie getoond wanneer iemand deze zoekterm invoert in Google. Vaak betaal je bij SEA per klik/ per bezoeker. Het resultaat is direct zichtbaar, in tegenstelling tot SEO. 

Social media marketing

Social media marketing is een vorm van marketing die dichtbij je particuliere klanten staat. Veel mensen zitten op socials in hun vrije tijd en je kunt hier dan ook een luchtigere toon gebruiken dan zakelijke advertenties of mailing. Ook kun je gemakkelijk via social media nieuwe producten aanbieden. 

Een gedegen marketingstrategie is belangrijk. Je moet weten wat je wilt posten, op welke tijdstippen (wanneer zitten mensen op hun social media?) en vooral ook waarom (wat is je doel)? 

Het is een kanaal waar veel klanten op terugvallen wanneer er vragen zijn, maar ook wanneer er klachten zijn. Het is dan ook niet alleen een kwestie van leuke berichten plaatsen. Ook het bijhouden van de reacties die je kunt krijgen op de verschillende social media platformen is van belang. 

Social media wordt steeds groter en daarom ook de marketing hierop voor bedrijven. Het is daarom erg belangrijk voor bedrijven om mee te gaan in deze opwaartse trend. 

De beste marketing vorm

Of er een betere marketingvorm bestaat is moeilijk te zeggen. Het ligt erg veel aan je onderneming wat het beste past en werkt. Voor sommige ondernemingen is het totaal niet relevant om aan e-mailmarketing te doen, maar juist wel aan SEA. Om de beste marketingstrategie uit te voeren, moet je eerst goed je doelgroep in kaart brengen. Kijk goed welke marketingstrategie het beste aanslaat. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *