Onderscheidend vermogen

Je wilt logischerwijs dat jouw bedrijf populairder is dan de concurrent. Onderscheidend vermogen is hierbij essentieel. Wat betekent deze term en wat zijn de mogelijkheden in de praktijk? Dat lees je hier!

Wat is onderscheidend vermogen?

Onderscheidend vermogen is een term om mee aan te duiden op welke manier een bedrijf, merk, product of dienst zich van concurrentie onderscheidt. Onderscheid je op basis van prijs en kwaliteit, maar ook op service of een andere factor. Bol.com en IKEA zijn voorbeelden van bedrijven met onderscheidend vermogen.

Onderscheidend vermogen in de praktijk

Natuurlijk wil je beter vindbaar zijn dan de concurrent en hoger in Google ranken: het toepassen van onderscheidend vermogen maakt dit mogelijk. Je kiest hierbij een unieke positie ten opzichte van de concurrent, waardoor potentiële klanten sneller op jouw website klikken en hier ook overgaan tot actie.

Waar kun je onder andere aan denken? Denk hierbij aan het bieden van een betaalmiddel, het ontwerp of de indeling van een website. Ook het aantal volgers op social media, het hebben van veel positieve reviews, het hebben van een live chat of bieden van 24/7 service zijn voorbeeld van onderscheidend vermogen.

onderscheidend vermogen

De impact van onderscheidend vermogen op SEO

Onderscheidend vermogen heeft niet direct impact op de SEO van een website. Wel heeft onderscheidend vermogen een indirecte invloed op de SEO. Google meet de populariteit van een pagina aan de hand van relevante traffic op een website. Door je te onderscheiden van de concurrent ben je aantrekkelijker voor een potentiële klant. Wanneer je vervolgens een klant vast weet te houden en laat overgaat tot conversie, is dit ook gunstig voor de SEO.

Mijn advies

Het toepassen van onderscheidend vermogen biedt veel mogelijkheden voor een merk of bedrijf. Wel is de juiste toepassing van belang.

We raden aan om goed te kijken naar manieren waarop jouw bedrijf zich onderscheidt  van concurrenten. Verlies hierbij niet uit het oog dat een onderscheidend vermogen wel haalbaar moet zijn. Kijk naar de concurrentie en op welke manier het voor jouw bedrijf mogelijk is het verschil te maken.

Veelgestelde vragen

Wat is onderscheidend vermogen?

De term onderscheidend vermogen wordt gebruikt om duidelijk te maken op welke manier een bepaald merk, organisatie, dienst of product zich onderscheidt van de concurrenten. Je kunt je bijvoorbeeld onderscheiden op zaken zoals kwaliteit, prijs en service.

Wat is de impact van Onderscheidend Vermogen op SEO?

Het onderscheidend vermogen heeft indirect een zekere impact op SEO. Door je te onderscheiden van jouw concurrenten, zullen potentiële klanten sneller geneigd zijn om jouw site te bezoeken. Lukt het je om deze bezoekers te verleiden tot een aankoop, heeft dit een gunstige uitwerking op de SEO.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z