Onderscheidend vermogen

Je wilt logischerwijs dat jouw bedrijf populairder is dan de concurrent. Onderscheidend vermogen is hierbij essentieel. Wat betekent deze term en wat zijn de mogelijkheden in de praktijk? Dat lees je hier!

Wat is onderscheidend vermogen?

Onderscheidend vermogen is een term om mee aan te duiden op welke manier een bedrijf, merk, product of dienst zich van concurrentie onderscheidt. Onderscheid je op basis van prijs en kwaliteit, maar ook op service of een andere factor. Bol.com en IKEA zijn voorbeelden van bedrijven met onderscheidend vermogen.

Onderscheidend vermogen in de praktijk

Natuurlijk wil je beter vindbaar zijn dan de concurrent en hoger in Google ranken: het toepassen van onderscheidend vermogen maakt dit mogelijk. Je kiest hierbij een unieke positie ten opzichte van de concurrent, waardoor potentiële klanten sneller op jouw website klikken en hier ook overgaan tot actie.

Waar kun je onder andere aan denken? Denk hierbij aan het bieden van een betaalmiddel, het ontwerp of de indeling van een website. Ook het aantal volgers op social media, het hebben van veel positieve reviews, het hebben van een live chat of bieden van 24/7 service zijn voorbeeld van onderscheidend vermogen.

onderscheidend vermogen

De impact van onderscheidend vermogen op SEO

Onderscheidend vermogen heeft niet direct impact op de SEO van een website. Wel heeft onderscheidend vermogen een indirecte invloed op de SEO. Google meet de populariteit van een pagina aan de hand van relevante traffic op een website. Door je te onderscheiden van de concurrent ben je aantrekkelijker voor een potentiële klant. Wanneer je vervolgens een klant vast weet te houden en laat overgaat tot conversie, is dit ook gunstig voor de SEO.

Ons advies

Het toepassen van onderscheidend vermogen biedt veel mogelijkheden voor een merk of bedrijf. Wel is de juiste toepassing van belang.

We raden aan om goed te kijken naar manieren waarop jouw bedrijf zich onderscheidt  van concurrenten. Verlies hierbij niet uit het oog dat een onderscheidend vermogen wel haalbaar moet zijn. Kijk naar de concurrentie en op welke manier het voor jouw bedrijf mogelijk is het verschil te maken.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat onderscheidend vermogen inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over onderscheidend vermogen geschreven?

Het artikel over onderscheidend vermogen hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over onderscheidend vermogen hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over onderscheidend vermogen in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals onderscheidend vermogen?

Wij schrijven over begrippen als onderscheidend vermogen om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Onderscheidend vermogen is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over onderscheidend vermogen en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip onderscheidend vermogen in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van onderscheidend vermogen. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van onderscheidend vermogen op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende onderscheidend vermogen.

Het voorbeeld dat wij geven van onderscheidend vermogen geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over onderscheidend vermogen van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z