Multichannel marketing

Bij multichannel marketing gebruik je verschillende communicatiekanalen tegelijkertijd om potentiële klanten te benaderen. De verschillende promotie-acties lopen parallel en hebben een eigen ingang voor de consument. Dit kunnen heel diverse acties zijn, van advertenties online tot commercials via radio en televisie of promoters in een shopping mall.

Wat is multichannel marketing?

Bij multichannel marketing promoot je een bedrijf parallel via diverse kanalen. De boodschap via deze kanalen is niet per definitie steeds hetzelfde. De boodschap is afgestemd op het kanaal en de doelgroep die van dit kanaal gebruik maakt. De doelgroep die je benadert via social media is immers anders dan de groep die je bereikt via de radio.

Voorbeeld multichannel marketing campagne

Als je verschillende communicatiekanalen gebruikt voor je marketing campagne zul je goed moeten nadenken over de verschillende doelgroepen en het type promotie dat je hiervoor gaat toepassen.

Verschillende kanalen zijn radio, televisie, internet en social media. Ook kun je denken aan fysieke acties, bijvoorbeeld met promoters of door het sturen van flyers of folders. Zo kun je bijvoorbeeld bij aankopen in je webshop als promotie geen verzendkosten rekenen en een folder met kortingsbonnen sturen voor je fysieke winkel.

Ook kun je denken aan een commercial op de radio gericht op de werkende forens en een post van een influencer voor de studerende forens.

Multichannel Marketing _ Begrippenlijst

Nut multichannel marketing

Je kunt in het geval van multichannel marketing beter spreken van noodzaak. Je kunt namelijk veel klanten missen als je niet alle mogelijke communicatiekanalen benut om je bedrijf of product te promoten. Zeker als je een brede doelgroep wil bereiken is het gebruik van meerdere kanalen efficiënt. Is jouw (potentiële) klantenkring een doorsnede van de bevolking, dan is er voor iedere categorie een optimaal communicatiekanaal.

Maak je alleen gebruik van televisiecommercials, dan mis je een heel grote groep jongeren die je wel kunt bereiken via social media.

Mijn advies

Ons advies luidt: multichannel marketing: doen. Maak gebruik van alle mogelijkheden waarmee je jouw doelgroep kunt bereiken. Maar volg hierbij wel voor alle verschillende kanalen dezelfde strategie. Een klant moet herkenningspunten hebben die via ieder kanaal terug komen. Zo kan je klant zich bijvoorbeeld herinneren dat hij een voordeelcoupon kreeg in een folder als hij in de webshop kijkt en daar het voordeel heeft van een gratis verzending.

Veelgestelde vragen

Wat is een multichannel marketing?

Via diverse kanalen promoot je een bedrijf. Dat heet multichannel marketing. Elke boodschap is afgestemd op het kanaal en zijn niet altijd hetzelfde. De doelgroep is hierbij ook belangrijk. De doelgroepen kunnen verschillen. Een doelgroep via radio is anders als de doelgroep via social media. Elke doelgroep benader je anders.

Wat is de impact van Multichannel Marketing op SEO?

Multichannel Marketing is noodzaak als je een website hebt. Ga je de website niet promoten dan zul je klanten missen op je website. De klanten zullen je website namelijk niet kunnen vinden. Het is belangrijk dat je de website via diverse kanalen promoot. Bijvoorbeeld door tv, internet of social media.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z