Het verschil tussen SEO en SEA (en waarom beide belangrijk zijn)

In de online wereld (en steden) kom je heel wat termen tegen die van belang zijn voor het verbeteren van je vindbaarheid. Twee belangrijke termen die je veel tegenkomt zijn SEO en SEA. Er zijn verschillen en overeenkomsten (één hiervan is dat je bij beide hoog in Google komt). In dit artikel bespreken we het.

Niet onbelangrijk, de benaming in het Nederlands. SEO staat voor zoekmachine optimalisatie en SEA staat voor zoekmachine adverteren. De combinatie (SEO en SEA) wordt aangeduid als SEM; zoekmachine marketing.

In het kort, met SEO optimaliseer je websites waardoor de organische posities verbeteren. Met SEA optimaliseer je campagnes waarmee je direct (met een advertentie) hoog in Google staat. In dit artikel neem ik je mee in de voordelen, nadelen en mogelijkheden van zowel SEO als SEA. Geschreven door een SEO-specialist. 🙂

Inhoudsopgave toon

Wat is SEO en SEA?

SEO en SEA zijn twee belangrijke termen in de wereld van online marketing. Ze zorgen beide voor verbeteringen aan je presentatie binnen Google, Bing en Yahoo en bieden de mogelijkheid om te groeien. Toch zijn SEO (zoekmachine optimalisatie) en SEA (adverteren in Google) voor andere zaken van belang. Hier vind je een definitie en een uitleg van beide termen plus de belangrijkste pijlers hiervan.

Samenwerken met een specialist op het gebied van SEO en SEA?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Specialist voor SEO en SEA

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

In het kort is het verschil tussen SEO en SEA dat SEA voor de korte termijn is en SEO voor de lange termijn. Met SEA koop je advertenties in binnen Google, met SEO optimaliseer je je website om deze organische hogerop in Google te krijgen. Het verschil tussen SEO en SEA in Google is als volgt:

Verschil SEO en SEA

SEO en SEA in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel over SEO en SEA? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

SEO en SEA (video).

Op welke manier zijn SEO en SEA complementair aan elkaar

SEO en SEA hebben hun eigen verschillen, maar complimenteren elkaar mooi in een holistische marketingstrategie, bijvoorbeeld wanneer je samenwerkt met een bureau. Er zijn een aantal manieren waarop SEO en SEA elkaar duidelijk versterken:

  1. Met SEA kunnen zoekwoorden op het gebied van conversie, CTR en CPC worden getest. Test het water met SEA, leg de posities vast met goede SEO. Het zou zonde zijn als je maandenlang aan de SEO-positie werkt en het zoekwoord geen conversies oplevert.
  2. Verhoog de CTR van de SEO-positie met een ondersteunende advertentie. Met een SEA-advertentie kun je de CTR verhogen van de SEO-snippet.
  3. Verhoog de kwaliteitsscore van je campagnes met SEO. Dit verlaagt de CPC en verbetert de uiteindelijke ervaring van de bezoeker (inclusief conversie).
  4. Vang zoekers in Google af met een advertentie die voorheen via een SEO-snippet naar de website kwamen.
  5. Ondersteun de volledige klantreis, van het begin van de funnel tot high intent zoekwoorden, met een op CTR gerichte SEA- en SEO-campagne.

De data van SEA inzetten voor een SEO-campagne

Voor een SEO-campagne zet ik graag de data van SEA in. Bijvoorbeeld de conversie gegevens waarmee je een goed idee krijgt van wat interessante zoektermen zijn voor een campagne.

Gebruik van SEA resultatenUitleg
Zoekwoord OnderzoekGebruik de gegevens van je SEA-campagne om te zien welke zoekwoorden het meeste verkeer naar je site hebben geleid. Deze zoekwoorden kunnen dan worden gebruikt om je SEO-strategie te verbeteren.
Advertentietekst optimalisatieKijk naar welke advertenties de hoogste click-through rates (CTR) hebben in je SEA-campagne. Dit kan je inzicht geven in welke titels en meta-beschrijvingen je zou moeten gebruiken voor je SEO.
Landingspagina optimalisatieAnalyseer de prestaties van de landingspagina’s in je SEA-campagne. De pagina’s met de hoogste conversieratio’s geven je inzicht in welke soort content goed presteert en kunnen je helpen bij het ontwikkelen van SEO-vriendelijke content.
Geografische informatieAls je merkt dat bepaalde regio’s beter presteren in je SEA-campagne, overweeg dan om je SEO-inspanningen te richten op deze gebieden.
Apparaat optimalisatieAls je merkt dat bepaalde apparaten (zoals mobiel of desktop) beter presteren in je SEA-campagne, overweeg dan om je SEO-strategie hierop aan te passen.
SEA data inzetten voor SEO-campagnes.

Verder lezen over SEO en SEA?

Onderstaande artikelen zijn mogelijk interessant voor je.

Organisch hoger in Google met SEO

SEO staat voor Search Engine Optimization: het gaat hier om het optimaliseren van een website om zo hoog mogelijk in de zoekresultaten van Google te staan. Dit kanaal maakt het mogelijk om jouw website beter vindbaar te maken voor je doelgroep. Er zijn veel manieren waarop je SEO toepast, de drie grootste componenten komen hieronder aan bod.

SEO en SEA | SEO-verkeer

De voordelen van SEO

Alle voordelen van SEO in kaart gebracht met daarbij de reden en voor wie dit voornamelijk een voordeel is. De voordelen van SEO zitten voornamelijk in de hoek van het verkrijgen van duurzaam succes voor een organisatie en het garanderen van de continuïteit hiervan.

VoordeelRedenVoor wie is dit een voordeel?
Verhoogd verkeerDoor de hoogste posities op de zoekmachine resultatenpagina’s te behalen, ontvangt jouw website een aanzienlijk deel van de indrukken en klikken, wat leidt tot meer verkeer.Alle soorten bedrijven, maar vooral kleinere bedrijven en startups die op zoek zijn naar duurzame groei.
Kosten efficiëntieSEO is een van de meest kosteneffectieve marketingstrategieën omdat het zich richt op gebruikers die actief op zoek zijn naar jouw producten en diensten online.Bedrijven met beperkte marketingbudgetten, zoals kleinere bedrijven en startups.
Verhoogde site bruikbaarheidOm je website gemakkelijker te navigeren voor de zoekmachines, helpt SEO ook om jouw website gemakkelijker te navigeren voor gebruikers.Bedrijven met complexe websites, zoals e-commerce sites of sites met een groot aantal producten of diensten.
MerkbewustzijnDoor hogere posities op de SERPs te bereiken, krijgt jouw website meer exposure, wat leidt tot meer bewustzijn van jouw merk bij gebruikers.Alle bedrijven, maar vooral startups en bedrijven die hun merkbekendheid willen vergroten.
ConcurrentievoordeelMet SEO kan je je onderscheiden van je concurrenten in de zoekresultaten en meer verkeer naar je site trekken.Alle bedrijven, maar vooral bedrijven in zeer concurrerende markten.
De voordelen van SEO met de reden en voor wie dit een voordeel is.

Component #1: technische SEO

Zo kun je de technische kant van de website verbeteren om aantrekkelijker te zijn voor Google, maar ook voor de bezoekers. Hiermee bedoel ik onder andere de volgende onderdelen:

  1. De (visuele) weergave van de website in de zoekresultaten: is dit geoptimaliseerd voor zowel Google als de bezoeker? Of laat dit te wensen over?
  2. De on-page SEO: dit optimaliseer ik op landingspagina-niveau. Per pagina worden de opportuniteiten geanalyseerd en geïmplementeerd.
  3. Hoe kan Google de website lezen? Is dit hetzelfde als de bezoeker of wordt het leven van Googlebot significant moeilijker gemaakt? Denk hierbij aan status codes van pagina’s, XML- of HTML-sitemaps, interne links en het optimaliseren van de Robots.txt.
  4. Is er sprake van interne concurrentie? Of presteren de landingspagina’s van de website optimaal naast elkaar (in harmonie zou je kunnen zeggen).
  5. Is de website beveiligd voor aanvallen van buitenaf?
  6. Is de website snel op ieder platform? Niet alleen met een internetkabel op je Mac, maar ook op een iPhone 5 in de trein.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Kortom, de technische optimalisaties spelen een enorme rol in zowel de organische vindbaarheid (SEO) als de gebruiksvriendelijkheid van de website.

Component #2: SEO-content (schrijf voor de bezoeker, optimaliseer voor Google)

Content dient van hoge kwaliteit te zijn. Tevens moet de content nauw aansluiten op de behoefte van de bezoeker. Door middel van content begrijpt de bezoeker én Google waar een website overgaat. Hoe beter je content, hoe langer een bezoeker blijft hangen. 

Hoe zorg je ervoor dat je op een consistente basis relevante, kwalitatieve content schrijft voor de bezoeker? De eerste stappen: doe een goed zoekwoordonderzoek, analyseer de intentie van de zoeker en schrijf regelmatig.

Het laatste doe je niet alleen om consequent artikelen voor Google te publiceren, wanneer je iets regelmatig doet merk je ook dat je er beter in wordt. De content wordt leesbaarder, relevanter en levert uiteindelijk dus meer waarde.

SEO en SEA | Zoekwoorden aanvullen

Component #3: linkbuilding

SEO-waarde doorgeven via backlinks wordt ook wel linkbuilding genoemd. Het proces, dat linkbuilding heet, beschrijft het structureel en actief verkrijgen van (DoFollow) hyperlinks van andere websites.

Een goede linkbuilding-campagne verbetert je posities in Google, een slechte linkbuilding-campagne verslechtert deze.

Backlinks zijn een van de belangrijkste ranking factoren van Google. Hoe hoger de kwaliteit van links die naar een website verwijzen, hoe meer Google deze website waardeert. De waarde van een link wordt bepaald door verschillende factoren:

  1. Relevantie van het onderwerp (hoe relevant is de website waarvan je een link krijgt)
  2. De autoriteit van een pagina of website
  3. De aanwezigheid van ‘’DoFollow” of “DoFollow” attribuut in de hyperlink
  4. Locatie van de link: hoe lager de link op de pagina staat, des te minder waarde de link heeft.
  5. Het aantal links dat op de pagina staat: liever een link van een pagina waar geen andere links op staan, dan een link van een pagina waar 10 andere links op staan.
SEO en SEA | Google Search Console

De links daadwerkelijk verkrijgen: huur een SEO-specialist in

Hoe verkrijg je deze links? Daar zijn een aantal methoden voor. Word expert in jouw vakgebied. Schrijf regelmatig blogs aangaande onderwerpen binnen je branche. Op deze manier profileer je jezelf als bron van informatie in het werkveld. Zodra de website groeit in verkeer, kan het voorkomen dat andere websites jouw website als bron gebruiken (inclusief een link).

Op deze manier verkrijg je op natuurlijke wijze backlinks. Wanneer dit proces zich vordert, merkt Google dit op. Dit verhoogt uiteindelijk de autoriteit van een website.

Wat ik merk bij klanten waar ik enkel adviseer in het linkbuilding-gedeelte: het is lastig. In de praktijk werken “organische” linkbuilding-methoden niet of nauwelijks bij commerciële bedrijven. Dit is niet alleen een geval van “Wij van WC eend”, maar linkbuilding uitbesteden aan een SEO-specialist als ik is in deze gevallen de enige oplossing om structureel aan organische bezoekers te winnen.

Samenwerken met een specialist op het gebied van SEO en SEA?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Specialist voor SEO en SEA

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

SEA: zoekmachine adverteren voor direct resultaat

SEA staat voor zoekmachine adverteren: het gaat hier om het adverteren in zoekmachines als Google. Zoek je in Google naar een onderwerp? Dan krijg je als eerst advertenties te zien. Dit zijn betaalde advertenties (ook wel bekend als SEA-advertenties).

SEA kan bijvoorbeeld bij uitstek worden ingezet door startende bedrijven die hun naamsbekendheid willen vergroten. Het adverteren zorgt ervoor dat de dat er direct klikken naar de website komen. Het effect van SEA hangt af van het beschikbare budget van een bedrijf en het volume van de zoekwoorden. Hoe hoger je ingestelde budget, hoe meer klikken je krijgt.

Hoe werkt SEA?

De toners van de advertenties hebben dit stukje vastgoed op de zoekresultaten ingekocht om bezoekers te ontvangen die op zoek zijn naar bepaalde producten en diensten. De aanbieders van deze producten en diensten betalen een bepaald bedrag per klik hiervoor (CPC).

Voor zoekwoorden met veel concurrentie betaal je meer dan voor zoekwoorden met minder concurrentie. Google Ads (het programma waarmee je de advertenties beheert van SEA) gebruikt een bepaalde marktwerking hierbij. De zoekwoorden waar meer concurrenten op willen adverteren zijn hierdoor vaak duurder.

Let op: wanneer een zoekwoord op het gebied van SEO veel concurrentie heeft, hoeft dit nog niet te betekenen dat dit zoekwoord ook een hoge CPC heeft met SEA. Een zoekwoord met veel

SEO en SEA | Google Ads

De voordelen van SEA

Het voordeel van SEA is dat je website snel hoog in Google te zien is. Je bent meer zichtbaar en de kans is groot dat er op jouw website geklikt wordt. Het nadeel van SEA is dat de inkomsten direct opdrogen zodra je stopt met investeren.

Daarnaast is de voorspelbaarheid een groot voordeel van SEA ten opzichte van SEO. Voorafgaand aan een traject kan een SEA-specialist exact voorspellen wat de kosten per conversie worden. Hiermee kan de klant berekenen of de investering (op lange termijn) rendabel is.

Een derde, en deze ligt in de lijn van het vorige voordeel, is de meetbaarheid van SEA. Voor SEA zijn er iets meer mogelijkheden omtrent het correct doormeten van de bezoekers en hun acties op de website dan voor SEO. Een reden hiervoor is dat het toevoegen van UTM-trackers aan de ontvangende URLs eenvoudiger bij een SEA-campagne is, dan bij een SEO-campagne.

De voordelen van SEA in een tabel

VoordeelRedenWie profiteert hiervan?
Direct verkeerMet SEA kun je meteen op de eerste pagina van de zoekresultaten verschijnen. Je hoeft niet te wachten op de resultaten van langdurige SEO-campagnes.Bedrijven die snel resultaten willen zien, zoals startups die een nieuwe markt betreden of bedrijven die een nieuw product lanceren.
Gerichte reclameMet SEA kun je jouw advertenties richten op specifieke zoekwoorden, geografische locaties, taal, tijd en datum, enz. Dit betekent dat jouw advertenties alleen worden weergegeven aan mensen die waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt.Alle bedrijven, maar vooral bedrijven in niche markten of bedrijven die zich richten op specifieke demografische gegevens.
Meetbare resultatenIn tegenstelling tot sommige traditionele reclamemethoden, kunt je met SEA precies zien hoeveel mensen jouw advertentie hebben gezien, erop hebben geklikt en een actie hebben ondernomen op jouw website.Bedrijven die data-driven zijn en waarde hechten aan het meten van ROI.
Flexibiliteit en controleMet SEA kunt je op elk moment wijzigingen aanbrengen in jouw campagnes, zoals het aanpassen van jouw biedingen, het wijzigen van jouw advertentietekst, of het stoppen of starten van campagnes.Alle bedrijven, maar vooral bedrijven die snel willen reageren op veranderingen in de markt.
MerkbewustzijnNet als bij SEO, verhoogt SEA het bewustzijn van jouw merk, omdat jouw advertenties verschijnen bovenaan de zoekresultaten.Alle bedrijven, maar vooral startups en bedrijven die hun merkbekendheid willen vergroten.
De voordelen van SEA.

De kostenmodellen van SEA

Er zijn verschillende kostenmodellen betreffende SEA. Dit zijn CPC, CPM en CPA.

Cost Per Click (CPC) houdt in dat je betaalt voor iedere keer dat een zoeker op jouw zoekresultaat klikt. De kosten worden hoger hoe meer verkeer een website genereert.

Bij Cost Per Mille (CPM) betaal je een vaste prijs per 1.000 vertoningen. Een vertoning vindt plaats wanneer Google jouw zoekresultaat laat zien op de zoekresultatenpagina.

Cost Per Action (CPA) noem je ook wel kosten per conversie. De bezoeker komt via de advertentie op een website. Je betaalt per actie die een bezoeker onderneemt op de website. Voorbeelden zijn aanmelden voor een nieuwsbrief, een offerte aanvragen of een product aanschaffen. 

SEO en SEA | Traffic in Google Analytics

De kwaliteit van de landingspagina bij zowel SEO als SEA

De kwaliteit van de landingspagina weegt even zwaar mee als bij SEO. Relevantie en kwaliteit zijn sleutelwoorden voor het creëren van een presterende landingspagina. Google hecht waarde aan het tonen van de best passende zoekresultaten aan de zoeker. Speel hierop in door op de hoogte te zijn van de ranking factoren van Google.

Bij SEA weegt dit mee in de quality score, bij SEO weegt dit mee in de positie in Google (direct en indirect).

Het is bij SEO van belang om extra te letten op de kwaliteit van landingspagina’s. Het vergt een continue investering qua tijd en geld. Des te meer reden om nóg meer uit de online advertenties te halen.

De verschillen tussen SEO en SEA

Het belangrijkste verschil tussen SEO en SEA is dat SEO draait om optimalisatie van de website en SEA om het plaatsen van advertenties. Je kunt SEO zien als een lange termijn strategie, terwijl SEA vaak maar tijdelijk successen biedt.

Een ander verschil tussen beide termen is dat het resultaat van SEO lastiger meetbaar is. Hoewel het aantrekkelijk lijkt om volop te investeren in SEA, is het wellicht belangrijker om aandacht te besteden aan SEO. Een hogere positie in onbetaalde zoekresultaten is vaak blijvend: dit is bij SEA niet het geval.

Kort nog even de verschillende tussen SEO en SEA op een rijtje:

  • SEO is van de lange adem, met SEA sta je direct bovenaan in Google.
  • SEO verhoogt de kwaliteit van je website, SEA niet.
  • Voor SEO betaal je je marketingbureau, met SEA betaal je Google.
  • Met SEO blijven de resultaten na je inspanningen, met SEA verdwijnen de advertenties wanneer je stopt met betalen.
  • SEO verhoogt de waarde van je bedrijf op een directe en intrinsieke wijze, SEA verhoogt de omzet van je bedrijf (vooral op korte termijn).

Samenwerken met een specialist op het gebied van SEO en SEA?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Specialist voor SEO en SEA

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

Hoe zet je SEO en SEA gezamenlijk in?

SEO en SEA kunnen, wanneer ze correct worden ingezet, elkaar complimenteren. Er zijn manieren om dit effect te versterken, namelijk:

  1. Zet zowel SEO als SEA aan om de CTR naar je organische posities te verhogen. Wanneer een zoeker in Google al je advertentie heeft gezien, is de kans ook groter dat dezelfde zoeker op je organische zoekresultaat klikt. Dit verhoogt de CTR van je SEO-resultaat, wat ook weer een indirecte impact heeft op je organische vindbaarheid.
  2. Ondersteun de eerste periode van je SEO-traject door een SEA-campagne te lanceren. SEO heeft tijd nodig voordat de volledige werking merkbaar is. Met SEA is het mogelijk om deze periode op te vangen door campagnes op een gewenst niveau te lanceren.
  3. Gebruik de gegevens van een SEA-campagnes als input voor de SEO. De gegevens van de SEA-campagne, zoals het meten van conversies, kun je als input gebruiken voor de bepaling van de zoekwoorden voor de SEO-optimalisaties. SEA is, zoals hierboven besproken, makkelijker meetbaar te maken dan SEO. Gebruik dit in je voordeel.
  4. Lanceer een SEA-campagne om te meten hoe rendabel een zoekwoord is. Het zou zonde zijn als je maanden (of zelfs jaren) bezig bent met het optimaliseren voor SEO en dat de zoekwoorden waarvoor je op #1 staat niets opleveren.

SEO vs. SEA: wat zet je wanneer in?

Bij het bepalen of je SEO of SEA moet inzetten, is het belangrijk om de specifieke omstandigheden en doelstellingen van je marketingcampagne te overwegen. Elk heeft zijn unieke voordelen afhankelijk van de situatie.

Wanneer SEO interessanter is:

  1. Langetermijngroei: SEO is ideaal voor het opbouwen van een duurzame online aanwezigheid. Als je doel is om geleidelijk merkbekendheid en autoriteit op te bouwen, is SEO de weg te gaan.
  2. Beperkt budget: SEO vereist in het begin werk, maar de langetermijnkosten zijn vaak lager dan die van SEA. Als je budget beperkt is, biedt SEO een kosteneffectieve manier om organisch verkeer te genereren.
  3. Opbouwen van vertrouwen en geloofwaardigheid: Consumenten hebben vaak meer vertrouwen in organische zoekresultaten. Als je focus ligt op het opbouwen van vertrouwen bij je doelgroep, is SEO de betere keuze.
  4. Competitieve niche: In zeer concurrerende markten kunnen de kosten per klik (CPC) in SEA erg hoog zijn. SEO kan in deze gevallen een meer haalbare optie zijn om zichtbaarheid te verkrijgen.

Wanneer SEA interessanter is:

  1. Snelle resultaten: Als je snel verkeer nodig hebt, bijvoorbeeld voor een kortlopende promotie of een evenement, is SEA effectiever. Het genereert onmiddellijk verkeer en zichtbaarheid.
  2. Gerichte campagnes: SEA biedt de mogelijkheid tot uiterst specifieke targeting, zoals locatie, taal, en apparaat. Dit is ideaal voor gerichte marketingcampagnes.
  3. Testen van de markt: Wanneer je nieuwe producten of diensten lanceert en snel feedback of marktgegevens nodig hebt, kan SEA waardevolle inzichten bieden.
  4. Controle en flexibiliteit: Met SEA heb je meer controle over je budget, biedstrategieën en advertentieplanning, wat ideaal is voor bedrijven die nauwkeurig hun uitgaven willen beheren.

Terwijl SEO zich richt op het opbouwen van een langdurige online aanwezigheid en autoriteit, is SEA meer gericht op directe resultaten en specifieke targeting. De keuze tussen beide hangt af van je specifieke bedrijfsdoelen, budget, en de urgentie van de marketingbehoeften.

De tools voor SEO en SEA

De tools die je gebruikt om SEO en SEA uit te kunnen voeren, verschillen op een aantal universele tools van elkaar. Voor het verkrijgen van goede data en goede zoektermen gebruik je in beide gevallen Google Analytics en Google Search Console. Ook de SEO-tools zoals Moz of Ahrefs zijn voor zowel SEO als SEA handig.

De tools voor SEO en SEA

Ik raad aan om SEO als basis te nemen voor je marketingplan en dit waar nodig (bijvoorbeeld de start van een nieuw product of dienst) met SEA aan te vullen. Wil je duurzaam aan de slag gaan met het verbeteren van de kwaliteit van je website? Dan is SEO de oplossing.

SEO en SEA zijn beide belangrijk om in te zetten om zo je website beter vindbaar te maken en meer bezoekers op je website te krijgen. Gebruik jij advertenties of kies je voor de algehele optimalisatie van je website?

Het is gebruikelijk om ook bij SEO-trajecten Google Ads in te zetten. Dit wordt gedaan om het water te testen en de mate van relevantie te bepalen van bepaalde zoekopdrachten. Er zijn zoekopdrachten waarbij je nog niet zeker weet dat ze converteren én waarbij tegelijkertijd zeker is dat er een hoge mate van concurrentie op zit. Kortom, dat is tijd en energie investeren in een onzekerheid.

Met Google Ads sta je meteen bovenaan de SERP, mits je genoeg betaalt natuurlijk. Het voordeel hiervan is dat dit de onzekerheid van de investering wegneemt. Je weet immers na een aantal dagen al hoe het gaat.

Door Google Ads te combineren met een SEO-traject kun je vooraf al bepalen wat de opbrengst is van bepaalde zoektermen (en de verschillende nuances hierin). Ook zie je aan de hand van de CPC wat de concurrentie in de SERP is. Dit is iets anders dan SEO, maar ik gebruik dit toch als input waar mogelijk.

Met Google Ads test je het water. Met SEO duik je op de gewenste plek erin en leg je je positie voor de lange termijn vast. Is je positie rendabel genoeg? Zorg er dan voor dat je zowel in de advertenties als organisch aanwezig bent.

Mijn stappen voor een SEO-campagne of SEA-campagne opstarten

Zowel een SEO- als SEA-campagne dient te worden opgestart. Onderstaand heb ik de eerste stappen in het opstarten van een SEO of SEA-campagne opgesteld (zoals ik dit vanuit mijn ervaring zou doen).

SEA-campagne opzetten

SEA richt zich op het plaatsen van betaalde advertenties die verschijnen op zoekmachine resultatenpagina’s (SERPs) om direct verkeer naar je website te leiden. Google Ads is een van de meest populaire platforms voor SEA.

  1. Doelen stellen: Bepaal wat je wilt bereiken met je SEA-campagne, zoals het verhogen van websiteverkeer, genereren van leads, verhogen van verkoop, etc.
  2. Onderzoek naar trefwoorden: Gebruik tools zoals Google Keyword Planner om relevante trefwoorden te vinden die je doelgroep gebruikt. Focus op trefwoorden met een hoge zoekvraag en relevante intentie.
  3. Account structuur: Maak een account aan op een advertentieplatform zoals Google Ads. Structuur je account met campagnes en advertentiegroepen om je advertenties te organiseren rond thema’s of producten.
  4. Advertenties creëren: Ontwerp aantrekkelijke advertenties met een duidelijke call-to-action (CTA). Zorg ervoor dat je advertenties relevant zijn voor de trefwoorden en de landingpagina waar ze naar verwijzen.
  5. Bepaal je budget: Stel een dagelijks of maandelijks budget in voor je campagne. SEA-platforms zoals Google Ads werken op een pay-per-click (PPC) basis, waarbij je betaalt voor elke klik op je advertentie.
  6. Landingpagina’s optimaliseren: Zorg ervoor dat de landingpagina’s waar je advertenties naar linken geoptimaliseerd zijn voor conversie. Dit omvat duidelijke en relevante informatie, snelle laadtijden, en een gemakkelijke navigatie.
  7. Campagne lanceren: Na het instellen van je campagne en budget, lanceer je de campagne.
  8. Monitoren en optimaliseren: Monitor de prestaties van je campagne regelmatig. Pas trefwoorden, advertentieteksten, en budgetten aan om de ROI te verbeteren.

SEO-campagne opzetten

SEO focust op het verbeteren van de organische (niet-betaalde) zichtbaarheid van je website in zoekmachines. Het is een langetermijnstrategie.

  1. Doelen stellen: Bepaal wat je wilt bereiken met je SEO-inspanningen, zoals het verbeteren van de zichtbaarheid in zoekmachines, het verhogen van organisch verkeer, of het verbeteren van de ranking voor specifieke trefwoorden.
  2. Website analyse: Voer een technische SEO-audit uit van je website om problemen te identificeren die de zoekmachine ranking kunnen beïnvloeden, zoals trage laadtijden, mobiele onvriendelijkheid, en gebroken links.
  3. Trefwoordonderzoek: Identificeer relevante trefwoorden waarvoor je wilt ranken. Gebruik trefwoordonderzoektools om inzicht te krijgen in zoekvolumes, competitie, en relevantie.
  4. Content strategie: Ontwikkel een contentstrategie die zich richt op het creëren en optimaliseren van content voor je doel-trefwoorden. Dit omvat blogposts, landingspagina’s, en andere vormen van content die waarde bieden aan je doelgroep.
  5. On-page SEO: Optimaliseer on-page elementen zoals titeltags, meta-descriptions, headers, en afbeeldingsalt-teksten om zoekmachines en gebruikers te helpen begrijpen waar je pagina’s over gaan.
  6. Technische SEO: Verbeter technische aspecten van je website, zoals site snelheid, mobiele vriendelijkheid, en de structuur van de website, om de gebruikerservaring en indexeerbaarheid te verbeteren.
  7. Linkbuilding: Bouw een profiel van hoogwaardige backlinks op door relaties op te bouwen met andere websites, content van hoge kwaliteit te creëren die natuurlijk links aantrekt, en je website aan te melden bij relevante directories.
  8. Monitoren en aanpassen: Gebruik tools zoals Google Analytics en Google Search Console om de prestaties van je SEO-inspanningen te monitoren. Pas je strategie aan op basis van deze inzichten om je ranking en zichtbaarheid te verbeteren.

Beide campagnetypes vereisen voortdurende monitoring, aanpassing, en optimalisatie om succesvol te zijn. Terwijl SEA snelle resultaten kan opleveren, biedt SEO duurzame groei op lange termijn. Idealiter zouden beide strategieën hand in hand moeten gaan voor de beste online zichtbaarheid.

Veelgestelde vragen

Ik krijg dagelijks vragen binnen omtrent het samenwerken met een SEO-specialist en de voordelen/nadelen van deze mogelijke samenwerking. Ik heb de gestelde vragen en gegeven antwoorden hieronder uitgeschreven vanuit mijn eigen ervaring op dit gebied.

Wat is de betekenis van SEO en SEA?

SEO staat voor: Search Engine Optimization, ofwel: zoekmachine optimalisatie. Dit is een verzamelnaam voor alle activiteiten in de zoekmachinemarketing die ervoor zorgen dat jouw website hoog scoort in de organische zoekresultaten van een zoekmachine.

SEA staat voor: Search Engine Advertising, ofwel: adverteren in zoekmachines. Dit is een verzamelnaam voor alle advertentiemogelijkheden in de zoekmachines. In Nederland zijn Google Ads en Bings Ads de twee grootste spelers op gebied van zoekmachine adverteren. Er zijn veel verschillende manieren waarop je kunt adverteren voor jouw bedrijf of website.

Wat is SEO en SEA?

SEO staat voor: Search Engine Optimization, ofwel: zoekmachine optimalisatie. Dit is de vorm van optimalisatie die speciaal voor de zoekmachine wordt gedaan. SEO gaat alleen over de organische resultaten in Google. Dit zijn de resultaten die je onder de ‘adv’ ziet. Je hoeft hier niet voor te betalen. Het worden dus ook wel de gratis zoekresultaten in Google genoemd.

De focus bij SEO ligt op het juist optimaliseren van de website en de verschillende pagina’s. Het doel is om antwoord te vinden op het zoekwoord of de zoekvraag. Google houdt een bepaald algoritme aan. Dit algoritme is afgestemd op een heleboel factoren. Dit zijn: techniek (snelheid), content (relevant voor de bezoeker) en populariteit (links die naar je website verwijzen). Deze factoren samen bepalen dus jouw positie in Google.

SEA staat voor: Search Engine Advertising, ofwel: adverteren in zoekmachines. Dit is een breed begrip voor alle advertentiemogelijkheden in zoekmachines. Een grote speler op het gebied van SEA is Google Ads. SEA kenmerkt zich als de advertenties die je bovenaan in Google ziet staan. Deze herken je aan: ‘Adv’. Het voordeel aan SEA is dat je, tegen betaling, direct bovenaan in Google komt te staan. Je ziet dus ook vrijwel meteen resultaat. Je betaalt voor elke klik op jouw advertentie aan Google.

Naast de zoekresultaten die je krijgt in Google kan SEA op nog meer manieren voorkomen. Bijvoorbeeld de banners die je weleens ziet op websites. Je kunt dan gericht een website opgeven waar jij wil dat jouw banner getoond wordt. Een andere manier is een shopping campagne. Deze wordt getoond op het moment dat je op zoek bent naar producten. In zo’n geval kan jouw product getoond worden. Tot slot valt een remarketing campagne ook onder SEA. Dit houdt in dat je een banner van jouw website laat zien aan mensen die al eens op jouw website of webshop zijn geweest. Wanneer je bijvoorbeeld zoekt naar skisokken, zie je dit type skisokken ineens overal voorbij komen in de vorm van een advertentie.

Wat zijn de grootste verschillen tussen SEO en SEA?

Het verschil tussen SEO en SEA is groot. Om te beginnen: waar staan de afkortingen eigenlijk voor? SEO staat voor: Search Engine Optimization, ofwel: zoekmachine optimalisatie. Dit is in principe gratis. SEA staat voor: Search Engine Advertising, ofwel: adverteren in zoekmachines. Dit kost geld. Naast de vele verschillen, hebben deze twee termen wel iets gemeen: ze hebben beide te maken met online marketing. Daarnaast zorgen beide technieken voor een hoge plaats in de zoekresultaten van Google, of een andere zoekmachine.

Aan de vertalingen van deze twee termen te zien, heeft SEO kort gezegd betrekking op de organische, onbetaalde zoekresultaten. SEA daarentegen heeft betrekking op betaalde zoekresultaten. De advertenties.

Andere verschillen tussen SEO en SEA zijn:

  • SEO is een lange termijn strategie wat betreft het doorvoeren voor jouw website. SEO is een continu proces. De resultaten van jouw werk wat betreft SEO zie je ook pas na weken of zelfs maanden. Dit in tegenstelling tot SEA: je betaalt voor de advertentie en deze advertentie is direct zichtbaar.
  • Bij SEO is er minder informatie inzichtelijk. Je weet bijvoorbeeld niet welke zoektermen jouw bezoekers gebruiken om vervolgens op jouw website terecht te komen. Bij SEA in zoekmachines zijn deze gegevens wel beschikbaar. Advertentiekosten voor SEA betaal je overigens aan Google. Je betaalt dus eerst aan Google en ontvangt dan pas meer informatie van hen.
  • Het resultaat van SEO is lastiger meetbaar dan bij SEA. Het is moeilijk om te concluderen wat SEO precies heeft betekend voor de gemiddelde positie in Google, aan de hand van hoeveel uur je aan SEO besteed hebt. Bij SEA zie je direct hoeveel een campagne gekost heeft en hoeveel klikken en conversies een campagne heeft opgeleverd.
  • Een groot zichtbaar verschil: betaalde zoekresultaten (SEA) bevinden zich grotendeels bovenaan de pagina. De onbetaalde resultaten (SEO) zijn niet eens altijd zichtbaar zonder eerst naar beneden te scrollen.

Met welke doelstellingen is het interessant om zowel met SEO als SEA aan de slag te gaan?

SEO en SEA vullen elkaar perfect aan. Van SEA kun je leren waar mensen naar op zoek zijn. Die informatie kun je weer gebruiken voor jouw SEO-optimalisatie. Dit voorkomt dat je met SEO heel veel tijd kwijt bent aan zoekwoorden, die eigenlijk niks opleveren. Adverteren zoals bij SEA kost geld. Wanneer je als bedrijf SEO en SEA wilt combineren, is het dus belangrijk dat je hier budget voor hebt. De implementatie van SEO kost weer juist geen geld, maar heel veel tijd. Hier moet je als bedrijf dus ook over beschikken.

Bedrijven die op zowel op korte als lange termijn resultaat willen boeken, zijn dus geschikt om met zowel SEO als SEA aan de slag te gaan. Je begint bijvoorbeeld met SEA, waardoor jouw website gelijk bovenaan staat. Vervolgens investeer je in SEO, zodat je op de lange termijn ook bezoekers genereert. Deze bezoekers klikken op de gewone, gratis zoekresultaten.

Met welke doelstellingen is het interessant om met SEO aan de slag te gaan?

Voor bedrijven die weinig budget hebben, maar wel als doelstelling hebben om hoog in Google te komen, is de inzet van SEO ideaal. SEO verhoogt de waarde van je bedrijf en brengt passief klanten binnen met dank aan de positie in Google. SEO is in principe gratis, in tegenstelling tot SEA. Voor bedrijven die veel tijd, maar weinig budget hebben en niet de drang hebben om op korte termijn resultaten te boeken werkt SEO gegarandeerd.

SEO zorgt voor een duurzame marketingstrategie. Het gaat hier namelijk om het structureel optimaliseren van verschillende pagina’s. Om deze reden zie je pas op de lange termijn het effect ervan. Geduld is een schone zaak.

Met welke doelstellingen is het interessant om met SEA aan de slag te gaan?

Voor bedrijven die beschikken over budget en snel resultaat willen zien, is de inzet van SEA zeer effectief. Je betaalt een bepaald bedrag aan Google en je staat vrijwel direct bovenaan Google. Aan de hand van SEA kun je ook focussen op jouw gewenste doelgroep. Je kunt namelijk instellen welke soort bezoekers jouw advertenties te zien krijgen. Dit resulteert zich uiteindelijk in meer omzet.

Bij de inzet van SEA kun je ook precies voorspellen hoeveel je met een bepaald budget bereikt. Dit zorgt voor meer controle over de cijfers.

Hoe kunnen SEO en SEA elkaar versterken?

Je kunt kiezen voor SEO of SEA, maar je kunt ook kiezen voor de combinatie van deze twee. Sterker nog: de combinatie van SEO en SEA versterken elkaar juist. Op het gebied van de concurrentiepositie in zoekmachines bijvoorbeeld. Dit komt, omdat SEO en SEA elk hun eigen voordelen hebben. Aan de hand van deze drie tips combineer je SEO en SEA zo goed mogelijk:

  • Bepaal je SEO-strategie aan de hand van jouw SEA-resultaten. SEO begint met een zoekwoordonderzoek. Het is vanzelfsprekend belangrijk om je op de juiste zoekwoorden te richten. Aan de hand van een SEA-campagne kom je aan waardevolle inzichten die je kunt gebruiken voor je zoekwoordonderzoek. Je ziet hier namelijk welke zoekwoorden zijn gelinkt aan goede kwaliteitsscores. Ook zie je direct wat de conversiekracht van geteste zoekwoorden is. Andersom kun je SEO-resultaten weer op zijn beurt gebruiken als basis voor SEA-campagnes.
  • Gebruik zoveel mogelijk zoekwoorden uit je onderzoek. Ofwel: benut het zoekwoordonderzoek optimaal. De zoekwoordplanner genereert bijvoorbeeld naar aanleiding van jouw ingevulde woorden weer nieuwe zoekwoorden of laat zien welke zoekwoorden minder relevant zijn. De zoekwoorden met een groot zoekvolume zijn meestal de top woorden. Deze bestaan meestal uit één woord en zijn zeer breed. Deze zijn zeer geschikt voor jouw SEO-strategie. De long tail-zoekwoorden bestaan uit meerdere, specifieke woorden. Deze zijn vooral geschikt voor een SEA-campagne.
  • Verkoop via SEA je Unique Selling Points. SEO is vooral gericht op de belangrijkste algemene zoekwoorden die mensen naar een specifieke website leiden. SEA opereert vooral aan de hand van hele specifieke zoekwoorden. Productnamen en -merken doen het bij SEA wel, maar bij SEO niet bijvoorbeeld. Wanneer je die specifieke namen toevoegt aan jouw advertenties, onderscheid je je van andere advertenties. Op die manier kan SEA voor SEO een aanvulling zijn.

Welke voordelen heeft het combineren van SEO en SEA?

De combinatie van SEO en SEA is in de meeste gevallen zeer voordelig. Het voorkomt een hoop werk aan een zoekwoord die eigenlijk helemaal niks oplevert. Je kunt de resultaten uit SEA namelijk goed inzetten voor de optimalisatie van SEO.

De voordelen van het combineren zijn onder andere:

  • Zoekwoordonderzoek. SEO en SEA komen elkaar dus tegen in het zoekwoordonderzoek. SEO-teksten zijn vooral gericht op de zoekwoorden die het meest worden opgezocht. Hier horen ook gerelateerde zoekwoorden bij. SEA is vooral gericht op de basis zoekwoorden, dit zijn meestal twee woorden, of de long tail zoekwoorden. Dit zijn zoekwoorden waar mensen over het algemeen minder op zoeken. Door deze verschillende soorten zoekwoorden te combineren, dus SEO en SEA, speel je in op een heel breed spectrum aan zoekwoorden.
  • Goede SEO maakt SEA goedkoper. Google bepaalt de prijs van SEA-advertenties. Hoe kwalitatiever en betrouwbaarder Google de tekst vindt, hoe lager de prijs. Dus op het moment dat jouw SEO-teksten kwalitatief en relevant zijn, hoe groter de kans dat Google je minder laat betalen voor de kosten per klik.
  • De inzichten uit SEA helpen SEO. Werken de zoekwoorden of de call-to-actions? Deze inzichten haal je uit SEA en kan je mooi verwerken in de SEO-teksten. Zo blijf je je SEO optimaliseren met dank aan de inzichten uit SEA.
  • De bezoeker heeft meer vertrouwen. SEA zorgt ervoor dat je direct bovenaan in Google verschijnt. Bij SEO kan dit een hele lange tijd duren. Op het moment dat je SEO en SEA combineert, is de kans dus dat je voor beide hoog in Google terecht komt. Dit wekt vertrouwen bij de bezoeker, omdat jouw website twee keer weergegeven is. Dit resulteert automatisch weer in meer bezoekers.

Wat zijn de voordelen van SEO ten opzichte van SEA?

Door SEO door te voeren voor jouw website kun je hoog in Google eindigen. Dat is zeer belangrijk, want wanneer je een hoge positie in Google bemachtigt, genereert dat meer bezoekers naar jouw website. Dit kan weer leiden tot meer omzet. SEO heeft verschillende voordelen:

  • SEO kost geen geld. Bij SEA is het zo dat jouw advertentie wegzakt, of zelfs verdwijnt op het moment dat je stopt met betalen. Bij SEO is dit niet het geval. Voor SEO hoef je niet te betalen en je bereikt alsnog organische resultaten.
  • Een boost voor iedere zoekmachine. Iedere zoekmachine heeft een eigen advertentieplatform. Stel je betaalt advertentiekosten aan Google, sta je in Google bovenaan, maar dit geldt niet voor Yahoo en Bing bijvoorbeeld. Het voordeel van SEO is dat dit wel werkt voor iedere zoekmachine. Wanneer je beschikt over de juiste content en techniek en je belandt bij Google bovenaan, dan is de kans groot dat je bij de andere zoekmachines ook een hoge positie hebt bemachtigd.
  • SEO is een duurzame investering. Wanneer je investeert in SEO, heb je hier lange tijd profijt van. Dit komt, doordat je de doelgroep gericht aanspreekt door middel van jouw webpagina’s.
  • SEO is goed meetbaar. Aan de hand van bijvoorbeeld Google Analytics kun je precies zien welke zoekwoorden zij hebben gebruikt of vanuit welke pagina’s ze zijn doorverwezen. Dit is zeer bruikbare informatie, want hier kun je weer nieuwe ideeën uit halen. Een nieuw onderwerp voor een webpagina bijvoorbeeld, of een productinnovatie.
  • Een vindbare website versterkt je andere marketingmiddelen. Heb je een fysieke winkel? Ook dan is het van belang dat je hoog in Google staat. Veel mensen zoeken namelijk eerst winkels op in Google, voordat ze hier daadwerkelijk heen gaan.

Wat zijn de voordelen van SEA ten opzichte van SEO?

SEA kost geld, maar garandeert wel direct, zichtbaar resultaat. In tegenstelling tot SEO: daar zie je pas op termijn stijging. SEA inzetten voor jouw bedrijf? Dit zijn de voordelen:

  • Snel resultaat. In tegenstelling tot SEO zie je bij SEA vrijwel direct resultaat. Je bent makkelijk online te vinden voor de juiste doelgroep. Binnen een paar dagen zie je al het verkeer naar jouw website stijgen.
  • Inzicht in de behaalde resultaten. In tegenstelling tot SEO kun je bij SEA precies zien hoeveel bezoekers naar jouw website de advertentie heeft opgeleverd. Deze resultaten kun je zien in de vorm van statistieken. Dit creëert overzicht.
  • Gerichter op je doelgroep. Met SEA kun je heel gericht op jouw doelgroep focussen. Je kunt namelijk online instellen welke soort bezoekers jouw advertenties te zien krijgen. Bij SEO is dit niet mogelijk. Op die manier ontstaat er niet alleen meer verkeer naar jouw website, maar bestaat dit ook uit het type verkeer die interesse hebben in jouw website.

Wat zijn de nadelen van SEO?

Naast de vele voordelen, kleven er ook een aantal nadelen aan SEO.

  • SEO kost veel tijd. SEO is niet iets wat je ‘even’ doet, het is een lange termijn strategie en een continue proces. Het resultaat is pas na een lange periode zichtbaar. Je zult hier dus veel tijd en kennis in moeten investeren.
  • De ontwikkelingen gaan snel. SEO ontwikkelt zich continu. Denk hierbij aan nieuwe vormen van structured data, voice search of dat lokale SEO steeds belangrijker wordt. Het is dus van belang dat je goed op de hoogte blijft van al deze veranderingen.
  • SEO vereist heel veel specialistische kennis. En deze kennis blijft zich ontwikkelen, zie het vorige punt. Gewoon maar beginnen met het schrijven van een SEO-tekst is niet de goede manier bijvoorbeeld.

Wat zijn de nadelen van SEA?

Uiteraard zijn er ook nadelen aan het inzetten van SEA voor jouw bedrijf of website. Namelijk de volgende:

  • Het kost geld. En het is niet goedkoop. Je betaalt bij SEA voor elke klik naar je website. Je moet dus ook over een groot marketingbudget beschikken, wil je je dit kunnen veroorloven.
  • Bij (tijdelijk) stopzetten verlies je. Ten opzichte van SEO, is SEA een korte termijn strategie. Wanneer je dus even niet meer betaalt voor je advertenties, zak of verdwijn je ook direct uit de bovenste zoekresultaten. Dit heeft als gevolg dat je meteen minder verkeer hebt naar jouw website toe.
  • Een SEA strategie kost veel tijd. Het direct opzetten van SEA is mogelijk, maar niet verstandig. Juist bij SEA is het waardevol om te weten welke doelgroep je wilt aanspreken en welke zoektermen zij gebruiken. Het opzetten van zo’n doordachte strategie kost tijd.

Is het mogelijk om alleen SEO in te zetten voor het verkrijgen van verkeer?

Ja, het is mogelijk om alleen SEO in te zetten om verkeer naar een website te genereren. SEO (Search Engine Optimization) is een verzamelnaam voor technieken die ervoor zorgen dat een website beter gevonden wordt door zoekmachines, zoals Google. Als een website goed geoptimaliseerd is voor zoekmachines, kan deze hoger in de zoekresultaten terechtkomen en daardoor meer bezoekers naar de website trekken.

Het is echter wel belangrijk om te beseffen dat SEO alleen één van de vele manieren is om verkeer naar een website te genereren. Er zijn ook andere manieren om verkeer naar een website te leiden, zoals het gebruik van sociale media, e-mail marketing, advertenties op zoekmachines en websites en het uitwisselen van links met andere websites. Als je alleen SEO inzet om verkeer naar je website te genereren, kan het zijn dat je minder verkeer genereert dan wanneer je een combinatie van verschillende verkeersbronnen gebruikt. Het is daarom aan te raden om een gebalanceerde mix te gebruiken van verschillende verkeersbronnen om het maximale resultaat te behalen.

Is het mogelijk om alleen SEA in te zetten voor het verkrijgen van verkeer?

Ja, het is mogelijk om alleen SEA (Search Engine Advertising) in te zetten om verkeer naar een website te genereren. SEA is een vorm van online adverteren waarbij je betaalt om je website hoger in de zoekresultaten van zoekmachines, zoals Google, te laten verschijnen. Als je een SEA-campagne opzet, kun je ervoor kiezen om alleen te betalen voor bepaalde zoekwoorden of zoektermen die relevant zijn voor je website. Als iemand dan naar een van die zoekwoorden of zoektermen zoekt, kun je advertentie in de zoekresultaten verschijnen. Als iemand op je advertentie klikt, wordt hij of zij naar je website geleid.

SEA is een effectieve manier om snel verkeer naar je website te genereren, omdat je advertenties direct na het opzetten van de campagne kunt laten verschijnen in de zoekresultaten. Het is echter wel belangrijk om te beseffen dat SEA kosten met zich meebrengt, omdat je betaalt voor elke klik op je advertentie. Als je alleen SEA inzet om verkeer naar je website te genereren, kan het zijn dat je hogere kosten hebt dan wanneer je een combinatie van verschillende verkeersbronnen gebruikt. Het is daarom aan te raden om een gebalanceerde mix te gebruiken van verschillende verkeersbronnen om het maximale resultaat te behalen.

Waar kan een startende website zich beter op focussen, SEO of SEA?

Het hangt af van verschillende factoren of een startende website zich beter kan focussen op SEO of SEA. Hieronder een aantal overwegingen die mee kunnen spelen in de keuze tussen SEO en SEA:

Doel van de website: als je website bedoeld is om snel verkeer te genereren en/of om producten of diensten te verkopen, kan SEA een goede optie zijn omdat je advertenties direct na het opzetten van de campagne kunt laten verschijnen in de zoekresultaten. Als je website bedoeld is om informatie te delen en om een langere termijn relatie op te bouwen met bezoekers, kan SEO een betere optie zijn omdat je op deze manier organische bezoekers trekt die mogelijk terugkeren naar de website.

Budget: als je een beperkt budget hebt, kan SEO een goede optie zijn omdat je geen directe kosten hebt voor het genereren van verkeer. Als je een groter budget hebt, kan SEA een effectieve manier zijn om snel verkeer naar je website te genereren, maar je moet wel rekening houden met de kosten die je maakt voor elke klik op je advertentie.

Doelgroep: als je weet dat je doelgroep actief zoekt naar producten of diensten die jij aanbiedt, kan SEA een goede optie zijn omdat je dan gerichte advertenties kunt laten zien aan mensen die naar relevante zoekwoorden of zoektermen zoeken. Als je doelgroep echter niet actief zoekt naar jouw producten of diensten, kan SEO een betere optie zijn omdat je op deze manier organische bezoekers trekt die mogelijk toch geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt.

Competitie: als je in een markt opereert waarbij de concurrentie voor bepaalde zoekwoorden of zoektermen hoog is, kan SEA een goede optie zijn omdat je op deze manier toch bovenaan in de zoekresultaten kunt verschijnen door middel van advertenties. Als je echter in een markt opereert waarbij de concurrentie voor bepaalde zoekwoorden of zoektermen laag is, kan SEO een betere optie zijn omdat je op deze manier organische bezoekers trekt die mogelijk toch geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt.

Het is aan te raden om een gebalanceerde mix te gebruiken van SEO en SEA, afhankelijk van je doelen, budget en doelgroep. Zoekmachines, zoals Google, geven zowel organische resultaten als betaalde advertenties weer in de zoekresultaten, dus het kan nuttig zijn.

Waar kan een oudere website zich beter op focussen, SEO of SEA?

Het hangt af van verschillende factoren of een oudere website zich beter kan focussen op SEO of SEA. Hieronder geef een aantal overwegingen die mee kunnen spelen in de keuze tussen SEO en SEA:

Doel van de website: als je website bedoeld is om snel verkeer te genereren en/of om producten of diensten te verkopen, kan SEA een goede optie zijn omdat je advertenties direct na het opzetten van de campagne kunt laten verschijnen in de zoekresultaten. Als je website bedoeld is om informatie te delen en om een langere termijn relatie op te bouwen met bezoekers, kan SEO een betere optie zijn omdat je op deze manier organische bezoekers trekt die mogelijk terugkeren naar de website.

Budget: als je een beperkt budget hebt, kan SEO een goede optie zijn omdat je geen directe kosten hebt voor het genereren van verkeer. Als je een groter budget hebt, kan SEA een effectieve manier zijn om snel verkeer naar je website te genereren, maar je moet wel rekening houden met de kosten die je maakt voor elke klik op je advertentie.

Doelgroep: als je weet dat je doelgroep actief zoekt naar producten of diensten die jij aanbiedt, kan SEA een goede optie zijn omdat je dan gerichte advertenties kunt laten zien aan mensen die naar relevante zoekwoorden of zoektermen zoeken. Als je doelgroep echter niet actief zoekt naar jouw producten of diensten, kan SEO een betere optie zijn omdat je op deze manier organische bezoekers trekt die mogelijk toch geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt.

Ranking van de website: als je website al een hoge ranking heeft in de zoekresultaten van zoekmachines, kan SEO een goede optie zijn omdat je op deze manier kunt profiteren van de organische bezoekers die naar je website komen. Als je website echter een lage ranking heeft in de zoekresultaten, kan SEA een effectieve manier zijn om snel verkeer naar je website te genereren, omdat je op deze manier bovenaan in de zoekresultaten kunt verschijnen door middel van advertenties.

Het is aan te raden om een gebalanceerde mix te gebruiken van SEO en SEA, afhankelijk van je doelen, budget en doelgroep. Zoekmachines, zoals Google, geven zowel organische resultaten als betaalde advertenties weer in de zoekresultaten, dus het kan nuttig zijn.

Zie ik sneller resultaat met SEO of met SEA?

Het hangt af van verschillende factoren of je sneller resultaat ziet met SEO of met SEA. Hieronder geef ik een aantal overwegingen die mee kunnen spelen in de keuze tussen SEO en SEA:

Snelheid van implementatie: als je snel verkeer naar je website wilt genereren, kan SEA een goede optie zijn omdat je advertenties direct na het opzetten van de campagne kunt laten verschijnen in de zoekresultaten. SEO heeft meer tijd nodig om resultaat te laten zien, omdat je wijzigingen aan de website moet aanbrengen en deze moet laten indexeren door zoekmachines voordat je beter gevonden wordt in de zoekresultaten.

Doel van de website: als je website bedoeld is om snel verkeer te genereren en/of om producten of diensten te verkopen, kan SEA een goede optie zijn omdat je advertenties direct na het opzetten van de campagne kunt laten verschijnen in de zoekresultaten. Als je website bedoeld is om informatie te delen en om een langere termijn relatie op te bouwen met bezoekers, kan SEO een betere optie zijn omdat je op deze manier organische bezoekers trekt die mogelijk terugkeren naar de website.

Doelgroep: als je weet dat je doelgroep actief zoekt naar producten of diensten die jij aanbiedt, kan SEA een goede optie zijn omdat je dan gerichte advertenties kunt laten zien aan mensen die naar relevante zoekwoorden of zoektermen zoeken. Als je doelgroep echter niet actief zoekt naar jouw producten of diensten, kan SEO een betere optie zijn omdat je op deze manier organische bezoekers trekt die mogelijk toch geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt.

Het is aan te raden om een gebalanceerde mix te gebruiken van SEO en SEA, afhankelijk van je doelen, budget en doelgroep. Zoekmachines, zoals Google, geven zowel organische resultaten als betaalde advertenties weer in de zoekresultaten, dus het kan nuttig zijn om zowel SEO als SEA in te zetten om het maximale resultaat te behalen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 18 oktober 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 28 februari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.