Paid inclusion

Betalen om zichtbaar te zijn op internet? Dit is in tal van vormen mogelijk, onder andere met paid inclusion. Wat is paid inclusion en bestaat dit vandaag de dag nog steeds? Dat lees je hier!

Wat is paid inclusion?

Paid inclusion is een vorm van zoekmachine marketing die met name voorkwam toen internet net inkomst was. Paid inclusion is lange tijd een inkomstenbron voor ontwikkelaars geweest. 

De komst en verdwijning van paid inclusion

Toen het internet nog nieuw was, bleek het een stuk lastiger om nieuwe websites te vinden. Een zoekmachine bleek zeer hard nodig om het zoeken op internet makkelijker te maken, een kostbare klus voor ontwikkelaars. Hierbij ontstond paid inclusion: de beheerder van een website betaalde geld voor een opname in de zoekindex. 

Dit inkomstenmodel is aan de kant geschoven door Google. Google besloot alle websites te indexeren zonder hier geld voor te vragen. Onder andere de komst van Google Adwords is een inkomstenbron van Google, evenals Google Shopping.

Paid Inclusion _ Begrippenlijst

De impact van paid inclusion op de SEO

Vandaag de dag is paid inclusion niet meer aanwezig, maar het is nog wel mogelijk om tegen betaling beter zichtbaar te zijn in de zoekmachine. Dit is mogelijk door middels van SEA, Search Engine Advertising. Dit is een slimme manier om beter zichtbaar te zijn en daardoor ook goed vindbaar voor de doelgroep. Paid inclusion in de vorm van SEA is dan ook zeker een manier om de zoekmachine optimalisatie van je website te verbeteren. 

Mijn advies

Je hoeft niet meer te betalen om online zichtbaar te zijn, maar dit betekent niet dat je automatisch ook bovenaan de ranking staat. Dit is wel mogelijk, maar kost wel tijd en geld. 

We raden aan om te investeren in goede SEO, waarmee je niet alleen beter vindbaar bent, maar ook meer verkeer op je website krijgt en daardoor betere resultaten haalt. De opties met SEA leveren mogelijk ook interessante voordelen op.

Veelgestelde vragen

Wat is Paid Inclusion?

Paid inclusion is een van eerste vormen van marketing in de zoekmachines in de tijd dat de internethype aan het ontstaan was. Vooral voor ontwikkelaars is het lange tijd een bron van inkomsten geweest.

Wat is de impact van Paid Inclusion op SEO?

Tegenwoordig bestaat Paid Inclusion niet meer. Wel zijn er andere vormen van zoekmachine marketing, ook wel SEA genoemd, voor in de plaats gekomen. Het is een manier om je zichtbaarheid te vergroten, maar waarvoor je wel moet betalen.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies