Macro doelen

De macro doelen die je bij je website hebt opgesteld zijn van essentieel belang. Het is een beschrijving van wat een website moet opbrengen. Dat kan van alles zijn, zoals dat bezoekers een product kopen, lid worden van een community, een afspraak met een adviseur maken, een artikel downloaden of contact opnemen via een chat. Het deel van de bezoekers dat aan de macro doelen voldoet is te meten. Het percentage bezoekers dat aan de doelen beantwoordt wordt de conversie genoemd.

Wat zijn macro doelen?

Macro doelen zijn de reden waarom een website is gebouwd. Als je een website maakt met een webshop met producten, is het doel om zoveel mogelijk producten te verkopen. Je kunt meerdere macro doelen hebben. Een doel kan zijn om zoveel mogelijk producten te verkopen.

Een ander doel kan zijn dat de bezoekers een account aanmaken op je site, waardoor ze aangeven in de toekomst terug te willen komen.

Macro doelen | Begrippenlijst

Voorbeelden van macro doelen

Zoals al eerder is aangegeven kunnen macro doelen heel divers zijn. Een informatieve site zal als macro doelen stellen dat de bezoekers met meer kennis de website verlaten. Bedrijven stellen als één van de macro doelen dat bezoekers een afspraak maken met een adviseur. De macro doelen voor webshops zijn een zo hoog mogelijk aantal verkopen.

Het belang van macro doelen

Het is goed om je macro doelen duidelijk te benoemen. In dat geval kan er ook worden gemeten of de doelen worden behaald. Dat kan op een hele grove manier, door het aantal bezoekers van je website te delen door het aantal keren dat die bezoekers het doel hebben bereikt.

Het getal dat daarmee wordt berekend is de conversie. Als je 1000 bezoekers hebt gehad, waarvan er 150 aan de macro doelen hebben voldaan, is de conversie 0,15. Ofwel 15 procent van de bezoekers hebben voldaan aan de macro doelen.

De impact van macro doelen

Macro doelen zijn nuttig om te kunnen bepalen hoe effectief je website is. Als de conversie tegenvalt kun je proberen uit te zoeken hoe dat komt en op welke wijze dat kan worden verbeterd.

Mijn advies

Stel duidelijke macro doelen op voor je website en houd in de gaten in hoeverre die worden bereikt. Een goede gratis tool die daarbij kan worden gebruikt is Google Analytics. Uit de resultaten zijn conclusies te trekken over waarom de doelen wel of niet worden bereikt.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies