Bid

Wil jij een marketingcampagne zo effectief mogelijk inzetten? Dan is het mogelijk gebruik te maken van een bid strategie. Wat is een bid en hoe werkt dit in de praktijk? We leggen het begrip uitgebreid aan je uit.

Wat is een bid?

Een bid is een Engelse term dat ‘bod’ betekent. Bij online marketing is een bid een strategie van onder andere Google Ads waarbij je als adverteerder een bid plaatst voor het uitbrengen van een advertentie via Google Ads.

Voorwaarden voor een bid

Het is niet zo dat iedere adverteerder die een advertentie op Google Ads wil plaatsen ook daadwerkelijk zijn advertentie in Google Ads ziet staan. Als adverteerder breng je een bod uit op het plaatsen van een advertentie. Google let dan onder andere op de relevantie van een advertentie en de kwaliteit van de pagina die achter deze koppeling zit. De hoogte van het bod is daarnaast ook van belang, maar voert niet de boventoon.

Er bestaan meerdere Google bid strategies. Clicks, impressies, conversies en views zijn de meest gebruikte strategies. Welke strategie het beste is, hangt af van de doelstelling.

bid

De impact van bid op SEO

Een bid heeft geen directe impact op de SEO van een website. Uit officiële documenten van Google zelf is gebleken dat het runnen van een Google Ads campagne geen invloed heeft op de SEO ranking.

Wel is het met een Google Ads campagne mogelijk om een bepaald doel te behalen, zoals veel zichtbaarheid of zoveel mogelijk nieuwe bezoekers naar jouw website te halen. Meer relevante traffic op je website heeft wel positieve gevolgen voor je SEO.

Mijn advies

Het gebruik van een Google Ads bid strategie biedt mogelijkheden om een succesvolle marketingcampagne op te zetten. Hierbij is een goede voorbereiding belangrijk om zo de beste resultaten te behalen.

We raden aan om eerst te kijken naar de doelstelling van de advertentie. Is zichtbaarheid het belangrijkste doel? Kies dan voor Impression Share als strategie. Wil je zoveel mogelijk bezoekers op je website? De bid strategie Cost-Per-Click is dan de beste oplossing.

Veelgestelde vragen

Wat is een Bid?

Bid is de Engelse vertaling van ‘bod’. Het heeft natuurlijk veel betekenissen. In de wereld van de online marketing is het strategie van bijvoorbeeld Google Ads waarbij een adverteerder een bid plaatst om een advertentie op Google Ads te publiceren.

Wat is de impact van Bid op SEO?

Een bid heeft in feite geen impact op de SEO van een site. Google geeft zelf aan dat het plaatsen van advertenties op Google Ads geen invloed heeft op de ranking in de zoekresultaten. Wel zal het tot mogelijk tot meer bezoekers leiden en dat heeft dan wel weer een positieve invloed op de SEO.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies