Wat is een permalink? Mijn uitleg en gids

Een permalink is de volledige URL van een website. In dit artikel bespreek ik wat een permalink is en hoe ik deze inzet voor de SEO van een website.

Wat is een permalink?

Een permalink is de volledige URL. Het bestaat uit je domeinnaam en een toevoeging. De toevoeging duidt op de precieze locatie waar een bezoeker zich bevindt. Het is de URL die bezoekers zien wanneer ze door een site bewegen. De naam komt van het woord ‘permanent’. Permalinks zijn dan ook permanent, zelfs als de content op de webpagina wordt geüpdatet. (1)

Gevolgen van het wijzigen van permalinks

Het is cruciaal om voorzichtig om te gaan met het veranderen van permalinks. Wanneer je een permalink wilt veranderen, moet dit zorgvuldig gebeuren. Het is van belang om de nieuwe link te laten refereren naar de juist webpagina. Het komt voor dat het refereren vanuit de nieuwe permalink leidt tot een oude of niet bestaande pagina. De bezoeker ziet niet de juiste pagina of krijgt een ‘404 pagina niet gevonden’ melding. Dit is niet bevorderend voor de gebruiksvriendelijkheid van de website. Het is zodoende cruciaal om permalinks correct naar elkaar te laten verwijzen in het geval van een wijziging van de permalink.

SEO en permalinks

Permalinks behoren tot een van de factoren die Google gebruikt voor de ranking van een website. Een permalink moet gestructureerd zijn en duidelijk voor de bezoeker. Het is van belang om de titel van een webpagina terug te laten komen in de permalink. Dit geeft een goede indicatie van de content die op een webpagina te vinden is. 

De URL moet beknopt en duidelijk zijn. Dit is van belang omdat Google de permalink moet kunnen lezen en accuraat indexeren. De richtlijnen van Google benadrukken twee punten:

  1. URL’s met een gestructureerde hiërarchie zijn makkelijker te crawlen.
  2. URL’s die relevante zoekwoorden bevatten scoren beter in de ranking.

Met hiërarchie wordt bedoeld: de stappen die de bezoeker zet op een website. Eerst ziet de bezoeker de landingspagina, daarna klikt hij/zij door naar een webpagina met een ander onderwerp. In de URL is dan te zien via welke route de bezoeker het onderwerp gevonden heeft. Binnen SEO wordt dit ook ‘breadcrumbs’ genoemd. Dat is een broodkruimelspoor die het pad toont dat de bezoeker heeft afgelegd. Hiermee geef je de bezoeker overzicht en rust. (2)

Wat is een permalink (voorbeelden)?

Een aantal voorbeelden van permalinks (die ook toevallig nog eens interessant zijn voor lezers van dit artikel):

https://ralfvanveen.com/techniek/url-structuur/seo/

Rich Snippets

Welke versies van een permalink zijn er?

Er zijn (kort gezegd) vier versies van een permalink. De voorbeelden hiervoor vind je hieronder.

https://ralfvanveen.com (met HTTPS, zonder WWW.)

https://www.ralfvanveen.com (met HTTPS, met WWW.)

https://ralfvanveen.com (zonder HTTPS, zonder WWW.)

https://www.ralfvanveen.com (zonder HTTPS, met WWW.)

Permalink optimaliseren

Het is zodoende van belang om de permalink zo beknopt en helder mogelijk te structureren. Wanneer de permalink geoptimaliseerd is, heeft dit een positief effect op de online vindbaarheid van de webpagina of website. Google indexeert de webpagina of website. Hiermee bepaalt Google de ranking van de webpagina of website binnen de organische zoekresultaten. Dit leidt tot meer organisch verkeer. Het is dan ook belangrijk om de permalink te optimaliseren! In het kort de zaken waaraan een permalink dient te voldoen:

Permalink optimaliseren

Een kwalitatieve permalink voor SEO (Search Engine Optimization) is cruciaal voor de vindbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van een website. Een goed ontworpen permalink kan zowel voor zoekmachines als gebruikers waardevol zijn. Hier zijn enkele belangrijke aspecten waaraan een kwalitatieve permalink zou moeten voldoen: (3)

  1. Relevantie en beschrijvend: De permalink moet relevant zijn voor de inhoud van de pagina en een duidelijke beschrijving geven van wat bezoekers kunnen verwachten. Dit helpt zowel gebruikers als zoekmachines om de context van de pagina snel te begrijpen.
  2. Gebruik van sleutelwoorden: Integratie van belangrijke sleutelwoorden waarop de pagina zich richt, kan helpen bij het verbeteren van de SEO. Dit maakt het voor zoekmachines gemakkelijker om de pagina te indexeren voor relevante zoekopdrachten.
  3. Kort en simpel: Een beknopte en eenvoudige permalink is makkelijker te onthouden en te delen. Lange URL’s kunnen intimiderend zijn en worden vaak afgekort door gebruikers of platforms, wat de effectiviteit kan verminderen.
  4. Gebruik van koppeltekens: Om woorden in een URL van elkaar te scheiden, is het aanbevolen om koppeltekens (-) te gebruiken in plaats van underscores (_). Zoekmachines zoals Google behandelen koppeltekens als spaties, wat helpt bij het correct interpreteren van de woorden.
  5. Vermijd dynamische parameters: Indien mogelijk, vermijd het gebruik van URL’s met dynamische parameters zoals “?id=123”. Deze kunnen moeilijk te interpreteren zijn voor zoekmachines en gebruikers. Gebruik in plaats daarvan een SEO-vriendelijke structuur die de hiërarchie en inhoud van de site weerspiegelt.
  6. Consistentie: Zorg voor een uniforme structuur in de permalinks over de gehele website. Dit helpt gebruikers om de structuur van de website te begrijpen en verbetert de crawlbaarheid voor zoekmachines.
  7. Toekomstbestendig: Vermijd het gebruik van datums of specifieke getallen die snel irrelevant kunnen worden. Een permalink moet idealiter tijdloos zijn zodat de pagina over lange termijn relevant blijft.
  8. SSL-gebruik: Zorg ervoor dat de permalink begint met HTTPS in plaats van HTTP. Dit is niet alleen een ranking factor voor Google, maar het verhoogt ook het vertrouwen van de gebruiker in de veiligheid van de site.
  9. Voorkom diepe URL’s: Probeer de permalink niet te diep in de website structuur te plaatsen. Een te diepe locatie kan het moeilijker maken voor zoekmachines om de pagina te indexeren.
  10. Gebruik van taal en locale: Voor meertalige websites, overweeg het gebruik van de juiste taal of regio specificatie in de permalink om relevanter te zijn voor lokale zoekopdrachten.

Het optimaliseren van permalinks voor SEO is een doorlopend proces dat regelmatige evaluatie en aanpassing vereist. Door deze richtlijnen te volgen, kun je de zichtbaarheid en toegankelijkheid van je website verbeteren.

Bronnen

  1. Carmicheal, K. (2024, 3 april). Permalinks: What They Are & How to Structure Them for Max SEO Value. HubSpot. https://blog.hubspot.com/marketing/what-is-a-permalink
  2. Google URL Structure Guidelines | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (z.d.-b). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/crawling-indexing/url-structure
  3. Toonen, E. (2020, 30 juli). What is a permalink? Yoast. https://yoast.com/what-is-a-permalink/

Veelgestelde vragen

Wat is een permalink?

Een permalink bestaat uit je domeinnaam en een toevoeging. In feite is een permalink de volledige URL. De toevoeging laat je de precieze locatie zien van de bezoeker. De bezoekers zien alleen de url wanneer ze door de site bewegen. Permalinks blijven permanent zelfs nadat content een update gaat krijgen.

Wat is de impact van Permalink op SEO?

Permalinks zijn een van de factoren die google gebruikt voor de ranking van je website. Voor de bezoeker moet een permalink duidelijk en gestructureerd zijn. Dat kan door de titel in de permalink terug te laten komen. Het zal een goede duidelijke indicatie geven van alle content op de webpagina.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 8 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 8 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.