Wat is een permalink?

Wat is een permalink?

Permalink

Wat is het?

Een permalink is de volledige URL. Het bestaat uit je domeinnaam en een toevoeging. De toevoeging duidt op de precieze locatie waar een bezoeker zich bevindt. Het is de URL die bezoekers zien wanneer ze door een site bewegen. De naam komt van het woord ‘permanent’. Permalinks zijn dan ook permanent, zelfs als de content op de webpagina wordt geüpdatet. 

Gevolgen van het wijzigen van permalinks

Het is cruciaal om voorzichtig om te gaan met het veranderen van Permalinks. Wanneer je een permalink wilt veranderen, moet dit zorgvuldig gebeuren. Het is van belang om de nieuwe link te laten refereren aan de juist webpagina. Het komt voor dat het refereren vanuit de nieuwe permalink leidt tot een oude of niet bestaande pagina. De bezoeker ziet niet de juiste pagina of krijgt een ‘404 pagina niet gevonden’ melding. Dit is niet bevorderend voor de gebruiksvriendelijkheid van de website. Het is zodoende cruciaal om permalinks correct naar elkaar te laten verwijzen in het geval van een wijziging van de permalink.

SEO en permalinks

Permalinks behoren tot een van de factoren die Google gebruikt voor de ranking van een website. Een permalink moet gestructureerd zijn en duidelijk voor de bezoeker. Het is van belang om de titel van een webpagina terug te laten komen in de permalink. Dit geeft een goede indicatie van de content die op een webpagina te vinden is. 

De URL moet beknopt en duidelijk zijn. Dit is van belang omdat Google de permalink moet kunnen lezen en accuraat indexeren. De richtlijnen van Google benadrukken twee punten:

  1. URL’s met een gestructureerde hiërarchie zijn makkelijker te crawlen.
  2. URL’s die relevante zoekwoorden bevatten scoren beter in de ranking.

Met hiërarchie wordt bedoeld: de stappen die de bezoeker zet op een website. Eerst ziet de bezoeker de landingspagina, daarna klikt hij/zij door naar een webpagina met een ander onderwerp. In de URL is dan te zien via welke route de bezoeker het onderwerp gevonden heeft. Binnen SEO wordt dit ook ‘breadcrumbs’ genoemd. Dat is een broodkruimelspoor die het pad toont dat de bezoeker heeft afgelegd. Hiermee geef je de bezoeker overzicht en rust.

Permalink optimaliseren

Het is zodoende van belang om de permalink zo beknopt en helder mogelijk te structureren. Wanneer de permalink geoptimaliseerd is, heeft dit een positief effect op de online vindbaarheid van de webpagina of website. Google indexeert de webpagina of website. Hiermee bepaalt Google de ranking van de webpagina of website binnen de organische zoekresultaten. Dit leidt tot meer organisch verkeer. Het is dan ook belangrijk om de permalink te optimaliseren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *