Pogosticking

Pogosticking (SEO)

Pogosticking is een fenomeen waarmee Google de relevantie van een website bepaald. Wanneer een bezoeker op de zoekresultatenpagina is kan deze op een website klikken. Pogosticking is wanneer de bezoeker naar een website gaat en daarna (direct) weer terug naar de zoekresultatenpagina gaat.
Dit is voor Google een indicatie dat de kwaliteit en/of relevantie van deze website niet hoog is. Dit is doordat de bezoeker (blijkbaar) niet gevonden heeft waar hij of zij naar op zoek was op deze website.

Pogosticking en SEO content
Dit is een grote reden dat de SEO content van een website niet alleen voor de zoekmachines kan worden geschreven. Wanneer een website alleen hoog ranked doordat het vaak een zoekwoord bevat komt Google hier snel achter.

Google gebruikt pogosticking namelijk als sterke indicatie dat de website van lage kwaliteit is. Wanneer een tekst alleen voor de zoekmachines is geschreven is deze vaak van lage kwaliteit voor gebruikers. Het moment dat een gebruiker vanaf de zoekresultaten naar de pagina gaat zal hij of zij dit gelijk zien. Het gevolg hiervan is in veel gevallen dat hij of zij de website weer verlaat en naar de zoekresultatenpagina gaat.

Waarom pogosticking?
Er wordt vaak gevraagd waarom Google juiste pogosticking als indicatie gebruikt. Waarom gebruikt Google niet de verschillende KPI’s die kunnen worden gemeten door middel van Google Analytics? Met Google Analytics kunnen veel relevantere en belangrijkere KPI’s worden gemeten. Op basis van deze KPI’s kan de exacte kwaliteit van een website worden bepaald.

De reden dat Google niet Google Analytics gebruikt maar pogosticking is als volgt: Google Analytics staat niet op iedere website in de zoekresultatenpagina. Dus: Als Google dit programma hiervoor zou gebruiken zou Google niet iedere website kunnen meten. Dit is dus een inaccurate manier van het bepalen van de kwaliteit van een website.

Hoe kan ik op pogosticking inspelen?

Het antwoord hierop is relatief eenvoudig en tweedelig:

Ten eerste, zorg ervoor dat de kwaliteit van de content op jouw website hoog is. Dit zal ervoor zorgen dat de bezoekers langer op de website blijven of helemaal niet meer terug naar de zoekresultatenpagina gaan. Dit is een positief signaal voor Google waardoor je posities in de zoekmachines kunnen worden versterkt.

Ten tweede, schrijf je content ten allen tijden voor de bezoeker, niet alleen voor de zoekmachines. Wanneer je content volstaat met het zoekwoord en van lage kwaliteit is zal de bezoeker niet lang op je website blijven.

Over de auteur

Dit artikel is geschreven door mij, Ralf van Veen. Ik ben een ervaren freelance SEO specialist die zich bezighoudt met het verbeteren van de vindbaarheid voor bedrijven in veel verschillende branches. Ik schrijf graag artikelen over mijn vakgebied en ben benieuwd naar wat je van dit artikel vond.

Dit artikel is geschreven op 4 december, 2018.

Benieuwd naar jouw kansen binnen Google? Ik voer gratis en vrijblijvend een SEO scan voor je uit!

SEO scan aanvragen

Uitgelichte Artikelen

SEO Analyse

In dit artikel vertel ik meer over het opstellen van een SEO analyse. Daarbij zoom ik in op alle aspecten van SEO: Technische SEO, SEO content en in een later stadium ook linkbuilding en het backlinkprofiel.

SEO Analyse

SEO Betekenis

In mijn artikel over de SEO betekenis leg ik alle aspecten van SEO uit. Ik laat in dit artikel ook gelijk een gedeelte van mijn werkwijze zien. Lees dit artikel wanneer je meer wilt weten over de betekenis van SEO.

SEO Betekenis

SEO & SEA

In dit artikel leg ik de 2 marketinguitingen SEO en SEA naast elkaar. Eerst zoom ik in op SEO, daarna doe ik hetzelfde met SEA. Ik sluit af met verschillende vergelijkingen tussen de twee.

SEO & SEA

SEO Specialist

Een uitgebreid artikel over het uitkiezen van de juiste SEO specialist voor een bedrijf. Het is belangrijk dat de SEO specialist aan een aantal criteria voldoet. In dit artikel vertel ik wat deze zijn.

SEO Specialist