Meta tags en SEO (2/2)

Meta tags en SEO (2/2)

Sommige bots kunnen het bestand weigeren te indexeren als er een fout in de HTTP-header staat.

Verkeerde Inhoudstype: tekst/html
Juiste Inhoudstype: tekst/ gewoon

Wat zijn meta robots tags?
Meta robots tags (REP-tags) zijn elementen van een indexeringsrichtlijn die zoekmachine-spiders vertellen hoe ze moeten kruipen en specifieke pagina’s op jouw website moeten indexeren. Ze stellen SEO-professionals in staat om individuele pagina’s te targeten en crawlers te instrueren wat ze moeten volgen en wat ze niet moeten volgen.

Meta robots tags basics
Je kunt pagina’s op verschillende manieren verbergen voor indexering, waaronder de implementatie van meta robots tags. Hier kunt je de volgende richtlijnen gebruiken:

no index – Toon deze pagina en de link ‘Bewaarde kopie’ niet in de SERPs.
nofollow – Sta niet toe dat je de links op de pagina volgt
no index, nofollow – hetzelfde als noindex, en nofollow meta tags.
noarchive – Toon de link ‘ Bewaarde kopie ‘ niet in de SERPs.
nosnippet – Toon de uitgebreide beschrijving van deze pagina niet in de SERPs.
notranslate – Bied de vertaling van deze pagina niet aan in de SERPs.
noimageindex – Indexeer de afbeeldingen op de pagina niet.
NotAvailable: RFC-850 datum/tijd] – Toon deze pagina niet in de SERP’s na de opgegeven datum/ tijd.

Hoe Meta Robots Tags te gebruiken

Meta robots tags zijn vrij eenvoudig te gebruiken. Het kost niet veel tijd om meta robots tags in te stellen. In vier eenvoudige stappen kunt je het indexeringsproces van jouw website op een hoger niveau brengen:

1. Ga naar de code van een pagina door op CTRL + je te drukken.
2. Kopieer en plak het
deel van de code van een pagina in een apart document.
3. Geef stap-voor-stap richtlijnen aan ontwikkelaars die dit document gebruiken . Focus op hoe, waar en welke meta robots tags in de code moeten worden geïnjecteerd.
4. Controleer of de ontwikkelaar de tags correct heeft geïmplementeerd . Om dit te doen, adviseer ik het gebruik van The Screaming Frog SEO Spider.

Meta robots tags worden herkend door grote zoekmachines: Google, Bing, Yahoo en Yandex. je hoeft de code niet voor elke individuele zoekmachine of browser aan te passen (tenzij ze specifieke tags respecteren).

Belangrijkste Meta Robots Tags Parameters
Zoals hierboven staat vermeld zijn er vier belangrijke REP tag parameters: follow, index, nofollow, en noindex. Hier is hoe je het kunt gebruiken:

– index, volg: laat search bots een pagina indexeren en volg de links
– noindex, nofollow: voorkom dat search bots een pagina indexeren en de links volgen .
– index, nofollow: zoekmachines toestaan een pagina te indexeren maar de links voor zoekspinnen te verbergen
– no index, follow: sluit een pagina uit van de zoekopdracht maar sta het volgen van de links toe (link sap helpt bij het verhogen van SERPs)

Meta robots tags zijn essentieel als je specifieke pagina’s wilt optimaliseren. Ga naar de code en instrueer ontwikkelaars over wat ze moeten doen. Als jouw site draait op een geavanceerd CMS (OpenCart, PrestaShop) of gebruik maakt van specifieke plugins (zoals WP Yoast), kun je ook metatags en hun parameters direct in paginasjablonen injecteren. Hierdoor kunt je meerdere pagina’s tegelijk behandelen zonder dat je de ontwikkelaars om hulp hoeft te vragen.

Niet-naleving van de Robots.txt & Meta Robots Tags
Gebrek aan samenhang tussen richtlijnen in robots.txt en metatags op de pagina is een veelgemaakte fout. Het robots.txt-bestand verbergt bijvoorbeeld de pagina voor indexering, maar de meta robots tags doen het tegenovergestelde. In dergelijke gevallen zal Google aandacht besteden aan wat door de robots verboden is. txt- bestand. Waarschijnlijk zullen bots de richtlijnen negeren die het indexeren van de inhoud aanmoedigen. Besteed aandacht aan de feit dat robots.txt een robot is een aanbeveling van Google, maar geen eis.

Daardoor heb je nog steeds kans om jouw pagina geïndexeerd te zien, zolang er externe links zijn die daarnaar leiden. Als robots.txt de pagina niet verbergt, maar de richtlijnen wel, zal Google bots de meest beperkende taak volbrengen en zullen de inhoud van de pagina niet indexeren.

De conclusie is eenvoudig: elimineer niet-naleving tussen meta robots tags en robots.txt om Google duidelijk te laten zien welke pagina’s wel en welke niet geïndexeerd moeten worden. Een ander opmerkelijk voorbeeld is de incoherentie tussen meta-tags op de pagina’s. De meta-tags op de pagina’s van de website zijn niet met elkaar in overeenstemming.

Yandex-zoekrobots kiezen voor een positieve waarde wanneer ze conflicten tussen de metatags op een pagina opmerken: tags. Door dit te doen, vermijdt je conflicten in de code. Gebruik meerdere waarden in je tag, zoals dit : . Gebruik geen conflicterende metatags om indexeringsfouten te voorkomen. Als je bijvoorbeeld meerdere coderegels met meta-tags zoals deze en deze , zal alleen ” nofollow ” in aanmerking worden genomen. Dit komt omdat robots beperkende waarden op de eerste plaats zetten.

Opmerking: je kunt eenvoudig zowel robots.txt- als meta-robot-tags op jouw site implementeren. Wees echter voorzichtig om verwarring tussen de twee te voorkomen. De basisregel hier is dat beperkende waarden voorrang hebben. Dus, als je het ” toestaan ” indexeren van een specifieke pagina in een robots.txt- bestand maar per ongeluk ” geen index” in de , zullen spiders de pagina niet indexeren .

Onthoud ook: Als je specifiek instructies wilt geven aan Google, gebruik dan de “googlebot” in plaats van “robots”, zoals dit: . Het is vergelijkbaar met “robots” maar vermijdt alle andere zoekcrawlers.