410 of een 404: wanneer welke gebruiken?

HTTP-statuscodes zijn erg belangrijk in de wereld van SEO. Twee van deze statuscodes zijn 404 en 410. Deze zijn in het bijzonder van belang als het gaat om het beheer van niet-bestaande pagina’s. Beide codes lijken vergelijkbaar, maar ze hebben elk hun unieke implicaties. Dit geldt voor zowel de gebruikerservaring als de SEO.

404 statuscode

Een 404-statuscode geeft aan dat een pagina “Niet Gevonden” kan worden. De server kan geen overeenkomst vinden met de opgevraagde URL. Het is een standaardreactie voor ontbrekende pagina’s. Een 404-fout informeert zoekmachines en gebruikers dat server bereikbaar is, maar de specifieke pagina die gezocht wordt, niet.

Implicaties 404 voor SEO

  • Tijdelijke vs permanente verwijdering: 404 is vooral geschikt voor situaties waarin de inhoud tijdelijk is verplaatst of ontbreekt.
  • Gebruikerservaring: een 404-pagina heeft een positieve invloed op de gebruikerservaring als deze goed is ontworpen. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat de pagina alternatieve navigatie opties biedt.
  • Crawlen en indexeren: Zoekmachines blijven 404-pagina’s controleren. Ze hopen dat ze uiteindelijk terug zullen keren.

410 of een 404 gebruiken (video)

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

410 of een 404 gebruiken (video).

410 statuscode?

Een 410-statuscode geeft aan dat een pagina permanent is verwijderd. Het vertelt zoekmachines dat een pagina niet meer bestaat en deze ook niet meer terugkeert.

Implicaties 410 voor SEO

  • Duidelijke communicatie: een 410 vertelt zoekmachines duidelijk dat een pagina definitief is verwijderd.
  • Snellere verwijdering index: pagina’s met een 410-status worden sneller uit de zoekindex verwijderd dan 404-pagina’s, die slechts tijdelijk onbeschikbaar zijn.
  • Efficiënte webcrawling: 410 helpt zoekmachines om crawl-budget efficiënt te beheren. Het maakt duidelijk welke pagina’s niet meer geïndexeerd hoeven te worden.

404 versus 410?

Een 404-statuscode is geschikt in het geval een pagina nog terug kan keren of als het niet zeker is dat een pagina permanent is verwijderd. Als het zeker is dat een pagina definitief is verwijderd, is een 410-code ideaal.

Samengevat

Het is van groot belang om de 404- en 410-statuscodes op een correcte manier te gebruiken. Zo draagt dit bij aan een effectief websitebeheer en SEO-optimalisatie.

Heb voldoende kennis van beide codes en begrijp de verschillen. Door de codes verkrijgen zoekmachines en bezoekers relevante informatie. Dit leidt ertoe dat een website hoger in Google komt en de gebruikers van een betere gebruikerservaring genieten.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.