Google Analytics en SEO

Google Analytics en SEO

Google Analytics is een belangrijk onderwerp binnen de SEO. Het heeft geen directe impact op de vindbaarheid van een website. Het is wel belangrijk voor veel andere aspecten binnen de SEO. Zo helpt het met het weergeven van de belangrijkste KPI’s binnen een SEO traject. En, zoals veel marketeers tegenwoordig zeggen: “Meten is weten”.

In dit artikel neem ik je dan ook mee in de manieren waarop je deze meetbaarheid voor je SEO kunt inzetten.

Organische bezoeken bekijken
Met Google Analytics is het zeer gemakkelijk om alleen de organische bezoeken te bekijken. Op deze manier kun je de koude cijfers bekijken wanneer het aankomt op je succes binnen de zoekmachines. Om je organische bezoeken te bekijken kun je de volgende stappen doorlopen.

Channel Grouping → Acquisition → All Traffic → Channels

Hier kun je alle kanalen in 1 overzicht bekijken waar je bezoekers vandaan komen. Op deze manier kun je niet alleen bekijken hoeveel organische bezoeken je hebt. Je kunt ook eenvoudig bekijken welk percentage dit is van je totale aantal bezoeken.

SEO dashboard downloaden
Om verschillende KPI’s omtrent je SEO ten allen tijden bij je te houden kun je een SEO dashboard downloaden. Je hoeft hier verder niet technisch voor te zijn of aan te sleutelen. Iemand heeft al het werk al voor je gedaan en je kunt dit eenvoudig downloaden. Volg onderstaande stappen om een SEO dashboard te downloaden binnen Google Analytics:

Aanpassing → Dashboards → “maken” → “Importeren uit galerij”

Wanneer je hierop hebt geklikt kun je eenvoudig dashboards zoeken en downloaden. Zo zijn er voor ieder kanaal verschillende dashboards beschikbaar die zich enkel op dit kanaal richten. Om een SEO dashboard te downloaden kun je “SEO” intypen. Dan zal je verschillende SEO dashboards voor je krijgen met ratings. Kies er één naar keuze met de KPI’s waar jij met jouw bedrijf waarde aan hechten om de meetbaarheid te optimaliseren.

Ik zou voor ieder bedrijf met ambities binnen de zoekmachines Google Analytics aanraden. Om de SEO te optimaliseren is het simpelweg van cruciaal belang om te blijven meten. Ook is het een handige manier om te bekijken of een website geen penalty heeft ontvangen. Dit kan worden herkend aan een plotse drop in aantal organische bezoeken.

Over de auteur 

Dit artikel is geschreven door mij, Ralf van Veen. Ik ben een ervaren SEO specialist die zich bezighoudt met het verbeteren van de vindbaarheid voor bedrijven in veel verschillende branches. Ik schrijf graag artikelen over mijn vakgebied en ben benieuwd naar wat je van dit artikel vond.

Dit artikel is geschreven op 30 november, 2018.

Benieuwd naar jouw kansen binnen Google? Ik voer een gratis en vrijblijvende SEO scan voor je uit!

SEO scan aanvragen

Uitgelichte Artikelen

SEO Analyse

In dit artikel vertel ik meer over het opstellen van een SEO analyse. Daarbij zoom ik in op alle aspecten van SEO: Technische SEO, SEO content en in een later stadium ook  linkbuilding en het backlinkprofiel.

SEO Analyse

SEO Betekenis

In mijn artikel over de SEO betekenis leg ik alle aspecten van SEO uit. Ik laat in dit artikel ook gelijk een gedeelte van mijn werkwijze zien. Lees dit artikel wanneer je meer wilt weten over de betekenis van SEO.

SEO Betekenis

SEO & SEA

In dit artikel leg ik de 2 marketinguitingen SEO en SEA naast elkaar. Eerst zoom ik in op SEO, daarna doe ik hetzelfde met SEA. Ik sluit af met verschillende vergelijkingen tussen de twee.

SEO en SEA

SEO Specialist

Een uitgebreid artikel over het uitkiezen van de juiste SEO specialist voor een bedrijf. Het is belangrijk dat de SEO specialist aan een aantal criteria voldoet. In dit artikel vertel ik wat deze zijn.

SEO Specialist