ROI

Doe je als bedrijf een investering, dan is het logisch dat je benieuwd bent naar de effectiviteit hiervan. ROI speelt hierin een grote rol. Wat is ROI en hoe werkt dit in je voordeel bij het opstellen van een online strategie? Hier leggen we het begrip uitgebreid aan je uit.

Wat is ROI?

ROI staat voor Return On Investment en is een methode waarmee je bepaalt hoe effectief een investering is. De ROI berekenen biedt inzicht in resultaten van investeringen. ROI laat ook de effectiviteit van SEA zien.

ROI in de praktijk

Hoe werkt het gebruik van ROI in de praktijk? Bij het berekenen van een ROI is een formule nodig:

Opbrengst investering – kosten voor investering / kosten investering.

Aan de hand van een makkelijk voorbeeld ontdek je het gebruik van de ROI formule:

Stel: je investeert 15.000 in een product dat een opbrengst heeft van 18.000. Dan is er winst van 3000 euro. Met de bovenstaande formule komt hier een resultaat van 20% uit. De ROI van deze investering is dus 20%. Het is belangrijk om de ROR niet uit het oog te verliezen. ROR staat voor Rate of Return: dit is de tijd die het een investering kost om de opbrengst op te leveren. Een korte ROR is beter: je hebt dan minder tijd nodig om winst te maken.

ROI | Begrippenlijst

De impact van ROI op SEO

ROI heeft geen directe impact op de SEO van een website. Je gebruikt ROI onder andere om te zien hoe effectief een bepaalde campagne is. Indirect heeft een bepaalde campagne wel weer invloed op de SEO. Gebruik maken van ROI is wel aan te raden wanneer je wilt investeren in het verbeteren van de SEO op een website. Op deze manier verbeter de je SEO en pluk je hier op langere termijn de vruchten van.

Ons advies

Wil je de SEO van een website verbeteren? We raden aan om hierin te investeren volgens het principe van ROI. Verzamel hiervoor je conversie data, zoals het aantal bezoekers, de conversieratio en het aantal transacties.

Stel daarnaast ook een doel: dit is mogelijk een transactie, maar ook een actie, bijvoorbeeld op websites waar geen transacties plaatsvinden. Het inschrijven voor een nieuwsbrief is een voorbeeld van een actie. Het gebruik van Google Analytics helpt bij het krijgen van een duidelijk overzicht. Een SEO specialist inschakelen is wel aan te raden.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat roi inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over roi geschreven?

Het artikel over roi hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over roi hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over roi in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals roi?

Wij schrijven over begrippen als roi om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Roi is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over roi en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip roi in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van roi. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van roi op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende roi.

Het voorbeeld dat wij geven van roi geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over roi van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z