ROI

Doe je als bedrijf een investering, dan is het logisch dat je benieuwd bent naar de effectiviteit hiervan. ROI speelt hierin een grote rol. Wat is ROI en hoe werkt dit in je voordeel bij het opstellen van een online strategie? Hier leggen we het begrip uitgebreid aan je uit.

Wat is ROI?

ROI staat voor Return On Investment en is een methode waarmee je bepaalt hoe effectief een investering is. De ROI berekenen biedt inzicht in resultaten van investeringen. ROI laat ook de effectiviteit van SEA zien.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

ROI in de praktijk

Hoe werkt het gebruik van ROI in de praktijk? Bij het berekenen van een ROI is een formule nodig:

Opbrengst investering – kosten voor investering / kosten investering.

Aan de hand van een makkelijk voorbeeld ontdek je het gebruik van de ROI formule:

Stel: je investeert 15.000 in een product dat een opbrengst heeft van 18.000. Dan is er winst van 3000 euro. Met de bovenstaande formule komt hier een resultaat van 20% uit. De ROI van deze investering is dus 20%. Het is belangrijk om de ROR niet uit het oog te verliezen. ROR staat voor Rate of Return: dit is de tijd die het een investering kost om de opbrengst op te leveren. Een korte ROR is beter: je hebt dan minder tijd nodig om winst te maken.

ROI | Begrippenlijst

De impact van ROI op SEO

ROI heeft geen directe impact op de SEO van een website. Je gebruikt ROI onder andere om te zien hoe effectief een bepaalde campagne is. Indirect heeft een bepaalde campagne wel weer invloed op de SEO. Gebruik maken van ROI is wel aan te raden wanneer je wilt investeren in het verbeteren van de SEO op een website. Op deze manier verbeter de je SEO en pluk je hier op langere termijn de vruchten van.

Ons advies

Wil je de SEO van een website verbeteren? We raden aan om hierin te investeren volgens het principe van ROI. Verzamel hiervoor je conversie data, zoals het aantal bezoekers, de conversieratio en het aantal transacties.

Stel daarnaast ook een doel: dit is mogelijk een transactie, maar ook een actie, bijvoorbeeld op websites waar geen transacties plaatsvinden. Het inschrijven voor een nieuwsbrief is een voorbeeld van een actie. Het gebruik van Google Analytics helpt bij het krijgen van een duidelijk overzicht. Een SEO specialist inschakelen is wel aan te raden.

Laatst geupdate op 15 september 2021

Veelgestelde vragen

Wat is ROI?

ROI oftewel Return On Investment is een manier om te kunnen bepalen wat een investering jou oplevert. Naast dat het je inzichten geeft in de resultaten van jouw investeringen, kan het ook de effectiviteit van SEA inzichtelijk maken.

Wat is de impact van Roi op SEO?

De ROI kan je bijvoorbeeld laten zien wat een bepaalde campagne jou heeft opgeleverd. Directe impact op SEO is er niet. Indirect heeft die campagne opzicht dan wel weer een zekere invloed op je SEO. Je kunt het goed gebruiken als je investeringen wilt gaan doen om je SEO te verbeteren, die je op langere termijn weer allerlei voordelen opleveren.

Voor wie hebben wij dit artikel over roi geschreven?

Het artikel over roi hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over roi in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals roi?

Wij schrijven over begrippen als roi om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

roi is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over roi in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals roi, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip roi in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van roi. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van roi op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende roi.

Het voorbeeld dat wij geven van roi , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over roi van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z