ROI

Doe je als bedrijf een investering, dan is het logisch dat je benieuwd bent naar de effectiviteit hiervan. ROI speelt hierin een grote rol. Wat is ROI en hoe werkt dit in je voordeel bij het opstellen van een online strategie? Hier leggen we het begrip uitgebreid aan je uit.

Wat is ROI?

ROI staat voor Return On Investment en is een methode waarmee je bepaalt hoe effectief een investering is. De ROI berekenen biedt inzicht in resultaten van investeringen. ROI laat ook de effectiviteit van SEA zien.

ROI in de praktijk

Hoe werkt het gebruik van ROI in de praktijk? Bij het berekenen van een ROI is een formule nodig:

Opbrengst investering – kosten voor investering / kosten investering.

Aan de hand van een makkelijk voorbeeld ontdek je het gebruik van de ROI formule:

Stel: je investeert 15.000 in een product dat een opbrengst heeft van 18.000. Dan is er winst van 3000 euro. Met de bovenstaande formule komt hier een resultaat van 20% uit. De ROI van deze investering is dus 20%. Het is belangrijk om de ROR niet uit het oog te verliezen. ROR staat voor Rate of Return: dit is de tijd die het een investering kost om de opbrengst op te leveren. Een korte ROR is beter: je hebt dan minder tijd nodig om winst te maken.

ROI | Begrippenlijst

De impact van ROI op SEO

ROI heeft geen directe impact op de SEO van een website. Je gebruikt ROI onder andere om te zien hoe effectief een bepaalde campagne is. Indirect heeft een bepaalde campagne wel weer invloed op de SEO. Gebruik maken van ROI is wel aan te raden wanneer je wilt investeren in het verbeteren van de SEO op een website. Op deze manier verbeter de je SEO en pluk je hier op langere termijn de vruchten van.

Mijn advies

Wil je de SEO van een website verbeteren? We raden aan om hierin te investeren volgens het principe van ROI. Verzamel hiervoor je conversie data, zoals het aantal bezoekers, de conversieratio en het aantal transacties.

Stel daarnaast ook een doel: dit is mogelijk een transactie, maar ook een actie, bijvoorbeeld op websites waar geen transacties plaatsvinden. Het inschrijven voor een nieuwsbrief is een voorbeeld van een actie. Het gebruik van Google Analytics helpt bij het krijgen van een duidelijk overzicht. Een SEO specialist inschakelen is wel aan te raden.

Veelgestelde vragen

Wat is ROI?

ROI oftewel Return On Investment is een manier om te kunnen bepalen wat een investering jou oplevert. Naast dat het je inzichten geeft in de resultaten van jouw investeringen, kan het ook de effectiviteit van SEA inzichtelijk maken.

Wat is de impact van Roi op SEO?

De ROI kan je bijvoorbeeld laten zien wat een bepaalde campagne jou heeft opgeleverd. Directe impact op SEO is er niet. Indirect heeft die campagne opzicht dan wel weer een zekere invloed op je SEO. Je kunt het goed gebruiken als je investeringen wilt gaan doen om je SEO te verbeteren, die je op langere termijn weer allerlei voordelen opleveren.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies