Referral

Er zijn verschillende methodes om reclame te maken voor een product of dienst. Dit is onder andere mogelijk met referral. Maar wat is referral precies en hoe pas je dit als bedrijf toe? Hier leggen we het begrip uitgebreid aan je uit.

Wat is referral?

Referral is een manier om reclame te maken. Deze term betekent doorverwijzing en komt op verschillende manieren voor. Een referral heet ook wel mond-op-mond reclame. Deze methode komt regelmatig voor bij internet marketing en is een goede manier om nieuwe klanten te werven.

De werking van een referral in de praktijk

Als bedrijf wil je natuurlijk zoveel mogelijk reclame maken voor een product of dienst. Ben je op zoek naar een aannemer voor het realiseren van bouwactiviteiten en een kennis verwijst naar een persoon die hij heeft ingeschakeld voor dergelijke werkzaamheden, dan is er sprake van een referral. De kennis verwijst je door naar een goede aannemer. Dit is vrijwel altijd op basis van positieve ervaringen.

Het is ook mogelijk om online referral marketing te gebruiken. Het noemen van bedrijven op websites maakt het voor bezoekers mogelijk om door te klikken naar de website van een bedrijf. Via social media is er ook veel sprake van online referral marketing.

referral

De impact van referral op SEO

Een referral is zeker van nut voor de SEO van je website. Een product of dienst komt onder de aandacht door middel van mond-op-mond reclame. Krijgt jouw website een vermelding op een blog of noemt iemand een van je producten op social media? Dit is gunstig voor de SEO van je website. Het zorgt ervoor dat mensen naar jou op zoek gaan en wellicht overgaan tot het doen van een aankoop. Een (online) referral zorgt mogelijk voor een betere vindbaarheid.

Mijn advies

Met een referral krijgt jouw bedrijf of een product of dienst van jouw bedrijf gratis marketing. Hierbij is een goede ervaring van de klant een must. Een manier om dit zelf te genereren is door online samen te werken met partijen om producten te promoten. De samenwerking met een influencer is meestal niet gratis, maar zorgt er wel voor dat een product of dienst onder de aandacht komt van een groot publiek. Zorg er wel voor dat je hiermee jouw doelgroep bereikt.

Veelgestelde vragen

Wat is referral?

Referral is een bepaalde methode voor het maken van reclame. Je kunt het zien als mond op mond reclame. Dit kan van bekende of onbekende personen zijn. We zien het vaak terug in de internet marketing. Letterlijk betekent deze term doorverwijzing.

Wat is de impact van Referral op SEO?

Als jouw website een wordt genoemd in een bepaald blog of op sociale media, dan heeft dit een gunstige invloed op SEO. Mensen zullen eerder geneigd zijn om jouw site op te gaan zoeken. Dit zal dus tot meer verkeer leiden en mogelijk ook een hogere omzet.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z