Referral

Er zijn verschillende methodes om reclame te maken voor een product of dienst. Dit is onder andere mogelijk met referral. Maar wat is referral precies en hoe pas je dit als bedrijf toe? Hier leggen we het begrip uitgebreid aan je uit.

Wat is referral?

Referral is een manier om reclame te maken. Deze term betekent doorverwijzing en komt op verschillende manieren voor. Een referral heet ook wel mond-op-mond reclame. Deze methode komt regelmatig voor bij internet marketing en is een goede manier om nieuwe klanten te werven.

De werking van een referral in de praktijk

Als bedrijf wil je natuurlijk zoveel mogelijk reclame maken voor een product of dienst. Ben je op zoek naar een aannemer voor het realiseren van bouwactiviteiten en een kennis verwijst naar een persoon die hij heeft ingeschakeld voor dergelijke werkzaamheden, dan is er sprake van een referral. De kennis verwijst je door naar een goede aannemer. Dit is vrijwel altijd op basis van positieve ervaringen.

Het is ook mogelijk om online referral marketing te gebruiken. Het noemen van bedrijven op websites maakt het voor bezoekers mogelijk om door te klikken naar de website van een bedrijf. Via social media is er ook veel sprake van online referral marketing.

referral

De impact van referral op SEO

Een referral is zeker van nut voor de SEO van je website. Een product of dienst komt onder de aandacht door middel van mond-op-mond reclame. Krijgt jouw website een vermelding op een blog of noemt iemand een van je producten op social media? Dit is gunstig voor de SEO van je website. Het zorgt ervoor dat mensen naar jou op zoek gaan en wellicht overgaan tot het doen van een aankoop. Een (online) referral zorgt mogelijk voor een betere vindbaarheid.

Ons advies

Met een referral krijgt jouw bedrijf of een product of dienst van jouw bedrijf gratis marketing. Hierbij is een goede ervaring van de klant een must. Een manier om dit zelf te genereren is door online samen te werken met partijen om producten te promoten. De samenwerking met een influencer is meestal niet gratis, maar zorgt er wel voor dat een product of dienst onder de aandacht komt van een groot publiek. Zorg er wel voor dat je hiermee jouw doelgroep bereikt.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat referral inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over referral geschreven?

Het artikel over referral hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over referral hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over referral in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals referral?

Wij schrijven over begrippen als referral om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Referral is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over referral en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip referral in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van referral. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van referral op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende referral.

Het voorbeeld dat wij geven van referral geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over referral van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z