Hoger in Google komen met zoekmachine optimalisatie

Hoger in de zoekresultaten van Google komen is lastig. Er spelen honderden verschillende factoren mee die voor een hogere plek in Google zorgen. Bij SEO (Search Engine Optimization) is dit het hoofddoel. Ik leg uit wat dit precies betekent en hoe je hoger in Google komt te staan (hiervoor hoef je niet altijd in zee te gaan met een SEO-bureau).

Inhoudsopgave toon

Hoe kom je hoger in Google met je website?

Heel basaal gezegd, kom je hoger in Google door de SEO actief te optimaliseren. SEO staat voor (in het Nederlands) zoekmachine optimalisatie en wordt ingezet om organisch hogerop te komen. Het voordeel hiervan is dat je niet voor iedere klik betaalt, in tegenstelling tot SEA (zoekmachine marketing).

SEO bestaat grofweg uit drie hoofdcomponenten. Deze componenten zijn content, techniek en autoriteit. Juist de combinatie hiervan zorgt uiteindelijk voor de posities in Google.

Wanneer je bijvoorbeeld enkel aan de content werkt, maar de techniek niet op orde hebt, zul je niet voor competitieve zoekwoorden hoger komen. Dit werkt andersom hetzelfde.

Wat is het doel van hoog in Google staan?

Bij SEO is het doel dat een landingspagina of website hoger komt te staan in de zoekresultaten van Google (of een andere zoekmachine). Hoe hoger een website binnen de organische zoekresultaten komt te staan, hoe meer organische bezoekers deze website genereert. Hiermee verhoogt de conversie.

Voor een groot deel van mijn klanten is dus echt deze uiteindelijke conversie uit hoge posities in Google het doel. Veel verkeer naar de website is leuk, maar kwalitatieve conversies uit deze posities zorgen voor de omzet.

Wat betreft de positie is het doel voor iedereen de #1 positie voor de belangrijkste zoekwoorden. Dat gezegd hebbende, er zijn verschillende metrics waar ik goed op let om de prestaties van mijn SEO-inspanningen in kaart te brengen..

  • hoge posities in Google;
  • meer naamsbekendheid;
  • de positie van thought leadership bereiken;
  • conversies of aankopen in de webshop (B2B of B2C);
  • genereren van leads (vaak B2B);
  • het verhogen van het aantal organische bezoekers;
  • verbeteren van de gebruikservaring;
  • autoriteit opbouwen (linkbuilding).

Deze metrics dienen altijd in lijn te liggen met de doelstellingen van jouw organisatie. Lees door om te ontdekken hoe ik aan de slag ga met het bereiken van deze doelstellingen.

Hoger in Google komen in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

Hoger in Google komen met jouw website (video).

50 tips om hoger in Google te komen met jouw website

50 “snelle” tips om zelf aan de slag te gaan met hogerop in Google komen met jouw website. Onder deze tabel vind je mijn tabel voor het concreet aan de slag gaan met deze tips. Geformuleerd in een chronologische volgorde zodat je er echt zelf mee aan de slag kan gaan.

TipUitleg
1. Optimaliseer je meta titelsDe meta titel is het eerste dat gebruikers en Google zien in de zoekresultaten, dus zorg ervoor dat het relevant en aantrekkelijk is.
2. Optimaliseer je meta beschrijvingenMeta beschrijvingen worden onder de titel weergegeven in de zoekresultaten en moeten de gebruiker overtuigen om te klikken.
3. Gebruik relevante zoekwoordenZoekwoorden zijn de woorden en zinnen die gebruikers in Google typen, dus zorg ervoor dat je deze in je content gebruikt.
4. Schrijf content van hoge kwaliteitGoogle beloont websites die waardevolle, originele en relevante content bieden.
5. Optimaliseer je afbeeldingenGebruik relevante bestandsnamen, alt-tekst en comprimeer je afbeeldingen voor snellere laadtijden.
6. Gebruik relevante interne linksInterne links helpen Google de structuur en inhoud van je website te begrijpen.
7. Bouw kwalitatieve backlinksBacklinks zijn links van andere websites naar de jouwe en Google ziet deze als een teken van vertrouwen.
8. Maak gebruik van sociale mediaSociale media kunnen meer verkeer naar je website leiden en je zichtbaarheid vergroten.
9. Maak je website mobielvriendelijkGoogle beloont websites die goed werken op mobiele apparaten.
10. Verbeter je website snelheidLangzame websites kunnen gebruikers wegjagen en Google neemt laadtijden mee in hun algoritme.
11. Gebruik een veilige HTTPS-verbindingGoogle geeft de voorkeur aan websites die een veilige verbinding bieden.
12. Zorg voor een goede gebruikerservaringWebsites die eenvoudig te gebruiken zijn en voldoen aan de behoeften van de gebruiker, worden beloond door Google.
13. Vermijd duplicate contentDubbele content kan verwarrend zijn voor Google en leiden tot een lagere ranking.
14. Maak gebruik van gestructureerde gegevensGestructureerde gegevens helpen Google te begrijpen waar je pagina over gaat en kan leiden tot betere zichtbaarheid.
15. Houd je website up-to-dateRegelmatige updates tonen aan dat je website actief is en relevant blijft voor gebruikers.
16. Maak gebruik van Google Mijn BedrijfAls je een lokaal bedrijf hebt, kan Google Mijn Bedrijf je zichtbaarheid in lokale zoekopdrachten vergroten.
17. Optimaliseer je URL-structuurDuidelijke en beschrijvende URL’s helpen Google en gebruikers te begrijpen waar je pagina over gaat.
18. Schrijf lange, diepgaande artikelenLange artikelen die een onderwerp grondig behandelen, kunnen hoger ranken in Google.
19. Maak gebruik van bulletpoints en opsommingstekensDit maakt je content makkelijker te lezen en te begrijpen voor zowel gebruikers als Google.
20. Gebruik headers (H1, H2, etc.) correctHeaders helpen de structuur van je content te organiseren en laten Google zien waar je pagina over gaat.
21. Publiceer regelmatig nieuwe contentRegelmatig publiceren kan aantonen dat je website actief is en relevant blijft voor gebruikers.
22. Schrijf gastblogsGastblogs kunnen je helpen kwalitatieve backlinks te verkrijgen en je zichtbaarheid te vergroten.
23. Optimaliseer voor voice searchSteeds meer mensen gebruiken voice search, dus zorg ervoor dat je website hier ook voor geoptimaliseerd is.
24. Gebruik kwalitatieve en relevante externe linksExterne links naar betrouwbare bronnen kunnen je geloofwaardigheid en ranking verhogen.
25. Maak gebruik van een XML sitemapEen XML sitemap helpt Google om je website beter te begrijpen en te indexeren.
26. Vermijd keyword stuffingTe veel gebruik van hetzelfde zoekwoord kan als spam worden beschouwd door Google.
27. Optimaliseer voor lokale zoekopdrachtenAls je een lokaal bedrijf hebt, zorg er dan voor dat je geoptimaliseerd bent voor lokale zoekopdrachten.
28. Maak gebruik van video contentVideo’s kunnen de gebruikersbetrokkenheid verhogen en kunnen door Google worden beloond.
29. Maak je website makkelijk navigeerbaarEen duidelijke en eenvoudige navigatie helpt gebruikers en Google om je website te begrijpen.
30. Maak gebruik van long-tail zoekwoordenLong-tail zoekwoorden hebben vaak minder concurrentie en kunnen je helpen je doelgroep beter te bereiken.
31. Bied nuttige en relevante content aanNuttige content zal gebruikers langer op je pagina houden en kan je ranking verbeteren.
32. Optimaliseer voor featured snippetsFeatured snippets verschijnen boven de normale zoekresultaten en kunnen je zichtbaarheid aanzienlijk verhogen.
33. Houd rekening met de E-A-T principes van GoogleExpertise, Autoriteit en Vertrouwen zijn belangrijk voor Google bij het rangschikken van pagina’s.
34. Maak gebruik van Google Search ConsoleDeze gratis tool kan je helpen je website te optimaliseren en eventuele problemen te identificeren.
35. Maak gebruik van Google AnalyticsMet Google Analytics kan je het verkeer op je website analyseren en begrijpen hoe gebruikers interactie hebben met je site.
36. Zorg voor een goede 404 error paginaEen goede 404 pagina kan gebruikers helpen die een niet-bestaande pagina proberen te bereiken.
37. Controleer regelmatig op gebroken linksGebroken links kunnen een slechte gebruikerservaring bieden en je SEO schaden.
38. Monitor je backlinksNiet alle backlinks zijn goed, houd ze in de gaten om schadelijke links te identificeren.
39. Houd je website veiligWebsites met beveiligingsproblemen kunnen door Google worden bestraft.
40. Maak content voor mensen, niet voor zoekmachinesDe beste SEO strategie is om content te creëren die echt waarde biedt voor je gebruikers.
41. Zorg voor een duidelijke call-to-actionEen goede call-to-action kan de gebruikersbetrokkenheid verhogen.
42. Gebruik sociale bewijskracht op je websiteRecensies en testimonials kunnen het vertrouwen van gebruikers in je website verhogen.
43. Houd rekening met de zoekintentieBegrijpen wat gebruikers echt zoeken, kan je helpen betere content te creëren.
44. Maak gebruik van schema markupSchema markup kan Google helpen beter te begrijpen waar je pagina over gaat.
45. Optimaliseer je ankertekstenDe tekst die je gebruikt voor je interne en externe links kan invloed hebben op je SEO.
46. Houd rekening met de bounce rateEen hoge bounce rate kan aangeven dat gebruikers niet vinden wat ze zoeken op je website.
47. Zorg voor duidelijke contactinformatieDuidelijke en zichtbare contactinformatie kan het vertrouwen van gebruikers in je website verhogen.
48. Gebruik een logische en duidelijke sitestructuurEen duidelijke sitestructuur helpt gebruikers en Google je website beter te begrijpen.
49. Zorg voor correcte en consistente NAP-gegevensNaam, Adres en Telefoonnummer (NAP) moeten correct en consistent zijn over je hele website.
50. Experimenteer en testSEO is een doorlopend proces, blijf experimenteren en testen om te zien wat het beste werkt voor je website.
50 tips om hoog in Google te komen.

Lees verder over hoger in Google komen met je website

Deze 50 tips geformuleerd in één stappenplan

Dat zijn wel erg veel tips, zie onderstaand mijn SEO-stappenplan, opgedeeld in een chronologische volgorde.

StapTijdsduurPrioriteitUitleg
1. SEO-analyse opstellenEerste maandHoogEerst moet je begrijpen hoe je huidige website presteert op het gebied van SEO, identificeer sterke punten, zwaktes en gebieden die verbetering nodig hebben.
2. Zoekwoordonderzoek en concurrentieanalyseEerste maandHoogBegrijp de zoektermen die relevant zijn voor je bedrijf, hoe ze presteren en hoe je concurrenten ze gebruiken.
3. Website- en pagina-optimalisatieEerste en tweede maandHoogOptimaliseer je website en pagina’s voor SEO, inclusief titels, beschrijvingen, afbeeldingen, URL-structuur, interne links en inhoud.
4. Contentcreatie en optimalisatieDoorlopend (maandelijks)HoogCreëer nieuwe en waardevolle content die geoptimaliseerd is voor je doelzoekwoorden en biedt waarde voor de gebruiker.
5. Mobielvriendelijk en snelheidsoptimalisatieDerde maandHoogZorg ervoor dat je website snel laadt en goed werkt op mobiele apparaten, want dit is cruciaal voor zowel SEO als gebruikerservaring.
6. Linkbuilding en gastbloggenDoorlopend (maandelijks)MediumBegin met het bouwen van kwalitatieve backlinks naar je website en overweeg gastbloggen om je zichtbaarheid en autoriteit te vergroten.
7. Sociale media en Google Mijn BedrijfVierde maandMediumMaak gebruik van sociale media om verkeer te genereren en als je een lokaal bedrijf hebt, zorg er dan voor dat je Google Mijn Bedrijf optimaal benut.
8. Structureren van gegevens en Schema MarkupVijfde maandMediumImplementeer gestructureerde gegevens en schema markup om Google te helpen je website beter te begrijpen.
9. Gebruik van Google ToolsVijfde en zesde maandMediumMaak gebruik van Google Search Console en Google Analytics om je prestaties te volgen en te verbeteren.
10. Blijf testen en verbeterenGedurende de gehele periode en daarnaLaagSEO is een doorlopend proces, blijf dus constant testen, leren en verbeteren.
50 tips om hoger in Google te komen in één stappenplan.

Hoger in Google komen: op welke metrics let ik?

Uiteindelijk is het doel niet alleen hoog in Google staan, maar daadwerkelijk de beoogde conversie realiseren middels organisch verkeer. Dit dient meetbaar te worden gemaakt met micro en marco doelen. Vanuit de bedrijfsdoelstelling worden deze, meetbare, metrics bepaald.

Vanuit een SEO-traject kunnen verschillende doelstellingen worden geformuleerd. Iedere doelstelling heeft zijn eigen voor- en nadelen.

  • Posities van de zoekwoorden. Dit vind ik de meest objectieve doelstelling. De reden hiervoor is dat deze doelstelling bijna onafhankelijk is van seizoensfluctuatie (althans, in de reisbranche komt het bijvoorbeeld wel voor dat in de zomer meer wordt geïnvesteerd, waardoor de concurrentie feller is).
  • Aantal organische bezoekers. Het aantal organische bezoekers is met name interessant voor trajecten waarbij de focus breder ligt. Je kunt immers lastig over 500+ zoekwoorden rapporteren zonder de focus van het management te verliezen.
  • De gemiddelde positie van de zoekwoorden. Kun je dan niet gewoon een gemiddelde positie afgeven van deze 500 zoekwoorden? Ik vind van niet, te weinig nuances zitten hierin.
  • De CTR van bepaalde zoekwoorden. Dit zou optioneel kunnen in combinatie met de positie van bepaalde zoekwoorden. Ook hierin ben je weer afhankelijk van factoren waar je weinig invloed op hebt. Een concurrent die een bepaalde featured snippet pakt of een locatie resultaat dat ineens wordt getoond voor een zoekwoord. Ook de advertenties hebben hier een enorme impact op.

Wil je accuraat rapporteren van de voortgang is van hoger in Google komen? Dan adviseer ik om een combinatie van bovenstaande opties op te zoeken. Zorg voor iets wat reproduceerbaar is. Een methodiek waarmee je accuraat bent en onafhankelijk bent van de seizoensfluctuaties van klanten.

Ook het rapporteren op conversies vind ik risicovol. Hiermee stel je jezelf afhankelijk op voor eventuele aanpassingen vanuit de klantzijde op de website waardoor de conversie zakt of stijgt.

De voordelen van organisch met je website hoger in Google komen

Er zijn veel redenen te bedenken waarom ik liever organisch hoog in Google sta dan met bijvoorbeeld een advertentie (dit is SEA). Een greep uit de voordelen van hoog in Google staan door SEO kun je hieronder vinden. Organisch hoog in Google staan zorgt voor..

  • een hogere, intrinsieke waarde van de website (en het bedrijf);
  • een hogere click through rate (tot wel 50%);
  • bewezen kwalitatievere bezoekers die sneller converteren;
  • gratis klikken (je betaalt niet per klik);
  • een verder geoptimaliseerde website (anders kom je niet hoog in Google te staan);
  • duurzaamheid en stabiliteit, wanneer je er staat zak je niet zomaar terug;
  • meer vertrouwen, bezoekers hebben meer vertrouwen in de organische resultaten;
  • een hoger marktaandeel;
  • herkenning en thought leadership binnen je markt;
  • klant retentie wanneer dit zo wordt ingericht dat de website goed vindbaar is, ook voor bestaande klanten;
  • autoriteit, een hoge positie in Google draagt bij aan de perceptie van veel autoriteit binnen je niche;
  • meer conversies doordat je je techniek en content verbetert.

Dit zijn ze misschien nog niet allemaal, maar volgens mij genoeg redenen om actief te investeren in de SEO van je organisatie.

Hoe brengt een specialist websites hoog in Google?

Dit doet een SEO-specialist door structureel verschillende optimalisaties aan en rondom de website of landingspagina uit te voeren. Deze optimalisaties worden op drie vlakken uitgevoerd: content, techniek en linkbuilding. 

Hoger in Google komen met je website

Zo worden er bijvoorbeeld wekelijks blogs geschreven voor op een landingspagina, de snelheid van een website wordt verbeterd of artikelen bij andere sites uitgezet. Door deze optimalisaties structureel uit te voeren, komt de website of landingspagina’s hoger in de zoekresultaten van Google.

Op een veilige manier hoog in Google komen?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Brengt websites hoog in Google

Met 10 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

Wat zijn valkuilen bij hoger in Google komen?

Er zijn een aantal valkuilen waar je voor moet waken bij het hoger in Google komen.

  1. Vermijd spammy links zoals startpagina’s. Deze links zullen op de lange termijn meer schade aanrichten dan een positief effect hebben.
  2. Richt je niet alleen op de hoeveelheid content. Plaats kwalitatieve content centraal waarmee je je bezoeker echt ondersteunt en informeert.
  3. Probeer niet SEO als een pleister op bestaande bedrijfsprocessen te plakken. SEO hoort integraal in de bedrijfsvoering te zitten. Vanuit de marketingstrategie, dus fundamenteel, dient SEO ondersteunend voor het geheel te zijn. Vanuit dit uitgangspunt bereik je het maximale met de SEO-campagne.
  4. Kies niet te laat voor SEO vanuit development (vergelijkbaar met punt 3). Technische zaken waarvoor aan het begin van het traject is gekozen, is vaak lastig terug te draaien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zaken als het thema, de website structuur of gebruik van plugins. Alles wat je later moet terugdraaien, gaat tijd en een investering kosten.
  5. Voorkom een incorrecte meetbaarheid. SEO optimaliseren zonder de correcte meetbaarheid is hetzelfde als autorijden zonder je lichten aan.

Zo kom je wél hoog in Google

Zoekmachine optimalisatie bestaat uit de optimalisaties aan de content en techniek van je website en aan het uitvoeren van linkbuilden. SEO-specialisten weten een goede combinatie van deze drie facetten uit te oefenen. Een combinatie is belangrijk, want er is niet een specifiek onderdeel dat belangrijker is dan het andere. 

Wil je zelf je SEO verbeteren? Ik leg kort uit waar je dan zelf je optimalisaties kunt uitvoeren.

SEO-content 

Content omvat alle inhoud op een website. Er zijn verschillende soorten content. Hieronder een lijst van de meest belangrijke soorten content voor SEO:

  • blogs;
  • lijstjes (De 5 beste tools voor SEO);
  • interactieve content (offerte aanvragen);
  • gegevens in tabellen;
  • video’s.

Schrijf voor de bezoeker

Content schrijf je voor de bezoeker, niet voor Google. De bezoeker is degene die bepaalt of de content relevant is (1). Google merkt dit op doordat de bezoeker langer op de webpagina verblijft. Dit duidt aan dat er sprake is van expertise en relevante content. Schrijf content die nauw aansluit op de behoefte van de bezoeker.

Hoog in Google | SEO-content

Het begint bij de zoekopdracht. Welke zoekwoorden gebruikt de bezoeker? Nog belangrijker: wat is de zoekintentie? Begrijp waar een zoeker naar op zoek is. Het is aan jou de taak om daadwerkelijk antwoord te geven op de vraag van de bezoeker. Dat is de enige manier om meer bezoekers naar de website te genereren. Er zijn verschillende soorten zoekintenties:

  • oriënterend van aard;
  • commercieel van aard;
  • transactioneel van aard;
  • informatief van aard.

Iedere zoekintentie vereist een andere manier van schrijven. In onderstaande tabel staan de kenmerken van zoekopdrachten per zoekintentie:

OriënterendCommercieelTransactioneelInformatief
merknaambeste …koopwat
productnaamrecensiekortingwie
naam van een dienstvergelijkenbestelwaar
maatgoedkoophoe
kleurprijstips
ideeën
tutorial

De manier waarop een zoeker zoekt, is cruciaal voor hoe je content schrijft. Bepaal je doelgroep. Het is van belang om een zoekwoordonderzoek uit te voeren. Op deze manier kom je erachter hoe de doelgroep in Google zoek. 

Als antwoord hierop schrijf je kwalitatieve content over onderwerpen die gerelateerd zijn aan jouw website. Google brengt regelmatig nieuwe updates uit die het algoritme veranderen. Om deze reden is het van belang dat je regelmatig leesbare, pakkende en relevante content schrijft voor jouw doelgroep. Gebruik bronnen waar nodig, om je kennis op het gebied van een specifiek onderwerp te ondersteunen.

Technische SEO

Naast content, is techniek een belangrijk component van SEO. De technische kant omvat zaken als de indexeerbaarheid, laadsnelheid en skelet van de website. 

Hoog in Google | Technische SEO

Waarom is de techniek zo belangrijk? Je hebt niet veel aan kwalitatieve content wanneer de bezoeker jouw website al wegklikt omdat de pagina te langzaam laadt. Techniek, content en linkbuilding versterken elkaar. Ik bespreek onderstaand hoe je de techniek van een website verbetert.

Website structuur

De structuur van een website moet duidelijk zijn. Dit zorgt ervoor dat Google de website makkelijke crawlt. Hoe beter je website gecrawld wordt, hoe sneller je in de index van Google terecht komt.

De achterkant van een website bestaat uit verschillende codes. HTML, CSS en JavaScript. Samen vormen zij de broncode van een website. HTML realiseert de structuur van de website. Header tags duiden titels en subkopjes aan. Zo voeg je structuur toe aan content. Ook gebruik je de HTML om tags toe te voegen aan duplicate content (noindex-tags). Duplicate content is niet goed voor de ranking van een website.

Hoog in Google | Gebroken links

CSS is een programmeertaal die bepaalt hoe een website eruit komt te zien. Met CSS construeer je de layout van een website. JavaScript is de programmeertaal die ervoor zorgt hoe een website ‘’zich gedraagt’’. Het voegt interactiviteit toe en zorgt voor beweging op een website.

De website structuur heeft grote invloed op je succes in Google. Het bepaalt URL’s, hoe je sitemap eruit komt te zien en hoe goed Google je site indexeert.

Op een veilige manier hoog in Google komen?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Brengt websites hoog in Google

Met 10 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

XML sitemap

Een XML sitemap is een plattegrond die alle URL’s van een website bevat (2). Deze sitemap is bedoeld voor Google. De crawlers gebruiken deze URL’s om bij webpagina’s terecht te komen. Het is daarom van groot belang dat je een XML sitemap creëert. Dit doe je via Google Search Console.

Laadsnelheid

De grootte van een webpagina bepaalt hoe snel deze laadt. Grote afbeeldingen of grote videobestanden zorgen ervoor dat een webpagina trager laadt. Om de laadsnelheid van de website te verbeteren, zijn er verschillende manieren.

Hoog in Google | XML-sitemap

Het is van belang om afbeeldingen te comprimeren. Hiermee verklein je de afbeelding terwijl de kwaliteit van de afbeelding behouden wordt. Een handige tool hiervoor is WP Smush.

Daarnaast zorgt een cache-plugin ook voor een snellere laadtijd. Deze plugin zorgt ervoor dat een eerder geladen versie van de website in het cache-geheugen blijft staan. Zo hoeven de elementen op een website niet nog een keer te laden. Het resultaat hiervan is een snellere webpagina.

Linkbuilding 

Linkbuilden is het verkrijgen van links van andere websites naar jouw website toe. Door een link te verkrijgen, krijg je pluspunten van Google. Google ziet jouw website dan als een goede bron.

Kwaliteit staat hierbij hoger in het vaandel dan kwantiteit. Niet de hoeveelheid links die je verkrijgt zorgt voor een betere positie in Google, maar de kwaliteit van de link. Wanneer je een linkvermelding krijgt van een website met een hoge SEO waarde, telt deze meermalen mee dan een link van een website met een lage waarde.

Hoog in Google | Linkbuilding

Kies daarom de sites waarvan je een link wilt, goed uit. Steek meer tijd en energie in het schrijven van een goed gastartikel en overtuig goede sites hiermee. 

Verkrijg autoriteit met links

Zorg ervoor dat webpagina’s met hoge autoriteit naar jouw website linken. Deze webpagina’s geven hun eigen waarde door aan jouw pagina. Google merkt dit op en ziet de gelinkte website als waardevol.

Niet alleen webpagina’s geven autoriteit door, ook de algehele website. Dit noem je domein autoriteit. Hier gaat het om de autoriteit van de website in zijn geheel. Via Ahrefs vul je een domeinnaam in en krijg je de geschatte domein autoriteit te zien. Hier lees je af hoe waardevol een bepaald domein is wanneer je een link van hen krijgt.

Optimaliseer ankerteksten

Ankertekst is het stukje tekst waar een link achter schuilt. Vaak is de ankertekst bijvoorbeeld de titel van het artikel (3). Het is cruciaal dat de ankertekst een goede indicatie geeft van het onderwerp van de link. Het triggert de bezoeker om door te klikken. 

Voorheen werd vaak aangeraden om het zoekwoord in de ankertekst te plaatsen. Vandaag de dag komt dit ‘’spammy’’ over (4). Google waardeert het meer als er een duidelijk beeld wordt gegeven van de volgende pagina. Pas hiermee op. Het belangrijkste is dat de bezoeker weet waar de volgende pagina naartoe leidt.

Vind broken backlinks

Broken links zijn links op je website die niet meer werken. Broken backlinks zijn links die binnenkomen die niet meer werken. De oorzaak is vaak dat een pagina weggehaald is. Met deze methode zorg je ervoor dat deze broken links en broken backlinks opgespoord worden.

Je hebt twee keuzes, de link verwijderen of een link veranderen naar een pagina die nog wél bestaat. In beide gevallen zal het de gebruiksvriendelijkheid van je website verbeteren. Google merkt dit op en dit heeft positieve invloed op de ranking van je website.

Op een veilige manier hoog in Google komen?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Brengt websites hoog in Google

Met 10 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

De gouden combinatie om hoog in Google te staan

Vooral de combinatie van de drie facetten is belangrijk wanneer je hoog in Google wilt komen te staan. Niet één specifiek onderdeel is belangrijker dan het andere. Houd een goede planning voor jezelf aan om alle drie de facetten uitvoerig te doen.

Een specifiek stappenplan is er helaas niet om op #1 in Google te komen. Het algoritme van Google verandert continu en aanpassingen kunnen dan weer anders opgepikt worden dan eerst.

Hoog in Google | De combinatie

Ook een belangrijke factor om rekening mee te houden, is je concurrentie. Wanneer je allerlei optimalisaties aan je site uitvoert en denk hiermee hoger in Google te komen staan, dan kan je concurrent nog meer optimalisaties hebben gedaan. 

Houd daarom je concurrenten goed in het oog. Beginnen zij een blog of een podcast over een gezamenlijk onderwerp? Goed idee om ook te doen (en beter natuurlijk)!

Combineer SEA met SEO

Door SEA en SEO te combineren kunnen gegevens worden uitgewisseld. Deze trajecten zijn complimentair aan elkaar. Op welke manier zet ik mijn data uit SEA-campagnes in voor mijn SEO-trajecten?

  • Ik bepaal de relevantie van zoekwoorden aan de hand van data uit mijn SEA-campagnes. Investeren in een concurrerend zoekwoord is risicovol, als je niet zeker weet of (en wat) het oplevert. Met een SEA-campagne kan worden bepaald wat de conversie voor zoekopdrachten is, waarmee een geschikte investering kan worden bepaald.
  • Een exacte volume calculeren. Een advertentie aanzetten is eigenlijk de enige manier om de exacte volume te achterhalen in Google. Programma’s als de Google Search Console en Ahrefs geven geen exacte volume weer.
  • Een beter idee van de mate van concurrentie bepalen. De gemiddelde CPC van de campagne kan een globaal inzicht geven in de mate van (betaalde) concurrentie op een zoekopdracht.

Wat als je zeker bent van de zoekwoorden waarmee je hoger in Google wilt komen?

Dan kun je aan de slag gaan met zoveel mogelijk vastgoed binnen Google te claimen. Dit doe je door zowel de SEO te optimaliseren als de SEA-campagnes te laten draaien. Met name voor zoekwoorden met een goede conversie is dit bij uitstek geschikt. Voor zoekwoorden als deze wil je simpelweg zoveel mogelijk verkeer op je website verkrijgen. De ROAS zal toch wel positief zijn (zeker als je dit met de lifetime value van je conversie berekent).


Veelgestelde vragen

Ik krijg dagelijks vragen binnen omtrent het samenwerken met een SEO-specialist en de voordelen/nadelen van deze mogelijke samenwerking. Ik heb de gestelde vragen en gegeven antwoorden hieronder uitgeschreven vanuit mijn eigen ervaring op dit gebied.

Wat zijn de componenten van hoog in Google komen?

Met jouw website een hoge plek in Google bemachtigen, gebeurt niet zomaar. Het antwoord is SEO. Search Engine Optimization. Ofwel: zoekmachineoptimalisatie. Het is een vraag waar ieder bedrijf mee bezig is. Want, hoe hoger in Google, des te meer potentiële bezoekers in aanraking komen met jouw bedrijf. Uiteindelijk brengt dit meer klanten, dus meer omzet en winst.

Het hoofddoel van SEO is om een landingspagina of website hoog te laten eindigen in de Google zoekresultaten. Het proces van SEO omvat drie belangrijke componenten. Dit zijn: content, techniek en linkbuilding. Aan de hand van tekst of de snelheid van een website vinden er verschillende optimalisaties plaats rondom de website.

Een andere, eenvoudigere en snellere manier om hoog in Google te eindigen, is SEA. Search Engine Advertising. Dit is niet gratis, dus als bedrijf of website heb je hier wel budget voor nodig. Je betaalt voor een advertentie, kiest welke doelgroep de advertentie te zien krijgt en je belandt vrijwel direct bovenaan in de Google zoekresultaten. Het nadeel hieraan is dat SEA geld kost en het is vooral een kortetermijnstrategie, in tegenstelling tot SEO. SEO focust vooral op de lange termijn. De resultaten van SEO laten om deze reden ook langer op zich wachten.

SEO focust zich op drie componenten:

  • Content. Schrijf relevante, nuttige teksten van kwaliteit. Tip: schrijf op iedere pagina over slechts één onderwerp. Zo raakt Google niet in de war, maar jouw bezoekers ook niet.

Schrijf teksten die aansluiten bij de zoekintentie. Denk na over op welke vragen de bezoeker antwoorden wil en verwerk die antwoorden in je tekst. En gebruik tussenkopjes. Dit maakt dat de tekst beter leesbaar wordt voor de bezoeker en bovendien leidt het tot betere zoekresultaten in Google.

Zorg dat iedere tekst uniek is. Dit is essentieel voor Google. Anders kiest Google slechts één pagina die hij relevant vindt en zal de andere pagina’s negeren. Daarnaast vindt de gebruiker dit ook fijner. Ook is de lengte van een tekst een belangrijk punt om bij stil te staan. Hoe langer de content, hoe beter de kwaliteitsscore bij Google. Tot slot: gebruik long tail zoekwoorden in jouw teksten. Dit zijn hele specifieke zoekwoorden (met meerdere woorden) waar weinig concurrentie op is. Door middel van deze specifieke zoekwoorden beland je bij de juiste doelgroep hoog in Google.

  • Techniek. Naast relevante, kwalitatieve content is de techniek van een website ook een onmisbaar component om hoog in Google te belanden. Je mag dan nog zo sterke content geschreven hebben, maar op het moment dat de website niet snel genoeg laadt, klikt de bezoeker hem weg. En dat heeft weer gevolgen voor een hoge plek in Google. Zorg er dus voor dat de website snel laadt. Dit doe je door bijvoorbeeld onnodige plug-ins weg te halen of de afbeeldingen te verkleinen.

Zorg voor een mobiele versie van jouw website. Er wordt namelijk veel gegoogeld via mobiele apparaten. Ook de structuur van een website is van belang. Dit doe je door titels en tussenkopjes te verduidelijken aan de hand van headers. De website structuur is van grote invloed op jouw plek in Google.

  • Linkbuilding. Linkbuilding betekent dat links van andere websites naar jouw website doorverwijzen. Google kadert jouw website dan in als betrouwbare bron en dat betekent weer een stapje omhoog in de zoekresultaten. De kwaliteit van de backlinks is hierbij wel belangrijk. Google controleert namelijk de betrouwbaarheid van deze websites. Een slechte website beïnvloedt de ranking in de zoekresultaten.

Zorg voor diversiteit onder de backlinks. Laat niet alle links uit maar één bron komen. Dit kan namelijk weer worden gezien als spam. Linkbuilding kan je ook genereren uit jouw eigen netwerk. Vraag aan mensen binnen jouw netwerk of ze een verwijzing naar jouw website willen plaatsen.

Kan ik binnen één dag organisch hoog in Google komen?

Het antwoord is nee. SEO is een langetermijnstrategie. Binnen een maand is zelfs al onrealistisch voor veel websites. Google zegt dat het gemiddeld 4 maanden tot een jaar duurt voordat je mogelijk de nummer 1-positie behaalt. Volgens een onderzoek van Ahrefs duurt het nog langer. Namelijk: bijna 95% van alle nieuw gepubliceerde pagina’s haalt geen top 10-positie binnen een jaar. Slechts 5% haalde deze positie wel.

Organisch hoog in Google belanden heeft veel tijd nodig. En geduld. Wil je direct bovenaan staan? Dan is het enige antwoord: SEA. Maar dan nog moeten jouw advertenties aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen, wil je boven je concurrenten belanden.

Hoe kom je eigenlijk hoog in Google?

Een hoge plaats in Google bemachtigen bereik je door de inzet van SEO en/of SEA. SEO kost veel tijd en geduld; de resultaten hiervan zie je pas na een lange tijd, maar zijn wel vaak blijvend (indien je SEO niet loslaat). Bij SEA zie je vrijwel direct resultaat, maar dit kost wel geld. Bovendien ben je je plek ook gelijk weer kwijt, op het moment dat je niet meer betaalt.

SEO omvat drie componenten:

  • Content: het schrijven van relevante, nuttige teksten van kwaliteit.
  • Techniek: de website dient snel te laden en de structuur van de website moet duidelijk zijn.
  • Linkbuilding: dit zijn links van andere websites die verwijzen naar jouw websites (backlinks). Google ziet jouw website dan als betrouwbare bron. Je verkrijgt hiermee autoriteit.

Door middel van bovenstaande componenten toe te passen voor jouw website, is het mogelijk om na verloop van tijd hoog in Google te belanden.

Wat zijn de voordelen van hoog scoren in Google?

Uit onderzoek is gebleken dat ruim één op de drie van alle Google-gebruikers klikt op de eerste link. Dit is dan ook een belangrijk voordeel aan hoog in Google scoren. Hoog in Google betekent simpelweg: meer bezoekers op jouw website en daarmee meer omzet en winst genereren.

Maar waarom hoog in Google? Google is de meest gebruikte zoekmachine in Nederland en eigenlijk over de hele wereld op dit moment. Elke seconde worden er bijna 40.000 zoekopdrachten uitgevoerd op Google. Dat zijn 3,5 miljard zoekopdrachten per dag en 1,2 biljoen zoekopdrachten per jaar. Dit aantal wordt met de dag groter. In september 2020 gebruikte zelfs 97,37% van alle Nederlanders Google als zoekmachine. In vergelijking met Bing en Yahoo: het marktaandeel van Bing was in 2019 slecht 4,69%. Voor Yahoo was dit nog minder, namelijk 1%.

Wat zijn voorbeelden van websites die hoog staan in Google?

Tegenwoordig is SEO voor ongeveer ieder bedrijf onmisbaar. Het ene bedrijf doet het op dit gebied beter dan de ander en bemachtigt daarmee een hoge plaats in de organische zoekresultaten. Voorbeelden van websites die veel tijd aan SEO besteden en een hoge plek bemachtigen, zijn:

  • Bol.com. Bol speelt in op de zichtbaarheid van al haar producten. Ze optimaliseren de product content, zodat de juiste doelgroep het product kan vinden.
  • Coolblue. Ze doen het goed op SEO-vlak. Hiermee genereert Coolblue een hoge autoriteit in de online wereld.
  • Marktplaats. Een belangrijke SEO-doelstelling voor Marktplaats is: goede user engagement, user experience en het verlagen van de bounce ratio. Bounce ratio betekent het percentage bezoekers dat vrijwel meteen van de website wegklikt.
  • Kieskeurig. Met ruim 170.000 bezoekers per dag is Kieskeurig een van de grootste consumentensites van Nederland. Voor ieder product wordt een uitgebreide informatiepagina geschreven. Hierbij wordt de gedachtegang van de lezer in kaart gebracht.
  • Zalando: Zalando doet veel aan SEO, maar tegelijkertijd verliezen ze de waarde voor de bezoeker nooit uit het oog. Usability en relevante content vinden zij heel belangrijk. In veel landen is de website van Zalando een autoriteit.
  • Albert Heijn. AH is de leider binnen de online zoekmarkt wat betreft supermarkten. Daarnaast scoren zij ook hoog op customer experience.
  • Omoda. Omoda kiest voor een duidelijke navigatiestructuur op de website. De hoofdnavigatie is heel breed, maar wordt steeds specifieker. De categorie laarzen is bijvoorbeeld onderverdeeld in korte, lange en vachtlaarzen. Deze hiërarchische structuur zorgt voor een goede vindbaarheid op Google én draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid voor de bezoeker.
  • Beter Bed. Beter Bed wint op SEO-gebied wat betreft de branche bedden en matrassen. Ikea en Leen Bakker zaten ze op de hielen. Reden hiervoor is dat Beter Bed alleen spullen van hun eigen merk verkoopt. Net als Ikea. Beter Bed scoort hoog op linkbuilding gecombineerd met veel zoekwoord rijke anchor teksten.
  • Leen Bakker. Samen met Goossens domineren deze woonwinkels de zoekresultaten in Google. Maandelijks vinden er 1,3 miljoen zoekresultaten plaats op het gebied van woonkamer gerelateerde producten. Hiervan haalt Leen Bakker maar liefst 6,40% binnen op hun website. Dit komt neer op honderdduizenden bezoekers per jaar.

Op welke manier helpt samenwerken met een SEO-specialist bij hoger komen in Google?

Wanneer je een samenwerking aangaat met een SEO-specialist, voert hij of zij voor jou zoekmachine optimalisatie werkzaamheden uit. Deze optimalisaties hebben betrekking tot de drie pijlers van seo: content, techniek en linkbuilding. Het doel van een SEO-specialist is om jouw website beter vindbaar te maken in zoekmachines, voornamelijk in Google. Een SEO-specialist zorgt daarnaast ook voor meetbaarheid en daarmee inzicht.

Natuurlijk kun je jouw SEO ook zelf doen, maar vergeet niet: SEO is een vak apart. Een SEO-specialist is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en heeft veel kennis in huis. Daarnaast heeft een SEO-specialist toegang tot alle belangrijke tools om jouw SEO naar een hoger plan te tillen. Een ander voordeel aan de samenwerking met een SEO-specialist, is dat je zelf weer meer tijd hebt voor andere dingen.

Waar kan ik zien hoe hoog ik in Google sta?

Inzicht in jouw website is heel erg belangrijk. Aan de hand van deze informatie kun je jouw website namelijk optimaliseren. Door middel van verschillende SEO-tools kom jij erachter op welke plek je staat in Google. Een hele bekende is Google Search Console. Deze tool is van Google en is gratis. Een andere tool is Ahrefs. Deze tool kost geld, maar biedt je wel heel veel inzichten.

In Ahrefs zie je het zoekwoord waar je voor scoort en het aantal mensen dat hier maandelijks naar zoekt. Daarnaast verkrijg je inzicht in het verkeer dat jij trekt met dit zoekwoord en je ziet de URL van het zoekwoord. Tot slot zie je ook wanneer de resultaten voor het laatst geüpdatet zijn. De voordelen van Ahrefs zijn:

  • biedt accurate resultaten;
  • biedt inzicht in alle belangrijke metrics voor zoekwoorden;
  • kan zo goed als alle aspecten van SEO tracken.

Hoe komt een website bovenaan in Google?

Met een website bovenaan in Google belanden, gaat niet zomaar. In principe bepaalt Google jouw positie aan de hand van allerlei factoren. Desondanks kun je hier door middel van bepaalde trucs wel invloed op uitoefenen.

Deze invloed oefen je uit aan de hand van SEO (Search Engine Optimization) en SEA (Search Engine Advertising). SEO gaat over de gratis, organische zoekresultaten. SEA gaat over de betaalde zoekresultaten.

SEO is een stuk tijdrovender, maar een duurzamere manier om hoog in Google te belanden dan SEA. Bij SEA betaal je geld aan Google om bovenaan te staan en dit sta je dan ook vrijwel direct. Maar op het moment dat je stopt met betalen, verdwijn je ook gelijk van je positie.

Bij SEO kost het heel veel tijd en inspanning om hoog in Google te belanden, maar daar tegenover staat wel dat jouw resultaat blijvend is.

SEO bestaat uit drie componenten waar je met jouw website in moet investeren:

  • Content: het schrijven van relevante, kwalitatieve teksten. Deze teksten bevatten de zoekwoorden waar jouw doelgroep op zoekt.
  • Techniek: dit betreft onder andere een snelle laadtijd (maximaal een aantal milliseconden) en een duidelijke website structuur.
  • Linkbuilding: dit zijn links van andere websites die naar jouw website verwijzen. Je verkrijgt hiermee online autoriteit en dat is iets wat zeer gewaardeerd wordt door Google.

Wat weerhoudt een website om hoger in Google te komen?

We willen allemaal hoog in Google staan met onze website. Dit betekent namelijk meer bezoekers, meer potentiële klanten en dus meer omzet en winst. Dit vergt veel tijd en inspanning.

Wanneer je dit niet levert, heb je waarschijnlijk een lagere plek in Google. Een lage plek in Google kan verscheidene redenen hebben.

  • Je bent niet relevant genoeg voor de zoekterm. Het is belangrijk dat je zoekwoorden gebruikt die relevant zijn voor jouw product of dienst. Daarnaast dien je deze zoekwoorden meerdere malen te verwerken in een tekst van minimaal 400 woorden.
  • Jouw website is niet mobiel geschikt. Google houdt rekening met de mobiel geschiktheid van een website. Wanneer dit niet het geval is, kan het zo zijn dat Google je naar beneden plaatst in de ranking.
  • Je hebt minder online autoriteit dan de concurrentie. Zorg ervoor dat er links op andere websites naar jouw website verwijzen. Dit geeft jou autoriteit en dat wordt door Google gewaardeerd.
  • Jouw website heeft een matige gebruikservaring. Je website is bijvoorbeeld traag, ingewikkeld of zelfs irritant voor de bezoeker.
  • Het hangt af van het individu. De zoekresultaten kunnen per persoon verschillen. Dit is namelijk afhankelijk van persoonlijke factoren, zoals jouw zoekgeschiedenis of de woonplaats vanaf waar je zoekt.
  • Je teksten zijn niet uniek. Wanneer je teksten kopieert, zet Google je een paar plekken naar achteren. Of juist wanneer je overdreven vaak een zoekwoord in de tekst hebt staan. Dit werkt allemaal averechts.

Is hoger in Google komen ook altijd beter?

Wat betreft de organische zoekresultaten door middel van de inzet van SEO is het antwoord ja. Wat betreft hoog in Google komen door middel van SEA is het antwoord niet altijd ja.

Natuurlijk is het vandaag de dag heel belangrijk om hoog in Google te staan. Meer dan 90% van alle Nederlanders begint namelijk zijn of haar zoektocht naar een bedrijf in de zoekmachines. Wanneer je op dit moment aanwezig bent in de zoekmachine, kun je potentiële klanten naar jouw website verkrijgen.

Desondanks ligt de conversieratio van organische bezoekers (SEO) een stuk hoger dan die van bezoekers uit advertenties (SEA). Dit is dan ook de reden waarom hoger in Google komen door de inzet van SEA niet altijd beter is.

Een hoge, onbetaalde positie in Google komt ook altijd geloofwaardiger over op de bezoeker dan een hoge, betaalde positie in Google. De conclusie is dan ook: investeren in SEO is altijd de moeite waard, investeren in SEA is soms de moeite waard.

Helpt SEA mij om hogerop in Google te komen?

Op het moment dat SEO en SEA met elkaar gecombineerd worden, kunnen er ook meer gegevens uit worden gewisseld. SEA kan dus zeker helpen om hogerop in Google te komen. Als ik een SEA-campagne heb gedaan, dan kan ik deze data analyseren en zo de relevantie van de zoekwoorden bepalen. Er komt wel heel veel meer bij kijken dan alleen dit. Hogerop komen in Google doe je niet alleen met SEA of alleen met SEO, alle factoren hangen met elkaar samen.

Dankzij SEA kun je wel een betere positie bemachtigen in Google met je website, maar je moet je dan afvragen of dat het voor de korte of lange termijn is. Zolang jij blijft betalen voor advertenties dus voor SEA, blijf je misschien goed scoren in Google, maar als je stopt, dan zal je positie snel in worden genomen door een concurrent.

Daarom raad ik je aan om verder te kijken dan alleen naar SEA. Je wil namelijk niet alleen maar veel geld betalen om een hogere positie te krijgen, je wil ook dat het blijvend is en op een andere manier kan, combineren met SEO is een goed idee!

Hoe rankt Google websites?

Bij de ranking in Google wordt er naar verschillende factoren gekeken:

  • Snelheid van de website/pagina, het is van belang dat je een website hebt welke de pagina’s snel kan laden. Bezoekers zitten er namelijk niet op te wachten dat ze lang moeten wachten om informatie te krijgen. Als het hen te lang duurt zullen zij gaan en dat kan je klanten kosten (zonde).
  • Dubbele, gestolen of unieke content. Google kijkt naar alle teksten, hebben deze goede titels? Zijn er tussenkoppen gebruikt? Is de tekst volledig uniek? Heb jij geen dubbele content geplaatst of plagiaat gepleegd?
  • Backlinks, er moeten links van en naar je website gaan, hierdoor krijg je ook een betere positie in Google. Je website wordt dan gezien als meer betrouwbaar. Het gaat niet om de hoeveelheid linkt, maar om de kwaliteit van de betreffende links.
  • Responsive design, tegenwoordig moet een website ook mobiel vriendelijk zijn. Veel mensen maken gebruik van een mobiel apparaat om snel wat op te zoeken of te bestellen. Als je website daarbij aansluit, zal je ook beter ranken in de zoekmachine Google.

Wat zijn de kosten om hoger in Google te komen?

Als je hoger in Google wil komen hoeft dat niet duur te zijn. Het ligt eraan welke optimalisaties je zelf kunt doen op het gebied van SEO. Het inhuren van een SEO-specialist kost uiteraard wel geld, maar dat is vaak ook zo weer terugverdiend. Als je middels SEA hogerop in Google wil komen kan dat ook, maar dan moet je ook weten dat je weer voor een advertentie moet betalen.

Je bent dus zelf verantwoordelijk of dat het je veel gaat kosten om hoger in Google te komen. Je zou ook de SEO stappen kunnen doorlopen en dan kun je zelf vaak al een heel eind komen om hoger in Google te scoren. Uiteraard kan dit werk ook volledig uit handen worden gegeven aan mij. Voor een vast bedrag per uur ga ik voor je aan de slag en leg ik je uit wat je van mij mag verwachten.

Het is met name van belang dat je maandelijks met je site bezig bent, zoals landingspagina’s toevoegen of bloggen. Op deze manier kan Google de site iedere keer indexeren en ziet ook dat je nieuwe dingen toe hebt gevoegd.

Hoe hoog moet mijn website in Google staan om relevant te zijn?

Je hebt vaak als doel om hoger in Google te komen, maar er is meer. Je wil namelijk een beoogde conversie realiseren en dat doe je door organisch verkeer. Het moet meetbaar zijn en daardoor heb je doelen nodig. Meestal wordt er vanuit een SEO-traject gekeken naar de mogelijke doelstellingen.

Sommige mensen hebben een bepaalde tijd een budget beschikbaar om dan hoger in Google te komen en gebruiken dan SEA. Ze betalen dan voor de advertenties en dat kan een duur grapje zijn. Maar het voordeel wat je dan wel hebt is dat je voor bepaalde zoekwoorden direct bovenaan zichtbaar bent. Het nadeel is dat wanneer je met SEA stopt, je positie in Google ook verdwenen is. Daarom kun je beter met SEO investeren in je positie in Google zodat het ook voor de langere termijn werkt.

De meeste bezoekers zullen op de eerste pagina van Google kijken dus als je daar gevonden wil worden dan moet je daarvoor aan de slag. Op die manier kun je relevant zijn voor zoekers, maar denk dan wel aan het gebruik van de juiste zoekwoorden.

Kan ik zelf aan de slag met mijn website om hoger in Google te komen?

Een SEO-specialist zoals ik kan je helpen om een website hoger in Google te krijgen. Daarvoor zal ik structureel diverse optimalisaties uitvoeren rondom de website of een betreffende pagina. Ik besteed daarbij aandacht aan content, techniek en linkbuilding. Ik kan bijvoorbeeld wekelijks een blog schrijven, maar ik kan ook de snelheid van de site verbeteren en artikelen uitzetten op andere sites (zodat er links naar jouw website gaan).

Het is mogelijk dat jij zelf aan de slag gaat met je website om hoger in Google te komen. Je moet er dan wel genoeg vanaf weten en de juiste stappen kunnen zetten. Gelukkig kun je dat allemaal wel leren door online een cursus te volgen. Hetgeen wat je dan hebt geleerd kun je direct in de praktijk toepassen op je eigen site.

Je kunt al met kleine aanpassingen beginnen, zoals zoekwoorden toepassen in je huidige teksten, nieuwe pagina’s toevoegen, zorgen dat er links naar je website verwijzen etc. Als je hier hulp bij nodig hebt dan kan ik je altijd helpen en ook voorzien van advies.

Kan elke website hoog in Google komen te staan?

Je hoort het vast en zeker veel mensen zeggen, ik wil hoger in Google komen, maar dan is er nog de vraag hoe doe je dat? Daar komt erg veel bij kijken weet ik uit ervaring. In principe is het wel zo dat iedere website hoog in Google kan komen te staan, maar bij de één is daar meer voor nodig dan bij de ander. Het ligt eraan op welke positie de website zich nu bevindt bijvoorbeeld.

Welke doelen heb je voor ogen? Scoor jij op bepaalde zoekwoorden al heel goed, maar heb je nog meer woorden waar je op gevonden wilt worden? Het kan ook zijn dat je helemaal nog niet zichtbaar bent in de zoekmachine. Dan is het van belang om in te spelen op alle mogelijke factoren om je website eerst goed zichtbaar te krijgen in de zoekmachines zoals Google.

Hoe het proces er uit gaat zien, is dus heel persoonlijk, en hangt ook af van je doelen en waar je nu staat. Maar ik help je graag om je website hoog in Google te krijgen en dat geldt ook voor een webshop.

Wat is het belangrijkste component om hoger in Google te komen?

Een website kan hoger in Google komen door SEO actief te optimaliseren. Je betaalt dan niet voor iedere klik, wat je bij SEA wel moet doen. Het draait bij SEO om content, techniek en autoriteit (linkbuilding). Als deze combinatie goed is, dan kun je hoger in Google komen. Maar er zal vaak wel het nodige gedaan moeten worden voordat je website ook echt goed gaat scoren in Google en andere zoekmachines.

Het is sowieso waardevol om regelmatig relevante content toe te voegen op je website. Daarin kun je de juiste zoekwoorden verwerken en van daaruit ook weer kijken naar de positie in Google. Hoe doet de concurrent het? Hebben zij meer links? Dan zal je ook daarin moeten investeren, ik kan je daarbij helpen en zorgen voor goede linkbuilding.

Het zijn allemaal kleine stapjes die je samen verder brengen om je positie in Google te versterken. Je wil namelijk snel goed gevonden worden, maar ook op de lange termijn wil je dat dit in orde is. Daarom zal je hierin moeten blijven investeren en ik kan je daarbij helpen.

Hoe bepaal ik voor welke zoekwoorden ik hoog in Google wil komen?

Je moet je doelgroep kennen en weten op welke woorden zij zoeken en daar op inspelen. Maar je gaat ook naar de concurrentie kijken, waar focussen zij zich op? Dit kan ik je uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Je verkoopt kozijnen, dit concurrentie ook, maar wat is jouw specialiteit? Hout of kunststof? Plaats je ze ook? Doe je aan maatwerk? Allemaal extra punten die je kunt benoemen en waar je dan weer landingspagina’s van kunt maken, bijvoorbeeld kunststof kozijnen op maat.

Het gaat er om dat jij specifieke zoekwoorden krijgt waar je doelgroep op zoekt, maar ook van hetgeen wat jij hen te bieden hebt. Ben je actief in een bepaalde regio? Dan kun je denken aan kozijnen (plaatsnaam). Als je in heel Nederland actief bent dan kun je pagina’s maken met kozijnen (provincie). Het is daarom heel persoonlijk welke zoekwoorden er bij je website horen.

Door een uitgebreid zoekwoorden onderzoek uit te (laten) voeren, krijg je hier een beeld van en kun je dat vertalen naar de praktijk. Ik kan je hierin ondersteunen, maar ik kan ook al het werk uit handen nemen en ervoor zorgen dat jij met je website hoog in Google komt met bepaalde zoekwoorden.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 18 oktober 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 6 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.