De nummer één positie

Voor de fanatieke SEO optimalisatie specialisten is de nummer één positie ongeveer hetzelfde als de heilige graal. Je kunt dus wel nagaan dat het niet gemakkelijk is om bovenaan in de organische zoekresultaten te komen.

Dat komt doordat er enorm veel concurrentie is, maar ook doordat de zoekmachines hun algoritmen voortdurend aanpassen. Toch is het wel mogelijk om met een slimme aanpak en wat geluk op die begeerde nummer één positie terecht te komen.

Wat is een nummer één positie?

De nummer één positie in een zoekmachine wil zeggen dat jouw bedrijf voor een bepaald zoekwoord helemaal bovenaan de lijst met resultaten komt te staan. Dat wil zeggen, bovenaan de lijst met organische zoekresultaten.

Als je een zoekopdracht bij een zoekmachine plaatst staan er altijd eerst een aantal advertenties. Die moet je niet meetellen, want met voldoende geld lukt het jou ook wel om bovenaan de lijst met zoekresultaten te komen.

Nummer één positie | Begrippenlijst

Voorbeelden van nummer één positie

De nummer één positie is altijd gekoppeld aan een zoekopdracht. Als iemand in een zoekmachine een zoekopdracht plaatst, die helemaal voldoet aan de zoekwoorden op jouw website, heb je een kans om hoog in de zoekresultaten te komen. De nummer één positie is echter alleen voor websites, die voldoende autoriteit hebt opgebouwd.

Dat kan doordat er vanaf andere websites naar jouw site wordt gelinkt. Ook het aantal bounces mag niet te hoog zijn de gemiddelde bezoektijd niet te laag. Zelfs als dat allemaal klopt, dan nog kan het algoritme van de zoekmachine besluiten om jouw website niet bovenaan te zetten.

Het belang van nummer één positie

Op zich maakt het niet zo heel veel verschil of je bij zoekmachines op positie 1, 2 of 3 komt te staan met je website. Dat is hoog genoeg om door veel bezoekers te worden aangeklikt. De nummer één positie bereiken is vooral een kwestie van prestige. Als het lukt moet je ervan genieten, want na een paar dagen kan het resultaat weer anders zijn.

De impact van nummer één positie

Een website die voor een zoekwoord op de nummer één positie staat krijgt gegarandeerd veel bezoekers. Als je de site goed hebt opgebouwd en een website hebt, kun je dat terugzien in de omzet.

Mijn advies

De nummer één positie is leuk, maar focus er niet te veel op. Want de opbouw van de ranglijst bij de zoekmachines is niet te doorgronden.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 31 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies