Concurrentieanalyse

Ieder bedrijf heeft te maken met concurrentie. En om zelf optimaal te functioneren, is een concurrentieanalyse een belangrijke stap. Wat is een concurrentieanalyse precies en welke mogelijkheden biedt dit? Hier vind je alle informatie over dit begrip.

Wat is concurrentieanalyse?

Concurrentieanalyse is een analyse van de concurrenten van een bedrijf. Hiermee is het mogelijk de kwaliteit van je eigen bedrijf te verbeteren. Het gaat bij dit type analyse niet om alle concurrenten binnen dezelfde branche, maar vaak om de 5 meest directe concurrenten. Zowel de positieve als de negatieve punten vormen een onderdeel van de concurrentieanalyse. 

Dit is de inhoud van een concurrentieanalyse

De analyse bestaat uit meerdere onderdelen. Zo kijk je in de eerste plaats naar de doelstellingen van de concurrentie, maar ook naar de strategie, het assortiment, de prijzen die een concurrent hanteert en de manier waarop een bedrijf marketing voert. Aan de hand van een concurrentieanalyse ben je in staat om te bepalen hoe je als bedrijf onderscheidend bent en op welke zaken je verbeteringen door 

Concurrentie analyse _ Begrippenlijst

De impact van concurrentieanalyse op SEO

Een concurrentieanalyse heeft geen directe impact op de SEO van een website. Wanneer je een dergelijke analyse goed uitvoert zijn er veel mogelijkheden. Zo heb je de mogelijkheid je te onderscheiden van de concurrent en hierdoor meer bezoekers naar je website te halen. Ook ben je in staat beter in te spelen op de doelgroep en ben je beter vindbaar. Goede SEO zorgt ervoor dat je bovenaan in de zoekresultaten van Google komt te staan en een uitgebreide concurrentieanalyse draagt hier zeker aan bij. 

Ons advies

Enerzijds is het vooral belangrijk om de focus op jezelf te leggen in plaats van op de ander. In het geval van bedrijven is het ook erg slim om naar de concurrentie te kijken. Het uitvoeren van een concurrentieanalyse is hier een onderdeel van.

We raden aan om een concurrentieanalyse uit te voeren. Het is niet alleen voor jezelf interessant om te kijken hoe de concurrent bepaalde zaken aanpakt, maar je bent ook in staat om betere zakelijke beslissingen te nemen en het optimale uit je advertenties te halen. Neem online een betere positie in en optimaliseer je website voor de zoekmachine.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat concurrentieanalyse inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over concurrentieanalyse geschreven?

Het artikel over concurrentieanalyse hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over concurrentieanalyse hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over concurrentieanalyse in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals concurrentieanalyse?

Wij schrijven over begrippen als concurrentieanalyse om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Concurrentieanalyse is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over concurrentieanalyse en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip concurrentieanalyse in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van concurrentieanalyse. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van concurrentieanalyse op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende concurrentieanalyse.

Het voorbeeld dat wij geven van concurrentieanalyse geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over concurrentieanalyse van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z