Concurrentieanalyse

Ieder bedrijf heeft te maken met concurrentie. En om zelf optimaal te functioneren, is een concurrentieanalyse een belangrijke stap. Wat is een concurrentieanalyse precies en welke mogelijkheden biedt dit? Hier vind je alle informatie over dit begrip.

Wat is concurrentieanalyse?

Concurrentieanalyse is een analyse van de concurrenten van een bedrijf. Hiermee is het mogelijk de kwaliteit van je eigen bedrijf te verbeteren. Het gaat bij dit type analyse niet om alle concurrenten binnen dezelfde branche, maar vaak om de 5 meest directe concurrenten. Zowel de positieve als de negatieve punten vormen een onderdeel van de concurrentieanalyse. 

Dit is de inhoud van een concurrentieanalyse

De analyse bestaat uit meerdere onderdelen. Zo kijk je in de eerste plaats naar de doelstellingen van de concurrentie, maar ook naar de strategie, het assortiment, de prijzen die een concurrent hanteert en de manier waarop een bedrijf marketing voert. Aan de hand van een concurrentieanalyse ben je in staat om te bepalen hoe je als bedrijf onderscheidend bent en op welke zaken je verbeteringen door 

Concurrentie analyse _ Begrippenlijst

De impact van concurrentieanalyse op SEO

Een concurrentieanalyse heeft geen directe impact op de SEO van een website. Wanneer je een dergelijke analyse goed uitvoert zijn er veel mogelijkheden. Zo heb je de mogelijkheid je te onderscheiden van de concurrent en hierdoor meer bezoekers naar je website te halen. Ook ben je in staat beter in te spelen op de doelgroep en ben je beter vindbaar. Goede SEO zorgt ervoor dat je bovenaan in de zoekresultaten van Google komt te staan en een uitgebreide concurrentieanalyse draagt hier zeker aan bij. 

Mijn advies

Enerzijds is het vooral belangrijk om de focus op jezelf te leggen in plaats van op de ander. In het geval van bedrijven is het ook erg slim om naar de concurrentie te kijken. Het uitvoeren van een concurrentieanalyse is hier een onderdeel van.

We raden aan om een concurrentieanalyse uit te voeren. Het is niet alleen voor jezelf interessant om te kijken hoe de concurrent bepaalde zaken aanpakt, maar je bent ook in staat om betere zakelijke beslissingen te nemen en het optimale uit je advertenties te halen. Neem online een betere positie in en optimaliseer je website voor de zoekmachine.

Veelgestelde vragen

Wat is een Concurrentieanalyse?

Bij concurrentieanalyse ga je de concurrenten van jouw bedrijf analyseren, met als doel om de kwaliteit van jouw bedrijf te verhogen. Je kijkt hierbij naar de sterke en zwakke punten van de meest belangrijke, bijvoorbeeld de top vijf, concurrenten van jouw bedrijf.

Wat is de impact van Concurrentieanalyse op SEO?

Een concurrentieanalyse zal niet direct impact op de SEO van jouw site hebben. Maar als je de analyse goed uitvoert, kan je je onderscheiden ten opzichte van de concurrenten. Dit kan weer tot meer bezoekers naar jouw site leiden, waardoor je weer een hogere ranking in de zoekresultaten krijgt. Indirect kan er dus wel zeker een bepaalde invloed zijn.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z