Concurrentieanalyse

Ieder bedrijf heeft te maken met concurrentie. En om zelf optimaal te functioneren, is een concurrentieanalyse een belangrijke stap. Wat is een concurrentieanalyse precies en welke mogelijkheden biedt dit? Hier vind je alle informatie over dit begrip.

Wat is concurrentieanalyse?

Concurrentieanalyse is een analyse van de concurrenten van een bedrijf. Hiermee is het mogelijk de kwaliteit van je eigen bedrijf te verbeteren. Het gaat bij dit type analyse niet om alle concurrenten binnen dezelfde branche, maar vaak om de 5 meest directe concurrenten. Zowel de positieve als de negatieve punten vormen een onderdeel van de concurrentieanalyse. 

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Dit is de inhoud van een concurrentieanalyse

De analyse bestaat uit meerdere onderdelen. Zo kijk je in de eerste plaats naar de doelstellingen van de concurrentie, maar ook naar de strategie, het assortiment, de prijzen die een concurrent hanteert en de manier waarop een bedrijf marketing voert. Aan de hand van een concurrentieanalyse ben je in staat om te bepalen hoe je als bedrijf onderscheidend bent en op welke zaken je verbeteringen door 

Concurrentie analyse _ Begrippenlijst

De impact van concurrentieanalyse op SEO

Een concurrentieanalyse heeft geen directe impact op de SEO van een website. Wanneer je een dergelijke analyse goed uitvoert zijn er veel mogelijkheden. Zo heb je de mogelijkheid je te onderscheiden van de concurrent en hierdoor meer bezoekers naar je website te halen. Ook ben je in staat beter in te spelen op de doelgroep en ben je beter vindbaar. Goede SEO zorgt ervoor dat je bovenaan in de zoekresultaten van Google komt te staan en een uitgebreide concurrentieanalyse draagt hier zeker aan bij. 

Ons advies

Enerzijds is het vooral belangrijk om de focus op jezelf te leggen in plaats van op de ander. In het geval van bedrijven is het ook erg slim om naar de concurrentie te kijken. Het uitvoeren van een concurrentieanalyse is hier een onderdeel van.

We raden aan om een concurrentieanalyse uit te voeren. Het is niet alleen voor jezelf interessant om te kijken hoe de concurrent bepaalde zaken aanpakt, maar je bent ook in staat om betere zakelijke beslissingen te nemen en het optimale uit je advertenties te halen. Neem online een betere positie in en optimaliseer je website voor de zoekmachine.

Veelgestelde vragen

Wat is een Concurrentieanalyse?

Bij concurrentieanalyse ga je de concurrenten van jouw bedrijf analyseren, met als doel om de kwaliteit van jouw bedrijf te verhogen. Je kijkt hierbij naar de sterke en zwakke punten van de meest belangrijke, bijvoorbeeld de top vijf, concurrenten van jouw bedrijf.

Wat is de impact van Concurrentieanalyse op SEO?

Een concurrentieanalyse zal niet direct impact op de SEO van jouw site hebben. Maar als je de analyse goed uitvoert, kan je je onderscheiden ten opzichte van de concurrenten. Dit kan weer tot meer bezoekers naar jouw site leiden, waardoor je weer een hogere ranking in de zoekresultaten krijgt. Indirect kan er dus wel zeker een bepaalde invloed zijn.

Voor wie hebben wij dit artikel over concurrentieanalyse geschreven?

Het artikel over concurrentieanalyse hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over concurrentieanalyse in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals concurrentieanalyse?

Wij schrijven over begrippen als concurrentieanalyse om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

concurrentieanalyse is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over concurrentieanalyse in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals concurrentieanalyse, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip concurrentieanalyse in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van concurrentieanalyse. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van concurrentieanalyse op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende concurrentieanalyse.

Het voorbeeld dat wij geven van concurrentieanalyse , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over concurrentieanalyse van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z