Concurrenten analyse

Optimaliseer jij jouw website om meer verkeer te genereren? Dan is het cruciaal om te kijken naar de concurrenten in jouw markt.

Wat is een concurrentenanalyse?

Een concurrentenanalyse is, de naam zegt het al, een analyse van de voornaamste concurrenten van een bedrijf. In zo’n analyse wordt er een interne analyse (van het eigen bedrijf) gemaakt en later een externe analyse (de concurrenten). Zo kun je de eigen onderneming het beste vergelijken ten opzichte van jouw concurrenten. 

Op basis van een concurrentenanalyse zie je waar verbeterpunten liggen ten opzichte van de concurrenten. Je weet zo waar mogelijkheden liggen. In deze blog leggen we alles over de concurrentieanalyse uit en wat voor belang het heeft voor SEO. 

Hoe ziet zo’n analyse eruit? 

In een concurrentieanalyse worden niet alle concurrenten opgenomen. Het heeft vooral te maken met directe concurrenten. Dit kan bijvoorbeeld geografisch van aard zijn. 

Verder komen er verschillende punten in de analyse naar voren, waar je verbeterpunten op kunt baseren. 

We geven een paar voorbeelden van zaken die terugkomen in een concurrentenanalyse: 

  • de doelstellingen van de concurrentie;
  • de wijze waarop de concurrentie marketing inzet;
  • het assortiment van de concurrenten;
  • de strategie die de concurrentie toepast;
  • de prijzen die de concurrenten hanteren.
concurrenten analyse

Lees verder over het uitvoeren van een concurrentenanalyse voor SEO

Wat is het doel van een concurrentenanalyse?

Door een concurrentenanalyse uit te voeren op je directe concurrenten, kun je zien waar verbeterpunten liggen voor jouw onderneming ten opzichte van de concurrenten. Wanneer jouw concurrenten op een specifiek punt erg uitblinken, weet je direct dat er op dit vlak werk aan de winkel is voor je eigen onderneming. Op deze manier kun je jouw positie ten opzichte van deze concurrent sterk verbeteren. 

Het uitvoeren van een concurrentenanalyse

Er zijn verschillende manieren om de analyse uit te voeren, we geven enkele algemene onderdelen.

  • Maak een lijst met de vijf primaire concurrenten om een focus te bepalen.
  • Bepaal de aspecten die je gaat analyseren en waar je meer over wilt weten.
  • Probeer te doorzien welke doelstellingen de concurrent heeft bepaald voor de toekomst.
  • Zoek uit wie de klanten zijn en welke redenen zij hebben om diensten of goederen af te nemen.
  • Vergelijk de prijzen en acties van concurrenten.
  • Bekijk hoe de concurrentie omgaat met klantenservice.
  • Analyseer de marketingstrategie die de concurrerende bedrijven hanteren.

Door zowel de positieve als negatieve aspecten in kaart te brengen kun je de interne organisatie verbeteren om zo een betere positie in te nemen in de markt. Online zorgt dit voor zoekmachine optimalisatie.

Waarom is dit relevant voor je SEO?

Een concurrentenanalyse is heel belangrijk voor je SEO. Je wilt immers hoger in Google komen te staan ten opzichte van je concurrenten. 

Binnen SEO maken SEO specialisten (of jij na het volgen van de SEO cursus) vaak een zoekwoordonderzoek om te bepalen op welke zoekwoorden zij gevonden worden. Jouw concurrenten doen dit ook. Zorg dat je het wint van je concurrenten door kwalitatieve en relevante content aan te bieden voor de doelgroep en zij voor jou kiezen.

Ook kun je door middel van handige SEO tools zien op welke zoekwoorden jouw concurrenten scoren. Door ook op deze zoekwoorden in te spelen zul jij winnen van jouw concurrenten in Google!


Veelgestelde vragen

Wat is een Concurrenten Analyse?

Wat je uit de naam al kunt opmaken, is een concurrentenanalyse een analyse van jouw belangrijkste concurrenten. Hierbij wordt er eerst een interne analyse van jouw eigen bedrijf gemaakt en vervolgens een externe van jouw concurrenten. Zo maak je inzichtelijk hoe jouw positie is ten opzichte van de concurrentie.

Wat is de impact van Concurrenten Analyse op SEO?

Een concurrentenanalyse is van groot belang voor SEO. Je wilt ten alle tijden hoger in de zoekresultaten van Google komen dan de concurrentie. Een gedegen zoekwoordenonderzoek om te bepalen hoe jij op internet gevonden wil worden helpt je hierbij. Belangrijk is dat je je weet te onderscheiden van jouw concurrenten. Zorg hierna voor kwalitatief goede en relevante content.

Kan ik zelf een concurrenten analyse uitvoeren?

Het uitvoeren van een concurrentie analyse zou je zeker zelf kunnen doen. Je gaat dan een analyse maken van de voornaamste concurrenten van je bedrijf. Je maakt een interne analyse van je eigen bedrijf, en dan nog een externe analyse van je concurrenten. Dit is de manier om je eigen onderneming te kunnen vergelijken met de concurrentie. Er komen dan verbeterpunten uit naar voren en dan zie je direct waar jouw mogelijkheden liggen.

Het is belangrijk dat je je concurrentie positie goed in kaart brengt, dit is namelijk de manier om in te spelen op wat de concurrent doet en de strijd aan te gaan. Jouw doel is goed vindbaar zijn, maar ook zorgen dat bezoekers naar jou komen en niet naar de concurrentie gaan. Om dat goed voor elkaar te krijgen zal je inzichtelijk moeten hebben hoe dat zij nu inspelen op de markt en waar jouw kansen liggen.

Het kost even wat tijd en moeite, maar het is wel belangrijke informatie. Je kunt het ook uit handen geven als je zelf geen tijd hebt. Ik kan het als SEO-specialist dan voor je doen en maak een uitgebreide concurrentieanalyse voor je.

Zijn er tools die ik kan gebruiken tijdens een concurrentenanalyse?

als je een concurrentie analyse wil maken van je bedrijf, dan is het fijn om een aantal tools te gebruiken zoals SEMrush en Ahrefs. Allereerst raad ik je de gratis tool SEMrush aan. SEM staat voor Search Engine Marketing. Dit is een fijne en overzichtelijke tool en gaat je website uitgebreid analyseren. Je hebt twee varianten, je hebt een gratis versie met beperkte toegang en een betaalde versie. Als SEO-specialist gebruik ik de betaalde versie omdat ik er dan nog meer uit kan halen.

Als je zelf een concurrentieanalyse wil doen met SEMrush dan krijg je een optimalisatie van de site, je kunt onderzoek naar advertenties doen en een zoekwoord- en domeinanalyse. Er is echter nog een tool die je kunt gebruiken en dat is Ahrefs. Je ziet dan bijvoorbeeld het volume per zoekwoord. Je moet dan een zoekwoord in vullen en een land en dan zie je vanzelf hoeveel mensen er binnen een specifieke periode op die term hebben gezocht. Je kunt dan zelf bepalen wat voor zoekwoord interessant is voor je.

 Kom er achter waar dat de concurrentie goed op gevonden wordt, dan zie je waar je kansen liggen en kun je op die woorden inspelen en zo meer bezoekers aantrekken.

Hoe bepaal ik mijn primaire concurrenten?

Je wilt gevonden worden op bepaalde zoekwoorden, als jij deze invoert in de zoekmachines, dan zie je je concurrentie. Dit zijn je primaire concurrenten. Je primaire concurrenten zijn concurrentie die hetzelfde doen als jij, zij verkopen bijvoorbeeld hetzelfde product of bieden een soortgelijke dienst aan. Jullie zijn echt concurrenten van elkaar, je zal alles op alles willen zetten om de strijd aan te gaan.

Je wil de concurrent een stap voor zijn, maar daarvoor moet je weten wat zij doen en hoe dat zij denken. Van welke zoekwoorden maken zij gebruik, waar hebben ze bijvoorbeeld externe links geplaatst staan en welke content is waardevol? Als je een uitgebreide concurrentieanalyse gaat of laat maken, dan krijg je hier een goed beeld van.

Gebruik deze kansen en zie het als verbeterpunten die je zo snel als mogelijk in moet zetten om de concurrentie aan te gaan. Jij wil graag een betere positie bemachtigen in de zoekmachines en dat doe je door eerst uitgebreid onderzoek te doen en dan in te spelen op je mogelijkheden. Als je er meer over wil weten kan ik je als SEO-specialist ook helpen en dit werk voor je uitvoeren.

Is het beter om een specialist in te schakelen om een concurrentenanalyse uit te voeren?

Het is mogelijk dat je zelf geen zin of tijd hebt voor een concurrentieanalyse, het kan ook zijn dat je niet weet waar je moet beginnen. Het is dan verstandig om een specialist in te schakelen die de analyse dan voor je uit kan voeren. Het is namelijk ook nogal wat, wat op je afkomt. Welke zoekwoorden gebruikt de concurrent, waar plaatsen ze externe links, investeren zij in advertenties, hoe spreken zij de doelgroep aan? Wat is de reden dat zij bovenaan staan en jij niet?

Je gaat een analyse maken om een goed beeld te krijgen van waar jij nu staat en wat er nodig is om de concurrent(en) te verslaan die boven je staan. Daarvoor moet een analyse plaatsvinden en dit kun je ook uit handen geven aan mij, een SEO-specialist. Ik zal alle punten in kaart brengen, ik zie dan je verbeterpunten en dan spreek ik over kansen en mogelijkheden.

Er is een basis van waaruit gewerkt kan worden om je positie te verbeteren. Dus eerst analyseren, alles inzichtelijk maken en dan alle kansen en mogelijkheden aangrijpen om een sterkere positie te bemachtigen.

Welke inzichten kan een concurrentenanalyse mij geven?

Door een concurrentieanalyse krijg je meer inzicht in je verbeterpunten, je mogelijkheden. Je ziet de doelstellingen van de concurrentie en je krijgt meer inzicht in hoe dat de concurrentie marketing inzet, maar ook in het assortiment van de concurrent, de strategie die zij toepassen en de prijzen die ze hanteren. Het geeft je dus op veel punten een uitgebreid inzicht, je kunt het dan vergelijken met hoe jij het aanpakt.

Zijn er punten die jij kunt verbeteren zodat je bijvoorbeeld beter in de zoekmachines zichtbaar kan zijn? Zie je dat een concurrent meer structuur heeft op de website dan jij? Werken zij met kortingen? Hoe maken zij het aantrekkelijk voor bezoekers? Alles wordt uitgebreid onderzocht en dat zijn allemaal inzichten die jij nodig hebt om je positie te kunnen verbeteren.

Als je zelf geen tijd hebt om je concurrentieanalyse te doen, laat het dan aan mij over. Ik adviseer je altijd om een concurrentieanalyse te laten doen, want daar liggen jouw kansen om nog beter op de markt terecht te komen. Gebruik deze mogelijkheden en speel erop in, ik kan dat volledig voor je doen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 11 oktober 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 18 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.