jQuery

Als je een dynamische website wilt gaan bouwen krijg je ongetwijfeld te maken met jQuery. jQuery is een term waarvan niet iedereen weet wat het precies is of waar het voor gebruikt wordt. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van jQuery? Lees dan snel verder.

Wat is jQuery?

jQuery wordt voor JavaScript gebruikt en is een speciaal framework. Dankzij dit framework is het makkelijker om een dynamische en interactieve website te bouwen (die ook online vindbaar zijn). Een ontwikkelaar kan met beperkte scriptcode toch bepaalde functionaliteiten programmeren die in iedere webbrowser zouden moeten werken.

Dankzij jQuery is het makkelijker om van het DOM (Document Object Model) gebruik te maken van HTML documenten. Ook is het met jQuery makkelijker om animaties op een website toe te passen, events of gebeurtenissen af te handelen, te communiceren met een webserver met behulp van Ajax of om een css te manipuleren.

Dankzij jQuery kost het programmeren van code minder tijd en gaat het ontwikkelproces een stuk gestroomlijnder, terwijl je volledige controle houdt over bovenstaande zaken.

Er zijn daarnaast ook veel verschillende plugins beschikbaar waarmee je een groot aantal handelingen uit kunt laten voeren. Zo is portabiliteit bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van jQuery. Het werkt hierdoor in iedere bekende browser met een uniforme functionaliteit.

Hoe jQuery te werk gaat

Je kunt eenvoudig zelf een webpagina maken met jQuery. Om jQuery te gebruiken moet je de jQuery bibliotheek downloaden. Deze kun je op de website van jQuery zelf downloaden en aan jouw pc toevoegen.

Vervolgens kun je een standaard HTML pagina aanmaken en een link leggen met het jQuery bestand. Hiervoor is een speciale tag nodig. Daarna moet je de jQuery code aan de pagina toevoegen. Deze code is in JavaScript geschreven en plaats je op een header van de pagina.

Impact op de SEO

Dankzij jQuery is het mogelijk om statische HTML in een meer dynamische gebruikersinterface om te zetten. Het is dankzij jQuery eenvoudiger om te programmeren. Daarnaast is er dankzij jQuery veel mogelijk op een website.

jQuery is lichtgewicht en voldoet aan alle industriestandaarden, waardoor je met jQuery een dynamische en toch krachtige website kunt maken.

Je kunt jQuery slim op jouw website inzetten, bijvoorbeeld om jouw website zo gebruiksvriendelijk te maken en de interactie met de website te verhogen. Hierdoor kun jij jouw website beter optimaliseren voor de zoekmachines, waardoor je hoger in Google terechtkomt.

Toch kan het ook mogelijk zijn dat de crawlers van zoekmachine belemmerd worden om de informatie van een website te verkrijgen. Hierdoor kan jouw webpagina niet gerangschikt worden. Let er dus wel op dat jouw scripts ook in prioriteit zijn gerangschikt en dat de ervaring van de gebruiker van de website niet belemmerd wordt.

Mijn advies

jQuery brengt veel voordelen met zich mee als het aankomt op het maken van een dynamische en interactieve website. Met jQuery zorg je ervoor dat scripts in iedere browser werken en dat jouw website zeer gebruiksvriendelijk en interactief is.

Let er wel goed op dat jQuery de SEO van jouw website niet kan belemmeren, dan loop je namelijk de kans dat jouw website een lagere ranking krijgt. Zorg er daarom voor dat jouw scripts goed gerangschikt zijn en dat de gebruiker van jouw website volledig gebruiksgemak ervaart.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 november 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies