Beste gratis SEO tools van 2024

In de dynamische wereld van digitale marketing is SEO van cruciaal belang voor het succes van een website. Dit artikel verkent een reeks gratis SEO-tools, elk met unieke mogelijkheden en voordelen. Van keyword analyse en on-page optimalisatie tot technische audits en backlink analyse, deze tools bieden waardevolle inzichten zonder kosten. Of je nu een beginner bent in SEO of een ervaren marketeer, deze tools kunnen een aanzienlijke impact hebben op je SEO-strategie.

Het belang van SEO voor digitale marketing

Zoekmachine optimalisatie is een fundamenteel aspect van digitale marketing. Het verhoogt de zichtbaarheid van een website in zoekmachineresultaten, wat essentieel is in een online wereld waar de meerderheid van het verkeer via zoekmachines zoals Google komt. Effectieve SEO-strategieën zorgen ervoor dat een website niet alleen meer bezoekers trekt, maar ook bezoekers die geïnteresseerd zijn in wat de website te bieden heeft. Dit leidt tot hogere conversieratio’s, merkbekendheid en succes op de lange termijn.

Voordelen van gratis SEO-tools

Gratis SEO-tools bieden verschillende voordelen. Ze zijn kosteneffectief voor zowel kleine bedrijven als individuele marketeers die hun website willen optimaliseren zonder een groot budget. Deze tools bieden fundamentele inzichten in zoekwoorden, backlinks, website performance en meer, wat cruciaal is voor het ontwikkelen van effectieve SEO-strategieën. Hoewel ze mogelijk niet zo uitgebreid zijn als betaalde versies, zijn gratis tools een uitstekend startpunt voor SEO-analyse en verbetering.

Overzicht van gratis SEO tools voor content

Er zijn verschillende hoogwaardige gratis tools beschikbaar voor keyword onderzoek. Enkele populaire opties zijn Google Keyword Planner, die inzicht biedt in zoekvolumes en concurrentie, en Ubersuggest, die helpt bij het vinden van long-tail keywords en het begrijpen van de zoekintentie. Andere tools zoals SEMrush en Ahrefs bieden beperkte gratis functies die ook waardevol kunnen zijn voor het identificeren van relevante zoekwoorden.

Mijn inzichten per gratis (content) SEO tool

Onderstaand vind je mijn inzichten per gratis SEO tool op het gebied van content.

 1. Google Zoekwoordplanner
  • Mogelijkheden: Biedt zoekvolume en trends voor trefwoorden, helpt bij het vinden van nieuwe trefwoordideeën.
  • Voordelen: Directe integratie met Google Ads, gratis te gebruiken, biedt waardevolle inzichten in zoekgedrag.
  • Waarom aanbevolen: Ideaal voor beginners in SEO en voor het plannen van Google Ads-campagnes. Biedt betrouwbare data rechtstreeks van Google.
 2. Ubersuggest
  • Mogelijkheden: Geeft zoekvolume, concurrentie, en suggesties voor long-tail keywords.
  • Voordelen: Gebruiksvriendelijk, biedt zowel gratis als betaalde opties, nuttig voor content idee generatie.
  • Waarom aanbevolen: Geschikt voor het vinden van minder competitieve keywords en het genereren van content ideeën.
 3. SEMrush (beperkt)
  • Mogelijkheden: Beperkte toegang tot SEO-audit, positietracking, en backlink analyse.
  • Voordelen: Uitgebreide functies, goed voor concurrentieanalyse en site-audits.
  • Waarom aanbevolen: Geschikt voor diepgaande SEO-analyses, zelfs met de beperkte gratis versie.
 4. Ahrefs (beperkt)
  • Mogelijkheden: Beperkte toegang tot backlink analyse, site-audit, en keyword onderzoek.
  • Voordelen: Gedetailleerde backlink data, gebruikt door SEO-professionals.
  • Waarom aanbevolen: Ideaal voor gebruikers die geavanceerde SEO-functies willen verkennen.

Hoe deze tools effectief te gebruiken

Om deze tools effectief te gebruiken, begin met het bepalen van keywords die relevant zijn voor je content en doelgroep. Gebruik deze tools om te begrijpen hoe competitief deze keywords zijn en hoe groot het zoekvolume is. Focus op long-tail keywords, die vaak minder competitief zijn maar zeer gericht. Integreer deze keywords vervolgens zorgvuldig in je website content, titels, meta-beschrijvingen en URL’s, en zorg ervoor dat de content waardevol en informatief blijft voor de lezer.

Gratis on-page SEO analyse tools

On-page SEO tools zoals Yoast SEO, Moz Pro, en Screaming Frog SEO Spider zijn cruciaal voor het analyseren van belangrijke elementen op een website. Ze bieden inzicht in hoe goed titels, metabeschrijvingen, content en afbeeldingen zijn geoptimaliseerd voor zoekmachines. Onderstaand ga ik verder in op deze tools en de functionaliteiten hiervan.

 1. Yoast SEO
  • Mogelijkheden: Helpt bij het optimaliseren van meta-tags, content leesbaarheid, en biedt SEO-analyse van pagina’s.
  • Voordelen: Gebruiksvriendelijk, biedt real-time pagina-analyse, en is zeer nuttig voor WordPress-gebruikers.
  • Waarom aanbevolen: Yoast SEO is ideaal voor beginners en gevorderden die hun on-page SEO willen verbeteren zonder diepgaande technische kennis.
 2. Moz Pro
  • Mogelijkheden: Biedt site-audits, keyword-onderzoek, en tracking, plus on-page optimalisatie suggesties.
  • Voordelen: Uitgebreide toolset, betrouwbare data, en nuttige inzichten in zowel on-page als off-page SEO.
  • Waarom aanbevolen: Moz Pro is veelzijdig en geschikt voor SEO-professionals die een alles-in-één oplossing zoeken voor uitgebreide SEO-analyse.
 3. Screaming Frog SEO Spider
  • Mogelijkheden: Voert snelle audits uit, identificeert broken links, redirects, en analyseert metadata en page titles.
  • Voordelen: Diepgaande technische analyse, geschikt voor grote websites, en biedt een gedetailleerd overzicht van on-site elementen.
  • Waarom aanbevolen: Screaming Frog is ideaal voor SEO-professionals en webontwikkelaars die een technische en grondige analyse van websites willen uitvoeren.

Gratis backlink analyse SEO tools

Tools zoals Ahrefs Backlink Checker en Moz Link Explorer bieden inzichten in het backlinkprofiel van een website. Ze kunnen helpen bij het identificeren van waardevolle backlinks en het opsporen van potentieel schadelijke links.

Ahrefs Backlink Checker

 • Mogelijkheden: Biedt inzicht in het backlinkprofiel van een website, inclusief het aantal backlinks, de kwaliteit ervan, en de verwijzende domeinen.
 • Voordelen: Gedetailleerde en betrouwbare gegevens, helpt bij het identificeren van waardevolle en potentieel schadelijke backlinks.
 • Waarom aanbevolen: Ahrefs is een van de meest uitgebreide tools voor backlink-analyse, ideaal voor diepgaande SEO-analyses en het ontwikkelen van effectieve linkbuilding-strategieën.

Moz Link Explorer

 • Mogelijkheden: Analyseert het linkprofiel van een website, met informatie over backlinks, domeinautoriteit, en verankerde tekst.
 • Voordelen: Eenvoudig in gebruik, biedt inzichten in de linkkwaliteit en helpt bij het identificeren van linkkansen.
 • Waarom aanbevolen: Moz Link Explorer is bijzonder gebruiksvriendelijk en biedt nuttige informatie voor het verbeteren van de backlink-strategie, wat het een goede keuze maakt voor zowel beginners als ervaren marketeers.

Gratis SEO performance tracking tools

SEO Performance Tracking Tools zijn onmisbaar in de wereld van digitale marketing. Deze tools bieden essentiële inzichten in hoe goed een website presteert in zoekmachines. Ze stellen marketeers in staat om de effectiviteit van hun SEO-inspanningen te meten, waardoor ze beter kunnen begrijpen hoe hun website rankt voor bepaalde trefwoorden, hoeveel verkeer ze genereren, en waar hun verkeer vandaan komt. Deze tools zijn cruciaal voor het continu monitoren en verbeteren van SEO-strategieën, wat resulteert in een betere zichtbaarheid en prestatie van de website in zoekmachine resultaten.

SEO performance tracking tools (mijn overzicht)

 1. Google Analytics
  • Mogelijkheden: Biedt gedetailleerde gegevens over websiteverkeer, gebruikersgedrag, en conversies.
  • Voordelen: Gratis, diepgaande inzichten, en integratie met andere Google-diensten.
  • Waarom aanbevolen: Essentieel voor het begrijpen van de impact van SEO-inspanningen op websiteverkeer en gebruikersgedrag.
 2. SEMrush
  • Mogelijkheden: Biedt SEO-audit, positietracking, backlink analyse, en concurrentieonderzoek.
  • Voordelen: Uitgebreide functies, bruikbaar voor zowel on-page als off-page SEO, en goede concurrentieanalyse.
  • Waarom aanbevolen: Geschikt voor zowel kleine als grote bedrijven die hun SEO-prestaties grondig willen analyseren en verbeteren.

Gebruik van deze tools voor langetermijnstrategieën: Deze tools helpen bij het continu monitoren van de SEO-prestaties, wat cruciaal is voor het aanpassen en verbeteren van lange-termijnstrategieën. Ze bieden inzichten in wat werkt en wat aangepast moet worden om de SEO-inspanningen te optimaliseren.

Gratis technische SEO tools

Gratis technische SEO-tools zijn essentieel voor het optimaliseren van websites om beter te presteren in zoekmachines. Deze tools bieden de mogelijkheid om diverse technische aspecten van een website te analyseren, zoals laadsnelheid, mobiele gebruiksvriendelijkheid, en indexeerbaarheid.

Ze zijn bijzonder waardevol voor website-eigenaren, ontwikkelaars en SEO-professionals die hun site willen verbeteren zonder een groot budget. Met deze tools kan men de technische gezondheid van een website efficiënt monitoren en verbeteringen doorvoeren die essentieel zijn voor het behalen van een hogere ranking in zoekresultaten.

 1. Google Search Console
  • Mogelijkheden: Monitoren van websiteprestaties in Google-zoekresultaten, identificeren van crawl-fouten, en bekijken van zoekverkeer.
  • Voordelen: Directe data van Google, nuttig voor het opsporen van technische problemen.
  • Waarom aanbevolen: Onmisbaar voor elke website-eigenaar om de gezondheid en zichtbaarheid in Google te bewaken.
 2. GTmetrix
  • Mogelijkheden: Analyseert de laadsnelheid van de website en biedt aanbevelingen voor verbetering.
  • Voordelen: Gedetailleerde prestatierapporten, gebruiksgemak, en biedt zowel desktop- als mobiele prestatie-analyses.
  • Waarom aanbevolen: Cruciaal voor het optimaliseren van de laadsnelheid van websites, wat een belangrijke factor is in SEO.

Belang van technische SEO voor website gezondheid: Technische SEO is essentieel om ervoor te zorgen dat zoekmachines een website efficiënt kunnen crawlen en indexeren. Een gezonde technische SEO-setup verbetert de gebruikerservaring en helpt bij het behalen van hogere rankings in zoekmachineresultaten.

Het volledige overzicht gratis SEO tools voor 2024

Hier is een overzichtstabel van de besproken SEO-tools met een score van 1-100 (waarbij 100 het hoogste is) die aangeeft hoe interessant de mogelijkheden van de gratis versie van elke tool zijn, en hun categorie:

ToolnaamHoe interessant
(gratis) (1-100)
Categorie
Google Zoekwoordplanner85Keyword analyse
Ubersuggest80Keyword analyse
SEMrush (beperkt)75Algemene SEO
Ahrefs (beperkt)70Algemene SEO
Google Analytics90SEO performance
Google Search Console95Technische SEO
GTmetrix80Technische SEO
Yoast SEO85On-page SEO
Moz Pro80On-page SEO
Screaming Frog SEO Spider75On-page SEO
Ahrefs Backlink Checker75Backlink analyse
Moz Link Explorer70Backlink analyse
Gratis SEO tools in 2024: volledige lijst.

Deze scores zijn subjectief en gebaseerd op de bruikbaarheid en veelzijdigheid van de gratis versies van deze tools in hun respectievelijke categorieën.

Samengevat

Gratis SEO-tools zijn een krachtig middel voor iedereen die zijn website wil verbeteren en optimaliseren. Hoewel de gratis versies van deze tools beperkingen hebben, bieden ze toch aanzienlijke mogelijkheden voor keyword onderzoek, technische analyses, en prestatie tracking. Door slim gebruik te maken van deze tools kunnen gebruikers hun SEO-strategieën effectief verbeteren en hun online zichtbaarheid en prestaties verhogen, zonder een aanzienlijk budget.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.